Plíšková nedokázala zastavit Haddadovou Maiaovou a finále v Kanadě neobhájí. Brazilka v něm vyzve Halepovou

14. 8. 2022, 02:13
Aktuality 63
WTA TORONTO - Karolína Plíšková loňské finále na Canadian Open nezopakuje. Česká jednička v dnešním semifinále v Torontu nedotáhla vedení 5-2 ve druhé sadě ani nevyužila setbol a po dvou hodinách podlehla 4-6 6-7(7) rozjeté Beatriz Haddadové Maiaové, přemožitelce světové jedničky Igy Šwiatekové. Brazilka ve svém největším finále a celkově čtvrtém vyzve další bývalou vedoucí ženu žebříčku Simonu Halepovou a bude usilovat o svůj třetí titul.
Karolína Plíšková (© AFP)

Karolína Plíšková má za sebou navzdory dnešní porážce herně i výsledkově nejlepší turnaj v aktuální sezoně, kterou kvůli zlomenině ruky zahájila až v březnu. Rodačka z Loun do Toronta přijela s pouhými deseti letošními výhrami a jedinou semifinálovou účastí v tomto roce.

V kanadské metropoli se však možná i díky nedávné změně trenéra zase chytla. Po solidních výkonech vyřadila krajanku Barboru Krejčíkovou, Amandu Anisimovovou, nasazenou trojku Marii Sakkariovou a vycházející hvězdu Qinwen Zheng. Své první finále přesně po roce si však nezahraje a loňský výsledek ze druhého dějiště v Montréalu nezopakuje. Česká jednička v semifinále po dvou hodinách podlehla 4-6 6-7(7) rozjeté Beatriz Haddadové Maiaové.

Zatímco v úvodním souboji na Australian Open 2018 potřebovala na postup pouhých 44 minut, v posledních dvou (loni v Indian Wells) na Brazilku těsně nestačila. Do dnešního utkání měla velmi pomalý vstup a soupeřku rychle pustila do vedení 5-1. Pak sice i díky třem odvráceným setbolům snížila stav na 4-5, nicméně obrat se jí nepovedl.

Po šesti odehraných gamech však byla na kurtu dlouho lepší hráčkou a ve druhé sadě si vypracovala náskok 5-2. Set ovšem nedopodávala a rozhodovat musel tie-break. V něm Plíšková vítězným forhendem odvrátila první mečbol soupeřky a dostala se k setbolu, její šanci ale Haddadová Maiaová zlikvidovala účinnou kombinací skvělého servisu a forhendu po lajně. Na druhý mečbol Plíšková vyrobila dvojchybu.

Plíšková si postupem do semifinále zajistila setrvání v Top 20 žebříčku, v pondělí bude figurovat na 17. místě a propadne se jen o tři příčky. V následujících týdnech však bude obhajovat semifinále v Cincinnati a čtvrtfinále na US Open.

Haddadová Maiaová, která si v předchozích dvou kolech vyšlápla na světovou jedničku Igu Šwiatekovou a bývalou šampionku Belindu Bencicovou, si při svém debutu na turnaji zajistila premiérový posun do nejlepší dvacítky pořadí a přeskočí i Plíškovou. Zároveň se v tomto dějišti stala první brazilskou čtvrtfinalistkou podniků WTA 1000.

Šestadvacetiletá rodačka ze Sao Paula je teprve čtvrtou Brazilkou v open éře, jež v rámci jedné sezony na nejvyšším okruhu alespoň třikrát postoupila do finále. V neděli nastoupí ke svému čtvrtému finále na této úrovni a prvnímu na akcích vyšších než WTA 250. Před pěti lety neuspěla na hardu v Soulu a letos brala titul na trávě v Nottinghamu a Birminghamu.

Její finálovou soupeřkou bude Simona Halepová (H2H 1-2). Bývalá světová jednička porazila 2-6 6-3 6-4 Američanku Jessicu Pegulaovou a poprvé od lednového triumfu na jedné z generálek v Melbourne se probojovala do finále.

Třicetiletá Rumunka bude hrát své již 18. finále na turnajích WTA 1000, čímž vyrovnala rekord Sereny Williamsové (od roku 2009, kdy byla tato kategorie zavedena), a první od předloňského triumfu v Římě.

Navíc se po roce a pěti dnech vrátí do Top 10, ze které loni v srpnu po 373 týdnech vypadla. Rodačku z Constanty čeká celkově 42. finálový duel (23-18) a útok na devátou trofej z nejprestižnějších podniků WTA.

Na Canadian Open je ve finále již počtvrté, v letech 2016 a 2018 získala titul ve druhém dějišti v Montréalu a v roce 2015 v Torontu vzdala Belindě Bencicové.

• WTA 1000 TORONTO •
Kanada, tv. povrch, 2.697.250 dolarů
sobotní výsledky (13. 8. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Haddadová Maiaová (Braz.) - Kar. Plíšková (14-ČR) 6-4 7-6(7)
Halepová (15-Rum.) - Pegulaová (7-USA) 2-6 6-3 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

63
Přidat komentář
Liverpool22
zaslouženě vyhrála.smile Zásadní bylo, že Brazilka nezvládla zápas takticky - byla málo agresivní, málo se tlačila k síti nebo-li pinkat si s Halepkou od základní čáry je tenisová sebevražda. Zkrátka pokud chce hráčka XY porazit Simonu, tak musí hrát agresivně, tlačit údery k čárám a nikoliv pinkat na střed kurtu.....
Reagovat
annah
Přesně řečeno. Ty setrvalé údery na střed byly sebevražedné.
Reagovat
Nola
dobre rumunsky skret smile, Maja tam revala viac ako Simona, zasluzeny titul, Brazilka bola utocnejsia, s lepsim servisom, ale Simona presnejsia a lepsie branila
Reagovat
annah
V Torontu je atmosféra jak na fotbale. Obě hráčky tam mají hlasité fankluby. Rumunský skřet to nejspíš vyhraje, ale ta Brazilka je mimořádně sympatická a navrch půvabná osoba. Vidím ji v akci poprvé.
Přepínám mezi zápasy. Maruška v Cinci parádně nasbírala jahody a Martincová je taky na dobré cestě.
Reagovat
zfloyd
Simona je daleko hezčí než ta žirafa
Reagovat
Nola
ziraf na okruhu je velmi vela, kazda na 180 cm je zirafa smile
Reagovat
annah
Každý to vidí jinak. Mně připadá jako téměř nejošklivější osoba z celé tour (nekteré další Rumunky jí ovšem zdatně sekundují). Ale hlavně je mi velmi nesympatická, mimo jiné i tím děsným řevem. Brazilka řvala taky, ale přišla mi méně hlasitá.
Reagovat
lars
Maja nerve , ale heka :}
Reagovat
annah
Jo, jo, pravdu díš...
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
jak řemen!
Reagovat
hanz
To jo, jeden řvoun a jeden doping.
Reagovat
Nola
revu obe, Brazilka dokonca este viac smile
Reagovat
EllNino
Získala titul v Concordu, porazila Bernie Peru a uťala její vítěznou sérii, která se tedy zastavila na čísle 16 :)

Gratulace smile
Reagovat
Liverpool22
zaspala začátek jako naše Kája. Jenže rozdíl byl v tom, že Halepka přepnula na vyšší level za stavu 0:3 a stihla obrat zatímco naše Kája přepnula na vyšší level až za stavu 1:5 a obrat už nestihla. A tohle jsou ty drobné nuance, které jsou klíčové....Halepka vede 1:0 na sety a je úplně v jiné pozici než byla Kája....
Reagovat
com
Konecne Simonka zabrala a brejkla smilesmile
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
Bea začala skvostně... Simona se brejkla sama a Brazilka následně ustála bravurně dvě příležitosti soupeřky... jen tak dál! smile
Reagovat
Liverpool22
Máš pravdu. Brazilka začala dobře, ale Halepka se někdy pomalu zahřívá. S Peggy, taky prohrála 1. set a nakonec vše otočila. Jinak mi je jedno, která vyhraje.....
Reagovat
Alien
V dnešním finále fandím Máje! Májo, do toho! Májo, do toho!
Reagovat
Liverpool22
smile no jo Kája Gott a jeho Májasmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
Vlk-v-trave
Respect Maja!:)))
Reagovat
com
Dneska fandim Halepce.. Haddadova si titul nezaslouzi, kdyz vyradila Karolinu smilesmile
Reagovat
vavrinec
Naopak. Zaslouží, když vyřadila druhou nejlepší! smile
Reagovat
misa
Plíšková vyhrála naposledy turnaj v lednu 2020.
Reagovat
lars
A GS vitezka Kenin vyhrala turnaj naposledy 8.3.2020 :)
Reagovat
PetaM
Ale je to GS vítězka.
Reagovat
com
ale nebyla svetovou jednickou smile
Reagovat
misa
smile
Reagovat
Nola
dnes je tych GS vitaziek tolko, ze si ich clovek uz ani nepamata, ten GS titul, pokial u hracky nasledne nastane totalny prepad rankingom nema az taku vypovednu hodnotu ako v minulosti, to Simona bola sice najskor NO1 a vyhrala ho az na treti pokus, ale drzala sa dlhodobo v spicke, ju si historia pamatat bude, tak isto aj Osaku, Ash Igu a.p. - hodnotim iba posledne roky, co sezona, to aspon, dve, tri nove vitazky, niekedy styri, Karolina sa dlhodobo drzala v spicke a uz 2 x hrala finale, nikdy nie je neskoro, nechapem tu zast ceskych fans, mali by ste si vazit, ze vas niekto reprezentuje v zenskom tenise, kedze u panov je to totalna bieda
Reagovat
smazaný uživatel
Pleteš si pojmy a dojmy.
Historie píšou vítězky, ne poražené finalistky.

A faktagrafická úprava: Simona vyhrála až na 4 pokus (prohrála se Šarapovou, Ostapenko a Wozniacki).
Reagovat
Nola
kde pisem, ze historiu pisu porazene finalistky?
Reagovat
misa
Březen 20 je k současnosti pořád blíž než leden 20 :)
Reagovat
lars
Tenisovy vykon ze srpna 2022 ma bliz k vyhre WTA turnaje u Karol nez u Kenin :)
Reagovat
misa
U Plíškové už stejně záleží jen na tom, jestli vyhraje nebo nevyhraje nějaký gs. turnaj. A k té nejvyšší metě má daleko předaleko. Navíc ve 30 jí čas utíká už hodně rychle.
Reagovat
lars
Aut :)
Jen na tom nezalezi, protoze hraje i jine wta turnaje nez GS.
A k té nejvyšší metě máš předaleko spiš ty :)
Reagovat
hanz
Nad čím tu vůbec přemýšlíte? Všichni znalí tenisu musí vidět, že Plíškovic už nemá co nabídnout, ani servis, ani bakhend, ani haprující forhend, natož nějaký pohyb. V její případě je GS utopie, nemá hlavu ani potřebný drive. Tak se s nějakým spojením GS - Plíškovic rozlučte.
Reagovat
lars
GS je utopie u tebe :)
Reagovat
turista
Škoda.
Reagovat
Nola
velka skoda, utocnejsia hracka prehrala, za mna bola lepsou hrackou od polky 1.setu.... ale radsej prehrat na obycajnom turnaji ako na GS, tam to bude o skusenosti, iny tlak, ine nastavenie
Reagovat
EllNino
tak ono Toronto není zase takový obyčejný turnaj, ty body za finále by se sakra hodily ...
Reagovat
Nola
jj, ale dnes ten ranking uz nema ziadnu vypovednu hodnotu, Karolina ak hra dobre, tak nema problem porazit ktorukolvek, vcera sa mi velmi pacila, tak trochu mi pripomenula jej jazdu v roku 2016
Reagovat
Liverpool22
smile přesně tak. Na žebříček nemá vůbec cenu koukat - klíčová je spíš momentální forma. smile
Reagovat
Mantra
nadějnější (podle mě) hráčka pro cz fanouška ze sesterského dua začala breakem soupeřčina podání a potvrzením na svém, snad je to dobré znamení smile
Reagovat
peggy
Karolino,velice dobré a věřím,Ti bude to lepší a lepší. smilesmile
Reagovat
EllNino
Další finále pro Bernardu, ovšem teď pikanterie s CoCo Vandeweghe :) To bude určitě super zápas, jsem rád, že CoCo ještě zkouší návrat :)
Reagovat
Liverpool22
Tak hlavně Coco je jedním ze strašáků pro 1.kolo na USO - tu nikdo nechce vyfásnou jelikož Coco to v sobě pořád má.....
Reagovat
EllNino
dostala WC?
Reagovat
Liverpool22
pokud se ptáš na USO, tak si myslím, že Coco WC určitě dostane, že to Amíci nějak zařídí....
Reagovat
Vlk-v-trave
ma za sebou 16 viteznych zapasu.:) V tomhle finale bude bojovat o prodlouzeni snury na 17 zapasu a treti vitezny turnaj v rade:)
13 zapasu za sebou neztratila set, coz je celkem slusny pocin na hracku jako Bernarda:) Kdyz jeste vezmeme v uvahu, ze driv nevyhrala zadny turnaj na okruhu WTA a byla po peti porazkach za sebou:) Je to celkem zajimavy pripad:)
Reagovat
EllNino
Taky to moc nechápu :) Vlastně vůbec
Reagovat
Vlk-v-trave
Jinak o navrat se pokousi take Taylor... ale vypadla uz ve QF.
Reagovat
EllNino
Já se těšil na souboj s Muškou ve čtvrtfinále, ale bohužel :/
Reagovat
Vlk-v-trave
Ani nemluv... eh... nevypada to dobre.
Reagovat
EllNino
Prohrála se ctí, škoda, že to nedotáhla do 3. setu, chyběl kousek ...

Myslím si, že tu nabrala potřebné sebevědomí, a ve zbytku us Series ještě něco uvidíme :) V Cincy nemá špatný los a daří se jí tam, tak snad to zužitkuje ve svůj prospěch :)
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, spíš bych řekl, že si potvrdila, že stále umí hrát na vysoké úrovni. Zápas ovšem opět nezvládla v hlavě a to si sebou bohužel také ponese dál. Opravdu by ji měl někdo odblokovat, protože tenis, jaký předváděla v prvním setu, přivedla i komentátora ke vzpomínce na to, že Kája byla No1. Výkon v těch momentech snesl nejpřísnější měřítka. Skvěle hrající Máju totálně rozstřelovala a bohužel smolně po BB prohrála gem na 5:5 a bylo z toho 4:6.
Ve druhém setu míče už trochu ustrašeně liftovala namísto placek a ani 1.serve ji moc nepodržel. Prostě hlava...
Reagovat
Liverpool22
I přes porážku velká pochvala smile Kája dnes hrála velmi dobře a v určitých pasážích na rozhraní 1. a 2. setu to byl tenis z jiné galaxie - hrála agresivně, sebevědomě....smile
Hlavní problém v tomto zápase byl, že Kája nechytla začátek - na úvod to bylo hodně ospalé, nefungoval servis, ale od stavu 1:5 se vše jak mávnutím kouzelného proutku obrátilo - Karolína přitlačila výrazně na pilu a hrála BEST tenis - bylo však jasné, že takto vysoký level nemůže udržet celý zápas což se také stalo, kdy lehký útlum přišel za stavu 5:2, kdy naopak Brazilka zabrala a hrála též výborně.
Celkově si myslím, že Karolína je na správné cestě a inspirací pro ní musí být vítězka Wimbledonu Rybakina, která má podobné zbraně a jsou si dost podobné i povahově - image ledových královen....
Takže u Káji je vše o tom vyladit drobné nuance, kdy Rybakina ve Wimbledonu měla první 3. kola extrémně těžký los, ale od prvního míče se koncentrovala na servis čímž měla zápasy pod kontrolou. Tohle u Káji dnes chybělo - začátek se nepovedl - alfa a omega všeho je fungující servis......Nicméně Karolína má do USO či dalších GS času ještě dost - klíčové je, že snad konečně pochopila, že cesta k vítězství na GS vede přes agresivní tenis a dnes jasně ukázala, že je schopna hrát fantastický tenis na který je radost se dívatsmile
Reagovat
Ela-fon-isi
Martincové dnes sebevědomí zápasy vyhrává, Plíškové prohrává.
Reagovat
Ela-fon-isi
Včerejší zápasy.
Reagovat
Liverpool22
V globálu je nesmysl srovnávat Káju a Terku, protože Karolína je dlouhodobě úplně v jiném tenisovém levelu - to snad každý vidísmile
Reagovat
com
smilesmilesmile
Reagovat
Blondie
Nebul, hrala dobre.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist