Petrovová smetla Wozniackou a sezonu zakončila triumfem na Turnaji šampionek

4. 11. 2012, 22:14
Aktuality 17
WTA SOFIE - Triumfem na Turnaji šampionek zakončila Naďa Petrovová sezonu, během níž získala olympijskou medaili, nejcennější titul kariéry a vyhrála Turnaj mistryň ve čtyřhře. Ruská tenistka ve finále nedala šanci nejvýše nasazené Dánce Caroline Wozniacké.
Naďa Petrovová

Naďa Petrovová už byla světovou trojkou, ale přestože letošní sezonu zakončí 'až' na 12. místě, bude na uplynulý rok vzpomínat jako na velmi vydařený. Před měsícem v Tokiu totiž získala svůj dosud nejcennější titul, minulý týden v Istanbulu vyhrála čtyřhru na Turnaji mistryň po boku krajanky Marie Kirilenkové, s níž navíc v létě získala bronzovou olympijskou medaili, a dnes sezonu zakončila triumfem na Turnaji šampionek.

Třicetiletá Ruska se ve finále soutěže v bulharské Sofii střetla s Caroline Wozniackou, se kterou vyhrála pouze jeden z pěti vzájemných duelů, a to navíc už před čtyřmi lety po skreči soupeřky. Z šestého souboje však Petrovová udělala jasnou záležitost: o osm let mladší Dánce celkem pětkrát vzala podání, sama o něj nepřišla ani jednou a zvítězila hladce 6-2 6-1.

Naďa Petrovová a Caroline Wozniacká"Po mém včerejším večerním zápase proti Vinciové jsem si nemyslela, že budu mít dostatek času na zrenegerování, ale udělala jsem všechny správné věci a ráno jsem se probudila s dobrým pocitem. Věděla jsem, že je to poslední zápas roku a že do něj musím všechno, co ve mě zbylo," komentovala Petrovová, která v Bulharsku 24 gamů v řadě nepřišla o podání.

"Tohle vítězství je pro mě velkým úspěchem a skvělým způsobem, jak zakončit sezonu," pochvalovala si Ruska, jež letos vyhrála také turnaj na trávě v nizozemském Hertogenboschi a po dnešku má na kontě celkem 13 titulů.

"Nemůžu říct, že teď hraju nejlepší tenis, ale určitě jdu správným směrem. Snažím se teď vrátit zpět dobré roky. Doufám, že příprava na novou sezonu bude dobrá a budete mít možnost vidět starou Petrovovou," porovnávala rodačka z Moskvy současnou formu se sezonami 2005 a 2006, kdy byla na čtyřech grandslamech v řadě minimálně ve čtvrtfinále, na French Open si zahrála dokonce semifinále. V roce 2006 vyhrála pět turnajů a vyšplhala se až na 3. místo světového žebříčku.

Wozniacká, jež žačínala sezonu jako světová jednička, mohla dnes načít už třetí desítku titulů, nicméně i díky finálové účasti se vrátí do první desítky žebříčku.

Turnaj šampionek byl určen pro nejlepších šest hráček světového žebříčku, které v tomto roce vyhrály alespoň jeden turnaj, ale nedostaly se na prestižnější Turnaj mistryň. Na osm doplnily startovní pole držitelky divokých karet. První tři ročníky turnaje se konaly na Bali, kde triumf oslavily Aravane Rezaiová (2009) a Ana Ivanovičová (2010 a 2011). V Sofii se akce uskuteční ještě v dalších dvou letech.

- TURNAJ ŠAMPIONEK SOFIE -
(Bulharsko, tv. povrch / hala, 750.000 dolarů)
nedělní výsledky (04. 11. 2012)

Dvouhra - finále:
Petrovová (2-Rus.) - Wozniacká (1-Dán.) 6-2 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Co je tohle za turnaj? Je to nějaký trucpodnik k Tujnaji mistryň? Ten bombastický název by tomu napovídal...
Reagovat
tommr
spíš je to taková soutěž útěchy pro ty hráčky co se nedostaly na TM ... :)
Reagovat
dadaft
já ho sledoval letos poprvé. líbilo se mi to.
Reagovat
tommr
mě tam letos trochu chyběla některá z našich holek. Doufám, že příští rok se tam dostane třeba Lucka Šafářová ... :)
Reagovat
dadaft
šanci tam být jednu letos měla. v Charlestonu.
ale vlastně neměla - hrála proti Sereně.
Reagovat
tommr
letos by Lucka na Turnaji šampionek nejspíš stejně nehrála i kdyby se stal zázrak a získala titul v Charlestonu, protože se Turnaj šampionek hrál ve stejným termínu jako finále FC ... :)
Reagovat
VlS
Hlavně Charleston není turna International 280 bodů, ale 470. Kvlaifikují se vítězky 280. A pak krásky, které dostanou bůhví proč WC.
Reagovat
tommr
to je vlastně taky pravda - z nějakýho záhadnýho důvodu nemají vítězky turnajů kategorie Premier šanci ...
Reagovat
dadaft
gratulace k titulu.
před časem tady byla anketa, jestli se Nadia vrátí do světové desítky - vzpomínám si, že jsem hlasoval Ne.
teď je Nadia dvanáctá a do začátku antukové sezóny (tj. 4 veliké a spoustu menších turnajů) obhajuje nějakých 250 bodíků...
Reagovat
tommr
Petrovová zdá se chytila druhej dech a příští rok může bejt pro hráčky z první desítky hodně nebezpečná ...
Jsem zvědavej jestli se něco podobnýho povede i Kuznetsovový a Zvonarevový nebo jestli už definitivně odpadly ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tady se jasně potvrdilo že Wozniackiá nepatří do první desítky prostě na to nemá.
Reagovat
smazaný uživatel
Patří do TOP 10...
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace oběma finalistkám! Jak už jsem napsal, Nadia dneska zaslouženě vyhrála. Já jsem ovšem spokojený s tím, jak Caro hrála v Sofii a že se nepovede jeden zápas z pěti, to se prostě stává... Gemy v prvním setu byly ještě celkem vyrovnané, ale postupem času měla Nadia víc a víc navrch. V tom posledním gemu už bylo vidět, že si Caro tolik nevěří. Možná tam sehrála roli únava z celé sezony nebo to drobné zranění lýtka, ale prostě se to u ní normálně nestává. Caro většinou bojuje za každého stavu, ale dneska už asi nebyly síly. Nadia měla naopak sil na rozdávání, přestože včera večer sehrála náročné semifinále s Robertou...

Trochu mě mrzí, že Caro nenapodobila Anu, která vyhrála Turnaj šampionek dokonce dvakrát, ale mám radost aspoň z toho, že se díky postupu do finále posunula na 10. místo. Ta třešnička v podobě titulu holt nevyšla, povede se příště. :) Teď se Caro hlavně těší na dovolenou, jak vyplývá z jejího dnešního tweetu. Já jí naprosto rozumím, protože sezona byla dlouhá a náročná. Byly v ní nepovedené momenty, ale s těmi posledními týdny (od turnaje v Soulu) může být Caro určitě spokojená... Takže doufám, že se teď o ni bude Rory dobře starat. :)
Reagovat
freeteepek
Nadia má páru jako blázen. Dává úžasný rány. Tak rychle Caro hrát neumí:-) V poslední době má Petrovová formu. Víc si věří. Pak to tam padá a je radost na to koukat:-) Škoda, že Caro nevyhrála. Pokazila mi tiket s kurzem 10:1 :-((
Reagovat
tommr
trochu mě překvapilo, že to Caro nedotáhla až k tomu titulu, ale svůj hlavní cíl tj. návrat do první desítky zvládla ... :)
Jsem hodně zvědavej jak si povede příští rok. Naváže na zlepšený výkony z konce letošního roku nebo bude předvádět bezkrevný výkony jako na začátku tohoto roku? Můj názor je, že si Caro o něco polepší, ale na absolutní špičku to stačit nebude ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
zlepšené výkony rozhodně podávala, ale podle mě to bylo pořád daleko za tím, co předváděla v době, kdy se prokousala na post světové jedničky a docela jednoznačně panovala...
Reagovat
smazaný uživatel
No, hlavní cíl byl ten turnaj vyhrát, jak řekla sama Caro. :) Takže to bohužel nesplnila, ale aspoň ta desítka je dobrá útěcha... Já věřím, že Caro má na osmičku. Ona určitě ví, kde letos ztratila body a když se příští rok vyvaruje těm letošním výpadkům, tak půjde nahoru. :) Jinak bych neřekl, že na začátku roku podávala "bezkrevné" výkony. Sice neobhájila loňské výsledky (to snad ani nešlo), ale aspoň do čtvrtfinále se dostávala celkem pravidelně. Spíš jí nevyšla antuka, ale tam jí to nikdy moc nejde. A pak taky ten přechod z antuky na trávu (Eastbourne, Wimbledon), ale tam bych řekl, že to spíš nevyšlo výsledkově než herně.

freeteepek: Je to tak, Nadia dává rány a já bych doplnil jednu důležitou věc - dává přesné rány. Nepřesné rány by byly k ničemu... Jinak si myslím, že určitou roli sehrál i Sanchez, který ještě na začátku roku trénoval Caro a teď trénuje Nadiu. Takže asi věděl, jak má Nadiu připravit...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist