Pironkovová slaví první titul, ve finále porazila Kerberovou

10. 1. 2014, 12:44
Aktuality 18
Cvetana Pironkovová se v Sydney dočkala jednoho z největších úspěchů ve své kariéře. Bulharská tenistka, která si účast na turnaji musela vybojovat v kvalifikaci, si došla až pro titul. Toho se dočkala po dnešním finálovém vítězství 6-4 6-4 nad Angelique Kerberovou.
Cvetana Pironkovová (© Apia Intl.)

Dosud největším úspěchem Cvetany Pironkovové bylo překvapivé tažení Wimbledonem, kde se v roce 2010 dostala až do semifinále. Bulharská tenistka se ale až v 26 letech dočkala premiérového titulu na okruhu WTA, díky němuž se někdejší 31. hráčka světa vrátí do elitní stovky.

Pironkovová měla už před dneškem v Sydney skalpy dvou soupeřek z Top 10, když ve čtvrtfinále a semifinále porazila Saru Erraniovou a Petru Kvitovou. Také proti dosud suverénní Angelique Kerberové odstartovala nebojácně a hned při prvním podání německé tenistky si vypracovala dva brejkboly. Ty Kerberová odvrátila a vzápětí prolomila servis překvapivé finalistky, ale tu to nijak nerozhodilo. Bulharka kontrovala dvěma brejky v řadě, a i když Kerberová dokázala srovnat, za stavu 5-4 Pironkovová udeřila potřetí a úvodní set získala poměrem 6-4.

Také v následující sadě byla favoritka od začátku pod tlakem, když ve druhé hře musela odvrátit hned devět brejkbolů a za stavu 1-2 pak znovu ztratila servis. Ani za tak nepříznivého stavu se turnajová pětka nevzdala, a když do té doby málo chybující Bulharka začala kazit, zdálo se, že se utkání začíná vyvíjet ve prospěch Kerberové. Ta se díky dvěma brejkům v řadě dostala do vedení 4-3, ovšem to dnes od ní bylo vše. Přestože byla Pironkovová v podobné situaci poprvé, dokázala se v závěru utkání zkoncentrovat, v posledních třech hrách nechala soupeřku uhrát jen tři míče a za hodinu a 36 minut se mohla i díky 32 vítězným úderům radovat ze svého prvního titulu.

"Dneska jsem oproti předchozím zápasům nepředvedla nic výjimečného, hrála jsem na stejné úrovni," řekla po utkání jeho vítězka, která si proti Kerberové připsala druhou výhru ve třetím vzájemném duelu.

"Snažila jsme se co nejvíc udržet míč v kurtu a zakončovat výměny, když to bude možné. Byla jsem nervózní, ale snažila jsem se to nedat najevo," pokračovala Bulharka, která byla jako čerstvá vítězka turnaje viditelně rozechvělá. "Snažila jsem se soustředit tak, že jsem neviděla nic jiného než míč," dodala Pironkovová, která na okruhu WTA došla dosud nejdál do semifinále, v nichž měla před Sydney bilanci 0-7.

Svou formu se semifinalistka Wimbledonu z roku 2010 pokusí potvrdit příští týden na Australian Open, kde je jejím maximem postup do druhého kola.

Výsledky - Sydney - ženy (tvrdý povrch, dotace 710.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Pironkovová (Bul.) - Kerberová (5-Něm.) 6:4, 6:4

Komentáře

18
Přidat komentář
VlS
někam kolem místa 60, dobrý, nebude muset hrát kvaldu na RG. Připisuje 470 bodů, odepisuje 70 z loňska, čili +400 bodů, tedy něco nad 1000 bodů.
Reagovat
smazaný uživatel
Je docela úsměvné že ze všech osmi kol co v turnaji hrála byla jen jednou favoritkou, jinak všechno vyhrála jako outsider :-) jen koukněte na ty kurzy. No jo začátek sezóny, takových překvapení bude určitě víc.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratuluju. Původně jsem se chtěla na zápas klouknout, ale prospala jsem ho. Taky mám radost, že Juan je ve finále. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
nadhera a jeste me vydelala:))
Reagovat
smazaný uživatel
Dojít si přes kvalifikaci až po titul? Wow :-) gratuluju, to je unikátny kousek.
Reagovat
Bob
No aspoň že tak :)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Tsvetaně! Takovou vítězku v Sydney asi nikdo nečekal. Já se přiznám, že po vyřazení Caroline jsem to nejvíc přál asi právě Tsvetaně, ale vůbec by mě nenapadlo, že to takhle může dopadnout... :)
Reagovat
petrulinka
Já jsem zápas sledovala a musím se omluvit Petře, protože to, že dnes Pironkova vyhrála finále, určitě není náhoda, protože hrála fakt skvěle. Petra sice nehrála dobře, ale stejně si myslím, že kdyby hrála to svoje, tak Pironku porazí. Nicméně Pironce gratuluju, fakt si to zasloužila :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně
Reagovat
LukasH
Gratulace. Tady je vidět, že Pironě není vůbec slabá hráčka. Samozřejmě se nedá říct, že na ni Petra nemá, ale musela by hrát to svoje. Dneska jsem se na půl zápasu koukal. Kdyby tam byla slabší hráčka, Petra by to asi klasicky ubojovala. Už ve slavným Wimbledonu 2011 byla Pironě jediná hráčka mimo špičku, která Petře sebrala set. Když jí to jde, musí se proti ní hrát naplno, což včera Petra nehrála.
Musím říct, že mě ten výsledek trochu uklidnil. Petra na AO může Kerber znovu porazit, ne že ne. Ale fakt nechci nic předvídat, nevyplácí se to, takže se necháme překvapit.
Reagovat
Fandina
pěkný výkon. Pěkná hra. Sympatická hráčka. Gratulace Piroňce!
Reagovat
smazaný uživatel
kdo by to byl řekl že? :)) Mít 1. titul musí být skvělý pocit, přeju jí to :)
Reagovat
galisj
Ať se dnes chýtí za nos,ti tenisový experti,co včera hlaholili jak Svetlana-107 hráčka hraje slabý průměr a vše si prohrála Petra.Já,
když jsem jí včera viděl hrát,musel jsem si říct"Ta holka hraje moc pěkně a Petra na ní nemá".Dnes se mi to potvrdilo.Hezká hra.
Reagovat
smazaný uživatel
To by se měli teda za ten rypák chytit, odborníci. Gratuluji jí a na Wimbledonu to Petře snad už pustí ;-)
Reagovat
slacker
Ja videl zaznam poslednich 2 her s Petrou a predtim cely zapas se Sarou. Pokud Petra smecuje slabe na souperku nebo ji konci udery az za deblovou lajnou nebi si bere riskantni jestrab na MP tak sem si ani omylem nemohl rict ze "Ta holka hraje moc pěkně a Petra na ní nemá".
Reagovat
smazaný uživatel
Viděla jsem celý zápas.Můj pohled : Petra hrála na půl plynu, proč to nevím. Říkat, že Petra na Pironku nemá ( viz výše ), je -bez urážky - nesmysl. Petřina hra v prvním a zejm. druhém zápase by ji sfoukla, jak nic. Škoda, Petra byla jako bez energie.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě poznámka. Pironku s Kerber jsem neviděla, takže nemohu soudit, jak Kerber hrála.
Reagovat
re.dihel
Velmi sympatická tenistka, hrála výborně, měla skoro každý míček.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist