Po triumfu na Masters zklamání. Hurkacz hraje o Turnaj mistrů, v Tokiu ale body nezískal

18. 10. 2023, 08:44
Aktuality 5
ATP TOKIO - Hubert Hurkacz (26) tři dny po triumfu v Šanghaji a zisku druhé trofeje z turnajů Masters nezvládl vstup do podniku ATP 500 v Tokiu, když znovu po týdnu nedokázal najít recept na Číňana Zhizhen Zhanga (27). Polský tenista v japonské metropoli neudržel vedení 6:3, 3:1 a komplikuje si boj o druhý start na Turnaji mistrů. Připomněl se Kanaďan Félix Auger-Aliassime (23), jenž po dlouhých sedmi měsících dokázal vyhrát dva zápasy po sobě.
Hubert Hurkacz (© Profimedia)

Hubert Hurkacz minulý týden v Šanghaji využil zaváhání favoritů a po odvrácení mečbolu v nedělním finále proti Andreji Rubljovovi získal druhý titul z turnajů Masters 1000. Po únorovém vítězství v Marseille si připsal druhý letošní triumf a rázem se ziskem 1000 bodů přihlásil do boje o Turnaj mistrů, na němž předloni při svém debutu prohrál všechny tři zápasy.

Hned v dalším utkání ale spadl zpátky na zem. Na 'pětistovce' v Tokiu měl dokonce teoretickou šanci dostat se v průběžném hodnocení letošní sezony mezi osmičku nejlepších, jenže zaváhal hned v prvním kole a své postavení nevylepší.

Šestadvacetiletý Polák ztroskotal na Zhizhen Zhangovi, kterému se po osmi dnech povedla odveta za těsnou porážku na domácí půdě v Šanghaji. Hurkacz sice zápas po přesunu z Číny do Japonska rozehrál lépe a vedl 6:3 a 3:1, náskok ale neudržel a čerstvě sedmadvacetiletému Číňanovi podlehl 6:3, 4:6, 6:7.

V rozhodujícím dějství Hurkacz nečelil brejkbolu, za stavu 3:3 ale nevyužil ani jednu ze tří šanci na brejk a v závěru nezvládl svůj oblíbený tie-break. Letos odehrál již 54 zkrácených her s bilancí 31:23.

Hurkacz aktuálně ztrácí na postupové pozice do Turína, kde se bude vyvrcholení sezony v polovině listopadu konat, 335 bodů. Navíc osmý Holger Rune může získat 250 bodů tento týden ve Stockholmu a další největší konkurent Taylor Fritz se od Poláka může odpoutat v případě úspěchu v Tokiu.

Na Turnaj mistrů se kvalifikuje osm nejlepších.Na Turnaj mistrů se kvalifikuje osm nejlepších. (@ Livesport)

Hurkacz se nyní vrátí do Evropy. V následujících třech týdnech má v plánu se porvat o Turnaj mistrů na halových akcích v Basileji (ATP 500), Paříži (ATP Masters 1000) a Métách (ATP 250).

Auger-Aliassime – Ofner 6:4, 6:1

Félix Auger Aliassime loni v říjnu vyhrál tři halové turnaje v Evropě během tří týdnů a nečekaně si zajistil premiérový start na Turnaji mistrů. Kanadě pak ještě pomohl k triumfu v Davis Cupu, v roce 2023 se mu ale na loňskou sezonu navázat nedaří.

Už první týdny byly výsledky kanadského tenisty rozpačité a od březnového Indian Wells dokonce nevyhrál na 12 turnajích po sobě víc jak jeden zápas. Černou sérii uťal až v Tokiu, kde dvakrát potvrdil roli papírového favorita. Po výhře nad Australanem Aleksandarem Vukicem si ve středu poradil ve dvou setech také s Rakušanem Sebastianem Ofnerem, kterého přehrál v prvním vzájemném střetnutí 6:4, 6:1.

"Stále věřím své hře. Věřím sám sobě, že mám na to, abych na této úrovni vyhrával. Jsem šťastný, že se úroveň mé hry po několika měsících přenáší i do zápasů. A teď se těším na další, na tomto vítězství chci stavět. Jsem stále mladý hráč a všechny tyto okamžiky si užívám. Baví mě, když hraju jako dnes," pochvaloval si třiadvacetiletý Auger-Aliassime.

Ve čtvrtfinále se aktuálně 17. hráč světa Auger-Aliassime utká s Marcosem Gironem, s nímž vyhrál všechna tři předchozí střetnutí. Americký kvalifikant přehrál hladce 6:3, 6:4 Caspera Ruuda, už popáté v sezoně postoupil do čtvrtfinále a zabojuje o své největší semifinále. Jedná se o jeho teprve druhý skalp TOP 10.

Ruud si tak znovu zkomplikoval boj o Turnaj mistrů v Turíně, kde hrál loni finále. Navíc potvrdil letošní trápení na betonech, na kterých dosáhl na první vítěznou sérii až v tomto měsíci a ještě nevyhrál tři zápasy po sobě. Na výrazném outsiderovi ztroskotal na druhé akci v řadě, na Masters v Šanghaji nestačil na Fábiána Marozsána.

Výsledky turnaje ATP 500 v Tokiu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

5
Přidat komentář
Pe3k
Felix jeden jak pila. Dva zápasy v řadě GOAT
Reagovat
Stan_Borowitz
Taky jsem si vzpomněl na to, jak se místní experti před časem rozplývali nad tím, že je tady nový GOAT, který bude do dvou let všechny válcovat...
Reagovat
Pe3k
Teď nevím koho máš na mysli, asi Alkaraze?
Reagovat
Stan_Borowitz
Nene, Felixe. Ale začínám mít nepříjemný pocit, že Carlos může být podobný případ, jen o level výš.
Reagovat
Pe3k
Četl jsem o něm dost a nikdo ho nikdy nepasoval do pozice goata, jen já z legrace. Tady na tp má prakticky jen dva fandy a nikdo nikdy netvrdil, že bude všechny válcovat. Jsem zvědavý, čím hodláš své tvrzení podpořit. Ničím, že?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist