Petkovicová se před Fed Cupem nakopla titulem z Turnaje šampionek

2. 11. 2014, 19:34
Aktuality 29
TURNAJ ŠAMPIONEK - Andrea Petkovicová si necelý týden před finále Fed Cupu zvedla sebevědomí triumfem na posledním ročníku Turnaje šampionek v Sofii. V dnešním finále sedmadvacetiletá Němka otočila nepříznivý vývoj souboje s Italkou Flavií Pennettaovou a jako teprve pátá tenistka získala třetí letošní titul.
Profily hráčů
Andrea Petkovicová

Světová sedmnáctka Andrea Petkovicová přiletěla do Bulharska se sérií tří porážek a čtvrtou přidala na úvod Turnaje šampionek, když podlehla Suárezové-Navarrové. V druhém zápase proti domácí Pironkovové však našla ztracené sebevědomí, den na to porazila Slovenku Cibulkovou, v semifinále zastavila Španělku Muguruzaovou a v dnešním finále zdolala i Flavii Pennettaovou.

Přitom začátek zápasu se sedmadvacetileté Němce vůbec nepovedl. V prvním setu přišla třikrát o podání, nedostala se k žádnému brejkbolu a mohla být ráda, že nedostala kanára. V druhé sadě se šak na servisu srovnala, jediný brejkbol odvrátila a vynutila si třetí dějství. V něm prohrávala 0-2, ovšem v závěru našla více sil, získala šest z posledních sedmi gamů a po více než dvouhodinové bitvě zvítězila 1-6 6-4 6-3.

"Strašně ráda sleduju zápasy Flavie, ale nesnáším proti ní hrát, protože je to s ní vždycky neskutečně těžké," řekla Petkovicová. "Jsem ráda, že jsem na konci ušetřila dostatek energie a hrála dostatečně dobře na to, abych nakonec zvítězila."

Petkovicová byla před třemi lety světovou devítkou, v posledních dvou sezonách však měla smůlu na zranění. Až letos se jí zdravotní problémy vyhýbají a tak i díky tomu získala jako jedna z pěti tenistek v této sezoně minimálně tři tituly. V dubnu vyhrála turnaj WTA Premier v Charlestonu, v létě triumfovala na dalším antukovém klání v Bad Gasteinu a navíc na Roland Garros si poprvé zahrála v grandslamovém semifinále.



"Jsem ráda, že jsme se tady ve finále potkaly právě s Flavií, protože obě jsme se letos vracely po zranění. Byla jsem moc šťastná, když v březnu vyhrála v Indian Wells, protože vím, čím si prošla," řekla na adresu Italky Petkovicová, která dnes ve svém jubilejním 10. finále získala pátý titul.

Tím ale dlouhá sezona pro Petkovicovou ještě neskončila, ze Sofie se okamžitě přesouvá do Prahy na finále Fed Cupu proti českým tenistkám.

"Přála jsem si tuhle skvělou sezonu zakončit v této velké soutěži. Ale budu se snažit vážit si i této chvíle, i když si to teď moc neužiju," uvedla Petkovicová. "Jsem ráda, že jsem se před důležitým týdnem dostala do takové formy. Jen teď budu potřebovat trochu času na odpočinek," dodala.

"Zase hraje uvolněně. Tahle forma a s ní spojené sebevědomí přišly právě včas na Prahu," řekla agentuře SID spokojená kapitánka německého týmu Barbara Rittnerová.

Dvaatřicetiletá Pennettaová v Bulharsku hrála na divokou kartu, kterou dostala až po odhlášení Srbky Jeleny Jankovičové. Sbírku deseti trofejí ale světová patnáctka nakonec rozšířit nedokázala.

Turnaj šampionek se konal od roku 2009 a kvalifikovalo se na něj vždy šest žebříčkově nejlépe postavených tenistek uplynulé sezony, které vyhrály alespoň jeden turnaj WTA Interantional a zároveň se nedostaly na Turnaj mistryň. Osmičku pak doplnily dvě hráčky pozvané na divokou kartu.

V příští sezoně Turnaj šampionek, jehož první tři ročníky se hrály na Bali, nahradí nový turnaj WTA Elite Trophy. Ten bude hostit čínský Zhuhai a kvalifikuje se na něj 12 tenistek, které se v uplynulé sezoně nedostanou na Turnaj mistryň. V ideálním případě tedy 9. - 20. hráčka žebříčku WTA Road to Singapore.

- TURNAJ ŠAMPIONEK, SOFIE 2014 -
(Bulharsko, tv. povrch / hala, 750.000 dolarů)
nedělní výsledky (02. 11. 2014)
• Finále •
Petkovicová (4-Něm.) - Pennettaová (3-It.) 1-6 6-4 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
FulnekUltras
a na této vlně bude ve vysočanské hale pro naše holky zjevně ještě nebezpečnější soupeřkou než Angie. Bude to prostě chtít maximální výkon - a možná ještě i trochu nezbytného štěstí k tomu. Velká vítězství se ale jinak dosahovat nedají - a Petra, Šafi i Háčka jsou na to už naštěstí odbornice.
Reagovat
blixa
No já nevím, ale kde si vzal že chytla formu ? Že utrpěla vítězství v Sofii, kdy se proti ní Garbine sama vyházela a Flavia asi odehrála nejhorší svoje dva sety na turnaji ? Andrea žádnou formu nemá, hraje sotva průměrně, Angii bude určitě těžší soupeřka. Největší obavu bych měl asi ze Sabine, která když chytne slinu, tak umí porazit skoro každého.
Reagovat
FulnekUltras
Vítězná vlna u ženských hraje mnohem větší roli, než pouhé relativizované srovnání v podstatě nesrovnatelného (např. že se některá tenistka jen tak jakoby "sama od sebe" vyházela), protože výrazně ovlivňuje psychiku - a ta bývá v klíčových momentech rozhodující. Právě proto si myslím, že Sabine coby známá "labilka" v Praze zřejmě vůbec nenastoupí - i navzdory tomu, že povrch by jí "čistě akademicky" ideálně seděl.
Reagovat
George_Renel
Spíše byla jednooká královnou mezi slepými. Úroveň zápasů co jsem viděl byla pod psa.
Reagovat
FulnekUltras
Uvidíme o víkendu. Sám budu rád, jestli se pletu. ;-)
Reagovat
Fandina
Andrejce, přála jsem jí spolu s Cibulí, tak super, že to vyhrála.
Reagovat
lars
Tak , ze jsi ji prala , aby chytla formu pred FC :(
Reagovat
Fandina
Přála jsem jí, hraje dobře a doufám, že jí holky ve FEDu porazí.
Reagovat
misa
pro vítězku je nepřímo úměrná významu turnaje v Sofii.
Reagovat
George_Renel
že nejsem sám, komu se tento turnaj zdál na úrovní slabší WTA dvěstěpadesátky. Jak výkony, tak tím sladkým, růžovomodrým prostředím.
Reagovat
freeteepek
Pro jistotu jsem vsadil taky něco na Němky. V kombinaci s výhrou Petkovicové ve finále se mi to zdálo jako vhodná kombinace:-)
Reagovat
Titan
Zatímco doteď musela kvalifikantka vyhrát turnaj International, příští rok to bude béčko TM, vůbec se nedivím Dimitrovi, že o trapné sekundování nemá zájem. U holek pravděpodobně zvítězí finanční odměna.
Turnaj Šampionek měl na rozdíl od TM výhodu v tom, že se kvalifikovaly šampionky, tedy hráčky, které ten rok vyhrály turnaj. Na TM není třeba vyhrát nic, ani Premier nebo GS...
Jenže na holky platí - dostaneš prachy, tak jeď...:-(
Reagovat
VlS
To není pravda.
a) Vítěz GS do dvacátého místa má účast automaticky, přičemž s GS fakticky nelze nebýt v dvacítce, 2000 bodůstačí na nějaký 16. místo.
b) Na turnaj šampionek pro WC stačí, když někdy v roce byla do padesátky- viz Pironková.
Reagovat
Titan
Pironková se nekvalifikovala, dostala WC...
Na TM nestačí vyhrát GS, viz Kim Clijsters 2009...
Reagovat
VlS
Tak já jsem to bral obecně, jestli to myslíš jen na holky, tak nechápu, proč do toho pleteš Dimitrova.
Reagovat
lars
placas nesmysly.
takove SF na GS je vic nez vyhrat nejaky srot turnaj napr. v Africe
Reagovat
Titan
Asi mluvíš jiným jazykem. Singapur, Sofie, Bali, Zhuhai ani Istanbul nejsou v Africe...
Co si chtěl říct je opravdu záhada...
Reagovat
mrafe
A prosím tě jaké turnaje WTA se hrají v Africe, já jenom, abych byla v obraze, kde se všechno hraje.Já jsem totiž o žádném turnaji neslyšela. Děkuji
Reagovat
smazaný uživatel
Na WTA jen Marrakech (předtím Casablanca, Rabat, Fes - 2010 vyhrála Benešová, ve finále porazila Halep). "Šrot turnaj", jak píše Lars, bych tomu neříkal, normální International, i když obsazení na tuhle úroveň slabší (jednička byla letos Hantuchová). ITF turnajů tam asi bude víc, ale je jasné, že Afrika za ostatními kontinenty zaostává (pokud jde o tenis) ne o parník, ale o celou flotilu...

V zásadě ale s tou larsovou myšlenkou souhlasím - SF na GS je z pohledu hráček asi cennější než vyhraný International, na druhou stranu ve statistikách jde hlavně o trofeje.

Turnaj šampionek s tím daným systémem (jen pro vítězky WTA International) bych uznával, ale divoké karty ho znehodnocují. Cvetanu mám docela rád, ale na tom turnaji neměla co dělat (což ukázaly i výsledky). Myslím, že prestiž Sofie potvrdil i přístup Karolíny k tomu jedinému zápasu. Pokud bude příští rok opravdu "béčko" TM pro hráčky 9-20 bez WC, tak to bude lepší.
Reagovat
mrafe
Dík za vysvětlení, na tu Marrakech jsem úplně zapomněla. Jinak s myšlenkou Larse v zásadě souhlasím, že SF GS je určitě víc, než vítězka Internationalu.
Reagovat
dadaft
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
gratulace Petko.
no, i když si pod předchozím článkem někteří stěžují na úroveň způsobenou únavou, tak mně se třetí set, který jsem viděl, líbil teda dost --- spousta winnerů, hodně pohybu -- zajímavá třeba byla statiskika, kam Petko umisťovala údery: -- a holky hrály na doraz.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
mnóó,
pokud jde o turnaje, je sezóna za náma.
Reagovat
blixa
Jo, třetí set byl nejlepší. Buď rád, že si neviděl první ;-)
Reagovat
VlS
Ten třetí set byl lepší jen proto, že jí to Flavia dávala na stříbrným podnosu a na ty winners jí to přímo připravovala ( až na pár výjimek). Celkově tenisová úroveň celýho turnaje byla dost bída.
Reagovat
smazaný uživatel
bola to bieda, a celkovo sa mi nepačia tieto ' male majstrovstva ' .
mali by byť len jedne TM , na ktoré sa dostane 8 najlepších hráčok sezony.
že sa niektore nedostanu? ich problem. v dalšej sezone viacej zabrať.
tak pre niektore hráčky ani nebude prioritov TM ale tie male majstrovsta či Elite... neviem ako sa to bude volať v dalšej sezone.
Reagovat
smazaný uživatel
ale Češky aj tak nedate :D
Reagovat
Jan
To bych netvrdil s takovou jistotou.
Reagovat
smazaný uživatel
Kerberovej a Andrei sa nebojím, horšie to je s Lisickou :/
Reagovat
FulnekUltras
z mého pohledu přesně naopak...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist