Pála: Absence Báry byla citelná. Pořád jsme museli improvizovat, potřetí se to už nepovedlo

13. 11. 2022, 11:00
Aktuality 45
Kapitán českých tenistek Petr Pála označil semifinále v Poháru Billie Jean Kingové za úspěch, připustil ale, že hráčky měly šanci i na celkové vítězství. Tým musel vedle zdravotních potíží reagovat i na komplikace spojené s absencí Barbory Krejčíkové, která se omluvila v den zahájení soutěže kvůli zraněnému zápěstí. Vedle omezených možností při sestavování týmu neměl Pála ani čas najít náhradu.
© Pavel Lebeda / sportpics.cz

"Byli jsme donucení improvizovat a hodně věcí vymýšlet kvůli tomu, že jsme se den před prvním utkáním ocitli ve čtyřech hráčkách a bez jasného deblového páru na všechna utkání. Proto beru Pohár Billie Jean Kingové jako úspěch," řekl novinářům Pála. Češky porazily v základní skupině Polky a Američanky, v semifinále nestačily na Švýcarky.

"Tentokrát naše sázka nevyšla. I když tam šance na vítězství byla. Pořád jsme museli hledat cestu. Dvakrát se nám to povedlo, do třetice už ne. Škoda, měl jsem pocit, že finále s Australankami by mohlo být lehčí. Rozhodně byla šance to tu celé vyhrát," doplnil Pála.

Zdravotní potíže měla většina hráček. Nejlépe se na tom zdála být Karolína Plíšková, která ale nebyla v ideálním herním rozpoložení. "U Maky (Vondroušové) to byla noha. Když zaklekávala u bekhendu, hodně ji to bolelo. Doktorský tým říkal, že potřebuje pauzu 14 dní, aby se to zlepšilo," řekl kapitán jedenáctinásobných šampionek.

"Kája Muchová byla při příjezdu nachcípaná. A Katka říkala, že ji teď dva dny bolí rameno, ruka. U ní je to dané i únavou z cesty (z Turnaje mistryň), kdy se hecla, hrála druhý den rozhodujícího debla a pak porazila také Gauffovou. Také už to na ni padlo a byla teď nejunavenější ze všech dní. Spala asi do jedné odpoledne. Ani omylem by nemohla hrát dvouhru s Belindou (Bencicovou)," uvedl Pála.

Absence Krejčíkové byla v současném rozložení týmu velkou ztrátou. "Nebylo to nic příjemného. Člověk musí zatnout zuby a jet, protože ani jedna z holek nebyla ve zdravotním stavu, že by si mohla vyskakovat. Jsem rád, že se žádná z nich nezranila," řekl nehrající kapitán, s tím, že s Krejčíkovou od té doby ještě nemluvil.

Kvůli pozdějšímu odstoupení dvojnásobné vítězky loňského Roland Garros neměl Pála čas sehnat pátou hráčku. Jinak by zřejmě zkusil ještě kontaktovat Marii Bouzkovou. Čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu se Pálovi dříve také omluvila kvůli únavě po konci sezony. "Kdybych měl v dané situaci víc času a dal jí vědět, možná by přiletěla. Ta jediná přicházela v úvahu, aby pro nás byl turnaj šancovnější. Je šestadvacátá na světě. Její účast by nám dala víc možností do dvouhry," uvedl Pála.

Přestože byl rád, že Češky vstoupily do turnaje až ve čtvrtek a stihl návrat Siniakové, přišlo mu zbytečné hrát za rozhodnutého stavu 2-0 s USA v základní skupině čtyřhru. V ní nastoupila Plíšková s Muchovou, které druhý den čekal singl proti Švýcarkám. "Myslím, že to také mělo vliv. Kája Muchová se dostala do postele hodně pozdě. Hráčky chtěly vědět, kdo bude hrát. Nevadilo by mi to říct až dopoledne, ale někdo zase chce jít spát s pocitem, že ví, na čem je. Člověk se musí u tohoto systému zase poučit. Když jsou zápasy takhle po sobě, budeme to muset někdy vydržet," podotkl Pála.

"Kája Muchová dnes byla trochu stažená. Na lavičce mi říkala, že to ze sebe nedokáže setřást. Pořád byla druhá a v takovém duelu potřebovala vést, aby to z ní spadlo. Hru na Golubicovou má, ale potřebovala by větší herní praxi, kterou letos neměla," všiml si Pála v sobotním zápase proti Golubicové.

U Plíškové litoval nevyužitých šancí ve druhém setu. "Měl jsem obavu, jak bude s Belindou stíhat mezihru. To bylo v pořádku, akorát jí nešel ze začátku servis. Nakonec se chytla a ve druhém setu měla setbol. Ve skutečnosti jich však bylo o hodně víc. Kdyby získala double brejk, už by set dohrála. V případné čtyřhře bychom měli největší šanci," doplnil Pála.

O budoucnost reprezentace však nemá strach. "Myslím, že máme tým, se kterým můžeme vždy vyhrát, jen se to pokaždé nepovede. Teď jsme měli nejvýše postavenou hráčku Káju (Plíškovou - 32. místo), dříve byly holky trochu výš. Věřím ale, že se další hráčky jako Maky a Kája Muchová posunou," podotkl Pála.

Zkušený kapitán také uvidí, jaká bude budoucnost Karolíny Plíškové. Bývalá světová jednička sice v televizním rozhovoru nevyloučila, že to byl její poslední zápas v reprezentaci, později ale řekla, že si vezme na rozhodnutí čas. "Odehrála toho spoustu a pro český tým toho spoustu vyhrála. Záleží na ní. Přál bych si, aby se na začátku roku chytila i ve své individuální kariéře," dodal Pála.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

45
Přidat komentář
Mantra
si zase pozvat Plíškovou Kar., ta do toho jde naplno. Moc jí to baví a dala by za to vše. A vypište jí nějakej bonus, aby byla dost motivovaná a neváhala jako teď, jak sama uvedla v rozhovorech, kde také řekla, jak je ráda, že do toho nasypali víc lováků.

Už po Rumunkách tam na vždy měla mít zavřené dveře a to nemluvím o formě, kterou má. smile
Reagovat
Mantra
Napříč věkovými kategoriemi máme top1 hráčky, v top 100 jic je asi padesátsedm a von si vyberu dvě co jsou rozlámané fyzicky, půlrok nic nehrály a jednu, která nemá formu a navíc už v minulosti předvedla jak je pro týmovou soutěž zapálená a odhodlaná se uskromnit, podřídit týmu a bít se za něj. smile
Reagovat
Holahej
Rekonstruovaný Pohár Billie Jean Kingové, klání s velkorysou dotací osm milionů dolarů (čili skoro 200 milionů korun), podruhé v historii vrcholí turnajem pro 12 družstev. Ta, která nepostoupí ze skupiny, utrží 400 tisíc dolarů. Za účast v semifinále je 800 tisíc, poražené finalistky si rozdělí 1,2 milionu a šampionky dva miliony dolarů.

Díky mocným sponzorům je o dámy s raketami náramně postaráno. Komplex otevřený před 10 lety ve čtvrti Dalmarnock je náležitě vybavený a načančaný.
Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/tenis/bjk-cup-finaovy-turnaj-glasgow-reportaz.A221110_223330_tenis_ten?zdroj=tenis_hp
Reagovat
Holahej
Když během týmové soutěže čte, vidí, rozhovory, zdá se, že hráčky jsou dost rozmazlené, zhýčkané poměry v tenise, za účast BJK mají více než 100 tis. dolarů, účast v týmové soutěži umožňuje případně hrát na OH v Paříži, tolik nevydělají v jiných sportech ani za titul MS, luxus hotel, hráčky mimo kapitána, týmového trenéra, vyplétače, doktora, aj., mají ještě své osobní vícečlenné doprovody, mraky lidí na dohadování , dva singly a debl, ..atmosféra podivná..

Karolína Plíšková
o účasti. Co rozseklo vaše váhání?
Dali jsme si vedle sebe argumenty pro a proti. Po vypadnutí v Guadalajaře bych měla do Australian Open dva a půl měsíce bez zápasu. Možná ještě víc. Dlouhé pauzy mi nevyhovují. Těžko se po nich dostávám do rytmu. BJK Cup tu přestávku rozbije.

Mám soudnost, vím, že jsem s Polskem nehrála úplně nejlíp. Pocit ze singlu jsem neměla dobrý, tak jsem nechala nominaci na zápas s USA na kapitánovi.

Kája projevila slušnou sebereflexi, řekla Vondroušová. Klidně mohla prohlásit: Hele, já jdu znova! Ale zachovala se týmově.

Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/tenis/petr-pala-zakulisi-ceskeho-tymu-billie-jean-cup.A221112_123454_tenis_kazdt
Reagovat
Holahej
KP přiznává, že z běžného putování po WTA Tour není zvyklá na podřizování se ostatním. Vadilo jí, že musela v pátek večer s Muchovou naskočit do naprosto nadbytečného debla.

Vyjádření: těším se na turnaje, kde zase budu sama... To mluví za vše.... Když tak mluví během týmové soutěže, kde je potřeba soudržnost, tak je asi něco špatně..

KP není týmová hráčka, to ukázala už v minulosti, svými výroky i činy /opustila tým, odjela, po prohrané dvouhře za stavu 2:2, s Rumunskem, před rozhodující čtyřhrou , kterou pak holky "překvapivě" prohrály.
Reagovat
Liverpool22
smile Prostě jak píšeš, je to vše o penězích - obrovské dotace a to celkově škodí nebo-li fanoušek je až na posledním místě. Co dělá atmosféra bylo vidět v Ostravě ve finále mezi naší Bárou a Igou - i v televizi to pak má jiné grády smile To platí všeobecně, když je na fotbale narvaný stadión, tak je to úplně jiný "kulturní" zážitek....
Reagovat
Jan
Souhlasím ve všem s Pálou. Tentorkát se to sešlo proti nám. Pitomý systém soutěže, když holky musely odehrát debla s USA, kde o nic nešlo a pak se dostaly pozdě do postele, když další den hrály důležité zápasy. Celý systém BJKC je na nic. Nevyrovnané skupiny, nevím jak to losovali, že pak jedno semifinále byla Austrálie a Británie, zatímco v naší skupině USA, my a Polsko (a kdyby hrála Swiateková), v další skupině Švýcarsko, Kanada a 2 skupiny plonkovní. Také systém, kdy některé týmy včetně našeho by hrály 4 zápasy ve 4 dnech, kdyby se dostaly do finále, zatímco jiné týmy (a zrovna kupodivu USA a Švýcarsko) by v tom měly jeden den volna. O poloprázdných halách ani nemluvím. Zápasy, kdy hraje v singlu proti sobě jednička a dvojka jen omezují manévrovací možnosti kapitána. A debl hraný bez výhod snižuje rozdíly mezi páry. Jak prohlásil Pála, normálně by to bylo 90:10 a takhle s STB to je 60:40. B.J. Kingová prohlásila, že tento nový systém je nejlepší, co kdy byl. To těžko. Přijde mi to, že to celé vymysleli, aby přerušili vítěznou sérii ČR. Možná trochu nadnesené tvrzení, ale povedlo se jim to. I když současné Švýcarsko je po právu nad naše síly. Švýcarsko, za které hraje Slovenka a Chorvatka. A kdyby Švýcarsku chyběly 3 nejlepší hráčky žebříčku, beznadějně skončí ce skupině.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile Souhlas. Celý systém BJK je nelogický např. to, že jsou ve skupině 3týmy a pak se složitě vše počítá kdo vlastně postoupí. O poloprázdných halách je zbytečné psát - pořádat BJK ve Skotsku je úlet. A ohledně toho, že vše bylo vymyšleno, aby se přerušila série Češek také souhlas. Ono dlouhodobě se hážou klacky pod nohy hlavně SLOVANŮM a to nejen ve sportu - kdo to chce vidět tak to vidí. Např. neočkovaný Djokovič nemůže hrát na GS, Rusky zase nemohou hrát Wimbledon + BJK.....Na nás Čecháčky se to vymyslí rafinovaně - odebere se nám BJK, holky na GS jsou nasazovány v pravé poledne.....To jsou takové malé podpásovky, které pozorný a instinktivní divák vidí.....
A závěr je, že pokud by si měřilo všem stejně, tak na letošním BJK nemůžou hrát holky z USA, Austrálie, Kanady viz. diskriminace neočkovaných na turnajích v těchto zemích - tedy porušování lidských práv!!!!
Tohle vše soudný člověk vidí, že se nyní tvrdě jde po SLOVANSKÝCH národech - jsme trnem v oku a používají se různé psycho metody boje.....
Reagovat
Jan
Ještě je zajímavé, že my jsme museli před semifinále hrát zbytečný debl s USA, aby se holky dostaly pozdě do postele, zatímco včera se nic takového neřešilo a Švýcarky v tom mají úlevu.
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
EllNino
V semifinale uz takove pravidlo neni, Svycarky zadnou ulevu nemaji, aeronete, jestli sis nevsim, my jsme debla za stavu 0:2 tajy nehrali smile
Reagovat
Jan
Jestli tam už takové pravidlo není, tak OK, ale Švýcarky šly díky tomu před finále do postele o to dřiv.
Reagovat
EllNino
Plati to jen pro skupiny
Reagovat
Holahej
..hrálo se večer..
Reagovat
Holahej
..nemusely přede vstávat, v rozhovoru si Pála pochvaloval, že si osahaly kurt ..před semi, výmluvy netřeba!
Reagovat
Holahej
přece
Reagovat
makro99
:D
Reagovat
Alien
Ty jsi opravdu dezolát! Čest!
Reagovat
Blondie
Lol, ještě dodej, že nás zachrání mocné rusko, které je kvůli své obhajobě ryzích slovanských srdcí dlouhodobě ostrakizované a pláč bude komplet.
Reagovat
tommr
s tím deblem souhlas. Ve finále BJK Cupu a na TM by se měly jednoznačně hrát normální třetí sety a na výhody ...
Reagovat
EllNino
To by byly ale hracky na kurtu jeste ted
Reagovat
paddy
žádné zklamání, všichni pořád chtějí titul, Pála toho moc vymyslet ani nemohl

je potřeba vnímat realitu, obě Kájky mají letos jen 50% vyhraných zápasů, něco co obvykle nestačí ani na top50
je otázka, proč tam (ne)jelo tolik zraněných, něco bylo na poslední chvíli, ale i tak

mohla jet jedna z Lind na zkušenou místo Muchové, kterou média oslavovala po výhře nad Frech, která má pouze 3 výhry na GS v životě

Krejčíková nechala tým ve štychu druhý rok sobě smile
Reagovat
Templar
Jednou snad může vyhrát někdo jiný, než ty naše favoritky!?
Reagovat
lars
Minule v Praze ani nepostoupily do SF BJKC
Reagovat
misa
Jednou už odmítla, má volno, proč by ji Pála ještě měl přemlouvat? Dávno už jí není 20 a ani není někde ve druhé stovce, aby měla na poslední chvíli někoho nahrazovat...

Pokud ji Pála chtěl nechat hrát, měl možnost v dubnu. Marie měla výborný vstup do sezony, místo ní proti Emmě postavil Martincovou, která celou kariéru vykřikuje, jak nenávidí antuku.
Reagovat
lars
A M.B. rada hraje na antuce ?
Reagovat
misa
Určitě raději než Martincová smile
Reagovat
tommr
s ohledem na to že nám chyběly 3 nejvýše postavené hráčky a všechny 4 nominované měly v průběhu sezony i ve finále zdravotní problémy je postup do semifinále přes silné USA nespornej úspěch ...
Semifinále proti Švýcarkám už nevyšlo a je to dvojnásobná škoda protože v případě postupu do finále by naše holky byly jasný favoritky ...
Pálu bych tentokrát z ničeho nevinil. Těžko moh předvídat že Muška proti Golubicový takovým způsobem selže a proti Bencicový by neuspěla ani žádná jiná z našich ...
Reagovat
Liverpool22
smilesmile Vidím to stejně. smile
Reagovat
vavrinec
Tak tak smile
Reagovat
Jan
Těžko říct. Vondroušová by mohla Benčičovou porazit, ale pak by byla neschopná v deblu. Muchová musela den předtím hrát do noci nesmyslný debl, což jí také nepřidalo. Plíškové to nevyšlo protáhnout hru do 3. setu, když mohla ve druhém vést 5:1, ale je pravda, že tahala za trošku kratší konec a kdoví jak by to vypadalo ve třetím setu. Benčičová na začátku druhého setu začala chybovat, což Plíškové umožnilo získat náskok, ke konci ale hrála bezchybně a kdyby to tak pokračovalo i ve třetím, tak by nejspíš Plíškovou stejně porazila. Plíšková získávala body jedině svým podáním nebo chybami Benčičové. V mezihře obvykle šel konečný míč do outu nebo do sítě, což pomohlo Benčičové smazat náskok a nakonec vyhrát. Máme Švýcarsku co vracet. Ale pitomý systém soutěže, který určitě odradil Kvitovou, že ani nepočítá s tím, že by reprezentovala, navíc kolidující s TM, což odradí další hráčky a jak je konec sezóny a většina hráček je zraněná, to dává Pálovi obtížnou pozici ve skládání týmu.
Reagovat
tommr
to už si zapomněl jak dopadla Vondroušová proti Bencicový ve finále OH? A to byla tenkrát zdravá a v top formě. Nebo myslíš že by to tentokrát bylo jiný? Vždyt si ani sama Vondroušová na Bencicovou nevěřila ...
Reagovat
Jan
No právě že na OH hrála s Benčičovou vyrovnaný zápas. Jestli si na ni teď nevěřila, to je jiná... a Pála pak neměl na výběr.
Reagovat
Holahej
..trochu mimo.., něco dopředu tvrdit, každý utkání je jiný, začíná 0:0, Katka-Coco 0/3, r.2022 1:6,2:6 a...predikce?, výsledek, všechno jinak..výhra KS, to je sport.
Reagovat
A211
Ani jedna jak M.V tak K.S na Benčic nechtěli jít takže jinak to nešlo.
Reagovat
Nenela
Co furt mate vsichni s tim, ze Muska s KP musely hrat do noci debl? Snad se mohly dosst vyspat i tak a debl jak vsichni vime je fyzicky mnohem mene narocny nez singl. Na tohle se prohra rozhodne neda svadet, a to ani trochu
Reagovat
tommr
přesně tak. Navíc toho debla vyloženě odflákly ...
Reagovat
makro99
neodflákly, pojaly ho maximálně takticky, aby mohly co nejdřív do postele...:)
Reagovat
Jan
Je rozdíl jestli jdeš spát před půlnocí, po půlnoci a jak dlouho po půlnoci. I když spíš druhý den do poledne, není to ono.
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
Alien
To je neuvěřitelné!
Reagovat
vojta912
Pála ven!!
Reagovat
com
tak i Pála to uz svadi na Krejcikovou.. Tudiz potvrzeno - muze za to ona smilesmile
Reagovat
vavrinec
Na někoho se to svést musí, ne? smile
Reagovat
hanz
Příště se mu na to Krejča vy.ere z vysoka od začátku, když neumí přiznat, že to pok.lel. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist