Nešťastník Baker je znovu zraněný. Má utržený meniskus

16. 1. 2013, 11:17
Aktuality 8
Jako by si Brian Baker nevybral zdravotních problémů dostatek. Sedmadvacetiletý Američan, který se před rokem dokázal vrátit na kurty po sérii pěti operací, je znovu na minimálně čtyři měsíce mimo hru. Jeho premiéru na Australian Open ukončil praskl meniskus.
Profily hráčů
Brian Baker

Brian Baker ohromil tenisový svět svým návratem po dlouholeté pauze zaviněné vážnými zraněními, po zhruba roce na kurtech však jeho druhou kariéru prošpikovaly další zdravotní problémy. 

Brian BakerSedmadvacetiletý Američan se na Australian Open po pětisetové bitvě s Bogomolovem dostal poprvé v kariéře do 2. kola a i v něm měl dnes proti krajanovi Samu Querreymu mírně navrch. Jenže za stavu 7-6 a 1-1 pro něj nadějně rozehraný zápas skončil v bolestech. Po odehrání dlouhého míče vykřikl, zhroutil se na kurt a pevně svíral své pravé koleno. Neohrabaně odkulhal na židli, z hlavy si serval čelenku a s pocitem marnosti kroutil hlavou.

"Něco mi přeskočilo tam a zpět... vůbec jsem nemohl narovnat nohu. Nikdy jsem s koleny neměl problémy," řekl smutný Baker lékaři na kurtu.

O několik minut později utkání vzdal a kurt opustil na vozíku. Publikum ho vyprovázelo mohutným potleskem, jedna žena ho z tribuny povzbudila: “Nevzdávej to, Briane!".

“Říkal, že měl pocit, že se mu koleno podlamuje a pak slyšel něco jako prasknutí nebo křupnutí“, řekl po zápase 20. nasazený Querrey. “Nevěděl, jestli to byla kost nebo přetrhnutí vazu, ale nemohl to narovnat ani chodit.“

Organizátoři turnaje později oznámili, že má Baker utržený meniskus. Očekává se, že bude mimo hru asi 4 měsíce.

Sam Querrey a Brian BakerI když by zranění mohlo být horší, není pochyb, že tato komplikace je srdcervoucí pro hráče, který podstoupil pět větších operací, ale až do středy neměl nikdy s kolenem žádné problémy.

“On je posledním člověkem, který by si něco takového zasloužil“, řekl Querrey, který se s Bakerem spřátelil, když se oba v průběhu loňského roku vraceli po zranění zpět na kurty. “Všechno dělá správně, se svým tělem zachází skvěle, pouze se snaží vrátit na okruh, a pak se stane něco takového, je to obrovská smůla.“

Bakerovo zranění vyvolalo zprávy o podpoře ze strany ostatních hráčů, kteří jeho návrat obdivují a snaží se ho podpořit.

Kdo je Brian Baker?
Brian Baker je bývalým finalistou chlapeckého French Open a juniorskou světovou dvojkou (sezona 2003). Jako junior získával skalpy Tsongy, Baghdatise, Berdycha, Isnera, Stachovského či Monfilse. 

V té době už dostával na domácích turnajích ATP divoké karty, první výhru zaznamenal až o rok později v Memphisu proti Dupuisovi. V roce 2005 si v kvalifikaci na turnaj v Adelaide připsal dokonce i skalp současné světové jedničky Novaka Djokoviče - tehdy devatenáctiletého, o dva roky mladšího soupeře. Na konci téhož roku pak na domácím US Open zaznamenal premiérovou výhru na grandslamu, když poprvé zdolal hráče Top 10 - tehdejší světovou devítku Gastona Gaudia.


Jenže nadějně nastartovanou kariéru rodáka z Nashvillu rázně přeťaly zdravotní problémy. V letech 2005 až 2011 Baker podstoupil celkem pět operací (levé kyčle, kýly, znovu levé kyčle, pravé kyčle a nakonec se podrobil zákroku s loktem) a objevil se pouze sporadicky na turnajích Futures a challengerech. Před návratem na kurty, který absolvoval předloni na podzim, byl zcela mimo 4 roky v kuse. Během té doby dělal trenéra na univerzitě.

Loni na jaře však ohromil svým návratem celý tenisový svět. Nejprve si n
a antuce v americkém Savannah došel z kvalifikace až pro druhý challengerový titul a posléze šokoval na turnaji ATP v Nice. Ve Francii přidal dalších sedm výher, když zaskočil i Monfilse či Davyděnka, a dostal se až do finále. Až v něm po 15 výhrách v řadě prohrál s Almagrem. A aby toho nebylo málo, na slavném Wimbledonu se dostal z kvalifikace až do osmifinále. Na betonech se mu už tolik nedařilo, přesto ve světovém žebříčku vystoupal až na 52. místo.

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
spaniel
Neskutecna smula. Je to jako v tom filmu Vyvoleny, Federer je nezranitelny Willis a Baker je jeho protipol Samuel Jacskon, pan Skleneny.
Reagovat
smazaný uživatel
Počítám do 5ti let bude o něm film. A hodně rád se na něj podívám.
Reagovat
smazaný uživatel
Po Radkovi Stepankovi asi nejvetsi talent svetoveho tenisu za poslednich 12 let...tohle je fakt strasny, normalne mam az slzy v ocich pote co jsem si precet ten jeho pribeh :(

ja porad doufam ze se vyleci tentokrat nadobro. a vrati se zpet na orbrit, do TOP10 svetoveho zebricku kam herne rozhodne patri...
Reagovat
smazaný uživatel
Prepáč, po ... kom ? Štepánkovi ? :))))))) Hocikto ti tu z brucha vymenuje desiatky talentovanejších hráčov, dokonca medzi nich môže patriť aj Berdych.
Reagovat
misoSK
ty si velky odbornik, ano Baker je kvalitny hrac, ale na top 10 to unho rozhodne nie je, to ini hraci maju na to potencial, bohuzial on uz po tych rokoch co laboroval so zraniami na viac ako miesta okolo 50-ky nema...a Stepanek najvacsi talent? nic proti Radkovi, jeho hru mam rad, ale je to skor dric nez talent...
Reagovat
smazaný uživatel
To je prostě na posrání, normálně mám až slzy v očích, když to čtu. Tohle si nezaslouží nikdo a už vůbec ne Brian, talent od pánaboha, bojovník, sympaťák. Snad se dí co nejdříve dokupy a zvládne se vrátit ve slušné formě. Querrey taky palec nahoru.

A menší oprava, ve Wimbledonu udělal 4. kolo, tam prohrál s Kohlschreiberem.
Reagovat
LubosZabloudil
Díky
Reagovat
smazaný uživatel
Pod tohle se podepisuju.
Amíci maj nějakou smůlu ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist