Paráda v podání Cetkovské: Skalpovala i Na Li a je poprvé ve finále!

26. 8. 2011, 22:50
Aktuality 33
WTA NEW HAVEN - Tak tohle čekal asi málokdo. Petra Cetkovská v konkurenci čtyř hráček Top 10 postoupila poprvé v kariéře do finále! A cesta do něj nebyla vůbec jednoduchá: šestadvacetiletá Češka musela přejít přes světovou dvanáctku Radwaňskou, devítku Bartoliovou a v dnešním nervy drásajícím semifinále porazila po odvrácení mečbolu i vítězku letošního French Open Na Li z Číny! A o titul se utká se světovou jedničkou Wozniackou.
Petra Cetkovská

Až letos v červenci si Petra Cetkovská zahrála poprvé v semifinále turnaje WTA, nicméně v Palermu byla nejvýše nasazenou 'až' 21. hráčka světa Pennettaová a konkurence tudíž nebyla tak veliká. To se však nedá říct o právě probíhajícím podniku WTA Premier v New Havenu, kde se v generálce na US Open sešlo osm hráček Top 20 a z toho jsou hned čtyři dokonce členkami elitní desítky.

O kvalitě turnaje svědčí i to, že se na něj rodačka z Prostějova musela dostat z kvalifikace. Už v té ale naznačila, že má v posledních měsících skutečně životní formu, neboť ve třech zápasech ztratila pouhých šest her.

Pak už odstartovala svou senzační jízdu hlavní soutěží. Hladká výhra nad Moritaovou ještě nikoho nepřekvapila, ovšem ve druhém kole už zaskočila pátou nasazenou Agnieszku Radwaňskou, byť na ni letos vyzrála už na Wimbledonu. Cetkovská se ale neuspokojila a ve čtvrtfinále si proti Bartoliové připsala potřetí v kariéře skalp hráčky Top 10. 

Pokud chtěla postoupit poprvé v životě do finále, musela výhru proti hráčce první světové desítky zopakovat. A Cetkovská to dokázala! Ve svém teprve druhém semifinále se světové sedmičky, šampionky letošního French Open a vítězky celkem pěti turnajů WTA - Číňanky Na Li - nezalekla. Česká tenistka na rozdíl 37 míst v žebříčku vůbec nehleděla a po velkém boji - především nervy drásajícím tie-breaku - zvítězila po dvou hodinách a 41 minutách 6-2 5-7 7-6. 

"Je to úžasné, mám opravdu velkou radost. Pokud by mi někdo před turnajem řekl, že tu budu ve finále, tak myslím, že bych mu nevěřila. Ale od začátku mi tu vyhovují podmínky a byla jsem ráda za každý vyhraný zápas," radola se Cetkovská.

Z rychlé výhry obrovské drama
K tak dramatickému souboji však vůbec nemuselo dojít, česká tenistka totiž vedla 6-2 a 3-1, ve třetím setu dokonce 4-1 s dvěma brejky v kapse. Za stavu 5-4 měla první mečbol, jenže zahrála dvojchybu. Zápas hraný před poloprázdnými tribunami ukončila až na pátý pokus ve zkrácené hře, v níž dokonce musela smazat i jeden mečbol soupeřky.

Cetkovská, jež už dlouhá léta žije ve Francii, do zápasu vletěla jako uragán a okamžitě favoritce sebrala podání. Sama byla na servisu dlouho suverénní a už to skoro vypadalo, že zápas bude mít rychlé a překvapivé rozuzlení. Tak snadné to ale nebylo. Cetkovská po necelé hodině hry vedla už 6-2 a 3-1, jenže pak si vybrala slabší chvilku; poprvé si neudržela podání, a i když následně měla dva brejkboly, ztrátě tři gamů v řadě nezabránila. Za stavu 5-6 pak i vinou dvou dvojchyb přišla o podání podruhé a rozhodnout musel třetí set. 

Česká hráčka, která hrála už sedmý zápas za posledních sedm dní, si před jeho startem vyžádala lékařské ošetření, žádné vážné zranění jí ale zápas předčasně ukončit nedonutilo. Naopak, stejně jako v úvodu předchozích setů soupeřku brejknula a dostala se zpět 'na koně'. Pak ještě předvedla další dva brejky a vedla 3-0, respektive 4-1, ani jednou ale brejk nepotvrdila. Na Li, jež dnes rozhodně nebyla ve své kůži, se nevzdala, manko dvou servisů smazala, vyrovnala na 4-4 a drama pokračovalo. 

A brejkům nebyl konec. Cetkovská se ujala vedení 5-4 a šla podávat na vítězství. V 10. gamu se sice dostala ze stavu 0-40 a vypracovala si první mečbol, jenže při něm zahrála už jubilejní 10. dvojchybu a zápas za stavu 5-5 pokračoval. V další hře už na tabuli svítily tři brejkboly Cetkovské, devětadvacetiletá Číňanka si ale vyžádala 'Jestřábí oko', které místo dvojchyby ukázalo milimetrově dobrý míč, a zanedlouho si teprve podruhé v této sadě podržela podání. To následně dokázala i Češka a o první finalistce se tak muselo definitvně rozhodnout v tie-breaku. 

Zkrácenou hru začala lépe Cetkovská, z vedení 3-1 ale byla rázem dva míčky od porážky. Od stavu 4-5 ale obě tenistky předvedly zřejmě dvě nejhečí výměny zápasu, po kterých se z fiftýnu pokaždé radovala po skvělé hře po vítězství toužící Češka a měla druhý mečbol. Při jeho proměňování měla obrovskou smůlu, neboť míček z rakety soupeřky trefil pásku a spadl jen pár centimetrů za síť. Při třetím mečbolu pak sama zahrála do sítě a za stavu 7-8 poprvé čelila ukončení utkání. Tentokrát měla štěstí ona, neboť míček se na její stranu kurtu přes pásku 'nepřekulil'. Čtvrtý mečbol nabídla čínská tenistka dvojchybou, proměnit Cetkovská ale dokázala až pátý pokus, když Na Li poslala míček do autu.

"Byla jsem hodně v křeči. Bylo pro mě strašně těžké kontrolovat své pohyby. Ruce, nohy, všechno mi zatuhlo. Takový je prostě tenis, je v něm spousta emocí. Ale jsem strašně moc šťastná, že jsem neustále bojovala a dokázala se se srovnat s emocemi a nakonec i zápas vyhrát," komentovala Cetkovská.

"Myslím, že dnes jsem podávala nejhůř, jak jen to šlo. Byla jsem zcela bez prvního servisu," zlobila se na sebe Na Li.

O titul proti trojnásobné šampionce Wozniacké
Cetkovskou tak v sobotu, dva dny před startem US Open, bude čekat první finálový zápas na okruhu WTA. Už díky tomu se v žebříčku ze svého současného maxima - 40. místa - posune na přibližně 32. příčku. Grandslam v New Yorku odstartuje po náročném týdnu proti Rusce Rodinové, ve 2. kole by se mohla utkat se Srbkou Ivanovičovou, kterou porazila na letošním Wimbledonu.

Nyní ale řeší mnohem příjemnější starosti - co vymyslet v boji o premiérový a senzační titul. O ten se utká se světovou jedničkou a trojnásobnou obhájkyní titulu Caroline Wozniackou z Dánska, která v semifinále porazila 7-6 6-3 Francescou Schiavoneovou. S Italkou si poradila v pátém vzájemném utkání v řadě, letos již potřetí.

Jednadvacetiletá Dánka v New Havenu dosud nenašla přemožitelku; od premiérového startu v rcoe 2008 vyhrála všech 16 zápasů, ke kterým v komplexu Yaleovi univerzity nastoupila. 17. 'zářez' může udělat proti Cetkovské, se kterou se dosud neutkala.

Sobotní finále by mohlo zkomplikovat počasí, neboť na východní pobřeží USA se valí hurikán Irene. Do New Havenu by však měl dorazit až ve večerních hodinách.

- WTA PREMIER NEW HAVEN -
(USA / Connecticut, tv. povrch, 618.000 dolarů)
páteční výsledky (26. 08. 2011)

Dvouhra - semifinále:
Cetkovská (ČR) - Na Li (2-Čína) 6-2 5-7 7-6(9)
Wozniacká (1-Dán) - Schiavoneová (3-It.) 7-6 6-3

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Grandinová/Uhlířová (JAR/ČR) - Peschkeová/Srebotniková (1-ČR/Slovin.) bez boje. 

Čtyřhra - semifinále:

Čchuang Čchia-jung/Govorcovová (3-Tchaj-wan/Běl.) - Grandinová/Uhlířová (JAR/ČR) 6-4 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
smazaný uživatel
Lidi nevíte nějaký stream kde se na to dá koukat????Furt my to tam háže Bet 365, ale já nestojím být zaregistrovanej u sázkovky.
Reagovat
smazaný uživatel
Už to jede buď na Eurosport 2, nebo zkus http://www.oleoletv.com/watch/live/stream/online/free/tv/video/channel/feed/link/broadcast/vivo/gratis/p2p/4/august/28/2011/8/164/v-296451/wta-new-haven-wozniacki-cetkovska-.html
Reagovat
smazaný uživatel
Teď už jen zbývá otázka, jak je možné, že hráčka z druhé stovky najednou dokáže porážet hráčky z první desítky. Petro, prozraď nám ten recept :-)
Reagovat
smazaný uživatel
hlava
Reagovat
smazaný uživatel
Jako že výměna hlavy?
Reagovat
smazaný uživatel
Snad nebude Petra bez šancí ani proti Caroline. Ale přiznejme si, že včera Li vyrobila obrovské množství nevynucených chyb a evidentně není ve formě z první poloviny roku.
Každopádně obrovský úspěch pro Petru a velká gratulace k prvnímu WTA finále, jestli je něco letos pro mě opravdu ŠOK , tak je to Petra Cetkovská, samozřejmě příjemný šok.
Reagovat
smazaný uživatel
Jako kdyby to bylo druhé kolo nebo čtvrtfinále, mohly by být šance slušné; ale jde-li o finále, no nevím, nevím. :-(

Totiž --- trochu varující je už i to, že Petra letos prohrála všechny tři finále "stovek" do nichž se dostala: se Savinich v Johannesburgu, s Baltachou v Nottinghamu a Mathilde Johansson v Petanque (sp?).

Ale samozřejmě bych se obrovsky rád mýlil ve své skepsi. .DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Na tomto turnaji si Karol urcite veri, Bojuje o ctvrty titul po sobe a Peta nervy prvniho finale. No uvidime.Je schopna zahrat deset dvojchyb,ale vzapeti uzasne rally s viteznym koncem,tak uvidime ceho bude vic,ale uz ted je to uzasne, kvalifikantka az ve finale,Take mam obavt, ze bude na US open jiz hodne unavena.
Reagovat
spaniel
Ja ze o jakem Karolovi pises...
Reagovat
smazaný uživatel
Je to naprosto neuvěřitelný, ale zápas Haase - Benneteau byl jeden z nejlepších v sezoně :-D... Minimálně třetí set přines ohromnou zábavu, kvanta kvalitních výměn, fenomenálních úderů, zvratů a zakončilo se to dramatem v tie breaku. Jsem rád, že nova vysílá alespoň finálový kola 250. Moc lidí to asi nezajímá, ale i míň kvalitní hráči jsou schopní bavit kvalitním tenisem.
Reagovat
Jersey
pokud péťa chce pomýšlet na výhru tak musí zlepšit servis, protože tolik dvojchyb k úspěchu nepovede
Reagovat
smazaný uživatel
Jak říkám, fantastické. Doufám, že to zítra ve finále proti Schiavoneové ( Wozniacká je těžce z formy ) uhraje.
Škoda, že jí na US ve čtvrtém kole čeká Serena.
Jinak doufám, že to půjde takhle dál, protože bych jí rád viděl jako českou jedničku, už jen proto, že je mnohem reprezentativnější, než Kvitová.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to snad ne. Pro Petru Cetkovskou je vzhledem k její hře maximem možného tak 3. desítka. Já bych nerad viděl českou jedničku někde na 25.místě.
Petra Kvitová je nejreprezentativnější českou tenistkou od dob Martiny Navrátilové, protože hraje nejkrásnější tenis, jaký kdy byl v ženském tenise k vidění.
Reagovat
smazaný uživatel
ANo, zatím opravdu ne.
A co se týká té reprezentativnosti, tak jsem to myslel pouze z hlediska vzhledu ;)
Reagovat
Tomasito
..byly to hrozne nervy,ale nastesti se stastnym koncem!:-)
Petra asi citila obravskou sanci postoupit do sveho prvniho finale ..az se z toho chudinka cela rozklepala :-( Jinak si nedokazu vysvetlit ty promrhane naskoky jak v tom 2.setu tak hlavne v tom 3.setu!:-) Noo,doufejme ze se toto vitezstvi v jeji kariere projevi jen a jen v pozitivnim smeru at uz to finale dopadne jakkoliv?!:-)
Jenom mam trosicku obavu,ze diky tady tomu turnuji asi zaplati dan v 1.kole na USopen proti Rodinove:-( Urcite to je hracka,kterou by mela porazit.. Ale ta unava z tohoto narocneho programu v poslednich dnech se muze projevit..tak doufam,ze kdyby nahodou prohrala,tak aby ji tady zase ti rypalkove neodsuzovali..jako ostatni ceske tenisty,kdyz se jim zrovna z nejakych duvodu nepodari nejaky zapas..

Jeste jednou obrovska gratulace Petre a hodne stesti na USopen :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Pravdepodobne s Wozniackou prohraje podle me 0:2, i tak je to samozrejme obrovsky uspech a velky krok dopredu v jeji kariere.
Reagovat
smazaný uživatel
woznaicki je z formy
Reagovat
smazaný uživatel
Posledni dva zapasy odehrala dobre. No, jeste uvidime po zapasu se Schiavone.
Reagovat
smazaný uživatel
prvni set super, potom hromada promarnenych sanci a pak super 2 rally v tiebreaku. brutalni haluz Li v breaku za stavu 6:5 a matchballu petry
Reagovat
smazaný uživatel
tenhle míč jsem se bál, že Petru zlomí, ale stejně to dala :-)
Reagovat
frufru77
Doslova vydřená výhra a super úspěch. Jo, Li Na nezvládla obrat ve 3. setu (taky už jsem Petru "odepisoval", podávala špatně), ale to je její problém. Paráda !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace,Peťa hrála tenis hráčky světové desítky.Byly to ale nervy.Nevím proč na semifinále takhle pestižního turnaje bylo tak málo diváků?Amíci jsou asi přemlsaní dobrým tenisem.Teď jen přát,aby Peťa své první finále dovedla do vítězného konce.
Reagovat
smazaný uživatel
"Amíci jsou asi přemlsaní dobrým tenisem" :) to je jak kdybys řekl, že Evropané jsou přemlsaní dobrým tenisem, protože je v Paříži málo lidí... Každý je uplně nažhavený jít na tenis, když má za barákem hurikán.
Reagovat
smazaný uživatel
No opet nervy drasajici zapas. Komentar redakce naprosto presny. Skoda, ze hraly pred temer prazdnymi tribunami. Zvlastni, ze ani Li netahne. Nevim co by Amici chteli?Bylo to zase o hlave. Chyb moc, moc na obou stranach,ale nakonec Peta nervy ukocirovala, Opravdu ty dve vymeny v TB, naprosto obetava hra a uzasne vymeny. Potlesk na otevrene scene. Jen at dal pokracuje snova snura viteznych zapasu.
Reagovat
smazaný uživatel
vstupenky jsou na konstelaci pátek/ženský tenis/blížící se Irene příliš drahé
Reagovat
smazaný uživatel
Skvělý výsledek a v prvním setu a do půlky druhého (+ závěrečný tiebrak , zejm. od stavu 4-5) výborná hra.

Nutno ale uznat, že kdyby Li Na přece jen hrála o trochu líp (zejm. v tom třetím setu), tak by to Petra bohužel asi nedala, evidentně se jí pak při podání v tom třetím setu dost rozklepala ruka. :)

A ty dvě dlouhé výměny v tiebreaku za stavu 4-5 (obě vyhrála Petra), byly vyloženě lahůdkové.
Reagovat
Jersey
za ty předvedený prsíčka a tělíčko si to zasloužila, během zápasu tam byli slyšet jenom chlapi co fandí, škoda jen toho servisu,chtělo by ho to zlepšit a pořádně se prsama opřít do míčku, jinak zaslouženě vydřená výhra =) teď už jen aby forma vydržela do US Open =) ;-)
Reagovat
VlS
NEPŘIPADÁŠ SI S TĚMI PUBERŤÁCKÝMI HLÁŠKAMI TRAPNĚ?
Reagovat
Jersey
to že někomu chválím postavu není puberťácká hláška, puberťácký by bylo napsat třeba "kozy" tak si hleď svýho =)
Reagovat
VlS
Myslíš jako tohle?
26.08.2011 10:40Od: Jersey
hlavně má životní cecky =D[ Reagovat ]
Nebo je to taky projev vysoké inteligence?
Reagovat
Jersey
jo to je taky kompliment, a tobě to může být jedno, nikdo tě nenutí to číst, a pokud ti to vadí máš tady nastavení jak si zařídit to nečíst, tak si hleď svýho ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda míří do elitní 32tky.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně závěrečný tie-break super! Gratulace k 1. finále :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist