Nosková v Brisbane zastavila ruskou kometu Andrejevovou. V semifinále vyzve Rybakinovou

5. 1., 07:49
Aktuality 30
WTA BRISBANE - Linda Nosková (19) znovu po roce prožívá parádní vstup do sezony. Česká teenagerka si na turnaji WTA 500 v australském Brisbane poradila i se čtvrtou soupeřkou a dává vzpomenout na loňskou jízdu v Adelaide. Ve čtvrtfinále porazila 7:5, 6:3 talentovanou Rusku Mirru Andrejevovou (16), jež v předchozích třech zápasech ztratila dohromady jen 10 gamů, a prodrala se do společnosti tenisových hvězd. V semifinále vyzve světovou čtyřku Jelenu Rybakinovou (24) z Kazachstánu, o druhé místo ve finále se utkají bývalé světové jedničky Viktoria Azarenková (34) a aktuálně druhá hráčka žebříčku Aryna Sabalenková (25).
Linda Nosková upravila letošní bilanci na 4:0 (© AFP)

Nosková – M. Andrejevová 7:5, 6:3

Loňskou sezonu zahájila Linda Nosková v australském Adelaide a hned v prvním kole kvalifikace čelila mečbolu. Proti Anně Kalinské ale dokázala nepříznivý vývoj otočit a nakonec se po šňůře šesti výher prodrala až do svého prvního finále na okruhu WTA.

O 12 měsíců později v Austrálli prožívá úspěšné déjá vu na jiném turnaji WTA 500 v Brisbane. V prvním utkání sezony opět utekla z mečbolu a nyní je po čtyřech vítězstvích v semifinále ve společnosti světových hvězd.

Po třísetových výhrách nad Maďarkou Tímeou Babosovou, Rumunkou Soranou Cirsteaovou a Argentinkou Juliou Rieraovou uspěla i v roli papírové outsiderky a poprvé v sezoně neztratila ani set. Jednu z nejtalentovanějších tenistek současnosti Mirru Andrejevovou ve čtvrtfinále porazila 7:5, 6:3.

Devatenáctiletá Nosková do zápasu vstoupila ztrátou servisu, ale okamžitě si ho vzala zpět. V sedmém a devátém gamu sice dvakrát po sobě nepotvrdila brejk, ale za stavu 6:5 udeřila na returnu počtvrté a dějství ukončila.

Také druhý set česká tenistka zahájila úspěšným rebrejkem a když za stavu 3:2 využila šestý z osmi brejkbolů, rozhodla o osudu utkání. Náskok už nepustila a po 101 minutách hry zvítězila.

Statistiky zápasu Linda Nosková – Mirra AndrejevováStatistiky zápasu Linda Nosková – Mirra Andrejevová (@ Livesport)

Zápas byl prvním čtvrtfinálovým duelem teenagerek na akci minimálně úrovně WTA 500 od roku 2009, kdy proti sobě nastoupily na US Open Caroline Wozniacká a Melanie Oudinová.

Šestnáctiletá Andrejevová hrála čtvrtfinále turnaje WTA, do kterého se dostala se ztrátou pouhých 10 her ve třech utkáních, poprvé, byť už se loni dostala do třetího kola Roland Garros či osmifinále Wimbledonu a na kontě má pět skalpů hráček TOP 20.

40. hráčka světa Nosková příští týden vypadne ve světovém žebříčku z TOP 50, pokud nezopakuje body za loňské finále v Adelaide.

Potapovová – Rybakinová 1:6 / skreč P.

V sobotním boji o své třetí finále a vyrovnání maxima vsetínská rodačka Nosková vyzve světovou čtyřku Jelenu Rybakinovou, s níž loni prohrála ve dvou setech ve druhém kole French Open.

Čtyřiadvacetiletá Kazaška Rybakinová proplouvá svým prvním turnajem sezony jako nůž máslem. Ve čtvrtfinále finalistka loňského Australian Open vyhrála nad Anastasií Potapovovou po 30 minutách hry první set (6:1) a dál už pokračovat nemusela, neboť jí soupeřka kvůli zdravotním potížím vzdala.

"Anastasia včera odehrála těžkou bitvu a dnes bylo velké dusno. Ani pro mě to hlavně na začátku nebylo snadné. Jsem ráda, že postupuju a má šanci hrát další zápas, ale tohle není cesta, jak chcete vyhrát. Přeji Anastasii brzké uzdravení," řekla Rybakinová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Ostapenková – Azarenková 3:6, 6:3, 5:7

Čtyřiatřicetiletá bývalá světová jednička Viktoria Azarenková v úvodním čtvrtfinále grandslamových šampionek zdolala 6:3, 3:6, 7:5 Lotyšku Jelenu Ostapenkovou, vzájemnou bilanci upravila na 3:0 a pátou ze šesti účastí v Brisbane proměnila minimálně v semifinále.

Sabalenková – Kasatkinová 6:1, 6:4

Letos v něm běloruská šampionka z let 2009 a 2016 Azarenková vyzve v duelu bývalých světový jedniček a vítězek Australian Open krajanku Arynu Sabalenkovou (h2h 3:1), která má v úvodu sezony znovu skvělou formu. Zatímco loni odstartovala triumfem v Adelaide a skvěle se naladila před následujícím triumfem v Melbourne, letos dominuje v Brisbane.

Pětadvacetiletá Sabalenková v závěrečném večerním čtvrtfinále smetla 6:1, 6:4 Rusku Darju Kasatkinovou, vedení ve vzájemné bilanci zvýšila na 6:2 a se ztrátou pouhých devíti gamů prolétla mezi kvarteto nejlepších. V Austrálii neprohrála již 14 utkání po sobě.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
TSP
Kdysi jsem kamsi napsal, že Nosková je takový Berdych v sukni (typem hry - velmi dobrým podáním a velmi solidními a dlouhými údery od základní čáry z bekhendu i forhendu, absolutní solidností a poctivostí v přístupu k tréningu i ke hře i introvertní povahou), stabilitou herní psychiky a schopností hrát na své maximum i za hraničních a nepříznivých stavů se však zdá být lepší než on. Navíc už nehraje až tak stereotypně (narozdíl od Berdycha a i s porovnání s její hrou před rokem). Ano, ona jím skutečně jednou může být a podle mě ji jednou uvidíme minimálně v první desítce. Dokáže totiž vyhrávat i velmi těžké zápasy. Gratuluji a jen tak dál.
Reagovat
EllNino
To se mi hrozně líbí, tak klidná síla v koncovce 3. setu v TB, tam málokdy prohraje například :)
Reagovat
EllNino
Linda

Austrálie zemí zaslíbenou - obecně pro naše je to velice oblíbená destinace, škoda, že nevyšel ani jeden útok na GS od Petry a Karolíny

Bál jsem se, aby se Linda po Austrálii nepropadla moc dolů, ale semifinále jí hodně pomohlo :) Tak jen tak dál, dneska to byl nejlepší výkon na turnaji, snad se to ještě vystupňuje :)
Reagovat
Levinest
Opravdu??

"Zápas byl prvním čtvrtfinálovým duelem teenagerek na akci minimálně úrovně WTA 500 od roku 2009, kdy proti sobě nastoupily na US Open Caroline Wozniacká a Melanie Oudinová."

A co 11.9.2021 finále US Open: Emma Raducanu vs. Leylah Fernandez (obě narozené v roce 2022 měli v době konání 18 resp. 19 let. Tak to nejsou teenagerky?

Reagovat
Levinest
No pokud bylo myšleno pouze čtvrtfinále, potom by to možná bylo správně....
Reagovat
vergus
Finále a čtvrtfinále jsou to samé?
Reagovat
lvicek
Krome toho GS se nepocita mezi zapasy na WTA.
Reagovat
miledus
narozené 2022
Reagovat
aligo
GS je ITF nikoliv WTA a jasně se píše o ČF fázi turnaje a ne od F fázi.
Reagovat
lvicek
Linda, zda se, bude mit Australii oblibenou! Je super, ze letos se ji nemuze stat to, co vloni, kdy po skvelem prvnim turnaji sezony vykapala v kvalde AO, takze ma velkou sanci jeste dalsi bory posbirat! Hlavne, at se ji forma drzi a pujde to samo .
Reagovat
A211
Gratulace Lindě N jen tak dál a přidávat.
Reagovat
zfloyd
Jestli Linda bude hrát jako dneska , výborný agresivní výkon s minimem chyb , tak bude mít šanci i proti Rybářce
Reagovat
Liverpool22
Tak šanci bude mít Linda určitě jelikož Rybka se může taky vyházet. Nicméně jsem rád, že Linda i Rybka mají na začátku sezóny formu - před AO je to dobrá zpráva
Reagovat
Serpens
Nevíte, jestli nejsou sledovat záznamy zápasů na tom Canal+?
Reagovat
Blondie
A proč?
Protože jsem ten match zaspala, kruci XD

Výborně, Lindo, jsi skvělá!!!
Reagovat
tommr
Linda postupem do semifinále obhájila většinu bodů z loňska a v pondělním žebříčku bude nejhůře na 51.místě ...
Pokud by dokázala porazit Rybakinu a postoupit do finále tak by se posunula na 41.místo ...
Pokud by v Brisbane získala titul tak by se posunula na 33.místo (její nové kariérní maximum) a zajistila by si nasazení na AO ...
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Krisboy
Bravo Lindo!!! Neviděl jsem ani loptičku, ale jistě to bylo super
Reagovat
fujtajblick
A Linda jediná nenasazená
Reagovat
Sinuhet1
ve ctvrtfinale skorem same hracky z byvaleho Sovetskeho svazu (potazmo vychodniho bloku)
Reagovat
Alexandris
Linda proti ex-CCCP !! (a kromě Penko jen samé Rusky a Bělorusky)
Reagovat
Serpens
Fandím Kasatkině, ta jediná má odvahu
(Až po Lindě)
Reagovat
Otmar
Linda dobře, opravdu dobře. Líbily se mi backhandy po lajně, krátké slajzy ven z kurtu, kraťasy a odvaha hrát voleje z pole, to je těžká disciplína. Škoda některých stržených úderů do saka, ale bez chyb nehraje nikdo. Byla lepší, ale Mirra žádná hrůza, hrála velice solidně, cením si úderové jistoty. Dobrej špíl, jen houšť!
Reagovat
Mony
Reagovat
lvicek
No, jen jeste kdyby to bylo ke sledovani v TV .
Reagovat
Raduza
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Alexandris
Jistota se vytratila, jakmile Linda zlepšila hru na servisu
Reagovat
Sinuhet1
kvalitni vykon
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist