Očima trenéra Jiřího Fencla

16. 6. 2011, 12:27
Téma 5
V Paříži se po letech hrálo jinými míči než dunlopy; na pět let si tuhle výsadu koupila značka Babolat. A změna to byla hodně diskutovaná. Tolik připomínek, komentářů, názorů a stížností jsem ještě neslyšel.
Profily hráčů
Jiří Fencl (© Martin Sidorják)

Když to shrnu: nové míče hodně lítají, jsou tvrdé, víc skáčou, berou méně spinu a rozdíl mezi novým a ohraným balonem je propastný. K tomu se přidala spousta stížností hráčů, které bolelo zápěstí, loket, rameno nebo rovnou celá ruka. Jeden z důvodů je zřejmý: mnozí zvedli napětí strun, aby míč lépe kontrolovali, a to ruka okamžitě pozná.

Kdo je Jiří Fencl
Kouč Lucie Hradecké, působil i jako trenér fedcupového týmu.

Lucka (Hradecká) si s novými míči poprvé zahrála na posledním turnaji před Roland Garros, ve Štrasburku, a už tam ji začala ruka pobolívat. Před posledními třemi debly v Paříži trénovala jen třičtvrtěhodinku denně a většinou jen pravou rukou - víc jí bolesti v levačce nedovolily. Podobné problémy měla Petra Kvitová.

Kam mířím? Možná překvapivě nechci říct, že míče Babolat byly špatné. Chyba je podle mého soudu v tom, že se na různých turnajích hraje různými míči. Jedny jsou lehčí a brzy se rozchlupatí, jiné zase těžší a jakmile se ohrají, jsou jako kámen. To, co by pro hráče bylo nejlepší - totiž hrát celou sezonu stejnými míči, aby si ruka přivykla -, je ale bohužel nereálné. I svět tenisu ovládají peníze a firem, které vyrábějí tenisáky, je hodně. Bohužel je to na úkor zdraví hráčů.

Napadá mě, že i v tomhle je tenis výjimečný. Zkuste si představit, že by se hokej na různých stadionech nebo v různých soutěžích hrál pokaždé jiným pukem. Jeden by byl těžší, druhý pružnější, třetí měkčí... Někdo možná namítne, že hráči dostali pár dóz několik týdnů před Paříží, aby nový míč aspoň trochu poznali. Ideální řešení je ale úplně někde jinde.

V červnovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Exkluzivní reportáž a snímky z Roland Garros
Dvojrozhovor se šampionkami Lucií Hradeckou a Andreou Hlaváčkovou
Byznys zabil legraci, říká Henri Leconte
Příběh Eddieho Seawarda, mága wimbledonské trávy
Zjistíte, jak trénuje jedenáctiletý český talent

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!

pva, Tennis Arena

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Samozřejmě že v Paris je vše směřovane proti Rafaelovi !!!!!! Typicky francousky svině... podobně jako proti Lancovi na Tour de France....nesnesou a zavidi opakovany uspěch někoho cizího....Federer je raději jakoby jejich adoptivní dítko....
Reagovat
smazaný uživatel
njn je to chudáček ten Rafánek že? :D Federer a adoptivní dítko :) dobrý no...
Reagovat
ZerekSu
Pane trenér, když tu zmiňujete hokej, proč jste se nezmínil o fotbale, kde každý klub má na svém stadionu míče, jaké chce respektive, s jakou firmou má smlouvu?
Reagovat
smazaný uživatel
Musím plně souhlasit. Sice hraji jen pro radost (ale stejně tak min. 2x týdně) ale i tak jsem měl možnost míče zkusit a rozdíl je to opravdu propastný (když srovnávám s HEAD, Dunlop). Ruka dostává strašně zabrat, nedovedu si pak představit, jak musí trpět hráči... Bohužel vítězí obchod před rozumem a zdravím...
Reagovat
smazaný uživatel
dovolím si oponovat.. vše co je popsáno je pravda, ale že je v tomhle tenis specifický je blbost.. a srovnání s hokejem je ještě větší kravina.. v hokeji nemáte stejné kluziště, každé má trochu jinou délku, šířku a ty puky určitě nejsou vždy stejné.. ve fotbale je to absolutně to stejné jak s míči, tak s hřišti.. to zase vypustil do světa něco, z čeho udělal všechny tenisty chudáky oproti ostatním sportovcům..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist