Nezastavitelná Andreescuová zdolala Bencicovou a se Serenou si zahraje o první grandslamový titul

6. 9. 2019, 02:35
Aktuality 89
US OPEN - Bianca Andreescuová je na letošním US Open i nadále k nezastavení. Teprve 19letá Kanaďanka v semifinále bez ztráty setu zdolala Belindu Bencicovou, přestože v druhé sadě prohrávala o dva brejky 2-5, po vítězství 7-6(3) 7-5 si připsala už 13. výhru v řadě a vylepšila svou famózní letošní bilanci na 44-4. Ve svém prvním grandslamovém finále vyzve Serenu Williamsovou.
Bianca Andreescuová (© AFP)

Bianca Andreescuová na sebe upozornila hned na začátku letošní sezony v Aucklandu, kde si coby kvalifikantka a až 152. hráčka světa zahrála své první finále na okruhu WTA. A u toho rozhodně nezůstala. Devatenáctiletá Kanaďanka totiž senzačně dobyla prestižní turnaj v Indian Wells a už v březnu byla označena za kometu letošní sezony.

Andreescuová sice od března do srpna kvůli zdravotním potížím odehrála jediný soutěžní zápas, nicméně se vrátila ve velkém stylu, když ovládla další prestižní podnik v Torontu. Nyní exceluje na US Open, kde si zahraje své první grandslamové finále, přestože nikdy předtím na akcích velké čtyřky nepřešla přes druhé kolo. Navíc má jistý debut v Top 10, fenomenální letošní bilanci 44-4 a na kontě už 13 výher v řadě.

Rodačka z kanadského města Mississauga ve Flushing Meadows při svém debutu v hlavní soutěži vyřadila Katie Volynetsovou, Kirsten Flipkensovou, Caroline Wozniackou, Taylor Townsendovou, Elise Mertensovou, se kterou jako jedinou ztratila set, a dnes v semifinále zdolala 7-6(3) 7-5 Belindu Bencicovou, jež si také zahrála první grandslamové semifinále.

Andreescuová se v úvodní sadě trápila na servisu, naopak Bencicová nečelila jedinému brejkbolu. Nebylo jí to však nic platné, protože Andreescuová všech šest brejkbolů včetně jednoho setbolu fantasticky odvrátila a úvodní dějství nakonec ovládla v tie-breaku.

Bencicové se podařilo prolomit podání soupeřky až v úvodním gamu druhého setu. Andreescuová ani nadále nedokázala kvalitně returnovat servis Švýcarky, navíc jí přestalo chodit první podání a Bencicová vedla už 4-1 se dvěma brejky v zádech. Teprve tehdy se Andreescuová díky chybám soupeřky dostala k prvním brejkbolům a zároveň úspěšnému brejku. Zaváhání Bencicové ovšem využít nedokázala a znovu ztratila servis.

Za stavu 2-5 však Andreescuová z ničeho nic přepla na vyšší level, soupeřku začala jasně přehrávat, manko dvou brejků rychle smazala a s přispěním chyb Bencicové získala pět následujících her. Po dvou hodinách a 12 minutách proměnila třetí mečbol.

"Je to neskutečné. První grandslamové finále je splněný sen a navíc proti Sereně na US Open. To je šílené," radovala se Andreescuová.

Andreescuová je první teenagerkou ve finále US Open po deseti letech (Caroline Wozniacká, 2009), první hráčkou od roku 1997 (Venus Williamsová), jež při svém debutu v hlavní soutěži US Open došla až do finále, první kanadskou finalistkou závěrečného grandslamu sezony a teprve druhou kanadskou finalistkou grandslamu (Eugenie Bouchardová, Wimbledon 2014), v sobotu se může stát první kanadskou grandslamovou vítězkou.

Ještě loni skončila Andreescuová ve Flushing Meadows v kvalifikaci a byla ve druhé stovce žebříčku. Nyní si postupem do finále zajistila průlom do světové desítky.

Dvě teenagerky (Markéta Vondroušová, French Open) si grandslamové finále v rámci jedné sezony naposledy zahrály před 12 lety (Maria Šarapovová - Australian Open, Ana Ivanovičová - French Open).

Ve svém prvním grandslamovém finále narazí Andreescuová, která coby teprve sedmá tenistka potřebovala k účasti ve finále grandslamu čtyři či méně startů v hlavní soutěži, na Serenu Williamsovou. Šestinásobná šampionka US Open v semifinále přejela Elinu Svitolinovou. S legendární Američankou se potkala nedávno ve finále v Torontu, kde Williamsová po čtyřech gamech vzdala.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57,238.700 dolarů
čtvrteční výsledky (5. 9. 2019)
• Dvouhra ženy - semifinále •
Andreescuová (15-Kan.) - Bencicová (13-Švýc.) 7-6(3) 7-5
S. Williamsová (8-USA) - Svitolinová (5-Ukr.) 6-3 6-1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

89
Přidat komentář
com
tak zrovna tydle dve individua sem teda ve finale chtel nejmin.. Kez by obe chytl prujem, aby se finale radsi vubec nehralo
Reagovat
Kozoroh
Sledoval jsem oba SF zápasy, Elině vzaly vítr z plachet neproměněné brejkboly z počátku prvního setu, pak už Serena řádila na kurtu. Bianca se k výhře protrápila, což ale bylo dáno i výborným výkonem Belindy, ve svých servírovacích gemech v 1. setu nedala Belinda Biance šanci, to Bianca měla samé potíže, šest odvrácených brejkbolů v 1. setu, z toho jeden setbol. V TB se poměry sil obrátily a set urvala Bianca. Druhý set byl rovněž komplikovaný, ale Bianca v obou setech prokázala silnou psychiku.

Bianca má poměrně dobrou šanci porazit Serenu ve finále, navzdory tomu, že Bianca je nováček, poprvé startující v hlavní soutěži USO, zatímco Serena je ostřílenou šampionkou, která prvního GS triumfu dosáhla před rovnými 20 lety. Serena totiž už není mentálním titánem, jak jsme ji dlouho znali. Prohrála své poslední 3 GS finále, neuhrála v nich ani set. Někdo by mohl namítnout, že Serena byla v utkání proti Svitolinové a Wangové působivá, jenže Serena byla působivá i proti Strýcové ve Wimbledonu, nebo loni na USO proti Sasnovičové, ve finálových utkáních však už na tyto výkony nenavázala. I zítra se může stát, že výborný výkon soupeřky i vlastní duševní trhliny dostanou Serenu opět pod deku. Možná to bude zítra jiné, ale trend posledních GS finále nezní pro Serenu optimisticky. Ale abych nepsal jen o SW, Bianca se veze na vlně, má silné sebevědomí a v těch klíčových momentech dovede předvést nejlepší údery. Sereny ani publika se nezalekne.
Reagovat
smazaný uživatel
Pekny rozbor, suhlasim so vsetkym a dufam, ze to vyjde! :)
Reagovat
annah
+1
Reagovat
dunphy
Loni na USO nadělila Sasnovičové dva kanáry Naomi, ne Serena.
Reagovat
Haitik
Joo, pojď Bianco!! Tak už jen jedna výhra.. Jsem zvědavý jak Serena zvládne finále GS teď.. :D Šance pro Biancu tam určitě je.. Jen škoda, že to neuvidím.. :-/
Reagovat
Vlk-v-trave
matka to nezvladne.
Divaci to opet nezvladnou.
A opet nam vyhraje mladice.
USO se stane takovym GS Nactek:)
pristi rok bude na rade Gauff.
Reagovat
tommr
Andreescu to letos přeju. Příští rok už ale musí vyhrát nějaká Češka ... :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale Pliskovou na mysli nemas... to bychom se asi nedockali...
Mozna se spokojit, trebas s vitezstvim Cesky ve Wimbledonu:)
Reagovat
rybicka
Auuuvajs. To co už bylo? :-(
Reagovat
Vlk-v-trave
No nevim, ale prijde mne, ze Kaja je totalne v hlave blokla na GS.
A ted, kdo to odblokuje:) Pokud mel zabrat ten tym, ktery je ted kolem ni, no tak asi se to moc nepovedlo... a dale, je tu jeji styl hry...takze se toho musi sejit vic.

Nakonec ten USO neni tak zajimavy, jak vyhrat RG nebo W.
Takze pristi rok Vondrousova RG, a Muchova W. a tommr bude aspon trochu spokojeny:)
Reagovat
rybicka
Tak já to tedy beru šéfe. Ačkoliv stále tu ještě bude ten dluh Péťa za jedna. To také zůstane nevyřešeno? Když už tedy Kája nezvládne...

Jak já Tommrovi rozumím :-))
Reagovat
Vlk-v-trave
Peta nevim...tam nikdo, nikdy nevime, ale u te Kaji uz vime, ze ten blok tam je, preci i sama to priznala... to je potom tezke neco cekat:)
Reagovat
rybicka
A nemohla by si před zápasy dát litřík vína? Že by jí ta hlava tak nesvazovala.
:-))
Reagovat
tommr
mě je jedno kterej GS a která Češka ho vyhraje, ale aspoň jeden GS titul už musí příští rok konečně některá z našich získat ... :)
Reagovat
Vlk-v-trave
:)
tak to rohodne.
Reagovat
LukasH
Karolína začala hrát špatně v době, kdy se Petra zranila. Ona jí prostě potřebuje. Teď se nemá s kým předhánět, tak je to nuda...:-)
Reagovat
LukasH
Vlastně pak ještě vyhrále Eastourne, ale to byla rezerva, kdyby Peťa vyhrála W. :D
Reagovat
Torn
Finále tedy není to, co bych rád viděl, ale tak trochu jsem to čekal. Přestože Serenu moc nemusim, přeju jí to tentokrát víc než Biance.
Reagovat
Cico93
Tak ale 44/4?
To už ani na WTA není vtipné.
Reagovat
brixner
Aby to tady vyhrála Petra? Nebo Kája? To jsme asi chtěli všichni, ale nějak se ukázalo, že naše děvčata na to prostě nemají a je už jedno, z jakých důvodů! Že by bylo fajn opět natrhnout Mámě prdel - s tím souhlasím! Ale proč Ti vadí třeba tahle Bianca? Copak jí někdo do toho finále dosadil? Anebo Ti vadí nějaké to deko navíc? Já bych jí za ty špíčky popad a až bych jí dovysvětloval, že život není jen o pálkách a supermámách, šel bych s ní prochlastat many za vítězství! Myslím, že tahle Bianca má šanci mamku vykopnout domů!
Bianca musí vyhrát!
Blixa, nechceš poslat Lexaurin ala SUI? Tady ho vyrábí prvotřídní, to nejsou nastrouhaný jabka, jako tady u nás! Nakonec vítězství Biancy voslavíš s náma. Ty i mamča ste už starý halapartny, takže si řekni - mládí vpřed! To pod kanadskou vlajkou! ;-)
Reagovat
blixa
Ale jo, mládí vpřed, ale tohle mládí fakt ne ! Asi se stanu fanouškem Cori Gauff ! :D :D A oslavovat nebudu (a ty taky ne), starej mastodont smázne mladýho mastodonta ;-)
Reagovat
blixa
Ale jo, mládí vpřed, ale tohle mládí fakt ne ! Asi se stanu fanouškem Cori Gauff ! :D :D A oslavovat nebudu (a ty taky ne), starej mastodont smázne mladýho mastodonta ;-)
Reagovat
Vlk-v-trave
se vraci:) Uz trenuje... bude veselo...

http://www.puntodebreak.com/2019/09/06/janowicz-entrena-vuelta-circuito-atp-mente
Reagovat
blixa
Jsem naprosto zhnusen. Tohle je konec ženského tenisu. Můžou to přejmenovat z WTA na Mastodont Tennis !
Reagovat
EllNino
Lol... dlouhohrajici deska
Reagovat
Krisboy
Nezačínáš trošku frickovatět?
Reagovat
dunphy
Už je to otravné. Kdybys tu pořád dokola opakoval aspoň nějaký rozumný názor, ale tohle je ještě ke všemu úplně zcestné.
Reagovat
Vlk-v-trave
Blixa proziva klasicky black-out.:)
Reagovat
blixa
No teď je to spíš white-out :D :D
Reagovat
Vlk-v-trave
a nebo black-and-white out:)
Reagovat
Vlk-v-trave
mas takovy double out.
ale vklidu ja mam zase black-lucy out:)
Reagovat
d@ve
No jo no, co můžeme dělat. Penze je holt penze. ;)
A co Vlku taková Maruška B.? Ta se ti nezamlouvá? :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Me se zatim nejvic zamlouva z Cesek Kaja Muchova...:)
Reagovat
d@ve
Jj, Kája M. je taky skrytý talent.
Ale tu Lucčinu povahu mi víc připomíná přávě Maruška. ;)
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak to urcite:)
Reagovat
Mayo
Že Bianca Vanessa. Vanessa je krajšie.
Reagovat
smazaný uživatel
Bianca je super :)
Reagovat
EllNino
No, více jsem přál Bel, ale Biance nejde nepřát, skvělá sezóna, sice vynechala celou antuku a trávu (až na RG proti Marušce), ale i tak je v top 10, super :)

Ve finále proti Velesupermámě šance určitě je ...
Reagovat
Mayo
Furt neviem kto to je.
Reagovat
Cico93
Zjavila sa ako blesk z jasného neba.
Reagovat
George_Renel
Však je to taky Andreescu Blesku. .-)
Reagovat
EllNino
Nepleť si to s Niculescu Metelescu :D
Reagovat
d@ve
Hoši, vy teda perlíte! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Když šla BeBe za stavu 4:1 podávat, usnul jsem :-)
(Zdálo se mi, že vyhrála 6:2 a 6:3.)
Reagovat
Vlk-v-trave
A ted otazka jak od Shakespeara... Matka to finale zvladne nebo nezvladne.?:)
Reagovat
Krisboy
Nezvládne.
Reagovat
Blondie
Doufám, že jo :-)
Reagovat
rybicka
No, naše Kája má blok ze všech GS, Serenu by zase mohlo svazovat finále USO
a "nečekaná mladá soupeřka". Ta ještě nemá hlavu blokovanou a už má dost
vzorů i sebevědomí, že nutně nemusí prohrát...
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale stejne, jak si clovek uvedomi, ze ta holka, myslim Biancu, byla jeste minuly rok nekde kolem 178. mista na zebri...a ted hraje finale GS...
Reagovat
Aussie
Jakmile se Bianca dostala přes útlum na začátku druhého setu, nebylo už pochyby kdo vyhraje. Teď vzhůru, na tu bionickou ženu! Tedy matku.
Reagovat
smazaný uživatel
Dokonala!!!
Reagovat
Vlk-v-trave
No a ten muj kec o finale Bianca x Serena se tak nejak take dokonal:)
Eh...tak snad se to splni i s tim, ze Bianca Matku porazi.
Ale neni to uplne muj salek kavy...
Reagovat
tommr
nejpozději ve čtvrtfinále už bylo jasný že všechno směřuje k tomuhle finále. Cokoli jinýho by bylo velký překvapení ...
Reagovat
Vlk-v-trave
:)
Reagovat
Mantra
tak to si nemyslím, jak můžeš napsat u wta velké překvapení? notabene od čtvrtfinále gs
Reagovat
Grape
Tak to už je takový zvyk, že některým je zde vždycky všechno jasné dopředu. Legendární je diskuze po semifinále OH v Riu, kdy se tu už rozdělovaly medaile, protože taky bylo přece vše jasné - jen pak oba zápasy dopadly přesně naopak :D
Reagovat
smazaný uživatel
co sa ti nepaci? tenisovo nema chybu az na ten servis.
Reagovat
Vlk-v-trave
paci, nepaci...
ja ji beru, ale neni to hracka, ktera by me tak nejak vzrusovala:) Trebas jak Kaja Muchova, nebo Naomi.
Reagovat
smazaný uživatel
chapem, ale nechapem :D
Reagovat
smazaný uživatel
chapem, ale nechapem :D
Reagovat
Vlk-v-trave
:D)
...taky ti mamka nevnucovala chlapa, ktery se ji libil a nechala to na tobe:) I kdyz trebas se nekde v koutku se "krizovala", a rikala si, proboha, kde ta holka nechala oci... proste s nekteryma vecma se tezko hybe...no.
Reagovat
Aussie
A co máš jako za problém? Že má Kanaďanka rumunské jméno, jak tu mnozí poukazovali. Každý se musíme nějak jmenovat.
V Catch 22 (Hlava 22) Josepha Hellera se kdosi ptá:
"Yossarian? Co je tohle za jméno?"
A kdosi mu nesmírně moudře odpoví:
"To je Yossarinovo jméno."
Reagovat
Vlk-v-trave
No ty si taky pripad:D))))
Reagovat
Mantra
jasně a budou nakonec hrát pod jednou vlajkou země - mmchodem nemyslel Heller právě tyhle věci tak jaksi trochu ironicky, tedy spíš tragicky? Jakože to viděl jako průšvih už tenkrát.
Reagovat
Mantra
A: za koho hraješ?
A: za Zemi
A: Já taky.
A: no super, budeme mít další medaili

(fiktivní rozhovor v šatně USO 2037 mezi A a A v jediné hrané kategorii)
Reagovat
Mantra
nebude se smět udávat jméno, pohlaví, věk, váha, bude se hrát na tři vítězné gemy, aby to nenudilo moc dlouho, sudí bude automat, aby se nediskutovalo, rakety nerozbitné, prizemoney bude okolo 1mil bitcoinu
Reagovat
Aussie
Ano, ale těch kategorií musí být víc! Pro LGBT, pro němé, kulhavé, nedoslýchavé, politicky korektní, na co si vzpomeneš...
Reagovat
Aussie
Přesně tak. Byl to chytrý pán! A vizionář.
Reagovat
Vlk-v-trave
No, to je sila, ten druhy set:) Bencic si zatleskala za svuj DF...kterym pekne stahla svuj naskok...to vypadalo, ze se snad rozplace...
Reagovat
Vlk-v-trave
4 gem pro Biancu v rade...
...jak se ta Bencic do toho SF dokazal vubec dostat s tim jejim psychickym nastavenim.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
ale Bianca velký obrat, hraje teď skvěle.
Reagovat
Vlk-v-trave
Toz ale ta Bel pomohla:)
Nerikam, ze by to bylo uplne darovane, ale...pomohla...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
to jo :)
Reagovat
Vlk-v-trave
No a ted ty dilematy, Bianca uz mela 1MB...Bel odvratila...uz to zacina:)
Tvoris zase expresku dopredu?
Reagovat
Vlk-v-trave
tak je to rozseknute.
Jinak, co jsem si vsiml, tak jak dostane se Bencic do nervozy, tak ji celkem ztuhne zapesti, jak by vubec najednou nepracovalo, ztraci cit...sila...no, nema to asi Bel jednoduche.
Reagovat
Vlk-v-trave
uplne ji prestaly pracovat nohy...prvni serv uz neni schopna trefovat, uf...
Reagovat
Vlk-v-trave
a jeste si ta Bencic nabiha spatne na slajs, takhle se sypat...
Reagovat
tommr
Bencic určitě netleskala sobě. Myslím, že to byl to ironickej potlesk jednomu divákovi, kterej jí při tom podání rušil ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Nevim, ale je to ve vysledku asi jedno...krom toho, u te Bencic je snad mozne vsechno:D)
Reagovat
tommr
závěr zápasu každopádně hodně nezvládla ...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
velká hráčka už v 19 letech. celý set se trápí na servisu, Belinda absolutně v pohodě. Belinda měla 6 brejkbolů včetně setbolů, Bianca všechny zlikvidovala fantasticky. no a pak ovládne tie-break, neuvěřitelná psychicky i herně. Belinda taky skvěle, ale tie-break nezvládla, s čímž jsem trochu po vývoji setu počítal. muselo ji rozhodit, že to došlo až do TB, když měla tolik šancí.
Reagovat
smazaný uživatel
a to ani bianca nehra svoj top
Reagovat
tommr
Andreescu je tenisově lepší, ale může jí zradit zdraví. Zdá se mi, že má nějaký problémy s kolenem (ale může to přihrávat) ...
Reagovat
tommr
v tomhle zápase nemám favoritku. Bencicová je mi o něco sympatičtější, ale Andreescu má zase podle mě větší šanci porazit Serenu ...
Reagovat
blixa
Hmmmm, to je výběr, Serena nebo Andreescu ... přejete si zastřelit, nebo oběsit ? :D
Reagovat
tommr
nejpozději po čtvrtfinále už bylo jasný, že tohle USO nedopadne dobře ...
Reagovat
Krisboy
Že nedopadne dobře, bylo jasné už v neděli :(
Reagovat
rybicka
:-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist