Palicová a Šalková zvládly na Livesport Prague Open 1. kolo kvalifikace

23. 7. 2022, 14:53
Aktuality 4
WTA PRAHA - První kolo kvalifikace domácího turnaje WTA Livesport Prague Open zvládly dvě 18leté Češky, když porazily papírové favoritky. Barbora Palicová zaskočila Slovenku Viktórii Kužmovou, Dominika Šalková otočila duel s Australankou Astrou Sharmaovou. Na tvrdém povrchu ve Stromovce naopak neuspěly Nikola Bartůňková a Tereza Smitková, duel Miriam Kolodziejové byl kvůli dešti odložen na neděli.
Barbora Palicová | © LIVESPORT PRAGUE OPEN / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Barbora Palicová si už letos připsala pár dílčích úspěchů na turnajích ITF, včetně jednoho triumfu, a ve světovém žebříčku se vyšplhala do čtvrté světové stovky.

Nyní třetí rok po sobě díky divoké kartě zkouší štěstí v kvalifikaci domácího turnaje WTA v Praze a podruhé do ní vstoupila vítězstvím. Letos odstartovala skalpem bývalé hráčky Top 50 Slovenky Viktórie Kužmové, kterou porazila 7-5 6-2.

18letá Palicová sice v první sadě ztratila vedení 4-2, ale set pro sebe nakonec získala díky čisté hře při servisu své soupeřky. Druhá sada už byla pro českou tenistku snazší, jistě si držela svůj servis a po hodině a 20 minutách zkompletovala vítězství. Pomohla si k němu i pěti esy.


O premiérový start v hlavní soutěži se Palicová utká s bývalou světovou dvanáctkou Belgičankou Yaninou Wickmayerovou.

Podruhé v kariéře a opět za pomoci divoké karty od pořadatelů Livesport Prague Open vstoupila do kvalifikace podniku WTA Dominika Šalková a poprvé v ní slaví vítězství.

Dnes 18letá Šalková zdolala 2-6 6-4 6-2 favorizovanou 160. hráčku světa a bývalou členku elitní stovky Astru Sharmaovou z Austrálie, přestože prohrávala 2-6 1-3, a připsala si premiérový skalp hráčky Top 250.

Šalková, která už letos na jaře v chorvatském Osijeku poprvé vyhrála i turnaj ITF W25, si o účast v hlavní soutěži zahraje s Nathalií Vichljancevovou.


Bartůňková a Smitková neuspěly
Nikola Bartůňková na ve Stromovce poprvé kvalifikací turnaje WTA neprojde. 16letá Češka, která si už hlavní soutěž zahrála letos v Istanbulu jako lucky loser, v prvním kole podlehla v zápase přerušeném deštěm 2-6 7-5 4-6 o tři roky starší Oksaně Selechmetovové.

Bartůňková po půl hodině ztratila první set a ve druhém se ujala vedení 3-1. Zápas pak na dvě hodiny přerušil déšť a česká teenagerka si po návratu na kurt dvakrát neudržela podání. Set ale nakonec po více než hodině získala a vrátila se  do hry. 

V rozhodující sadě Bartůňková dvakrát smazala manko brejku a měla výhodu na 5-4. Jenže ji nevyužila, servis poosmé v zápase ztratila, vzápětí neproměnila pět brejkbolů a po dvou a půl hodinách boje vypadla.

V trápení pokračuje bývalá osmifinalistka Wimbledonu Tereza Smitková. Ve Stromovce podlehla 2-6 4-6 Rakušance Sinje Krainové a ve 14. letošním zápase utrpěla 10. porážku.

Vstoupit do kvalifikace měla ještě Miriam Kolodziejová, její večerní souboj s Izraelkou Linou Glushkovou ale kvůli dešťové přeháňce nezačal a byl odložen na neděli.

• WTA 250 PRAHA / STROMOVKA •
LIVESPORT PRAGUE OPEN

Česko, tv. povrch, 203.024 eur
sobotní výsledky (23. 07. 2022)
• Kvalifikace - 1. kolo •
Šalková (ČR) - Sharmaová (4-Austr.) 2-6 6-4 6-2
Palicová (ČR) - Kužmová (6-SR) 7-5 6-2
Selechmetovová (5) - Bartůňková (ČR) 6-2 5-7 6-4
Krausová (9-Rak.) - Smitková (ČR) 6-2 6-4
Kolodziejová (ČR) - Glushková (10-Izr.) / odloženo
Yue Yuan (1-Čína) - Jakupovičová (Slovin.) 4-6 a 1-1 / přerušeno deštěm

Zacharovová (3) - Lottnerová (Něm.) 2-1 / přerušeno deštěm

Wickmayerová (Bel.) - Cabrerová (7-Austr.) 6-3 6-1
Savinychová (-) - Mijazakiová (8-Jap.) 7-5 6-2
Vichljancevová (11) - Bolkvadzeová (Gruz.) 6-4 7-6(2)
Hibinová (Jap.) - Šramková (12-SR) 7-6(9) 6-1
Qiang Wang (Čína) - McPheeová (Austr.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Mony
Další Sparťanky jde do finále kvaldy
! Bravo Dominiko! Proti tak mekym souperkam, jako Sharma stačí, aby to tam trochu padalo a dnes to celkem ušlo. I kdyby finále žádné Spartance nevyšlo, tak jako LL by se tam místo Kvítka, či další, mela alespoň 1 do MD dostat. Doufám, že svěří losování LL Bouzkove. Ta už svoji intuici několikrát prokazala
Reagovat
EllNino
No losovat se bude z 4 nejvýše nasazených, co prohrají ve finále, a tam se naše holky nedostanou, takže jedinou šancí je výhra i ve finále kvaldy
Reagovat
tommr
tak to je bomba! Dominika napodobila Báru a vyšlápla si na nasazenou čtyřku! smile
Zdá se že Báře i Dominice víc svědčí hardy než antuka ...
Reagovat
Mony
Gratulka Báro k samostatnému clankusmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist