Neúspěšný debut v roli světové jedničky! Alcaraz v Astaně prohrál s lucky loserem Goffinem a poprvé v sezoně neuhrál set

4. 10. 2022, 12:32
Aktuality 69
ATP ASTANA - Carlos Alcaraz svůj turnajový debut v roli světové jedničky a grandslamového šampiona nezvládl a až v 63. letošním zápase neuhrál set. Chybující 19letý Španěl na nabitém halovém podniku v Astaně hned v prvním kole nestačil 5-7 3-6 na Davida Goffina, který se do hlavní soutěže dostal jako lucky loser a připsal si třetí skalp lídrů žebříčku ATP. Na své první čtvrtfinále od Wimbledonu bude Belgičan útočit proti Adrianovi Mannarinovi.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Carlos Alcaraz do Astany dorazil s fenomenální letošní bilancí 52-10, přičemž ve všech 62 duelech uhrál minimálně set, v tomto roce posbíral pět trofejí, na nedávném US Open získal premiérový grandslamový vavřín a stal se historicky nejmladší světovou jedničkou. Na nabitém halovém podniku v Astaně se tak logicky řadil mezi největší favority.

Vítěz posledního Next Gen ATP Finals však svůj turnajový debut v roli lídra žebříčku a grandslamového šampiona nezvládl a skončil hned v prvním kole na Davidovi Goffinovi. Belgičan, který ve finále kvalifikace prohrál s 19letým Lucou Nardim a v hlavním losu nahradil 19letého Holgera Runeho, porazil 19letého Španěla 7-5 6-3 a připsal si svůj třetí kariérní skalp světových jedniček (Rafael Nadal x2).

Alcaraz se snažil hrát agresivně, jenže většina jeho úderů skončila v síti či v autu. V utkání trefil 15 vítězných úderů a 34 nevynucených chyb. V úvodním dějství sice zlikvidoval manko 2-5, ale v posledních dvou gamech uhrál jediný fiftýn. Zlepšení nepřišlo ani ve druhé sadě, ani tu nedovolil soupeřovi na první pokus dopodávat a snížil z 1-5 na 3-5, nicméně Goffin si nakonec postup pohlídal a po roce a půl zaregistroval vítězství nad zástupci Top 10.

Bývalý sedmý hráč světa Goffin bude na své první čtvrtfinále od Wimbledonu útočit proti Adrianovi Mannarinovi. Francouzskému tenistovi může oplatit letošní porážku z Montpellieru, ve vzájemné bilanci vede 5-2.

Stefanos Tsitsipas naopak v úvodním zápase v Astaně nečelil jedinému brejkbolu, s domácím Michajlem Kukuškinem si poradil 6-3 6-4 a připsal si jubilejní 50. letošní výhru. O první čtvrtfinálovou účast po měsíci a půl se popere s kvalifikantem Lucou Nardim. S Italem, jenž poprvé postoupil do druhého kola na nejvyšším okruhu, se utká poprvé.

Hvězdné obsazení má kazašská akce ATP 500 i po vypadnutí Alcaraze. Do druhého kola se kromě Tsitsipase dostali také Andrej Rubljov a Hubert Hurkacz. Dnes čeká vstup do turnaje Daniila Medveděva a zítra Novaka Djokoviče nebo Marina Čiliče. O nasazenou jedničku hned na úvod přišel i souběžně hraný podnik v Tokiu.

• ATP 500 ASTANA •
Kazachstán, tv. povrch / hala, 1.900.000 dolarů
úterní výsledky (4. 10. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Goffin (Belg.) - Alcaraz (1-Šp.) 7-5 6-3
Tsitsipas (3-Řec.) - Kukuškin (Kaz.) 6-3 6-4
Chačanov (-) - Cressy (USA) 6-4 7-6(3)
Kotov (-) - Davidovich (Šp.) 6-4 6-4
Nardi (It.) - Ševčenko (-) 7-6(4) 6-2
Bublik (Kaz.) - T. Griekspoor (Niz.) 6-0 4-6 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

69
Přidat komentář
Tennisfan77
Nadal 2005 po FO: 10 titulů
Federer po W2003: 8 titulů
Djokovič po AO2008: 3 tituly

Tak uvidíme co Carlito. smile
Reagovat
paddy
bude žádat o zproštění soudní obžaloby z důvodu duševního zdraví smile
Reagovat
Ondrej2280
To je vul:))to sa mal radsej pustit narovinu do toho procesu:)
Reagovat
Patik
Alcaraz má splnené aj keby do konca roka neuhral ani zápas mrzieť ho to môže ale aj vôbec nemusí..mal by si stanoviť priority tieto turnaje nepotrebuje ..jeho telo vzhladom na jeho pohyb bude vyžadovať dobre premyslený kalendár inak sa bude v 25ke tackať po doktoroch.
Reagovat
dappe
Naopak, v tomhle věku je to individuální. Klidně to může být nějaký rok způsob jeho přípravy, objíždět hodně turnajů, včetně těch, které bere vyloženě tréninkově. I proto je docela nesmysl z těchto proher něco dělat.
Reagovat
stefankelner
T0 určite, Tsitsi ma tento rok vyhratych viacej zápasov a N01e keby mohol hrať, taktiež!
Reagovat
Amputace
Nemá vyhraných více zápasů, jak jsi na to přišel?
Reagovat
Tennisfan77
Tsitsipas má 50 výher
Alcaraz 52

Ale Tsitsipas to vedení pravděpodobně ještě navýší a na konci roku bude mít více, nicméně mu to je k ničemu, má jenom 2 tituly.
Reagovat
Amputace
Jinak rád bych zdůraznil, že od nástupu Nadala je Alcaraz první teenager, co vyhrál GS. Také jako první a jediný porazil na turnaji současně Djokoviče i Nadala. I kdyby už letos nevyhrál jediný zápas, jednalo by se nejhůře o druhou nejúspěšnější sezónu teenagera za posledních 17 let. To se celkem dá, ne?

Na jeho status jedničky se klade zbytečně veliký důraz. V covidové době to není směrodatný ukazatel, to všichni dobře ví. Za normálních okolností by byl zřejmě 2-3. Podstatné je, že zaznamenal v 19ti letech skvělou sezónu, okořeněnou navíc úspěchy a titulem z GS. Tou jedničkou by se stejně za rok nebo dva stal.
Reagovat
Roman47
Probíhá první set utkání, stav je 4:4, ale na tady Tenisportale už je konečný výsledek 2krát 6:2 pro Raducanu... smile
Reagovat
Krisboy
Rychle vsadit aspoň milión smile
Reagovat
Amputace
Jaj, Alcaraz vypadne v prvním kole bezvýznamné 500 s nulovým renomé a tady je zase přemoudřeno... Stačí nějaké to klopýtnutí a srovnávání s big3 může směle začít... Jen pro upřesnění: Federer ve své první sezóně s vyhraným GS vypadl třeba v prvním kole Sydney a Nadal v prvním kole Halle. Výkyvy a nestálost formy k hráčům v teenage věku vážně patří.
Reagovat
Pe3k
Klopýtnutí? Neuhrál set v prvním kole turnaje s lucky loserem. Parodie na světovou jedničku. smile
Reagovat
Amputace
No dobře, ale ten lucky looser je třeba letošní osmifinalista Wimbledonu a někdejší hráč top10. Žádný upocený noname, kterého přivezli z challengerů - jak se snažíš prezentovat. V 19ti prohrávali Nadal a zvláště pak Federer a Djokovič s daleko slabšími hráči, než je Goffin, a žádná věda se z toho dnes nedělá.
Reagovat
turista
Souhlasím.
Reagovat
smazaný uživatel
To Pe3k ale nepochopí...
Reagovat
Pe3k
Jenže ti taky v 19 nebyli světové jedničky a Alkáč je...Nenapsal jsem žádný upocený noname, to si napsal ty...
Reagovat
Amputace
Lucky looser byl i Coric a vyhrál pak celý turnaj. Takže co jsi chtěl vlastně říct?
Reagovat
Stan_Borowitz
Jen technická, není to "looser" (volnější), ale "loser" (poražený)...smile
Reagovat
Amputace
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Napsal jsi, že je parodie na světovou jedničku...
Reagovat
Patik
tak zase Goffin nieje nejaké béčko do prvého kola dosť tricky..tak trošku som to aj čakal.
Reagovat
Ondrej2280
Kolko GS mal djokovic v 19 rokoch??...ani jeden..ani o nom nesnival,a tu vypisujete o tom,ako je alcaraz nepatricna no.1:))
Reagovat
Pe3k
Djoko měl v 19 letech proti sobě Federera a Nadala, to Alkáč měl proti sobě Tiafoa a Ruuda smile
Reagovat
Amputace
Ano, měl proti sobě Nadala a Federera, a proto zvesela vypadával s hráči jako Goldstein, Benneteau, Gimeno-Traver, Serra, Mathieu... Třeba konkrétně v těch 18/19ti se s Federerem/Nadalem potkal přesně jednou - na FO, kde navíc skrečoval.
Reagovat
Amputace
*
+ ještě MC s Federerem. Za většinou ostatních jeho porážek stáli hráči, s nimiž se dnešní Goffin může směle měřit.
Reagovat
Pe3k
Djoko měl 19 v roce 2007 ne? A to už běžně hrál proti FeDalovi. Nevím proč vypisuješ ty jména když řeč byla o nečem jiném. Taky můžu napsat, že Nadal vypadnul 3 Wimbledony v řadě s hráči mimo top 100...
Reagovat
Amputace
Ne, 19 let měl v květnu 2006.

Vypisuji je proto, že Ondřej trefně reagoval a ty jsi jeho reakci smetl ze stolu s tím, že Djokovič ale čelil big3. Nečelil. V tom samém věku, co je nyní Alcaraz, s nimi odehrál všehovšudy dva zápasy. V těch zbylých prohrával mimo jiné s hráči, které jsem vyjmenoval.
Reagovat
Pe3k
Co je na tom trefného? Řeč je tady o tom, jak je Alkaraz parodie na světovou jedničku a on tu vytáhne kolik měl gs Djokovic před dvaceti lety? Ty bys nepoznal trefnou věc ani kdyby tě trefila do hlavy...
Reagovat
Amputace
Má za sebou mimořádně úspěšnou sezónu. Vyhrál GS, 2 Masters a další 2 menší turnaje. K tomu několik jiných finále. Ve věku do 20ti se něco podobného za posledních 20 let podařilo pouze Nadalovi.

Tvůj argument, že jde o parodii na jedničku, je co? Že prohrál v prvním kole pětistovky s Goffinem? U hráčů big3 bychom našli zajisté ještě daleko ostudnější porážky v dobách, kdy byli jedničkami. Také to byly podle tebe parodie?
Reagovat
Pe3k
A viděl si vůbec ten zápas? Protože já ho viděl celý. Nepopírám jeho úspěchy jen říkám co sem viděl...
Reagovat
Amputace
Hrál špatně, no a co? To se světovým jedničkám z big3 nestávalo?
Reagovat
Pe3k
Neviděl...Klasika snažíš se mě přesvědčit o něčem co si sám ani neviděl a k tomu neustále vytahuješ Big 3. Chceš vytahovat big 3? Tak zítra sleduj zápas Djokovice a srovnej to s tím dnešním Alkaraze. smile
Reagovat
Amputace
Hej ty jsi fakt úplně... Člověk se s tebou baví normálně, slušně.

Viděl jsem z toho zápasu tak polovinu, z časových důvodů jsem to nemohl sledovat celé a musel odbíhat. Alcaraz hrál blbě, působil roztěkaně a nesoustředně, možná i v důsledku toho, že poslední turnaj hrál před měsícem a byl to navíc jeho největší kariérní úspěch. Zkrátka nic, co bych neviděl už i u jiných sv. jedniček - zřejmě také parodií.

Jestli sis nevšiml, já se proti srovnávání big3 a Alcaraze naopak vymezuji. Srovnávat big3 s 60GS na kontě a 19ti letého kluka může jedině imbecil. Srovnávat se dá srovnatelné: tedy třeba to, jak hráli big3 a Alcaraz v 19ti.
Reagovat
Ondrej2280
Jaj tak,tak ty si myslis,ze teraz ked je No.1 tak uz neprehra:)tak potom si bud hlupak,hater ale vobec nevies o com je profi sport:) tak to.proste je,je to kolotoc ,kde nikto nevyhrava stale a uz vobec nie v 19 rokoch:)
Reagovat
Ondrej2280
A co ti na tom neni jasne?:)akej big 3 celil v roku 2008?:)vtedy este ziadna big 3 nebola,iba ak v tvojej hlave
Reagovat
Newcombe
Ten může prohrát takhle brzo asi jen s Jiříkem. Tihle mladíčci (s Ruudem) nejsou ještě zralí na to býti superhvězdami.
Reagovat
Krisboy
Sice lucky loserem ale taky bývalým finalistou ATP Finals a světovou sedmičkou...ale to už by nebyl tak atraktivní titulek smile
Reagovat
Pe3k
Přestože vypadla hromada favoritů, tak Djokovice čeká cesta za titulem : Botic, Bautista, Medvedev, Rublev smile
Reagovat
Pe3k
Botic, Kacanov/Cilic, Medvedev, Rublev
Reagovat
Tennisfan77
Jop, Djokovič by si musel zlomit nohy aby prohrál v hale s někým s uvedených hráčů.smile
Reagovat
woody
smile Medvěděv je jeden z TOP hráčů v hale na hadrdu, takže tohle bych vážně netvrdil, i když Medvěděv nemá top formu, Novaka může vystřílet poměrně s vyšší pravděpodobností, stejné jako Tsisipak.
Reagovat
Patik
RBA a Medvedev sú posledné roky jeho najťažší súperi.
Reagovat
turista
Ale pouze na hardu. Na antuce Bautista Djokoviče nikdy neporazil. Medveděv jednou v MC když byl Novak nerozehrany a totálně v lese.
Reagovat
Ondrej2280
Tak ked prehral s medvedom na antuke,tak to musel byt fakt v lese:)..na antuke je.medvedik take nieco,ako super na zelanie:)
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Pe3k
Alkaraz, Ruud a FAA končí v prvním kole smile smile smile
Reagovat
Pavol
A preto Ja mužský tenis tipujem len pre zábavu.
Tie zlyhania sú príliš časté. smile
Reagovat
turista
Tak to se Novakovi čistí pavouk k 90.titulu. Ale ještě tam několik nebezpečných hráčů zbylo.
Reagovat
Patik
FAA je nevyspytatelný a nekonzistentý premňa osobne jeden z najpreceňovanejších hráčov..jeho vypadnutie ma neprekvapuje..Ruud a Alcaraz to už tak trochu stojí na zamyslenie.
Reagovat
Pe3k
Nejpřeceňovanější je Sinner. Kdo přeceňuje FAA? Nikdo.
Reagovat
Patik
Sinner to isté..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Předčasná No1 navázala na prohry z období před USO. Preciznost se někam vytratila a proti Davidovi tak působil bezbranně. Co David umí rozhodně dobře jsou prohozy a těmi dnes Alcatraze vyškolil. Přidal solidní servis a zakončení síti.
No, mladej bude mít co dělat, aby si z něj hráči kolem neudělali fackovacího panáka. Snad se s tím nějak popere, ale No1 mu zatím nepřísluší.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Tak jednička mu nepřísluší, to ví i on sám. Je to celé smutné když to porovnáme se Stanem Wawrinkou v roce 2015. Ten v onom roce:

- Vyhrál FO přes Federera a Djokoviče v životní v formě.
- Udělal další dvě SF na GS a jedno ČF.
- Porazil Nadala (2x), Djokoviče, Federera i Andyho. Všichni kromě Nadala byli v dobré formě onen rok.
- Vyhrál další tři tituly mimo onen GS.

...a to Wawrinkovi nestačilo ani na pozici světové dvojky.

Alcaraz měl obstojnou konkurenci letos jen v Madridu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
njn, a vysvětluj pak, že v race jsi na tom byl přeci jen líp... Hráči ve stínu Big4 to měli prostě přetěžký. DelPo, Stan, Berdych, Ferrer... Srovnávat postavení těchto hráčů na žebříčku a případně úspěchy na GS s jinými hráči mimo období Big4 se prostě dost dobře nedá.
Reagovat
Tennisfan77
Tak Alcaraz je bezpochyby talent, ale když se podíváš na jeho letošní úspěchy připomíná mi to scénu z filmu Gladiátor když se Commodus vrací do Říma z tažení, které vedl jeho otec Marcus Aurelius.

"Přijíždí jako dobyvatel, ale co vlastně dobyl?"

Počítat se dá Miami - Ruud, Hurkacz, Tsitsipas, Čilič, to beru

Barcelona taky slušný - Tsitsipas, De Minaur, Carreňo Busta.

Madrid bez debat, i když si myslím, že Djokovič prohrál primárně díky fyzické kondici, jednoduše takový brutální zápas nedal,pár dní předtím šel do tří setů s Djerem a Khachanovem, kdyby hrál od Austrálie věřím, že vyhraje.

US Open dobrý, ale je to titul na úrovni Thiema, ten alespoň porazil podstatně lepší soupeře.

A Alcaraz zatím vyhořel a vyhoří i v Paříži a na TM, tomu dosti věřím.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Naše "generace" co několik let sledovala neprostupnou BIG 4 a později pouze BIG 3 si budu muset zvyknout na nové pořádky a také nástup mladším/nových fanoušků jenž budou fandit svým modlám a říkat jak jsou lepší než ty naše staré. Už nevím jak se to říká, ale chvilku potrvá než se jim "okouká" tato generace a budou schopni střízlivého porovnání.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Je v pořádku, že přichází nová generace, jen s tím, že kvalita a úspěchy těch ve stínu Big4 by měly být ceněny vysoko.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Kde bys vlastně udělal čáru? Od jakého roku/měsíce/turnaje už to začalo být pro ty nové hráče snadnější? Nabízí se AO 2020, ale i po tomto turnaji GS ovládají hlavně Nadal s Djokovičem. Je to tedy již lehčí něco vyhrát, hlavně GS, nebo ještě ne? Na US Open často vyhrál nečekaný hráč. A je pravda, že dříve si prostě musel projít více jak přes dva top hráče, ale i tak Ti dva drží svá koryta na GS scéně.
Reagovat
Tennisfan77
Jsem zvědavý, zda se dožijeme někoho, kdo dá dohromady 10 GS, ale spíše ne.
Reagovat
Tennisfan77
Tak spíše si budeme muset postupem času zvyknout na to, že break v setu není automaticky získaný set, že GS finále bude v průměru na 4 a více setů, protože se někdo zesere a třeba i to, že všechny GS v roce vyhraje někdo jiný, což může být hráč mezi 1-30 místem v žebříčku ATP, který se zrovna dobře na GS vyspí.
Reagovat
Ereinion
V překladu, že se z ATP stane něco jako WTA smile
Reagovat
Tennisfan77
Přesně tak, víceméně to sledujeme od Wimbledonu.

Hamburk - Musetti
Washington - Kyrgios
Montreal - Carreňo Busta
Cincinnati - Čorič
US Open - Alcaraz
LC - Poprvé v historii tým světa
Tokio - Tam vyhraje třeba Tiafoe, nebo Munar smile
Reagovat
Amputace
Tak jasně, druhá big3 jenom tak nebude, jestli vůbec, to snad nikdo ani nemohl čekat. Taky si ale vezmi, že to také nějakou chvíli trvalo, než se big3 ustálila. 20ti letý Federer též všechno nevyhrával, naopak. Rozjel se až v 21/22 letech. Djokovič to samé. Výjimkou byl pouze Nadal na antuce. Za nějaké čtyři roky klidně můžou vyhrávat 3/4 GS Alcaraz se Sinnerem. Chtít po 19ti letém Alcarazovi, aby všechno vyhrával, je přežitek z výjimečnosti big3, nic jiného. Jasně, že k jeho nr.1 vedla souhra šťastných okolností, ale vůbec bych se nebál, že zrovna on v budoucnu nedokáže, že nebyl tou jedničkou jen náhodou. Teď se dlouho nic nehrálo, v prvním kole tricky soupeř, já popravdě prohru čekal, i když tedy méně jednoznačnou. Nepochybuji, že na TM minimálně skupinou proleze a předtím v Paříži také nějaké ty tři čtyři kola udělá. Na to bych si klidně vsadil.
Reagovat
paddy
Soupeří, kdo vypadne dřív

Vamooos smile smile
Reagovat
Tennisfan77
Goffin přesně ukázal, jak se hraje proti hráčům se solidní defenzivou, Alcaraze sundal krásným oldschool tenisem.

Škoda, že se Alcaraz nedostal k Federerovi v roce 2017-2018, nebo dříve, pravděpodobně by dopadl úplně stejně jako dnes s Goffinem.
Reagovat
Patik
Goffin je kvalitný a komplexný hráč naprieč všetkým povrchom je obrovská škoda že vypadol z kolotoča na niekoľko sezón nemá problém poraziť kohokoľvek aj big3.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Smutné, že díky rozhodnutí Wimbledonu diskriminovat ruské a běloruské tenisty a následné pochopitelné reakci ATp nepřičítat body musí hráči jako Goffin do kvalifikací turnajů a Kyrgiose to bude stát TM.
Reagovat
turista
No jo. Celá tahle sezóna je o politice. Bohužel.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist