Postřehy Berdychova trenéra Tomáše Krupy

17. 7. 2012, 15:27
Téma 46
Vidím dva hlavní důvody, proč finále Wimbledonu vyhrál Federer. 1. Mentální síla. Švýcar zůstal celý zápas v klidu. Možná dělal v prvním setu více nevynucených chyb než obvykle, v těžké pozici byl i v sadě druhé, ale on vždycky věří. Ví, že když začne hrát svůj nejlepší tenis kdykoliv v průběhu utkání, může otočit všechno na světě. A to se také stalo, třetí a čtvrtý set byl z jeho strany fantastický. A na druhé straně Murray...
Tomáš Krupa (© Martin Sidorják)

Nechci, aby to vyznělo špatně, ale on pláče často. S tím by měl pracovat. Ve finále opět ukazoval negativní emoce, které berou energii. Chápu nepředstavitelný tlak fanoušků v jeho prvním wimbledonském finále, to je na psychiku strašná nálož. Ovšem pokud s tím do budoucna něco neudělá, může pro něj grandslamový titul zůstat začarovaný.

2. Hala.
Zatažení střechy ve třetím setu zásadně změnilo podmínky. Pro mě je Federer jednoznačně nejlepším tenistou v hale. Nezapomeňme, že ve Wimbledonu pod střechou otočil zápas s Benneteauem a porazil v semifinále Djokoviče! Střecha mění ve Wimbledonu mnohé: ustane vítr, netočí se, takže hráči nemusejí řešit nadhoz při podání. Někdo nemá rád modrou oblohu a slunce, hráči se tolik nepotí, zkrátka se můžete víc soustředit na sebe. A to nahrává těm, kteří mají skvěle zažité automatismy. Podle mě to Rogerovi v turnaji několikrát pomohlo. Na semifinále a finále brilantně vyladil formu, to je pro grandslam klíčové! Je to prostě borec.

Pro "Berďu" byla tráva špatná. Porážka s Gulbisem nás moc zklamala. Bohužel, každý rok má Tomáš jeden velký výpadek na grandslamu. Hrál solidně, ale nestačilo to. Měl nejlepší půlrok v kariéře, až do Wimbledonu. Proto jsme byli trochu jako opaření. Zajímavé je, že se mu úplně obrátila karta v tie-breacích: zatímco na začátku sezony se v nich "Berďovi" hodně dařilo, teď jich sedm v řadě prohrál. Možná je to známka opotřebovanosti. Je třeba si odpočinout a zase na to vlétnout. Sezona zdaleka nekončí.

V letním čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 07/2012 Reportáž, zajímavosti a exkluzivní fotografie z Wimbledonu
Téma leváci: Jaké mají zbraně a kteří jsou nejlepší
• Bojovný i úzkostlivý, takový je král antuky Rafael Nadal
Kinogram bekhendu obouruč Tomáše Berdycha
• Víte, co by nemělo chybět v jídelníčku malého tenisty?

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 690,- za rok (dárek v hodnotě 500,-), nebo za 1.380,- na dva roky (dárek v hodnotě 1.000,-)!

pva, Tennis Arena, Tomáš Krupa

Komentáře

46
Přidat komentář
smazaný uživatel
Myslím si, že by Berdych určitě neměl být v první desítce podle toho, co teďka na kurtu vyvádí ... to je fakt hrůza ...
Reagovat
Roger_Federer
Proč spíše objektivně nezhrne, proč vyhrál Federer semifinále nad Nolem..

Zcela zbytečne hledá výmluvy na Berdychův kix :)..Místo toho aby se konečne techoto zkratou, které ho provází celou kariérou vyvarova.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdy som si nemyslel,ze to poviem,ale chýba mi Petrik a Armstrong..Chlapci sú este stále na rybách alebo co..Roger prepisuje dejiny a nic!..Kde su? :)
Reagovat
Heather_Fedex
taky cumim- KDE JSOU?? ;)
Reagovat
steve79
Ted jsem si četl, jen tak ze zajímavosti Aha. Jak Roger zvedá nad hlavu trofej, tak tam je napsano: Jako sluníčko na hnoji se usmívá sedminásobný wimbledonský vítěz Federer. Jak se se usmívá sluníčko na hnoji jsem v životě neviděl:D
Reagovat
smazaný uživatel
To je taká otrepana prupovídka, na Slovensku velmi casto používaná..Nikdy som to slovné spojenie nemal rád..:)
Reagovat
Vojtaakk
Můj táta říkával jak měsíček na hnoji :)
Reagovat
steve79
Já s Krupou skoro ve všem souhlasím. I kdyby se hrálo finále bez střechy, tak by Roger vyhrál i tak. Protože Murray začal od čtvrtého setu tahat nohy, takže by rozhodla kondice. Když Roger vyhrál po velkém boji druhý set, tak dostal obrovskou dávku sebevědomí.
Reagovat
Fandina
pohled do Tomovi kuchyně. Taky jsem dlouho nemohla vydýchat vypadnutí v prvním kole. A tajbrejky, co naděláš, mnohdy je to losovačka :-) tak nespoléhat na ně a tlačit dřív. Ale jak říkám, nejsem odborník, fandím, tak do dalších zápasů Tome jeď a pojď pojď pojď. Držím palce.
Reagovat
Heather_Fedex
a s uuuuusmevem ;)
Reagovat
Fandina
... až příště ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Člověk, který trénuje sedmého hráče světa, musí tenisu rozumět, a proto nemůže nikdy napsat, pakliže někdy tenis nejen trénoval, nýbrž i hrál, že se v hale méně potíte - to je samozřejmě nesmysl. Potíte se, právě vinou absence jakkéhokoliv větru, o něco víc - tělo hůře vyrovnává teplotu. Jinak však v zásadě souhlasím se slovy Tomáše, Federerovi opravdu pomohla v turnaji zatahovací střecha, troufám si říct, že je hala jediný povrch, ve kterém si dodnes udržel pozici nejlepšího hráče, kterou mu na ostatních površích uzmul Nadal a Djokovič. Pomohli mu také obrovské zkušenosti, vždyť kolikrát už takhle obracel? 30-krát? Minimálně... Nejvíce mu však pomohl Lukáš Rosol - když proměnil matchball v tom již tolikrát zmiňovaném utkání proti Nadalovi, vliv Federerovi do žil obrovskou sílu (Nadal, i přes nepříznivé výsledky posledních utkání s Djokovičem, je totiž jediný tenista na světě, proti kterému si Federer nevěří, nedokáže hrát svůj nejlepší tenis a nemá utkání ve svých rukou - všude jinde, byť na to všechny statistiky určitě neukazují, todle Federer nezažije a ví, že pokud zahraje dobře, nejspíš vyhraje). Přeju mu úspěšné OH, na dva sety může klidně opět zvítězit - Srb a Španěl ztrácí výhodu své fyzické nadřazenosti, v závěru sezony je dobrý již tradičně, a pak bych to zabalil, perfektně v 31 letech, navrcholu, to je jako pohádka - všichni však víme, že to Roger neudělá a pro tenis je to dobře. Tomášovi přeju také úspěchy, je to skvělý tenista a velký talent - bohužel však hraje v době, kdy nemá žádnou šanci vyhrát něco opravdu významného, konkurence je neuvěřitelná...
Reagovat
smazaný uživatel
pokud jsou v hale dokonale klimaticke podminky, primerena vlhkost i teplota, potim se v ni v lete mnohem mene nez na venkovnich kurtech. A vi to i Krupa. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale v Londýně se nehraje pod střechou, když je venku jasno a 30 °C!!!
Reagovat
smazaný uživatel
on predevsim centr se zatazenou strechou neni hala. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
vubec si nemyslim, ze Krupa nejak svym shrnutim snizuje Fedexuv triumf, pripomina fakta. Zatazenim strechy ve Wim ale urcite nevznikne klasicke halove prostredi - i Fedex se pekne potil. Vim, ze se tou dlouhou dobou pri zatahovani strechy vyrovnava vlhkost, ale idealni to nebude, trava je stale prirodni povrch.
Krupa ma velkou pravdu i o negativnich emocich, klidne sezerou celeho cloveka.
Pri zmince o dokonale pohybove automatice si musim vzpomenout na vcerejsi Radiozurnal s panem docentem Kolarem. Budu ted otravovat jako tommr s bodama, ale nas to proste zajima... :-))) Pan docent mluvil o dulezitosti struktury pohybove postury pri vykonu, diagnostice i prevenci pretizeni a zraneni. Fascinoval me treba tim, jak je zasadni pri pohybu oblicejova grimasa a poloha jazyka v ustech. Demonstroval to na osteparich (Zelezny, Spotakova), pry kdyby meli pri hodu jazyk na opacne strane nez je odrazova noha, hodi o 10 m min.. :-O K zamysleni pri vsech tenisovych uderech! Atd. :-)
Reagovat
gigin
Na které straně ho má (jazyk) nejvíc ukazuje Davídek. Musím to očíhnout a snad se zlepším :-O
Reagovat
smazaný uživatel
Hezky shrnuto, ještě bych doplnila, že ty negativní emoce někomu pomáhají, třeba když někdo rozmlátí raketu a pak ten zápas vyhraje, ale v případě Andyho si nemyslím, že je na tom až tak zle, já ho viděla brečet jen při Wimbledonu, což je ale logické, doma, první finále..a pak při DC, moc hezký moment, jinak to snad zvládá..
V průběhu zápasu je to ale něco jiného, to by měl umět "přepnout", jenže to se lehko řekne, ale naučili se to jiní, zrovna Roger je toho příkladem :-)
A myslím, že i Tom se trochu zklidnil, až na pár výjímek..
A mrzí mě, že jsem ten rozhovor prošvihla :-(
Reagovat
smazaný uživatel
to je takovy vseobecne rozsireny omyl, ze negativni emoce pomahaji. Skutecne, ale kratkodobe, pomuze az vysledny afekt, ta destrukce, roztriskani, kopnuti... pak zas ochromi (normalniho civilizovanyho cloveka) pocit viny ze selhani, dohadovani se, omlouvani se... nic dobreho, mam jistou davnou osobni zkusenost. :-) V Andym navic, co jsem videla, ty emoce prave jen bublaji a nadava, nejhorsi faze.... Plac z pretlaku na Wim byl tochu jina sorta... starsne mi ho lidsky priblizilo... :-)

Pan docent byl v poradu "Pred pulnoci".. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
(normalniho civilizovanyho cloveka)

Tohle, co máš v závorce, považuju za důležitý, myslíš, že na kurtu a obecně ve sportu, se z lidí v jistém smyslu a okamžiku, nestávají "nesvéprávní" ? :-))
Jo, je to nadsázka, ale někdy, když sleduju třeba Roddicka, Djokoviče, Baghdatise, který rozmlátil čtyři rakety...tak o té normálnosti pochybuju :-)))

No a pláč u chlapa mě dostane vždycky, tedy když nebrečí každý den :-))
Reagovat
VlS
Laicky a neodborně si myslím, že je rozdíl mezi trápením se s negativními emocemi a jejich odventilováním, třeba rozmlácením rakety. A pak je velká individuální rozlišnost. Někdo má nejlepší výkonnost pod tlakem, mobilizuje a jede (to jsem i já a další svým způsobem lenoši a nejen ve sportu), někoho tlak dokonale rozloží.
To co Krupa píše mi dává smysl.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas takřka se vším, ale Andyho nelituji, jeho sice úderově vybroušený styl, pokažený neútočným pojetím, nemusím. Nepochopím, proč si zvolil Ivana za kouče, zatím žádný velký přínos.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/porady/_porad/91

Vpravo na stránce je záznam toho pořadu s docentem Kolářem.
Reagovat
smazaný uživatel
zrovna jsem si rikala, kdyby tu tak byl uzivatel pes, jiste by mi pomohl.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Taky ti moc děkuju :-)
Reagovat
Heather_Fedex
moc rada jsem si poslechla pavla kollare! a hlavne jsem rada za to objasneni tech grimas rafaela nadala pri podani- ted uz mi to je jasne ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavý rozhovor, aha, tak už vím, proč Rafa "grimasuje" před podáním, prostě pokračuje v tom přirozeným pohybu a ta grimasa k tomu patří, snad jsem to pochopila správně..je to naučená a správná věc.
Reagovat
smazaný uživatel
Neděkujte, přijde vám faktura :-)).
Reagovat
smazaný uživatel
A můžu se vyplatit i nějak jinak? :-)) vezmu tě na procházku :-)
Reagovat
Heather_Fedex
piskoty budou stacit? ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře, ale budeme chodit takhle :-)).

http://setrpes.rajce.idnes.cz/nastenka#DogHugAtVets.jpg

Heather: Když budou kvalitní z Opávie...:-).
Reagovat
Heather_Fedex
tak to jsem rada ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Moc jsi mě rozesmál, pejsku :-))) a ty víš, jak jsem to dneska potřebovala, děkuju moc, ponesu tě a pak nakrmím a uložím :-)
Reagovat
smazaný uživatel
k tomu trapeni se a odventilovavani se, nekladu a asi nikdo rovnitko, jen mluvime o tom, co vsechno bere hraci energii.. :-)
Mas pravdu v tom, ze kazdy mame (ve vsem) jine dispozice, moznosti a hranice - znovu viz, teda spis slys rozhovor s Kolarem ... ja ho tak uznavam a obdivuju!!!
Jinak - taky patrim k typkum, ktere az pres donuti i prekrocit vlastni stin, moc ti rozumim. Jak chce Krakonos svodku, stava se ze me po poslednim terminovem zapadu slunce sluka a v posledni terminove noci sova. :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Krupa, to je ten velkej prognostik, který před W tvrdil, že se má Roger bát o svůj rekord, kdyby radši už nic nepsal.
A tenhle příspěvek mi taky přijde jenom o tom, jak snížit Rogerovo vítězství.
Jediné s čím se dá souhlasit, tak je ta zmínka o nevynucených chybách, protože u Rogera je to vždycky o tom kolik udělá UE, pokud je udrží v rozumné míře, tak na rychlých površích je nepřekonatelný a je úplně jedno, kdo stojí na druhé straně.
Reagovat
smazaný uživatel
:)
Reagovat
gigin
to je, co ?? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Najviac ma zaujal ten bonmot,ze pri UE v norme je jedno,kto stoji na druhej strane :)..To je ako vytrhnuté z biblie tenisovej logiky..Teda z akejkolvek logiky :)
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě je to obecně známé pravidlo nedělat zbytečné UE. Jenže u Rogera to platí v posledních letech dvojnásob. Roger pokud udrží číslo UE alespoň na poloviční hodnotě oproti winerům, tak prostě vyhrává.
Příklad: Roger proti Novakovi na FO a W, rozdíl byl v počtu UE. Na winery Rogera málokdy někdo předčí v pozápasových statistikách.
Reagovat
smazaný uživatel
Áno,len to nemozes vnímat tak čiernobielo..Na kurte sú vzdy dvaja hráči,ktorí sa hrou navzájom ovplyvňujú..Ak je Federer zvyknutý hrať kratšie výmeny je pravdepodobné,že s hráčom ktorý ho donúti hrať výmeny dlhšie bude robit aj viac chýb..
Reagovat
spaniel
Tomas nehral spatne, Gulbis mel svuj den, neco jako Rosol, i kdyz u Lukase to byla asi ojedinela situace, Gulbis takto obcas dokaze zahrat. A i kdyz mel svuj den, stejne to Tomas dotahl az do TB, kde uz to muze byt loterie, hlavne u tak vyrovnaneho zapasu.
Reagovat
tommr
sorry ale další zápasy Gulbise jasně ukázaly, že se u něho jednalo jen o náhodnej úlet a kdyby Tomáš zahrál opravdu dobře tak ho musel i tak porazit. Krupa má v tomhle naprostou pravdu - Tomáš každej rok aspon jednou na nějakým GS totálně vyhoří. Ted by to ještě chtělo přijít na to proč a něco s tím udělat ...
Reagovat
Heather_Fedex
ernest dokazal porazit I jine spickove tenisty, krom tomase. kdezto u lukase to bylo "premierove"a navic je mu 26, moc casu uz mu nezbyva....
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, já už jsem to tady taky tommrovi vysvětlovala, ale koukám, že zbytečně..Gulbis měl svýho času velký potenciál, ale prostě je to povahou bohém, něco jako Safin..nikdy nebude dávat tenisu 100 %, ale já ho stejně mám ráda, takovéhle tipy :-)
.. a u něj se ten jeho nadstandard opakuje, ale problém je, že nikdo neví, kdy to zas přijde :-))

tommr - jo, na týhle "kardinální" otázce : Proč? všechny odpovědi ztroskotají, každý si na ní vyláme zuby..a netýká se jen tenisu :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Pekné zhodnotenie...Vyzerá to tak, že Tomáš Krupa nemá s objektivitou problém a "svoje okienko" by tu mal mať častejšie..Kľudne aj ako preview pred GS, nielen po ňom..
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, vždycky si ho ráda přečtu :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist