Ostrava musela ustoupit Číně. Turnaj WTA se letos ve Slezsku hrát nebude

2. 6. 2023, 21:36
Aktuality 13
Ostrava zatím chybí v podzimním kalendáři turnajů WTA, organizátoři ale dál hledají možnost, jak soutěž i počtvrté za sebou uskutečnit. Místo v programu pro září a říjen, které WTA uveřejnila na svém webu, dostaly i turnaje v Číně, kam se akce vracejí po zrušeném bojkotu tenisové asociace kvůli aféře se zmizelou hráčkou Shuai Peng. Podle promotéra ostravského turnaje a majitele společnosti Perinvest Tomáše Petery ale jednání dál probíhají.

"Kalendář ještě není kompletní a společně s WTA stále hledáme možnosti a termíny, aby se turnaj v Ostravě mohl uskutečnit. Diváci i hráčky si ho oblíbili a myslím, že se ukázalo, že takový turnaj Ostravě i celému Česku sluší," uvedl Petera ve stanovisku pro ČTK.

Ostravský turnaj elitní kategorie WTA se pořádal od roku 2020. Vloni jej vyhrála Barbora Krejčíková, která porazila po více než tříhodinovém boji světovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska. Utkání později vyhrálo hlasování fanoušků WTA o nejatraktivnější duel sezony.

Petera v dubnovém rozhovoru pro Livesport Zprávy řekl, že se organizátoři snaží získat termín v kalendáři mezi 16. a 22. říjnem místo turnaje v Moskvě. V daném termínu ale zatím mají jistotu jen soutěže kategorie WTA 250 v Nan-čchangu a Monastiru. Dalšími turnaji budou od září do října mimo jiné "tisícovka" v Pekingu, "pětistovka" v Čeng-čou nebo "dvoustovky" v Kantonu a Ning-po.

Jediným jistým turnajem WTA v Česku je zatím Livesport Prague Open, který se uskuteční v areálu pražské Sparty ve Stromovce od 31. července do 6. srpna. Titul v něm bude obhajovat Marie Bouzková.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
Pe3k
Ostrava nikdy neustoupí, NIKDY!
Reagovat
paddy
i kdyby WTA chtěla, tak v Číně se několik let nemohlo hrát kvůli covid restrikcím (opakuji to tady poněkolikáté a nedávno to psali i bystří novináři z Guardianu)
až vláda zrušila zero covid politiku, tak vůně prašáků byla neodolatelná a ohlásil se návrat do Číny smile smile
v tenise neznám větší krysu, než je šéf WTA Simon smile

WTA dokonce přiznala, že bojkot byl k ničemu a hlavně jde o prachy

After 16 months of suspended tennis competition in China and sustained efforts at achieving our original requests, the situation has shown no sign of changing. We have concluded we will never fully secure those goals, and it will be our players and tournaments who ultimately will be paying an extraordinary price for their sacrifices.

když se už může hrát, tak rychle zpátky pro prašáky :-)
While we do not regret our decision on the suspension, the WTA and its members feel that now is the time to return to our mission in China.
zdroj: WTA
-------------
The Guardian wrote that WTA had "returned at the first opportunity" when they knew China was allowing tennis tours to commence in 2023 and "power of money has won out again".

WTA's boycott of China occurred at a time when international sporting events were not taking place in China due to the country's strict Covid-19 protocols. In 2022, the WTA waited until late in the season to confirm its autumn calendar, meaning a late scramble to find a venue for the WTA Finals, which was eventually held in Fort Worth, Texas.

an interview with L'Equipe at the Winter Olympics was conducted under significant constraints. Peng, who is fluent in English, answered only in Chinese while surrounded by members of the Chinese Olympic committee who had received questions in advance.

https://www.theguardian.com/sport/2023/apr/13/tennis-peng-shuai-wta-china-u-turn
Reagovat
IngStavinoha
tohle tě překvapuje?

o prachy jde v rámci kapitalismu vždy a všude na prvním místě - dokonce i v dočasně "nedotknutelné" subéře "dokonale korektního" a "nekonečně morálního" neoliberalismu/progresivismu

smilesmilesmile
Reagovat
milik254
Ve Slezku by se stejně nehrál, protože Ostravar Aréna leží v moravské části Ostravy.
Reagovat
milik254
*Slezsku
Reagovat
tommr
nechápu proč organizátoři trvají na kategorii WTA 500. Kdyby v Ostravě místo toho uspořádali turnaj WTA 125 tak by si mohli vybrat jakejkoli termín ...
Reagovat
Orgasmator
Kvůli změně pravidel WTA, respektive omezení startu top 30 hráček rankingu, bych řekl... smile Četl jsem to nedávno v rozhovoru s hlavním orgem turnaje.smile
Reagovat
milik254
To ale ještě letos neplatí.
Reagovat
Orgasmator
smile
Reagovat
lvicek
Tak prece jen WTA 500 a WTA125 je opravdu trochu jiny kalibr...
Reagovat
tommr
to je pravda ale pro naše hráčky by byla stopětadvacítka výhodnější ...
A hlavně pořád je lepší WTA 125 než nic ...
Reagovat
Kandinsky1
Takže už je Peng Shuai WTA u prdele? No, co se divit, když jí nevadí, co předvádí rusáci.
Reagovat
com
Zrusit turnaj na kterym je Krejcikova doma smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist