Novotná: Nebýt Grafové, mohla jsem vyhrát víc grandslamů

16. 2. 2011, 17:05
Aktuality 6
Kariéra tenistky Jany Novotné mohla být mnohem úspěšnější. Někdejší světová dvojka si myslí, že by získala více grandslamových titulů než jen ten z Wimbledonu 1998, kdyby nehrála v éře Němky Steffi Grafové.
Profily hráčů
Jana Novotná

Novotná se s vítězkou 22 grandslamových titulů ve dvouhře Grafovou střetla třiatřicetkrát a vyhrála pouze čtyřikrát. Na grandslamech byla z jedenácti zápasů úspěšná pouze v roce 1991 ve čtvrtfinále Australian Open. 

"Moje kariéra bez ní (Grafové) by třeba mohla být i o něco bohatší, zvlášť na grandslamech, ale nedá se nic dělat. Tak to člověk musí brát. Každá éra je ale jiná," řekla dnes Novotná bez nostalgie.

Osudovou soupeřku Novotná potká na dvorci letos v červnu po dvanácti letech. S Grafovou se střetne na červnové exhibici Advantage Tennis v Praze.

Novotná na nabídku pořádající agentury Česká sportovní utkat se s Grafovou okamžitě kývla. "Trvalo mi to nula celá nula jednu vteřinu," spočítala s nadsázkou Novotná.

Přijala pozvání na exhibici i proto, že si už nemyslela, že se s Grafovou ještě někdy na dvorci potká. "Steffi tvrdila, že se už k tenisu nevrátí, takže jsem to nečekala. Považuji to za malý zázrak, že se tohle podařilo, a moc se na to kvůli lidem těším," řekla.

Grafová ovlivnila Novotnou od začátku kariéry. Poprvé se střetly již ve 14 letech na mistrovství Evropy ve Francii. "Prohrála jsem ve třech setech a těžko někdo tehdy mohl tušit, že toho tolik prožijeme," podotkla dvaačtyřicetiletá Novotná.

Hrát s Grafovou v její nejlepší době ale bylo pro tenistky frustrující. Novotná s tím souhlasila. "Bylo, bylo, bylo," zopakovala. "Ona dominovala a na turnaji jste věděli, že dojde do finále nebo vyhraje. Když se stalo, že prohrála, tak to bylo pozdvižení a každá z nás věděla, že teď můžeme turnaj vyhrát," řekla.

Největší silou Grafové byla fyzická kondice, servis a forhend. Těmito věcmi nahrazovala horší bekhend a fakt, že nechodila na síť. "Porazit se dala. Cesta vedla, když jsem hrála agresivně a šla jsem na síť," uvedla Novotná. "Ale já si to často komplikovala, protože jsem si chtěla dokázat, že ji porazím i zezadu. Až když jsem se rozhodla, že musím na síť a hrát přes bekhend, tak to šlo," řekla.

Být tak o pět let mladší...
Ráda vzpomíná na všechny čtyři výhry nad Grafovou, ale nejraději má tu první. V Melbourne zvítězila ve čtvrtfinále Australian Open 8:6 v třetím setu. "Ty emoce byly fantastické, jako bych grandslam vyhrála," rozzářily se Novotné i po letech oči.

Bez problémů mluví i o finále Wimbledonu z roku 1993, v kterém v třetím setu vedla 4:1, ale prohrála. "Když se na to člověk zpětně kouká, tak si říká, možná jsem mohla zahrát ten míč tam nebo tam, ale v pohodě. Je to vzpomínka," řekla.

Novotná hraje tenis relativně často, i když už je pomalejší. Při pohledu na současný ženský by si ale přála, aby byla o pět let mladší. Proč? "Tak bych se snažila hrát. Tenis je dnes hodně otevřený a dalo by se, ale nedá se..." smála se Novotná.

Na kurtech v současnosti vidí Novotná málo kreativity a důvodem podle ní je nedostatek kvalitních trenérů. "Kouč musí rozhodnout, jak dobré údery na kurtu využít, ale to chybí," mínila Novotná. Dodala, že na vině jsou v hojné míře také rodiče, kteří z větší části převzali úlohu trenérů a skutečné kouče odsunuli do okrajové role.

Majitelka turnajů WTA v Lucemburku a Hertogenboschi se předloni vrátila do Brna po deseti letech strávených na Floridě. A doma se Novotné líbí čím dál víc. "Jak jsem mohla tak dlouho žít venku bez každodenního kontaktu s rodinou, protože zjišťuji, že mi to chybělo," řekla vítězka 24 turnajů dvouhry. "Když se vzbudím a jsem zdravá a živá, tak mě to mě motivuje užít si ten den naplno," dodala Novotná.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
Vojtaakk
No a kdyby Selešovou nepobodal ten magor, měla by Grafová o dobrých 8 GS méně a všichni by si jí pamatovali jako tu věčně druhou...
Reagovat
smazaný uživatel
je na tom část pravdy,že by měla mín gs.ale martinez vyhrála wimbledon,vicario taky pár gs vyhrála.Každá dřela.Ty zápasy steffi neměla jednoduché,její život taky nebyl jednoduchý,tím tohle nesnižuju,ale nikde není psané zda by seleš vydržela dané tempo,jestli by to zvládla.Nástup měla fantastický...ale kdo ví.A co se týče Jany,tak ta hrála vynikající tenis,možná byl někdy problém v hlavě,v psychice.A kdyby seleš hrála,tak by byla Jana třeba jen věčná Semifinalistka atd...Takhle by se to nemělo brát,co by...kdyby...
Reagovat
Vojtaakk
Jasně že se to nemá brát co by kdyby... Ale tohle je zrovna dost křiklavej případ, kterej nemá v podstatě obdoby v historii...
Selešová byla tehdy jasně nejlepší, Steffi s ní prohrávala a nebýt toho incidentu, mohla být 90.léta známa jako éra Moniky a ne Steffi. A myslim že Jana by si tam svoje místo na alespoň jeden GS našla. Třeba by to bylo tak, že by Jana uměla na Moniku, ta na Steffi a Steffi na Janu. Byly tam i další hráčky, Sanchez nebo Martinez...
Jen tohle prostě ženský tenis té doby dost ochudilo a Steffi dost ulehčilo práci. V podstatě je to stejný, jako kdyby někdo bodnul v roce 2007 Nadala. Federer by měl pak pravděpodobně o 4-5 GS víc...
Reagovat
smazaný uživatel
No fakt je, že hrát v éře Steffi je prostě pech. To by ale mohl říkat třeba i Roddick, že kdyby nebylo Federera, tak by toho vyhrál víc (což je určitě pravda) a Federer by zas mohl říkat, že nebýt Nadala, už by měl 20 grandslamů. Jenže na kdyby se nehraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Keby nikto nehral tenis tak som svetova jednotka :).
Reagovat
smazaný uživatel
for je to dobry, ale neznevazuj "situaci" :-) Sila spickovych hracu jde historii fakt ve vlnach......Triatricetkrat! mit v ceste Stefi je na masli.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist