Plíšková: Pomohl mi servis a víra. Proti mečbolu jsem zahrála nejlíp

3. 9. 2021, 09:11
Aktuality 23
Pevný servis a čtyřiadvacet es pomohlo Karolíně Plíškové zvládnout vypjatý zápas druhého kola US Open. Proti za pomoci diváků skvěle hrající domácí Amandě Anisimové odvrátila mečbol a zvítězila ve třech setech.
Profily hráčů
Karolína Plíšková

"Servis mě naštěstí držel neskutečně. Bez něj bych dneska nemohla vyhrát. Dostala jsem ji pod tlak, takže taky musela podávat skvěle," konstatovala Plíšková po utkání. Duel na hlavním dvorci Arthura Ashe vyhrála po skoro dvouapůlhodinovém boji 7-5 6-7 7-6.

"Ona odehrála super zápas, já takový normální, solidní. Vybojovala jsem to, do posledního míčku jsem věřila. Řekla bych, že mi to vyhrála víra. Nepředvedla jsem extrémně dobrý tenis, i když třeba proti mečbolu jsem zahrála asi nejlíp z celého tie-breaku," řekla Plíšková. Jeden míček od vyřazení se finalistka US Open z roku 2016 ocitla za stavu 6-7. "Z bekhendu mě předtím hodně tlačila, tak jsem si řekla: 'OK, zkusím hrát víc do forhendu a rozběhat ji'. Naštěstí to zafungovalo. Zahrála jsem při mečbolu nejlepší výměnu," zopakovala.

V předešlých třech vzájemných zápasech nepovolila Plíškové Anisimové ani set. Tentokrát ale 75. hráčku světa vyburcovalo ke skvělému výkonu publikum. "Lidi dokážou Američanky strhnout tak, že si strašně věří a dostanou se do zóny. To jsme dneska viděli, ona byla fakt trochu v transu. Jindy má výpadky, ale tentokrát vydržela na vysoké úrovni celý zápas," řekla Plíšková.

Na obecenstvo fandící soupeřce už je zvyklá. "Neříkám, že je to příjemný, ale jestli lidi fandí jí nebo mně, to zápas nevyhraje," uvedla. Připomněla i duel Srba Novaka Djokoviče s Dánem Holgerem Runem z prvního kola. "Byli proti němu úplně všichni a to ani nehrál s Američanem. Dobří hráči by tohle měli zvládnout a nechat to být, protože lidi neovlivníme," řekla Plíšková.

Podobný zápas už na US Open a na stejném dvorci odehrála. V osmifinále v roce 2016 proti Venus Williamsové rovněž odvrátila mečbol a vyhrála. "A víte, že jsem si na to vzpomněla," uvedla a dodala: "Tehdy jsem byla v totálně jiný situaci, byla jsem outsider a lidi i napůl fandili mě, protože chtěli překvápko. Ale taky to byl dost vyhrocený zápas, kdy lidi hodně skandovali. Nemyslím, že by mi to teď zásadně pomohlo, ale když srovnáme moje a její zkušenosti, mám toho logicky víc za sebou za takových stavů i během zápasů na centrkurtu," řekla Plíšková.

Plíšková: Jsme ráda, že jsme se nakonec naočkovala
Zápas s Anisimovou dokončila před půlnocí místního času, na on-line tiskovou konferenci přišla v půl jedné v noci a obávala se, že bude mít problém usnout. "Teď nemám vůbec pomyšlení na spánek a myslím, že ještě pár hodin nezaberu. Normálně s tím nemám po zápasech problém, ale tohle byla síla. Myslím, že mě čeká náročná noc," řekla a dodala, že trénink si naplánovala až na odpoledne.

Tématem letošního turnaje je očkování hráček proti koronaviru. Plíšková se po prvotním odmítavém postoji očkovat nechala. "Trošku mě přemluvil Michal (manžel Hrdlička), který šel ještě dřív než já a nic se mu nestalo. Tak jsem šla taky. On byl takový pokusný králík," prozradila tenistka se smíchem. "Ale popravdě musím říct, že jsem ráda, že jsem se tak rozhodla. Samozřejmě vím, že se můžou nakazit i očkovaná, ale riziko je menší a asi by mě fakt mrzelo, kdybych zmeškala třeba takový velký turnaj a musela bych místo toho být dva týdny v karanténě na pokoji," řekla.

Nyní se už může chystat na třetí kolo s Ajlou Tomljanovicovou. Australanku porazila pětkrát v řadě a prohrála s ní jen první vzájemný zápas před deseti lety. "Jde nahoru, na Wimblasu uhrála první čtvrtfinále grandslamu. Je solidní, docela si věří, Hraje taky docela rychle, má lepší bekhend. Nehrozí žádné překvapení, ale budu muset odehrát dobrý zápas," řekla Plíšková.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
EllNino
Zpětně jsem kouknul a Amanda hrála fantasticky, Karolína taky, kvalita na obou stranách ...

Mám z Karolíny dobrý pocit a myslím, že tu dojde daleko
Reagovat
sojka1
sleduji zpetne, paradni zapas, mame tp po setu a velmi si uzivam i zasveceny tenisovy kometar, na ES celkem budiz, az na smesne prechylovani, ale na Nove naprosto nevidane... :))
Reagovat
sojka1
*to po setu...
Reagovat
sojka1
*komentar.... :-)) asi jsem stale zaskocena tou spickove napinavou bitvou i pruvodnim slovem.... ;-)
Reagovat
com
smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
paddy
V historii se to v ženách stalo pouze 15x z cca 450 turnajů (na USO pouze 1x ze 134!), z toho jen 9x mimo finále, 12x od SF výše, vždy nejdříve ve 3k.

Jen 3x v těch brzkých kolech, zejména u méně dominantních hráček typu Li Na, Myškina (nepočítaje Henin).

Data nehovoří o MB na servisu nebo returnu, což je veliký rozdíl.

Hráček, které odvrátily MB, ale nevyhrály titul, budou stovky, možná tisíce.

K tomu zohledněme pravděpodobnost, že 1. GS získá hráčka až ve velmi pozdním věku.

Statisticky to tedy nevypadá dobře. smile

Letošní rychlý povrch pomáhá servismanům, ale čelení MB ve 2k proti no. 75 není dobré znamení, navíc v 1k nešel servis. Na druhou stranu ženské pole bez dominantních tenistek dává šanci téměř komukoli...

http://www.tennis28.com/slams/saved_matchpoint.html
Reagovat
smazaný uživatel
pěkný tabulky
Reagovat
Grape
Řekl bych že je dost nefér shazovat Káju tím, že čelila mečbolu proti 75. hráčce žebříčku... Snad všichni víme, proč je nyní Amanda v žebříčku tam kde je a včera rozhodně jako hráčka osmé desítky nehrála.
Reagovat
cabuna
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Marduch
Statistika je minulost a budoucnost ještě nenastala smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
tommr
včerejší zápas byl opravdu mimořádně napínavej a zatím nejlepší co se na letošním USO odehrál. Překvapila hlavně Anisimova která hrála neskutečně a ve výměnách Karolínu často přehrávala. Klobouk dolů před Karolínou že to dokázala ustát ... smile
Zápas s Tomljanovicovou by moh bejt něco podobnýho. Snad jen podpora publika pro soupeřku nebude tak výrazná ...
Reagovat
Fransoas
Škoda že jsem nepočítal kolik úderů posadila Američanka na čáru.Možná to bylo i přiriskované.S jakou dejme tomu grácií to Karolína zvládla - to jsem u ní dlouho neviděl.Rozhodlo ovšem velké štěstí.Mohlo to dopadnout obráceně.
Reagovat
Ela-fon-isi
Neviděla jsem, a jsem ráda. Po dramatech nemůžu usnoutsmile
Blahopřeju k výhře i znovuobjevené víře v sebe. V rozhovoru s J. Plašilem byla velmi pokorná. Píšu a v rádiu říkají, že bude další. smile
Reagovat
smazaný uživatel
tohle už je Kája se stabilní psychikou
Reagovat
Pavol
Že sa ešte dokážeš zmeniť. Že vyhráš zopár krát aj sama nad sebou. smile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
drabona
hrála velmi dobře, již dlouho jsem ji tak hrát neviděl.S tím optimismem po očkování bych šetřil, jak si může někdo dovolit vyhrožovat, že rozdělí hráče na dvě kategorie
/očkované a neočkované/, nikoliv podle výkonosti. jinak samozřejmě Karolíně gratuluji k mimořádnému výkonu.
Reagovat
smazaný uživatel
klidná a vyrovnaná Kája hrála dobřesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist