Plíšková s Vekičovou nezaváhala a v Brisbane si zahraje finále

5. 1. 2019, 11:32
Aktuality 70
WTA BRISBANE - Karolína Plíšková v australském Brisbane porazila ve dvou setech Chorvatku Donnu Vekičovou a hned na první akci sezony postoupila do finále. O svůj celkově 12. titul si předloňská šampionka zahraje proti Ukrajince Lesje Curenkové a pokud uspěje, poprvé v kariéře bude mít dvě trofeje z jednoho turnaje.
Karolína Plíšková

Karolína Plíšková zahajuje sezonu třetí rok po sobě v Brisbane a znovu se potvrzuje, že je to její oblíbená destinace. Z posledních 12 zápasů si připsala 11 výher a po triumfu v roce 2017 a loňské porážce v semifinále ji letos čeká finále.

Šestadvacetiletá rodačka z Loun v Austrálii ještě nenarazila na papírově silnější soupeřku a roli favoritky pokaždé zvládla. Kazašku Putincevovou a Australanku Tomljanovicovou porazila ve třech setech, s krajankou Bouzkovou a dnes s Chorvatkou Donnou Vekičovou si poradila 2-0 na sety.

S o čtyři roky mladší Vekičovou Plíšková hrála počtvrté a potřetí zvítězila, ale až nyní neztratila ani set. V každé sadě sice přišla o podání, ale do vážnějších potíží se nedostala.

V prvním dějství otočila vývoj z 1-2 na 5-2 a dostala se k setbolu. Ten sice nevyužila, ovšem vzápětí set ukončila čistou hrou. Ve druhém setu nepotvrdila brejk na 3-2, nicméně následně vzala podání soupeřce počtvrté a náskok už nepustila. Proměnit dokázala až pátý mečbol.

"Tohle byl zatím můj nejlepší zápas na turnaji. Donna je těžká soupeřka, hraje teď ve skvělé formě. Jsem ráda, že jsem to zvládla. Už se těším na finále," radovala se světová osmička Plíšková.



Po britském Eastbourne, kde se hraje v červnu na trávě, je Brisbane teprve druhým turnajem, na kterém se Plíšková dostala alespoň dvakrát do finále. Přitom ji čeká celkově už 23. finále. A pokud v něm v neděli získá celkově 12. titul a naváže na předloňský triumf, bude mít ve sbírce poprvé dvě trofeje z jednoho turnaje.

Poslední soupeřkou české tenistky bude otřirokystarší Ukrajinka Lesja Curenková, s níž vede ve vzájemné bilanci 3-2 a se kterou se utká také příští týden v prvním kole turnaje v Sydney.

Devětadvacetiletá Ukrajinka letos neprohrála ještě ani set. Po Buzarnescuové, Birrellové a Kontaveitové dnes nedala šanci nasazené dvojce Naomi Ósakaové. Japonku přehrála 6-2 6-4 a oplatila jí debakl ze čtvrtfinále loňského US Open, která pak její přemožitelka senzačně vyhrála.

"Na začátku a ke konci jsem byla trochu nervózní, ale celkově jsem se svým výkonem spokojená. Bylo pro mě klíčové zůstat agresivní a dobře podávat. Je to pro mě velké vítězství," komentovala Curenková, jež v Brisbane může navázat na loňský triumf své krajanky Eliny Svitolinové. 



27. hráčka světa Curenková si zítra bude chtít udržet dosavadní stoprocentní finálovou úspěšnost. Všechny čtyři předchozí duely o titul (Istanbul 2015, Guangzhou 2016, Acapulco 2017 a 2018) totiž vyhrála. Nicméně ve finále podniku WTA Premier je poprvé, v semifinále byla teprve podruhé. Už nyní má jistotu, že se v žebříčku posune minimálně na 24. místě a vylepší své dosavadní maximum.

Brisbane letos může mít dvě české šampionky, neboť ve čtyřhře triumfovala Květa Peschkeová s Američankou Nicole Melicharovou.

• WTA PREMIER BRISBANE •
Austrálie, tv. povrch, 1.000.000 dolarů
sobotní výsledky (05. 01. 2019)
• Dvouhra - semifinále •
Kar. Plíšková (5-ČR) - Vekičová (Chorv.) 6-3 6-4
Curenková (Ukr.) - Ósakaová (2-Jap.) 6-2 6-4
• Čtyřhra - finále •
Melicharová/Peschkeová (3-USA/ČR) - Hao-Ching Chan/Latisha Chan (4-Tchaj-wan) 6-1 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

70
Přidat komentář
Fandina
Petra chybí na EL Doha. To přijde o dost bodů.
Reagovat
EllNino
snad nepřijde, letos se Premier 5 po dvou letech opět stěhuje do Dubaje, takže Petra bude titul z Doha obhajovat v Dubaji :) Doha je letos pouze Premier :)
Reagovat
Fandina
To vím také, že v Dubaji se hraje letos o víc, ale stejně o ně přijde, protože ta se hraje o týden později. Jinak doufám, že si Petra něco proti loňsku nažene na AO, nejlepší by bylo už příští týden v Sydney, ale když nic, tak se také nezblázím.
Reagovat
Fandina
Na WTA stránkách je ale zmatek u bodů za turnaje, několik let to asi neměnili, protože je tam všechno přeházané. Vždycky si to musím konfrontovat s kalendářem turnajů.
Reagovat
milik254
No, ona o ně přijde určitě, protože se u Doha sice mění kategorie, termín ale zůstává.
Reagovat
milik254
Nevím, jestli by pro Petru místo Petrohrad-FC-volno-Dubai nebylo lepší volno-FC-Doha-Dubai. Uvidíme, bude asi záležet, jak se jí povede v Melbourne.
Reagovat
PetaM
Jako já se jí nedivím, že chce jet do Petrohradu, loni tam měla skvělou jízdu, navíc je to hala a dost rychlá. Pokud se nepovede AO, mohlo by jí to snad nastartovat jako loni ...
Reagovat
EllNino
Se odhlásila Naomi ze Sydney, a jelikož je Petra nasazená pětka, měla by se dostat na její místo, protože byla nasazená trojka a Petra je teď 4. nejvýše nasazená, její místo by měla obsadit nasazená deívítka a té devítky místo q/LL ...

Turnaj se ještě nerozehrál, tedy jeho hlavní soutěž, takže by to tak mělo být :) ... kdyby bylo rozehráno, šla by místo Osaky rovnou Q/LL, jako to bylo v případě Nadala v Brisbane :)
Reagovat
tommr
takže by šla Petra na Bacsinszkou? Na tu sice nemá z minulosti nejlepší vzpomínky, ale porazit by jí mohla určitě spíš než Sabalenku ...
Reagovat
EllNino
no mělo by to tak být ... v pavouku Naomi stále je, ale jelikož MD začíná až z neděle na pondělí našeho času, mělo by se to takto přehodit ... přeci jen, je v zájmu turnaje, aby měly spíše obě šanci na výhru, než pouze jedna z nich ...

Jinak teda světová 9 a 11 spolu v 11. kole? ... 7 a 13? ... Hlavně že jsou tam dvě kvalifikantky na sebe :)
Reagovat
EllNino
*v 1. kole :D
Reagovat
Fandina
O tom, že Naomi nebude hrát se psalo v Expres zprávách tady ve 12.55.
Reagovat
EllNino
tím lépe :) snad ten pavouk zrevidují
Reagovat
tommr
podobný zvěrstva by hrozily i na GS pokud by se podařilo prosadit omezení nasazení na 16 hráček. Naštěstí (zatím) zvítězil zdravej rozum ...
Reagovat
milik254
Zvěrstva? Náhodou tyhle malé Premiery, když jsou dobře obsazené, což u Sydney zase tolikrát v posledních letech nebylo, nabízí skvělé zápasy od prvních kol. To se ti na žádném jiném turnaji vyjma TM nestane.
Reagovat
Fandina
Doufám, že to přehází, protože zatím se objevilo tohle. Alt místo Osaky.

https://www.livesport.cz/pavouk/0lEJoPEQ/6RYq9FPg/#draw
Reagovat
tommr
já zase zaznamenal názory, že by Sevastová měla bejt nasazená jako devítka a hrát místo Osakaový a Bertensová proti Q/LL ...
Reagovat
EllNino
no, to je ta druhá možnost, ale tím, že Petra bude 4. nejvýše nasazená, měla by se přesunou na místo Osaky a 9. Sevastova na místo Petry .. ale možná že s tím nebudou chtít tolik čachrovat, tak to udělaj takhle ... každopádně pavouk na protennis stále s Naomi :)
Reagovat
tommr
no jsem zvědavej jak se to vyvrbí. A třeba se ještě někdo odhlásí (napadají mě třeba finalistky z Brisbane) ...
Reagovat
EllNino
no myslím, že naše holky v kvaldě, hlavně Katka postoupí, i kdyby zítra prohrály ve finále kvaldy ... protože těch odhlášených bude podle mě ještě víc :) Možná i Karolína
Reagovat
Dobry-den
Snad nebude mít Kája zítra den blbec a s nesympatickou Curenkovovovou si poradí.
Ze Sydney ať se pak klidně odhlásí...
Reagovat
kada.tom
s Tsurenko následující dva zápasy, bude zajímavé tento mini souboj ... ale hlavně, aby to Karolína zvládla zítra :-)
Reagovat
tommr
jj chtělo by to zítra vyhrát a pak se může Karolína klidně ze Sydney odhlásit, aby byla fit na AO ...
Reagovat
Herbert_Hoover
Co tam vyváděla Osaka? Ta Tsurenko je tak nesympatická hráčka :)
Reagovat
blixa
Curenko, pane kolego. My nemusíme přepisovat "C" jako "Ts" ;-) Ale taky by mě to zajímalo, asi Naomi není zase v tak skvělé formě.
Reagovat
Herbert_Hoover
Když už tak Curenková, když už to psát s C, pane kolego :)
Reagovat
blixa
Ale tak se nejmenuje, jmenuje se Curenko. Pokud aspoň trochu vládneš azbukou, můžeš se přesvědčit sám.
Reagovat
Herbert_Hoover
Neboj se, azbukou vládnu dobře, x let jsem se učil rusky a každý den tím jazykem komunikuju. :) No kdybych si s ní dopisoval v azbuce nebo publikoval na nějakém ruskojazyčném webu, tak to takhle napíšu, ale nemám důvod to takhle psát :) Navíc nejsprávněji bys to musel napsat tou azbukou hehe :) Na českém webu Curenková..nebo ofiko mezinárodně uznávané tenisové jméno Tsurenko. Curenko je paskvil.
Reagovat
blixa
Curenko je korektní český přepis azbuky. takže jediné správné. Tsurenko je anglický pseudofonetický přepis, aby to uměli aspoň přibližně správně přečíst. Curenková je český přechylovací nesmysl zcela bez respektu k nositelce jména.
Reagovat
Kozoroh
Přechylování není nesmysl, ale součástí našeho jazyka!
Reagovat
Fandina
Což neznamená, že to není nesmysl.
Reagovat
blixa
Přechylování je archaizmus.
Reagovat
Herbert_Hoover
Curenková je v souladu s respektem k českému lingvistickému prostředí. :) Jsme na českém webu = Curenková. Jsme na tenisovém webu = Tsurenko, páč oficiálně je tenisově Tsurenko. Pokud bych jí psal message, tak nebudu pochopitelně škádlit hada bosou nohou. :)
Reagovat
Fandina
Tady také píší Curenko, přechýleně Curenková.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lesja_Curenkov%C3%A1
Reagovat
blixa
České lingvistické prostředí :D :D (to je ale blbost) přechylování nikdy nevyžadovalo, jen doporučovalo. V dnešní globální době je to ryzí archaizmus a neúcta k nositelkám jmen. Jediný správný přístup je korektní český přepis z azbuky, tedy Curenko.
Reagovat
Herbert_Hoover
Ale jdi ty brepto :) Nevyžadovalo? Ale no jistě, akorát kdysi dávno bylo i zakotveno v zákoně a dnes patří do našeho jazykového systému, aby nekolaboval větný systém. Máš v tom mezery. Neúcta :D Jistě, tak jak se naše jména przní v jiných jazycích, které si jejich lingvistický systém taky upraví podle sebe, aby mu to vyhovovalo. Úplná normálka.
Reagovat
blixa
Přechylování je pouze doporučené, nikoliv povinné. Nepoužívání přechylování není žádná gramatický chyba (přesvědč se v ÚJČ, pokud nevěříš). Jsi úplně mimo, ty kolabující větný systéme :D Sám bývalý (a dlouholetý) ředitel ÚJČ, prof. Oliva nebyl schopen ho zcela obhájit (ač je sám jeho příznivec) a přiznal, že v současné době nevidí žádné dobré řešení ( i jemu docházelo, že současný stav je neudržitelný). Ale ono je řešení, jenže to by v ÚJČ musela být dobrá vůle, která pochopitelně není, jako v ničem a nikde.
Reagovat
Herbert_Hoover
Povinné není, ale aby měla věta jasný význam, tak to čeština vyžaduje. Oliva hlavně vždycky říkal, že nikdy nepotkal cizinku, které by to vyloženě vadilo a to je přesně ono. Každý si myslí, že může mluvit za druhé, co jim vadí nebo jak se cítí, přitom je to pak úplně jinak. Ve skutečnosti to vadí nejvíce Čechům a argument, že se ženy cítí být majetkem muže mě vždy pobaví. Stejně jako argument že to cizince uráží. Nejsme jediný lingvistický systém, který si dle vlastních zákonitosti upraví jméno. Máme tedy mluvit i jiným národům do jejich jazyka?
Reagovat
blixa
Ale nevyžaduje, už teď čeština neřeší mnohé nejasnosti typu kdo/koho a vyřešit by to šlo definitivně a triviálně, pokud by k tomu byla vůle. Olivův pseudoargument :D znám, rád bych věděl s kolika cizinkami se ten hoch potkává. Já díky své profesi docela s hodně, a musím říct že jim to téměř všem vadí, některým dokonce hodně. Pravda, nejsou to lingvistky ale ajťačky :D. Jiné jazyky ať si řeší jiné národy, stačí když si vyřešíme vlastní bordel !
Reagovat
Torn
No, je zajímavé, že tohle se týká i pobytu Čechů v Rusku, kdy oni dávají třeba přízvuk najinou slabiku u příjmení a jmen než my, takže z pana Novák je rázem pan Nóvak, pokud na to nejsou upozorněni, jak to mají číst. :D
Reagovat
EllNino
Příznivec :D :D ...
Reagovat
ta-dah
je jaky? Foneticky by snad stacilo:)
Reagovat
VlS
Trefa. Chlapci, nemáte už toho jazykovýho koutku dost?
Reagovat
janek_da
ahoj Vlsi :)
Reagovat
blixa
Už mlčím, už mlčím ... :D
Reagovat
Fandina
Jazykový koutek? Když jsem si dala přechylování do vyhledávače, tak je to prý nejčastější téma k diskusím. Kdyby to nebylo, o čem by se bavilo? Úsměvfv
Reagovat
turista
Sakra to jsem rád, že tady na TP nejsem jediný kdo umí dobře rusky.
Reagovat
FulnekUltras
to víš, novodobá rádobyhonorace keltských posthavlopartyzánů přece z ruštiny dycinky jen tak tak prolízala ;-)))
Reagovat
Fandina
Jsi na omylu, novodobá generace se rusky ve škole neučí.
Reagovat
FulnekUltras
píšeš rychleji než myslíš - zkus to znova ;-)
Reagovat
tommr
to by mě taky zajímalo, protože jsem zápas bohužel nemoh sledovat. Zřejmě to ale Osakaovou dneska nebavilo:
"Dnes jsem měla na kurtu strašnou náladu. Omlouvám se všem, kteří se na mě dívali. Snažím se psychicky vyspět, ale zdá se, že to bude ještě nějaký čas trvat," napsala jednadvacetiletá Japonka na sociální sítě ...
Reagovat
Herbert_Hoover
No to je super..a pak si vsaď žejo :) Bys musel s těmi hráčkami žít a ani tak bys to vždy netrefil :)) Ale mrzí mě, že měla špatnou náladu zrovna proti Lesji. Fakt ji moc nemusím. Nepřijde mi ničím zajímavá.
Reagovat
tommr
jj škoda, že na Osakaovou nepřišla ta "blbá nálada" až ve finále ... :)
Reagovat
Torn
Tu měla v Tokiu, kde Káje ani nepopřála při předávání poháru. :D:D
Reagovat
Nola
to je uplne smiesne, mala spatnu naladu, tak prehrala.... je to jej zamestnanie, casnik ma spatnu naladu, tak prinesie zakaznikom, jedlo, ktore si neobjednali, a co ten lekar, zoperuje pacientovi zdravu oblicku..... mam Osaku rada, ale radsej by mala ocenit vykon superky, ako sa takto prezentovat...
Reagovat
blixa
Soupeřka hrála moc dobře, tak ji zápas nebavil :D Co se divíš ? :D :D
Reagovat
PetaM
Jo, jenže číšník si může vzít třeba volno :D Ósaka může akorát nenastoupit a proč to dělat, pinknout si člověk může jít i s blbou náladou :D :D Ona šéfa nemá, si může dělat, co chce ...
Reagovat
Kytka
Paráda, gratulace. Skvělý začátek sezóny. Teď už jen celý turnaj dotáhnout do vítězného konce.
Reagovat
Jabadu
Jinak všiml jsem si, že Karolína je taková mohutnější. Nad koleny se jí objevuje oblina zakončení čtyřhlavého svalu. Nevídaný jev!
Reagovat
SpacialRecognition
je zlepšený pohyb. Vypadáto, že opravdu makala během mezisezóny.
Reagovat
tommr
oproti sestře je jako blesk ... :)
Reagovat
rybicka
Ale Týna letos také běhala. Až téměř šokujícně.
Reagovat
Fransoas
Zápas těchto dvou hráček krom zítřejšího finále se bude opakovat v prvním kole v Sydney.To je zajímavá shoda.AŤ to Karolíně vyjde v obou duelech.Držim palečky.
Reagovat
tommr
je ale otázka zda se jedna nebo druhá z finalistek ze Sydney neodhlásí ...
Reagovat
tommr
cenná výhra proti nebezpečný soupeřce po velmi dobrým výkonu. Karolíně sice dneska nechodilo podání tak jako včera, ale jinak měla obdivuhodný statistiky (30 winnerů oproti 17 chybám). Soupeřka se sice zdála úderově lepší, ale Karolína hrála chytře a měla pevnější nervy ...
Až ted jsem se dozvěděl, že ve finále bude hrát proti Tsurenkový což z ní dělá jasnou favoritku na titul. Bude ale potřebovat ještě pevnější nervy než dneska, protože Tsurenko jí určitě bude zkoušet rozhodit všema možnejma i nemožnejma způsobama ...
Reagovat
turista
Karolína výborně! Soupeřka neměla sebemenší šanci vyhrát. Na Káju to prostě neumí.
Reagovat
Torn
Velice solidní výkon, jako trpělivé paní profesorky a její nadané žačky. Když Karolína potřebovala zatlačila, největší hrozby odvrátila nebo následně napravila. Těžko říct, zda Tsurenko je do finále lepší než Osaka.
Reagovat
EllNino
Karolína nepanikařila, je si svou hrou jistá, narozdíl od Petry v poslední době, a proto ty "slabší" soupeřky prostě umí porážet ...

Sezóna odstartovaná titulem by šla :)
Reagovat
Torn
No, už mají tyto Květa s Tříkrálovou, takže ještě Kája a Tomáš a bude to ok. :D
Reagovat
com
a zitra trofej a k tomu nova ceska jednicka :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist