Pála: Šafářová se musí chytit, Kvitová nemá co ztratit

25. 4. 2008, 12:58
Aktuality 0
České tenistky mají před sebou čtvrtý pokus o postup do elitní skupiny Fed Cupu. Tentokrát je v boji o účast v osmičlenné Světové skupině I čekají Izraelky, víkendový zápas se uskuteční v Ramat Hašaronu nedaleko Tel Avivu. I když Češkám bude znovu chybět Nicole Vaidišová, vyhlídky obou týmů na postup jsou vyrovnané.
Český fedcupový tým (autor: fedcup.com)

Podruhé za sebou bude roli týmové jedničky v baráži plnit Lucie Šafářová. Zatímco loni se o tom kvůli onemocnění nejlepší české hráčky rozhodlo na poslední chvíli, letos byla absence Vaidišové jasná dlouho dopředu. Dvojnásobná grandslamová semifinalistka krátce po únorovém zápase prvního kola se Slovenskem ohlásila, že na neurčito v týmové soutěži končí.

Šafářová roli týmové jedničky nevnímá jako sebemenší problém. "Už jsem jako jednička hrála ve Španělsku, takže vím, jaký je to pocit, a vyhovuje mi to," řekla česká tenistka na tiskové konferenci po čtvrtečním losování.

Čtvrtfinalistka loňského Australian Open o zápas se Slovenskem přišla kvůli poraněnému hýžďovému svalu, a i když už je naprosto zdravá, na turnajích se zatím trápí. Nehrající kapitán Petr Pála věří, že se to v Izraeli změní. "Lucka umí zahrát v tréninku velice dobře, jen se musí chytit na nějakém zápase," řekl v telefonickém rozhovoru ČTK.

Během tréninku v dějišti zápasu tak společně s dalšími členy realizačního týmu pracoval i na tom, aby dostal Šafářovou do psychické pohody. "Snažíme se být optimističtí a přimět ji, aby se nečertila po každém zkaženém míči, ale udržela v hlavě ty dobré," uvedl Pála.

Pro úvodní dvouhru dal důvěru osmnáctileté Petře Kvitové, která se při svém singlovém debutu v týmové soutěži bude snažit zaskočit domácí jedničku Šahar Peerovou, aktuálně osmnáctou hráčku světa. Pála sází na moment překvapení. "Naší výhodou je, že Petru nikdo nezná. Má rychlou hru z obou stran a má na to, aby mohla porazit někoho jako Šahar Peerovou. Nemá co ztratit, když prohraje, nic se neděje," řekl.

Cesta k úspěchu vede pro české tenistky především přes pětatřicetiletou Tziporu Obzilerovou a závěrečnou čtyřhru. "Všechny holky mají na to jejich druhou hráčku porazit, navíc máme kvalitní debl," zhodnotil Pála vyhlídky svých svěřenkyň. Jeho kolega na izraelské lavičce Oded Jacob očekává vyrovnaný duel. "Rozdíly mezi oběma týmy nejsou velké, na papíře je postavení na žebříčku podobné. Máme výhodu domácího prostředí, ale každý zápas je otevřený. Bude záležet na tom, jaký budou mít hráčky den."

Pála počítá s tím, že v neděli do dvouhry proti Obzilerové místo Kvitové postaví Ivetu Benešovou, která minulý týden postoupila do finále turnaje v Estorilu. Nebojí se, že by jí to připravilo o síly pro čtyřhru, v níž nastoupí společně s deblovou specialistkou Květou Peschkeovou. "Je zvyklá z turnajů, kde taky hraje dvouhru i čtyřhru. Navíc je dobré se před čtyřhrou rozehrát," řekl.

V Ramat Hašaronu teploty vzduchu stoupaly vysoko nad třicet stupňů Celsia, ale o víkendu by podle předpovědi počasí nemělo být takové horko. Pála věří, že by jeho svěřenkyním ani vysoké teploty nevadily. "Máme typy hráček, které hrají rychle, takže se snad tolik nenaběhají. Doufám, že budou běhat soupeřky," dodal.

Sobotní dvouhry začínají ve 13:00 SELČ, v neděli program startuje o hodinu dříve. Přímé přenosy vysílá ČT4 Sport.

ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist