Ósakaová dostala kanára a v Paříži byla blízko vyřazení, nakonec Schmiedlovou udolala

28. 5. 2019, 18:39
Aktuality 7
FRENCH OPEN - Světová jednička Naomi Ósakaová ve svém úvodním vystoupení na French Open dostala kanára a čtyřikrát byla dva míčky od vyřazení, mečbolu však čelit nemusela a vývoj otočila. Japonská vítězka posledních dvou grandslamů udolala Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou 0-6 7-6 6-1, přestože soupeřka dvakrát podávala na vítězství. Ve druhém kole ji čeká Běloruska Viktoria Azarenková.
Naomi Ósakaová (© j48tennis.net)

Světová jednička Naomi Ósakaová schytala na úvod Roland Garros 'kanára' a byla blízko vyřazení, ale slovenskou tenistku Annu Karolínu Schmiedlovou nakonec porazila 0-6 7-6 6-1. Šampionka loňského US Open a lednového Australian Open prodloužila svou vítěznou sérii na grandslamech na patnáct zápasů.

Na pařížské antuce jednadvacetiletá Japonka ještě nepřešla třetí kolo a dnes bylo znát, že to rozhodně není její nejoblíbenější povrch. Zejména v úvodu zápasu hodně chybovala. V prvním setu udělala 13 nevynucených chyb a uhrála jen devět fiftýnů.

"Myslím, že dneska jsem byla během zápasu nejvíc nervózní za celý svůj život. Prakticky jsem netrefila žádný míč do kurtu. Bylo to pro mě podivné, protože obvykle mě nervy opustí, ale tentokrát to zůstalo celý zápas. Pak jsem měla pocit, že je to jen boj vůle. Nakonec jsem dokázala vyhrát," uvedla Ósakaová na tiskové konferenci.

Úvodní sadu ztratila s nulou, což se ze světových jedniček stalo na French Open naposledy Martině Hingisové v roce 2000. Tu tehdy ve druhé sadě vyškolila Rumunka Ruxanda Dragomirová, ale Hingisová zápas vyhrála.

Zvítězila nakonec i Ósakaová, i když se v koncovce druhé sady potácela na hraně vyřazení. Schmiedlová za stavu 5-4 a 6-5 podávala na senzační postup, ale nedostala se ani k mečbolu. To byl zlom. Zkrácenou hru Ósakaová vyhrála 7-4 a v rozhodující sadě povolila soupeřce jen jeden game.

Při svém prvním zápase na kurtu Philippa Chatriera se ale rozhodně necítila tak komfortně jako v lednu v Melbourne, kde na cestě k titulu porazila v semifinále Karolínu Plíškovou a ve finále Petru Kvitovou. "Tam jsem měla pocit, že hraju dobře. Měla jsem pod kontrolou, co se děje. Tady jsem si nebyla jistá, co bude, když míče opouštěly mou raketu," líčila.

Její nejistota neměla nic společného s problematickým palcem na ruce, kvůli kterému nenastoupila ke čtvrtfinále turnaje v Římě. "Dneska to bylo úplně v pohodě. Nic jsem necítila. Možná to vypadalo, že jsem něco cítila, ale bylo to fajn," řekla.

Další velký test Ósakaovou čeká hned ve druhém kole, v němž se utká s bývalou světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou z Běloruska. "Ona hraje v poslední době fakt dobře, takže očekávám jeden z nejtěžších zápasů v roce," uvedla Japonka, jež má s Běloruskou vyrovnanou bilanci 1-1.

Dvojnásobná vítězka Australian Open Azarenková si dnes poradila s šampionkou z roku 2017 Lotyškou Jelenou Ostapenkovou, kterou přehrála 6-4 7-6 a po čtyřech letech tak vyhrála zápas na pařížské antuce.

Jednadvacetiletá Ostapenková hrála v Paříži počtvrté v kariéře a potřetí vypadla v prvním kole po dvousetové porážce. Jen předloni v sedmi zápasech nenašla přemožitelku a získala překvapivý grandslamový titul. Letos jen jednou vyhrála dva zápasy po sobě, z posledních devíti utkání poosmé prohrála.

Ve třech setech musela v prvním kole bojovat o postup obhájkyně trofeje Simona Halepová. Favorizovaná Rumunka se ale neocitla v tak kritické situaci jako Ósakaová, protože s Australankou Aljou Tomljanovicovou vyhrála první set 6-2. Ve druhé sadě třikrát ztratila podání a prohrála ji 3-6, ale vzápětí v rozhodujícím setu odskočila na 5-0 a následně vyhrála 6-1.

"Myslím, že to byl skvělý zápas. Úroveň byla vynikající, ve druhém setu hrála fakt dobře," řekla turnajová trojka. V rozhodující sadě pozměnila taktiku.

"Musela jsem se víc soustředit na sebe, abych zjistila, co musím hrát lépe, abych zvítězila. Pak jsem měla pocit, že když ji rozběhám, tak je to o něco lepší, takže jsem to udělala," popisovala Halepová. Její další soupeřkou bude Polka Magda Linetteová.

Iga Šwiateková, která v pátek oslaví 18. narozeniny, vstoupila i do svého druhého grandslamu vítězně. V premiérovém zápase na Roland Garros talentované Polka deklasovala 6-3 6-0 ještě o rok mladší francouzskou juniorku Selenu Janicijevicovou.

Dominika Cibulková se v Paříži může soustředit už jen na čtyřhru, ve které nastoupí s loučící se Lucií Šafářovou. V prvním kole dvouhry totiž slovenská tenistka prohrála 5-7 1-6 s Běloruskou Arynou Sabalenkovou a na sedmém z devíti letošních turnajů vypadla hned po svém úvodním vystoupení.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 42,661.000 eur
úterní výsledky (28. 5. 2019)
• Dvouhra ženy - 1. kolo •
Muchová (ČR) - Kontaveitová (17-Est.) 3-6 6-2 6-2
Siniaková (ČR) - Rybakinová (Kaz.) 7-6(5) 6-1
Andreescuová (22-Kan.) - Bouzková (ČR) 5-7 6-4 6-4
Ósakaová (1-Jap.) - Schmiedlová (SR) 0-6 7-6(4) 6-1
Halepová (3-Rum.) - Tomljanovicová (Austr.) 6-2 3-6 6-1
Sabalenková (11-Běl.) - Cibulková (SR) 7-5 6-1
Keysová (14-USA) - Rodinová (Rus.) 6-1 6-2
Qiang Wang (16-Čína) - Saisai Zheng (Čína) 6-1 7-5
Kasatkinová (21-Rus.) - Paoliniová (It.) 6-2 6-3
Garciaová (24-Fr.) - Barthelová (Něm.) 6-2 6-4
Curenková (27-Ukr.) - Bouchardová (Kan.) 6-2 6-2
Sakkariová (29-Řec.) - Tatishviliová (USA) 6-0 6-1
Beguová (Rum.) - Lin Zhu (Čína) 6-1 6-1
Puigová (Portor.) - Flipkensová (Belg.) 6-1 7-5
Anisimovová (USA) - Tanová (Fr.) 6-3 6-1
Naraová (Jap.) - Jakupovičová (Slovin.) 7-5 5-7 6-3
Azarenková (Běl.) - Ostapenková (Lot.) 6-4 7-6(4)
Linetteová (Pol.) - Paquetová (Fr.) 3-6 6-1 6-2
Blinkovová - Gasparjanová (obě Rus.) 6-3 4-6 8-6
Honová (Austr.) - Babosová (Maď.) 3-6 6-2 6-1
Kruničová (Srb.) - Gavrilovová (Austr.) 6-3 2-2 skreč G.
Šwiateková (Pol.) - Janicijevicová (Fr.) 6-3 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
rybicka
Škoda, že se tak necítila " lednu v Melbourne". Takovou šanci jako měla AKŠ, naše holky bohužel neměly.
Reagovat
baggik
Holt na tvrdém povrchu je dvakrát silnější než na antuce.
Reagovat
Mac
clanek jenom o tom jak se citila osaka, pomalu clovek ani nevedel proti komu hrala... rad bych si take precetl jak to videla aks...
Reagovat
com
dneska to mela tak tak.. ale proti Azarence uz nema sanci :)
Reagovat
Torn
Vikanka jí musí už sestřelit....
Reagovat
misoSK
Na druhej strane, tak zle, ako hrala Osaková dnes prvé dva sety, už hrať určite nebude. Aby jej dala Schmiedlová ?kanára? bez jediného winneru, to sa nevidí.
Reagovat
rybicka
Pokud Viky chytne úvod, mohla by Osace prodloužit pocit nejistoty, který měla s AKŠ. A ona sama by určite neklekla tak jako Slovenka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist