Novotná: Teprve se uvidí, jaká budu trenérka

16. 5. 2014, 13:43
Aktuality 12
Živě gestikulovala a při vyprávění měla v očích jiskru. Wimbledonská vítězka Jana Novotná se vžila do své nové role trenérky se stejnou vervou, jako když sama kdysi neúnavně nabíhala k síti pro vítězné voleje. "Teprve se uvidí, jaká budu trenérka," řekla Novotná v rozhovoru s novináři na pražské Spartě, kde doprovází svou svěřenkyni Barboru Krejčíkovou.
Jana Novotná v hledišti (© Sparta Prague Open)

Ve Stromovce není Jana Novotná jen v roli trenérky, v sobotu se představí v exhibici mimo jiné s bývalou světovou jedničkou Martinou Hingisovou. V areálu se ale pohybuje celý týden, jelikož zde doprovází osmnáctiletou naději Barboru Krejčíkovou, kterou trénuje od letošního února.

"Je to velice talentovaná hráčka, která je ochotná pro tenis udělat vše, a to se pak lehce pracuje," řekla vítězka Wimbledonu z roku 1998 a někdejší druhá hráčka světa. "Spolupráce se vyvíjí dobře a příjemně. Nějaký úspěch a pokrok je vidět. Hrozně mě to baví a raduju se z toho každý den."

Tenis tehdy a dnes? Nedá se to srovnat
Krejčíková, aktuálně 340. hráčka žebříčku WTA, loni získala tři juniorské grandslamové tituly ve čtyřhře. S Kateřinou Siniakovou nenašly přemožitelky postupně na French Open, ve Wimbledonu a na US Open.

Spolupráci s Novotnou si Krejčíková vymyslela sama. Když zjistila, že slavná hráčka žije jen kousek od ní, s rodiči se za Novotnou vydala. "Byla jsem na zahradě a vidím rodiče s Barborou a říkám si, ke komu jde návštěva. A oni šli ke mně," popsala Novotná své překvapení. "Je to netradiční, dnes se hledá trenér přes agenta nebo když někoho znáte. Ale jak rodinu poznávám, tak vím, že takoví jsou. Jdou přímo ke zdroji. Mile mě to překvapilo a takové oslovení potěší," doplnila.

Pro Novotnou je práce trenérky velkou změnou. Poslední dobou jezdila občas na exhibice, jindy komentovala tenis v zahraniční televizi. "Nevěděla jsem, jak to budu zvládat, protože jsme si zvykla na své pohodlí a standard," uvedla. Brzy zjistila jednu věc - zápasy v hledišti dost prožívá. "Když chcete něco dělat dobře a na něčem záleží, tak je to ne stresový, ale dost náročný. Jsem citlivý emotivní člověk a je to zajímavé, jak to vevnitř pracuje, když člověk není na kurtu sám," řekla Novotná.

S Krejčíkovou objíždí menší turnaje okruhu ITF a vrací se v myšlenkách do svého mládí. Potvrdila si, že tenis se za 25 let změnil. "Holky jsou dnes v sedmnácti osmnácti podstatně vyhranější a vydřenější, jsou i fyzicky lepší. Dělají kondici, strečink, mají už realizační tým, ale chybí tomu variabilita, je to hodně jednostranné. Nedá se to srovnat, jsou to dvě různé dekády. Ale jedno je jasné, všechny ty holky to hodně umí a hrozně moc touží po úspěchu," konstatovala pětačtyřicetiletá Novotná.

Jako trenérka musí být někdy přísná, jindy konejšit. Snaží se najít ideální přístup. "Hlavně musí být vzájemný respekt. Pak je třeba vystihnout moment, kdy být přísný, kdy ubrat, kdy poradit, povzbudit a tak dále. Je to proces a velice náročné v dobrém slova smyslu. Jako trenér se nenudíte," řekla Novotná. "Trenér je od toho, aby poradil, naučil, vysvětlil, ale jinak to musí jít od samotné hráčky."

Podle Novotné se Krejčíková potřebuje naučit být na kurtu trošičku přísnější. "Musíš holky dorazit," vštěpuje své svěřenkyni. "Ona není typ, který jde přes mrtvoly, ale je to hráčka, která v sobě má vítězný instinkt a má ho hodně. Je ale potřeba to zesílit, aby se sebevědomí prezentovalo a ukazovalo každý zápas," řekla Novotná.

S Krejčíkovou se nedomluvily, jak dlouho spolu vydrží. To ukáže až čas a vývoj mladé tenistky. "Pokud bude Bára spokojená a já budu mít pocit, že jí pomáhám a ženu ji dopředu, budeme pokračovat. Pokud by to tak nebylo, byla bych první, která řekne, super, dobrá zkušenost, ale nemůžu ti pomoct," řekla Novotná.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Co jsem měl možnost vidět naživo (při deblu Katky s Bárou jsem stál pár metrů od Novotné), tak Novotná je neskutečně pozitivní člověk. Během zápasu pořád povzbuzovala, chválila... Skoro bych ani nevěřil, že dokáže být taky někdy přísná. :)
Reagovat
Fandina
palce Janě a Báře, aby se jim dařilo a přeji úspěch!
Reagovat
Frick
http://instagram.com/p/oDEAHKO7vl/#

Byť prohra s 300. hráčkou je strašná, tak bych nebyl zas tak příšný. Rákoska by stačila.
Reagovat
EllNino
ježiš tak už ji nech, pořád dokola :D ...tak holt prohrála na podřadným turnaji, podívej se, jak tady dopadla loni a předloni a jak pak vyhořela v Pqříži, myslím, že tam se bude lámat chleba :D ...a nevytahuj ten Řím, jeden turnaj by z ní stejně top 10 hráčku neudělal :D ...
Reagovat
Frick
Tak na podřadnym turnaji nemá vůbec hrát. Černošek, nečernošek...
Reagovat
EllNino
tak to furt neomílej, prostě se stalo :D :D bože muj to jsou firt pindy kdyby kdyby, jak by si reagoval, kdyby prohrála v římě v 1. kole ? :D ...
Reagovat
Frick
Tam by záleželo na soupeřce, ne?
Reagovat
EllNino
No jasný, ale tak, když neporazila Alexandrovu, těžko by tam dala nějakou silnější, ikdyž každej zápas je jinej :D ...hlavně to musí hodit za hlavu, kdyby rozebírala takhle každej zápas, jako ho omíláš furt dokola ty, byla by tak rozložená psychicky, že by nemusela ani hrát, tyhle kalkulace jsou hrozný :D ...důležitý je, jaký body nahraje v Paříži a ne v Římě nebo Praze, a jak víme, na velkých turnajích Lucka obvykle 3. kolo nepřejde viz její žalostná grandslamová bilance :) ...
Reagovat
Frick
Semifinále bude bez českých hráček. Já myslim, že je zkrátka pořadatelskej průšvih. Aby se turnaje 100 000 + H účastnila 22. a 31. hráčka WTA, to je naprosto nevídaný a když k tomu vyletěj v prvním kole, tak to už je skutečně trochu moc. Pro koho bude ČT za desítky tisíc vyrábět finálový přenos, když se tam (v nejlepším případě) vycházející slovenský talent se Srbkou / Britkou ze druhé stovky? Doufám, že to někdo pojmenuje a příští rok se lecos změní....
Reagovat
Fandina
palce Janě a Báře, aby se jim dařilo a přeji úspěch!
Reagovat
Fandina
Sorry, to nepatřilo jako reakce.
Reagovat
Grape
Tak snad ta spolupráce bude fungovat. Bára má talent, sice asi ne tak velký jako Katka, ale věřím, že o ní v budoucnu ještě uslyšíme. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist