Nosková je po Australian Open na novém maximu a uzavírá TOP 30, Brenda Fruhvirtová poprvé ve stovce

29. 1., 11:09
Aktuality 21
Linda Nosková (19) si po čtvrtfinálové účasti na Australian Open polepšila ve světovém žebříčku o 20 míst na životní 30. příčku. Českou jedničkou je nadále Markéta Vondroušová (24) na osmém místě. Poprvé do elitní stovky pronikla Brenda Fruhvirtová (16), která v nejvyšším patře pořadí vystřídala starší sestru Lindu Fruhvirtovou (18).
Linda Nosková je poprvé v TOP 30 žebříčku (© AFP)

Linda Nosková v Melbourne Parku mimo jiné vyřadila světovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska a postupem do čtvrtfinále dosáhla zatím nejlepšího výsledku na grandslamech v kariéře. Jejím maximem v žebříčku dosud bylo 40. místo.

Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová na Australian Open dohrála nečekaně už v prvním kole a v žebříčku klesla ze sedmé na osmou pozici. V nejlepší desítce je ještě Karolína Muchová na desáté příčce, i když v Melbourne po zranění zápěstí chyběla.

Za ní na 11. místě následuje další čtvrtfinalistka letošního Australian Open Barbora Krejčíková. V první stovce jsou také těhotná Petra Kvitová (18. místo), Marie Bouzková (36.), Kateřina Siniaková (49.), Karolína Plíšková (77.) a nově Brenda Fruhvirtová (96.), která vystřídala Lindu Fruhvirtovou. Starší ze sester neobhájila osmifinále a propadla se na 126. pozici.

Ženskému pořadí nadále vládne Šwiateková před Arynou Sabalenkovou z Běloruska, která v Melbourne obhájila titul. Poražená finalistka Qinwen Zheng z Číny si polepšila na sedmé místo a poprvé se v žebříčku dostala do první desítky.


Finalistky posledního turnaje
2. (2.) Sabalenková (-), Australian Open vítězka
7. (15.) Qinwen Zheng (Čína), Australian Open finalistka


Největší skoky v první stovce
100. (170.) Timofejevová (-)
126. (84.) L. Fruhvirtová (ČR)


Skok do první stovky
96. (107.) B. Fruhvirtová (ČR)
99. (101.) Erraniová (It.)
100. (170.) Timofejevová (-)


Vypadnutí z první stovky
108. (92.) Šnajderová (-)
109. (99.) Liuová (USA)
126. (84.) L. Fruhvirtová (ČR)

Kompletní žebříček dvouhry
Kompletní žebříček čtyřhry

 

V mužském žebříčku má český tenis dva zástupce v první stovce. Jiří Lehečka v Melbourne nezopakoval čtvrtfinále, pohoršil si o osm míst a patří mu 31. příčka. Na 66. pozici poskočil Tomáš Macháč, který si polepšil o devět příček.

Světovou jedničkou je stále Novak Djokovič, jehož sen o obhajobě a 11. titulu na Australian Open ukončil v semifinále Jannik Sinner. Ital poté došel až k prvnímu grandslamovému titulu a patří mu čtvrté místo.

Srb ale díky vypadnutí Carlose Alcaraze už ve čtvrtfinále stále sedí na tenisovém trůnu a rekordní počet strávených týdnů v čele žebříčku protáhne z nynějších 410 (přesně o 100 týdnů více než má druhý Roger Federer) na minimálně 413 týdnů.


Finalisté posledního turnaje
3. (3.) Medveděv (-), Australian Open finalista
4. (4.) Sinner (It.), Australian Open vítěz


Největší skoky v první stovce
83. (122.) Cazaux (Fr.)
101. (72.) Bautista (Šp.)


Skok do první stovky
83. (122.) Cazaux (Fr.)
85. (101.) Kovacevic (USA)
96. (127.) Nakashima (USA)
99. (109.) P. Martínez (Šp.)
100. (110.) Halys (Fr.)


Vypadnutí z první stovky
101. (72.) Bautista (Šp.)
103. (82.) Coría (Arg.)
104. (83.) Barrére (Fr.)
106. (99.) Lestienne (Fr.)
107. (93.) Barrios Vera (Chile)

Kompletní žebříček dvouhry
Kompletní žebříček čtyřhry

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
Krisboy
Plíšková uzavírá Top77. Úžasné.

A Linda na svém maximu ještě doufejme není.
Reagovat
aligo
Reagovat
com
netlem se.. za par mesicu bude v zebricku pred Kvitovic-Vankovic
Reagovat
Alien
Tobě už z Idy Raskenovic doslova hrabe!
Reagovat
Kandinsky1
Už se těším až bude uzavírat top 88.
Na top 69 se už asi nevyškrábe.
Reagovat
bardunek666
Překvapuje mě, že Linda není přihlášena do Dauhá a Dubaje. Zatím figuruje pouze v seznamu kvalifikantek v Abu Dhabí, společně s Maruškou.
Reagovat
tommr
asi nečekala že si v žebříčku tak polepší a nechtěla hrát kvalifikace ...
Reagovat
Dobry-den
Do Doha je podle všeho přihlášená.

Z Tennisfora, bez záruky:

The first 10 alternates to the main draw are as follows: Mirra Andreeva, Peyton Stearns, Katerina Siniakova, Linda Noskova, Clara Burel, Shelby Rogers (using a special ranking), Sara Sorribes Tormo, Katie Boulter, Lucia Bronzetti and Cristina Bucsa.

Seznam náhradnic pro Dubaj ještě není k dispozici, ale asi to bude podobné.
Reagovat
bardunek666
Tak super. Díky :)
Reagovat
Kandinsky1
U Menšíka jsem tedy čekal větší posun.
Reagovat
tommr
V top-20 máme sice 4 hráčky ale situace není ani zdaleka tak růžová jak by se mohlo zdát. Jedna z těch 4 už s tenisem skončila, další dvě mají našlápnuto do invalidního důchodu a ta poslední je už delší čas úplně z formy ...
Ještě horší je situace v deblu který byl vždy naší parádní disciplínou. Po dlouhých létech ve kterých naše deblistky kralovaly nemáme žádnou hráčku v top-20 ...
Naštěstí máme dost nadějných juniorek které by mohly pomalu odcházející generaci nahradit. Bude to ale nejspíš ještě nějaký čas trvat ...
Reagovat
GaelM
Podle mě AO ukázalo, že to nemusí být špatné ani v krátkodobém výhledu. Kdyby Linda porazila Yastremskou (příp. i Číňanku), bylo by to v singlu mnohem veselejší. A nové deblové páry se taky ukázaly v dobrém světle. V žebříčku holky bude celý rok srážet velmi slabá sezóna 2023 (obzvlášť po odečtení IW), ale pokud budou s novými parťačkami pravidelně hrát, tak bych se nebál, že by se obě nevrátily do top10.
Reagovat
aligo
Kdyby to třeba celé vyhrála a kdyby třeba vyhrála i debl a kdyby třeba porazila i Janika a kdyby kdyby kdyby
Reagovat
GaelM
Reagovat
EllNino
Já bych teda nikoho do důchodu neposílal, Krejča úplně z formy uhrála nedávno titul na pětistovce, na další finále a teď ČF na GS, dlouhodobě z formy je spíš Markéta, ale u té je to spíš o nalezení balancu GS vítězky, Muška do US Open úžasná, teď holt zase pár měsíců bude sbírat síly, ale určitě ještě něco předvede

Máme opět dvě GS čtvrtfinalistky, to není málo
Reagovat
tommr
já bych ty čtvrtfinále moc nepřeceňoval. Linda se do něj dostala díky skreči Svitoliny a Bára díky mimořádně lehkýmu losu. Budou je ještě muset potvrdit výsledkama na turnajích na BV a v IW/Miami ...
Reagovat
EllNino
Čtvrtfinále je čtvrtfinále :)) Není třeba víc dodávat
Reagovat
Kandinsky1
Reagovat
Sinuhet1
gratulace Brende ke 100 a Linde ke 30
Reagovat
Mony
Ke 126 ne 30
Reagovat
aligo
Linda Nosková je 30
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist