Poloviční česká úspěšnost na Futurech. Tituly berou Šafránek a Michnev

19. 3. 2017, 14:10
Aktuality 2
Českým tenistům se tento týden na turnajích série Futures náramně dařilo. Do finále se probojovali hned čtyři a dva z nich si domů po dnešních finálových bojích odvezou titul. Václav Šafránek potvrdil v Antalyi roli nasazené jedničky, v italském Sondriu triumfoval Petr Michnev. Na titul nedosáhli Vít Kopřiva a Zdeněk Kolář.
Petr Michnev

Václav Šafránek potvrdil, že finálová utkání na Futurech umí. Ta první čtyři sice prohrál, nicméně po dnešním triumfu v Antalyi ve finále zvítězil už podeváté v řadě. V boji o titul oplatil loňskou porážku z challengeru brazilskému tenistovi Pedrovi Sakamotovi.

230. hráč světa Šafránek odstartoval turnaj dvěma pohodlnými vítězstvími, ve čtvrtfinále v třísetové bitvě vrátil prohru z minulého týdne Jayovi Clarkeovi, v semifinále udolal v tie-breaku rozhodující sady Ivana Nedělka a v dnešním finále ztratil jen šest gamů.

Dvaadvacetiletý Čech měl jasně navrch. Výborně podával (75%), zaznamenal čtyři esa a nedopustil se jediné dvojchyby. Na returnu navíc vyhrál více než 50% bodů po prvním i druhém servisu soupeře a po 75 minutách hladce zvítězil.

Podeváté v řadě tak ve finále podniku Futures uspěl a z turecké metropole si odváží svůj druhý letošní titul. Ten první získal na konci ledna v kazašském Aktobe.

• FUTURES ANTALYA •
Turecko, antuka, 15.000 dolarů
nedělní výsledky (19. 3. 2017)
Dvouhra - finále
Šafránek (1-ČR) - Sakamoto (Braz.) 6-3 6-3


Petr Michnev
měl ve finále halového turnaje Futures v italském Sondriu mnohem více práce. Český tenista ve finále narazil na suverénní domácí nasazenou jedničku Salvatora Carusa.

Ital v předchozích zápasech neztratil jediný set. Naopak Michnev měl namále už v prvním kole, v němž jen tak tak otočil duel s Ilijou Vučičem. Nepříznivý vývoj musel zvrátit i v dalším kole proti Nielsovi Lootsmovi. Od čtvrtfinále se utkal jen s domácími hráči a všechny zvládl přehrát ve dvou setech.

Sedmadvacetiletý Michnev byl zpočátku lepším hráčem. V první sadě vedl už 4-2, brejk však nepotvrdil. V jedenácté hře navíc čelil třem brejkbolovým hrozbám. Zvládl je odvrátit a úvodní dějství nakonec po hodině hry vyválčil ve zkrácené hře.

V situaci, kdy měl potvrdit brejk, neuspěl ani v úvodu druhého setu. Povedlo se mu to až na třetí pokus, když v devátém gamu sebral soupeři potřetí v zápase servis a čistou hrou utkání dopodával, přestože měl během celého finálového klání mizernou úspěšnost prvního servisu do kurtu (jen 46%).

V závěru loňského roku zaznamenal Michnev skvělé výsledky. Na podnicích Futures v České republice třikrát triumfoval a jednou si zahrál finále. To dnešní celkově deváté proměnil v sedmé kariérní a první letošní prvenství na nejníže dotovaných turnajích.

V žebříčku se poprvé podívá mezi nejlepších 270 hráčů světa. Již v pátek ovládlo deblovou soutěž ryze české duo Petr Nouza/David Škoch. Michnev tak krásně završil úspěšný český týden na italské půdě.

• FUTURES SONDRIO •
Itálie, tv. povrch / hala, 15.000 dolarů
nedělní výsledky (19. 3. 2017)
Dvouhra - finále
Michnev (2-ČR) - Caruso (It.) 7-6(3) 6-4
Čtyřhra - finále
Nouza/Škoch (ČR) - Trusendi/Viola (3-It.) 6-3 5-7 10-8


O titul usiloval v chorvatském městečku Zdeněk Kolář. Český tenista ale v boji o svou třetí kariérní trofej z turnajů Futures neuspěl. Ve finále nestačil na nejvýše nasazeného Riccarda Bellottiho z Itálie.

Dvacetiletý český talent se letos výsledkově i herně hodně trápí. Na challengerech a prestižnějších podnicích má mizernou bilanci 2-5. Proto v posledních dvou týdnech zkusil své štěstí na Futurech.

A možná se vyplatilo. Minulý týden si na chorvatské antuce zahrál čtvrtfinále a v tomto týdnu svůj výsledek ještě o dva stupínky vylepšil.

Nicméně stále není ve své nejlepší formě. S hráči na hranici první tisícovky jako je Raspudič, jehož Kolář ve druhém kole udolal až v tie-breaku rozhodující sady, by neměl na kurtu takto bojovat.

Začátek Kolářovi vůbec nevyšel. Z úvodních šesti her vyhrál jedinou a jen těžko náskok soupeře dotahoval. Šanci však přece jen měl. Od stavu 1-5 vyhrál tři gamy v řadě a vzápětí měl při soupeřově podání možnost skóre srovnat. Bellotti si ale nakonec vedení pohlídal, když brejkbol odvrátil a využil hned první setbol.

Dvacetiletý Čech tahal za kratší konec i ve druhém dějství. V první hře ztratil servis a jediný brejkbol, který si ve druhém setu vypracoval, neproměnil. Ital svou formu potvrdil, poté co ještě v posledním gamu zápasu českého tenistu počtvrté brejknul. Díky dnešní výhře se ujal vedení ve vzájemné bilanci.

Kolář má nyní ve finále turnajů Futures bilanci 2-4. Z titulu se naposledy radoval loni v květnu na domácí půdě v Praze. Přesto nevyjde naprázdno. Již včera ovládl deblovou soutěž s domácím Ninem Serdarusičem.

• FUTURES POREČ •
Chorvatsko, antuka, 15.000 dolarů
nedělní výsledky (19. 3. 2017)
Dvouhra - finále
Bellotti (1-It.) - Kolář (3-ČR) 6-4 6-3
Čtyřhra - finále
Kolář/Serdarusič (1-ČR/Chorv.) - I. Sabanov/M. Sabanov (2-Chorv.) 6-3 6-3


Vůbec nejmladším českým zástupcem byl tento týden ve finálových bojích Vít Kopřiva. Devatenáctiletý Čech zaznamenal na tvrdém povrchu v hlavním městě řeckého ostrova Kréta - Irakliu - čtyři výhry v řadě, přičemž už v prvním kole prohrával v českém derby s Robinem Staňkem 1-5 ve třetí sadě.

Poslední krok k celkovému prvenství ale neudělal. Ve finálovém souboji nenasazených tenistů prohrál s rozjetým Yaraslauem Shylou. Bělorus si došel pro svůj pátý kariérní titul ve velkém stylu. V předchozích čtyřech utkáních neztratil set.

I dnešní duel s českým sokem měl pod kontrolou. V pátém gamu sice ztratil servis, nicméně ihned si ho vzal zpět a ziskem tří her v řadě vedl 1-0. I ve druhém dějství se rozhodovalo až od stavu 3-3. Shyla přidal druhou sérii tří vyhraných gamů a po necelé hodině a půl mohl slavit.

Kopřivovi tak na kontě zůstává jediný titul z Futures, jenž získal loni v září v egyptské Káhiře. Všechna tři předchozí finále zaznamenal na antuce, v Irakliu si zahrál o titul poprvé v kariéře na tvrdém povrchu.

• FUTURES IRAKLIO •
Řecko, tv. povrch, 15.000 dolarů
nedělní výsledky (19. 3. 2017)
Dvouhra - finále
Shyla (Běl.) - Kopřiva (ČR) 6-3 6-3
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

2
Přidat komentář
Fandina
No prosím a pak že u kluků nejsou výsledky, samozřejmě, jedná se o nejnižší soutěže, ale celkově o mladé kluky, takže je na čem stavět. Tedy kromě Michneva, ale jeho příběh a americké zkušenosti ho mohou dělat tenisově mladého a proč ne na začátku s těmi třema ostatními.
Reagovat
smazaný uživatel
:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist