Serena bude mít na US Open další šanci vyrovnat rekord Courtové. V semifinále nedala šanci Svitolinové

6. 9. 2019, 01:05
Aktuality 34
US OPEN - Serena Williamsová na domácím US Open stále potvrzuje roli největší favoritky. Majitelka 23 grandslamových trofejí a šestinásobná šampionka newyorského grandslamu v semifinále přehrála 6-3 6-1 Elinu Svitolinovou, připsala si 101. newyorskou výhru, kterou dohnala rekordmanku Chris Evertovou, a bude mít další možnost vyrovnat rekord Margaret Courtové. V sobotním finále se utká s Biancou Andreescuovou.
Profily hráčů
Serena Williamsová (© AFP)

Serena Williamsová si v roli matky již třikrát zahrála grandslamové finále, ale stále čeká na vyrovnání rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových trofejí. Majitelka 23 grandslamových vavřínů dvakrát neuspěla ve Wimbledonu ani v kontroverzním loňském finále US Open. Titul naposledy slavila před mateřskou pauzou na Australian Open 2017.

Ve Flushing Meadows do finále došla se ztrátou jediného setu. Své letošní působení zahájila demolicí Marie Šarapovové, po obratu zdolala krajanku Caty McNallyovou, poté si poradila s Karolínou Muchovou i Petrou Martičovou, ve čtvrtfinále zničila Qiang Wang a v dnešním semifinále přejela 6-3 6-1 Elinu Svitolinovou, kterou porazila už popáté a vrátila jí tři roky starou porážku z olympijských her.

Dnešní souboj probíhal dle očekávání. Williamsová si více pomáhala servisem a ve výměnách diktovala tempo, Svitolinová se většinu zápasu jen bezradně bránila.

Úvodní sadu rozhodl jediný brejk. Zatímco Williamsová na všech šest brejkbolů dokázala vytáhnout svůj nejlepší tenis a všechny hrozby zlikvidovala, Svitolinová zvládla smazat jen dvě ze tří šancí domácí hvězdy. Ve druhém setu už Williamsová po brejku na 2-1 dominovala.

"Nemyslím si, že hrála nějak úžasně, ale pořád na dost vysoké úrovni. Moc dobře ví, co dělá. V důležitých momentech se vždycky zlepší a předvede svoji nejlepší hru. A to je ten rozdíl," hodnotila zápas Svitolinová.

Williamsová, jež za 20 dní oslaví 38. narozeniny, znovu vylepšila svůj vlastní rekord coby nejstarší finalistka grandslamu v open éře. V roli matky bude mít už čtvrtou šanci konečně vyrovnat rekord Margaret Courtové v počtu grandslamových titulů, kterých má momentálně na kontě 23. V sobotu ji čeká celkově 33. grandslamové finále, jubilejní desáté na domácím US Open, kde šestkrát triumfovala.

"Je senzační, že jsem v dalším finále, že jsem toho schopná, ale nic menšího jsem neočekávala," řekla bývalá světová jednička.

V případě sobotního vítězství se osamostatní v čele historických tabulek v počtu výher ve Flushing Meadows, celkově 101. vítězstvím dnes dohnala rekordmanku Chris Evertovou.

Poslední soupeřkou největší favoritky letošního ročníku bude Bianca Andreescuová. Teprve 19letá Kanaďanka v semifinále přemohla Belindu Bencicovou. Kometě letošní sezony Williamsová po čtyřech gamech vzdala v nedávném finále v Torontu.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57,238.700 dolarů
čtvrteční výsledky (5. 9. 2019)
• Dvouhra ženy - semifinále •
S. Williamsová (8-USA) - Svitolinová (5-Ukr.) 6-3 6-1
Andreescuová (15-Kan.) - Bencicová (13-Švýc.) 7-6(3) 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

34
Přidat komentář
kada.tom
A je tu další finále pro Serenu. Už několikáté po návratu a přeci jenom by to ten titul už chtělo. Loni jí titul vzala Naomi, letos tak může učinit Andreescu. Kanaďanka hraje o 5. místo, Serena o 6. místo. Ale především se hraje o pohár.

Andreescu se nepodělá z AAS. Nepodělá se (nejspíš) ani ze Sereny. Jedině, že by jí zdrtilo frenetické publikum a finálová atmosféra v newyorkském tenisovém kotli. Každopádně Serena předvádí letos v NY super výkony a až na jedno menší zaváhání s McNally byla naprosto přesvědčivá.

Snad tedy Serena naváže na suverénní výkony a přidá v AAS své letos 7. vítězství, celkově 102. vítězství v NY, čímž by se osamostatnila před Evertovou a předvším ... ten 24. grandslam to prostě chce. Serena si to za tu vytrvalost a výkonnosti zaslouží. Zaslouží si být na rovni s Courtovou (ona by si tedy zasloužila být před ní, ale ...).

Na finále se těším, myslím, že to torontské klání nelze moc počítat, když Serena byla zdravotně indisponována, nicméně Andreescu bude sakra obtížná soupeřka. Mohlo by to být velké (pro nás) zámořské finále, na které se může vzpomínat.

Ale mám tři přání:
1) Ať je Serena v černém oblečení.
2) Ať je to bez skandálu.
3) Ať zvítězí Serena :-)
Reagovat
tommr
ty první dvě přání se ti nejspíš splní, ale na to třetí zapomen. Andreescu se ze Sereny nepodělá spíš naopak jak už se ukázalo právě v tom Torontu ...
Reagovat
Alien
Královna MATKA!
Reagovat
dadaft
https://img.csfd.cz/files/images/film/photos/158/467/158467602_1cf6b4.jpg?w700
Reagovat
Mayo
Serena beast mode.
Reagovat
mikimaus321
Taky se mi chtělo zvracet
Reagovat
ttopi
Mohu se zeptat, proč se furt do článků cpe "v roli matky"?
Reagovat
EllNino
nech jí, je matka!
Reagovat
sojka1
protoze je to v zivote kazde sportovkyne druha kariera.... a protoze ve finale GS je 38 leta matka rarita. Pokud se to ale jimi v zapasech o titul na GS jen hemzi, tak pardooon..... :-)
Reagovat
tommr
očekávanej výsledek. Čekal jsem ovšem větší odpor Svitoliny, kterej se bohužel nekonal ...
Jediný pozitivum dnešního zápasu je to, že se Karolína Plíšková po USO posune na druhý místo v žebříčku ...
Reagovat
EllNino
s tou hrou, kterou momentálně předvádí, je to celkem výsměch WTA
Reagovat
Grape
Tak ona ani Ash teď nehraje moc dobře. Obě těží z výborné první půlky sezony..
Reagovat
tommr
ač nerad musím souhlasit. Doufám ale, že jde jen o dočasnej pokles formy a že se zase Karolína probere ...
Reagovat
turista
Probere, taky si myslím.
Reagovat
ttopi
Žebříček není ale momentální. Ten je roční.
Reagovat
Jon61
Jak psal Tommr o osudu zápasu rozhodla hned první hra, kdy Elina nevyužila tři brejkbolu a hra, při které ztratila vedení 40:0, pak už se vezla a Serena v klidu zápas dohrála.
Reagovat
MarcelPersch
Tak Serenu bychom měli, teď doufám ještě v Andreescu (i když Belinda by mi tam taky úplně nevadila), protože pak se budu moct dívat bez nervů. Buď Serena přidá konečně další titul, nebo ta sázka s kurzem 20 na Andreescu nebyla úplně marná.
Reagovat
Jon61
Začátek zápasu byl vyrovnaný, teď už dominuje Serena.
Reagovat
MarcelPersch
Elina je zlomená už.
Reagovat
Jon61
Elina se drží, je skvělá atletka, hodně míčku doběhne. Zápas rozhoduje ve prospěch Sereny lepší servis a více winnerů.
Reagovat
tommr
zápas se rozhodnul už v úvodu. Ted už se to jen dohrává ...
Reagovat
MarcelPersch
Je to tak, Svitolina hraje se Serenou přesně tak, jak s ní nemůže vyhrát. Všechno to jsou míčky doprostřed kurtu, z těch prohraných finále ale víme, že cesta vede přes rozhýbání Sereny. Né moc kvalitní zápas, finále bude určitě lepší.
Reagovat
Jon61
Mně připadá, že Serena dnes dobře běhá, doběhne i kraťasy a ještě je zakončí. Otázkou je jestli by vydržela takhle běhat i delší zápas.
Reagovat
MarcelPersch
Hlavně teď hraje úplně bez nervů, protože jí to Svitolina dost usnadňuje, ve finále bude mít zase enormní nervy jako ve všech těch prohraných finále.
Reagovat
tommr
a ve finále proti ní bude hrát chytřejší hráčka než je Svitolina ...
Reagovat
MarcelPersch
Serena zatím hodně clutch, jen ať jí to vydrží.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
neskutečný obrat z 0-40, Elina bez šance :-O
Reagovat
tommr
výhru a postup přeju Svitolině, kterou beru jako menší zlo z těch dvou ...
Reagovat
Jon61
Bude to mít Serena těžké, Elina toho hodně vrátí, už o první game na příjmu bojuje. Pokud by však Serena po zisku titulu ukončila kariéru, tak bych jí výhru dnes i ve finále přál.
Reagovat
tommr
já myslím, že zápas už je rozhodnutej i když ještě pořádně nezačal. Svitolina promarnila v první hře 3 brejkboly a ve druhý ztratila podání ze stavu 40:0 a to jí podle mě zlomí ...
Reagovat
Jon61
Asi to tak bude. Serena tenis umí, to není jen hrubá síla, zahraje i skvělé údery.
Reagovat
tommr
jj když soupeřka nevyužije těch několik málo šancí co jí Serena nabídne tak nemůže vyhrát ...
Reagovat
MarcelPersch
Myslím, že ona nebude chtít končit, dokud nepředčí Margaret Court.
Reagovat
tommr
příští sezónu ještě hrát bude at už letošní USO vyhraje nebo ne ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist