Opelka v New Yorku udolal Schnura a získal první titul na okruhu ATP

18. 2. 2019, 06:37
Aktuality 18
Jednadvacetiletý Reilly Opelka si na domácím halovém klání v New Yorku dokráčel pro premiérový titul na okruhu ATP. Ve finále více než dvoumetrový Američan udolal až po využití šestého mečbolu kanadského kvalifikanta Braydena Schnura, když si pomohl celkem 43 esy.
Profily hráčů
Reilly Opelka

Dosavadním maximem Reillyho Opelky bylo semifinále z Atlanty 2016. Od té doby se na okruhu ATP dostal už jen jednou do čtvrtfinále - loni v Delray Beach. Také třetí čtvrtfinále si zahrál na domácím půdě, tento týden v hale v New Yorku ale nakonec nenašel přemožitele.

Cesta za premiérovým titulem na okruhu ATP však nebyla vůbec lehká. Čtyřikrát musel do třetího setu, ve třech zápasech byl jednadvacetiletý Američan dvakrát pouze dva míčky od porážky a v semifinále dokonce přežil šest mečbolů proti Johni Isnerovi.

Ve finále si Opelka poradil 6-1 6-7 7-6 s kanadským kvalifikantem Braydenem Schnurem, kterému nenabídl jediný brejkbol a zasypal ho 43 esy. Američan získal snadno první set, ale ve druhém nevyužil ani jeden ze čtyř brejkbolů, v tie-breaku nevyužil dva mečboly a už počtvrté musel v New Yorku hrát třetí set. 

V něm měl Opelka za stavu 2-1 tři brejkboly, ale šance neproměnil a v tie-breaku se dvakrát ocitl dva míčky od prohry. Koncovku ale nakonec ustál a po využití až šestého mečbolu s emohl radovat z životního úspěchu.

"Tohle je něco, na co jsem nejvíc pyšný," řekl Opelka. "Byl jsem silný psychicky, vzhledem k tomu, že jsem tento týden prohrál tolik prvních setů, a první podání mi hodně pomáhalo," dodal Američan, který v New Yorku nastřílel soupeřům celkem 156 es.

Třiadvacetiletý Schnur mohl být i přes porážku s vystoupením na turnaji více než spokojený. Do kvalifikace se dostal jako náhradník a šanci využil na maximum. "Je to splněný sen. Tento týden mi ukázal, že na tyhle velké turnaje patřím a můžu hrát se špičkovými hráči," pochvaloval si Kanaďan, jenž až do tohoto týdne nevyhrál v hlavní soutěži turnaje ATP ani jeden zápas.

• ATP 250 NEW YORK •
USA, tv. povrch / hala, 694.995 dolarů
čtvrteční výsledky (14. 2. 2019)
• Dvouhra - finále •
Oeplka (USA) - Schnur (Kan.) 6-1 6-7(7) 7-6(7)
• Čtyřhra - finále •
Krawietz/Mies (Něm.) - González/Kúreší (Mex./Pák.) 6-4 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

18
Přidat komentář
ttopi
Tak podle HL umí Opelka slušně zareturnovat i rozdat úder do rohu. Tak uvidíme, jak se mu povede dál. Jinak to podání to je hrozivý.
Reagovat
skott
Velmi slušné finále, které nejprve vypadalo jako rutinní výhra Reillyho, když překvapivě snadno získal 1.set za 18 minut. Ale Schnur se nevzdal a druhý set dotáhl do tie-breaku, kde nejprve fantastickým zásahem na síti odvrátil první mečbol Opelky, aby následně do té doby prakticky na servisu neomylný Reilly zahodil i druhý mečbol dvojchybou.
I rozhodující set pak došel do tie-breaku, kde napětí gradovalo především zásluhou vyhecovaného Braydena, který odvrátil další tři mečboly, ale za stavu 7-7, kdy se mohl dostat ke svému mečbolu Opelku zachránilo jestřábí oko (resp. foxtenn), které ukázalo Schnurovo eso jako těsný out a Reilly pak další drama nepřipustil a utkání nekompromisně ukončil 43. esem.
Reilly se překvapivě ani moc neradoval, zato Brydena prohra hodně vzala. Nutno ale říct, že po celé utkání tahal za kratší konec a Reillyho snad nedostal za celý zápas na shodu přes obrovskou snahu, takže i tak vlastně vytěžil z minima maximum.
Reagovat
vojta91
Fantastické, je to půl roku, co jsem tady o Opelkovi psal, jako o velkém talentu. Mnozí se mi smáli a teď tu máme premiérový titul. Můžu s klidným srdcem říct, že nástupce Dr. Iva je na světě!!
Reagovat
ttopi
Zajímavé bylo, že se utkal, stejně jako na AO, s Isnerem a také ho vyřadil v TB v podstatě. Neviděl jsem ani jeden jeho zápas, proto se ptám - bude to stejná nuda, jako v případě jiných obrů, kteří buší pouze servis, nebo má i slušnou mezihru a může semtam někomu vzít servis?
Reagovat
Gracias_Mendoza
Nástupce Dr. Iva? Ivo je jen serve a volley. Kdežto Opelka jde spíš ve stopách Isnera, ve výměnách je dost silný na to, jakou má výšku. A když se na něho díváš víc než jeden zápas, tak zjistíš že to má v mezihře docela potenciál být daleko lepší než mezihra u Isnera.

John je ale především mentálně silný jedinec a to Opelkovi ve výsledku může chybět, takže se ještě uvidí jestli ta lepší mezihra bude co k čemu a dotáhne to Opelka dál než Isner.
Reagovat
Davor1
Daleko lepsi ako u Isnera?
Kamarat, Isner vyhral Masters v Miami, na dalsich troch Masters bol vo finale. Bol par lopticiek od finale Wimbledonu. Na RG dostal Nadala do piatich setov. Bol v top10 rebricka ATP a vyhral celkovo 14 turnajov. S drevackou medzihrou by na taketo cisla ani nahodou nedosiahol. Ano, je to cisty servisman, ale jeho medzihra je podcenovana, ked je vo forme, tak je aj uderovo dost solidny. V porovnani s Karlovicom je uplne inde. Ak Opelka dosiahne aspon polovicu Johnovych uspechov, tak na tom bude celkom dobre a osobne si nemyslim, že ho prekona aj ked ma este celu karieru pred sebou. Ovela lepsi v medzihre urcite nebude, s tou vyskou ma proste limity, cez ktore sa neda preniest a este ma vela co robit, aby sa dostal vobec na uroven medzihry Isnera vo forme...
Reagovat
skott
Tak kdyby si jejich vzájemné souboje viděl, tak bys poznal, že Opelka už je ve spoustě věcí lepší než Isner a to nejen pohybově. I v mezihře měl v některých směrech navrch, proto taky v obou utkáních měl více příležitostí na returnu. Jistě jsou to jen dva těsné zápasy, ale Opelka má titul v letech, kdy ještě Big John hrál jen univezitní tenis a to ho zabrzdila v nedávné době mononukleoza a další zranění. Gracias_Mendoza má pravdu v tom, že u Reillyho bude také hodně záležet na tom, jak psychicky silný bude, protože spousta zápasů se samozřejmě bude vždycky jako u všech servismanů rohdodovat v tie-breacích a v pár big pointech.
Isner toho dokázal hodně (a ještě dost možná něco přidá), ale Opelka je prostě teď ve srovnání s ním dál. Netřeba také zapomínat na to, že Reilly nebude ve svých nejlepších letech bojovat s Big 4...
Reagovat
Gracias_Mendoza
Ten poslední odstavec mě ani nanapadl. Je pravda že Reilly bude mít proti sobě zcela jiné protivníky než Johny a osobně nevěřím, že by následující dekádě dokázala vévodit nějaká BIG 3 nebo 4. Spíš to vidím na několik let různých náhodných triumfů od kohokoli, kdo bude mít dobrejch 14 dní a samozřejmě bude mít talent. Už se těším, až někdy pozvou Berdycha ke komentování a bude tam zase plácat, jak on měl strašnou smůlu, že hrál v době BIG 4 a Wawrinky :-D
Se mu to vše jen vrátí za ty jeho namyšlený gesta, jako když např. porazil Rafu v Madridu nebo Rogera v Aténách.
Reagovat
skott
no Reilly má blíže spíše k Raonicovi než Karlovicovi nebo třeba i Isnerovi, přestože většinu jejich ''esových'' rekordů zřejmě překoná pokud zůstane zdravý. Už v NY sebral jeden v největším počtu es na ATP turnaji mimo GS (156) právě Isnerovi. Ale hlavně má pořád velké rezervy, přestože už teď má lepší pohyb nebo jistější bekhend než zmínění dva.
Reagovat
sojka1
srovnani techto extremnich dlouhanu s Raonicem, ktery ma vysku Berdi, tedy je o 12 az 15 cm nizsi, mi neprijde uplne koser. A pohyb panu o 12 az 18 let starsich.. co si budeme povidat... Jinak samozrejme nic proti Opelkovi, gratulka.. :-)
Reagovat
skott
to je právě Opelkovo velké plus, že s jeho extrémní výškou dokáže držet krok pohybově s ještě ''relativně normálně'' vysokými borci jako Raonic. Rezervy má hlavně v obratnosti. Isner s Karlovicem na tom výrazně lépe nebyli ani před 10 lety, takže je to irelevenatní.
Reagovat
skott
irelevantní
Reagovat
sojka1
to neni nic konfrontacniho, vim, jak to myslis a asi to tak i je, (ja jsem zas presvedcena, ze John je obratnejsi a tedy mnohem "celodvorcovejsi" nez Ivos, podivame se a vidime, ze)... ale zase poukazuji na tu osidnost, ze jsme nikdo z nas nevideli hrat s Opelkou jednadvacetileteho Johna.. :-))
Reagovat
skott
to ani nezpochybňuju (Isner vs Karlovic), ale srovnávali jsme především Opelku s ostatními. I když Karlovicovi slouží ke cti, že se pokouší o servis/volej. Ano Isner naskočil na ATP později, ale i tak si myslím, že pohybově na tom nebyl v Opelkově věku lépe. Jinak rozdílné názory vítám, cokoliv než zdejší kolovrátkové diskuse RF/RN jsou podle mě plus.
Reagovat
sojka1
jeste bych rada obranu pohybu mladeho Johna oprela o jeho basketbalovou minulost.. pohyb samozrejme jiny, tenisove neucesany, ale jako prvotni zaklad obratnosti snad zrejmy...
Reagovat
lavamancer
já vám tady do toho nechci moc kecat..
ale pamatuji si, že když Isner úplně začínal, tak mezihru v podstatě neměl.
podle mě se během let signifikantně v úderech zlepšil.
Reagovat
hippos
jo
Reagovat
sojka1
my jsme ale porovnavali u tech kluku jednotlive herni aspekty, tady konkretne pohyb a obratnost. Protoze je to vzhledem k jejich vysce zajimave. Jiste neocekavas, ze technicky bude vysokoskolak z univerzitniho sportu okamzite na urovni profesionala z okruhu. Nebo snad ano? ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist