Před 20 lety porazil Samprase. Nastartovalo mi to kariéru, vzpomíná Jiří Novák

7. 4. 2020, 07:00
Aktuality 15
Jiřímu Novákovi výhra nad Američanem Petem Samprasem v Davisově poháru před dvaceti lety pomohla do další kariéry. I díky ní se o dva roky později vyhoupl až na páté místo světového žebříčku.
Profily hráčů
Jiří Novák (© AFP)

Pětačtyřicátník Novák tehdy ve slavné losangeleské hale Great Western Forum zničil skvělými returny a prohozy Samprase ve třech setech. "Byl to úchvatný zápas," vzpomínal Novák v rozhovoru s ČTK.

Češi tenkrát přijeli do USA v roli outsidera. Proti nim stáli první hráč světa Andre Agassi, dvojka Sampras, nejlepší deblový pár Jared Palmer a Alex O'Brien a kapitánem byl John McEnroe. "Hráli jsme proti nejlepšímu týmu, jaký kdy může nastoupit. Jeli jsme si tam pro debakl, ale po dvou dnech vedli 2-1," řekl Novák.

Po výhře nad Samprasem Novák v páru s Davidem Riklem zdolali ve čtyřhře Palmera s O'Brienem. Češi ale náskok neudrželi, v neděli prohráli Novák i Ctislav Doseděl dvouhry, a do semifinále neprošli. "V Great Western byla parádní atmosféra, plný barák. Mám na to krásné vzpomínky," uvedl Novák.

Samprase deptal skvělými returny a prohozy. Útočně laděný Američan se po nábězích k síti často po míčcích jen smutně ohlížel. "Posílal jsem to tam neskutečně. Byl to ideální zápas," řekl Novák. Zápas označil za jeden z nejlepších v kariéře. "Těžko vybrat ten nejkvalitnější. Jestli bylo lepší porazit Federera ve finále v Gstaadu, nebo Samprase v Davis Cupu. To je těžké porovnávat."

Jedno je jisté. Triumf nad Samprasem, na kterého si vyšlápl ve svých 25 letech, ho nastartoval do další kariéry. "Povzbudilo mě to. Vyhrát tři nula, to už není náhoda. Od té doby šla moje kariéra nahoru," řekl vítěz sedmi turnajů ve dvouhře. O dva roky později si zahrál semifinále Australian Open, byl pátý na světě a dostal se na Turnaj mistrů.

Lépe se mu pak hrálo s ranaři, jakým byl Sampras. Britové Tim Henman, Greg Rusedski či Nizozemec Richard Krajicek se museli mít na pozoru. "Když chodili na síť, tak jsem si věřil," řekl dvojnásobný grandslamový finalista ve čtyřhře.

V soutěži o "salátovou mísu" šel Novákův výkon vždy nahoru. Vedle Samprase v ní zdolal právě Henmana, někdejší jedničku Rusa Jevgenije Kafelnikova a dosud jako jediný vyzrál ve dvouhře v Davis Cupu na Španěla Rafaela Nadala.

Nový Davis Cup? Za mě je to špatně
"Davis Cup mě strašně bavil," konstatoval Novák. Obecně v týmových soutěžích předváděl nadprůměrné výkony. "Týden se výborně trénovalo, měli jsme vše, co jsme potřebovali a já se v zápasech víc vybičoval. Na turnajích hraje každý zase sebe, ale Davis Cup byl vždy národem sledovaný a to mě motivovalo."

I proto se mu nezamlouvá nový model soutěže. Osmnáct týmů se od loňska potkává ve finálovém turnaji a o vítězi se rozhodne během týdne. "Za mě je to špatně," řekl Novák. Vadí mu především ztráta kouzla domácí atmosféry. "Teď bude hrát Česko někde na zapadlém kurtu číslo deset pro 500 fanoušků," podotkl.

Navíc se hraje v jednom dni, jen dvě dvouhry a čtyřhra a na dva vítězné sety. Dříve se utkání skládalo ze tří dnů, čtyř dvouher, čtyřhry a každý duel byl na tři vítězné sety. "Pro hráče to byly galeje. Když jsem hrál čtyřhru, tak jsem v podstatě během 48 hodin odehrál tři zápasy, ale jsou to nezapomenutelné zážitky. A když celá hala skandovala: Češi, do toho!, tak bylo kouzelné," řekl Novák.

Kariéru ukončil v roce 2006, kdy mu bylo 31 let. Během ní si na odměnách vydělal přes 7,5 milionu dolarů. Poté se šestinásobný vítěz domácí ankety Zlatý kanár vydal na trenérskou dráhu, vedl například Jiřího Veselého. U tenisu Novák zůstal i po čtyřicítce, nyní trénuje v Prostějově mladé talenty.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
Krisboy
Jirka byl borec. Tedy pořád je. Skvělej tenista a sympaťák. Mimochodem, neporazil Samprase i na grandslamu? Na US Open myslím? To, že porazil jako dosud jediný v DC Nadala jsem se dozvěděl nedávno, to je taky pecka. Malý GOAT :D

Přeju hodně štěstí a zdraví nejen jemu, ale i malým tenistům, které trénuje.
Reagovat
darek.vrana
Na US s ním prohrál v 5 setech. Ale má skalpy Samprase, Agassiho, Federera i Nadala, to je docela unikátní.
Reagovat
darek.vrana
Škoda toho semifinále na AO, vedl nad Johanssonem 2:1 na sety, když ve třetím mu dal kanára, ale pak se to otočilo. Johansson pak vyhrál i finále.
Reagovat
SwissMaestro
Skalpy Hewitta, Safinanční či Nalbandiana jsou taky super :)
Reagovat
SwissMaestro
A teď koukám ze má i skalp Andyho M. :)
Reagovat
Marduch
Některý nijak významný věci zůstanou v paměti zafixovaný, jako zrovna ten DC se Španělama.. nesmělý hubený mladík, snad budoucnost španělského tenisu, jakýsi Rafael Nadal v zahajovacím špílu s naší no.1 Jirkou Novákem, na domácí půdě čekám něco jako Jirkovu povinnou výhru, ale ouha.. boj o každý fiftýn, dramatické koncovky gamů, dramatické koncovky setů, dva tie breaky, prostě nakonec bylo úplně jedno jak, hlavně že je bod.. Jirka Novák se pak ale dodělal v sobotním deblu, v neděli musel proti hubenému nesmělému mladíkovi na plac Štěpec a Češi rupli 2:3 :)
A ještě perlička.
"Na moment před klíčovým duelem vzpomíná Nadalův dlouholetý lékař Angel Ruiz Cotorro. ?Rafo, buď v klidu, zvládneš to v pohodě,? říkal tehdy Cotorro mladíčkovi. ?Neměj strach, na tento moment jsem čekal dlouho. Jsem připraven,? odvětil mu prý tehdy Nadal. Tou dobou ještě neměl ve své sbírce jediný titul..
Reagovat
Krisboy
Jo jo...mám podobnou vzpomínku: Před asi dvěma nebo třema lety bylo v Miami nějaké zdržení kvůli dešti, tak se místo přímého přenosu vysílal záznam finále z roku 2005 Federer-Nadal. Federer tenkrát samozřejmě naprosto dominantní světová jednička, jasnej favirit, Nadal byl někde v druhé padesátce myslím. Čekala se jasná Fedova výhra, jenže ouha...Nadal vedl 2-0 na sety, nakonec to Fed urval po brutálním pětisetovým boji. Pamatuju si komentátora, který říkal něco ve smyslu - Král tedy zůstává na svém trůnu, ale pozor! - zapamatujme si tohoto španělského mladíčka, jistě o něm ještě uslyšíme :)

Že to bylo nějaké 2-3 měsíce před prvním Rafovým titulem z French Open a zároveň průlomem do Top10, později do Top3, což neopustil dodnes, nemusím připomínat :)
Reagovat
turista
O to víc se musí ocenit to, že Tomáš Berdych porazil Nadala 4x.
Reagovat
turista
A Novak Djokovič 29x.
Reagovat
paddy
a všichni dohromady 229x
Reagovat
turista
Myslím, že Nadal prohrál na okruhu přesně 200x.
Reagovat
turista
Souhlasím. Byl to velký tenista. Ale skončil zbytečně brzo. Mohl hrát úspěšně o 6 let delší dobu až do roku 2012.
Reagovat
darek.vrana
Já měl ale ještě radši Bohdana Ulihracha. To byl talent od boha, ale flegmatik, moc tomu nedával. Takový pohodář, který si vyšlápl prakticky na kohokoliv, když se mu chtělo. Sampras by mohl vyprávět...
Reagovat
Mr.Pink
souhlas, vyborny cit pro mic. bohuzel jak pises, flegmatik a nechtelo se mu makat.
Reagovat
Krisboy
Svéráz z Kolína :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist