Preview: Ančič - Ferrer

19. 6. 2008, 07:28
Previews 0
Travnatý turnaj v nizozemském Hertogenboschi dnes nabídne atraktivní souboj. Místní dvojnásobný šampion a specialista na travnaté dvorce Mario Ančič vyzve turnajovou jedničku a pátého hráče světa Davida Ferrera, jehož hernímu stylu ale tráva naopak příliš nesvědčí.
Profily hráčů
Ancic Mario

Hráči se v minulosti už dvakrát utkali a vždy se hrálo na tvrdém povrchu. Poprvé roku 2004 na challengeru v americkém Boca Ratonu, kde se z hladké výhry, dvakrát 6-1, radoval Ančič. V podstatně důležitějším utkání na Australian Open 2006 ale slavil výhru 6-3 6-3 6-3 Ferrer.

Aktuální světový hráč č. 5 Španěl David Ferrer je stabilním hráčem TOP 10. K jeho silným stránkám patří vynikající pohyb a velká bojovnost. Ferrer je zároveň jedním z nejlépe returnujících hráčů na okruhu ATP. Takto vysoké postavení v žebříčku si ale nevybojoval výkony na trávě. Ferrer je rozený antukář a jeho největší úspěchy přichází právě z tohoto povrchu, přičemž výborně dokáže hrát i na površích tvrdých.

I přesto, že je v Hertogenboschi turnajovou jedničkou, tráva mezi jeho oblíbené povrchy vůbec nepatří. Na místním turnaji startuje Ferrer poprvé, od roku 2000 odehrál na trávě jen 15 zápasů a jeho největším a prakticky jediným úspěchem je wimbledonské osmifinále z roku 2006. Prvními koly zde prošel hladce, ale jeho dosavadní soupeři náleží do nižší výkonnostní kategorie - Jesse Huta Galung je až 173 hráč světa a Massimo Dell'Acqua je na tom o dalších 300 míst hůř.

Ferrer začal letošní sezonu velmi dobře, na prvním Grandslamu sezony, Australian Open, ho zastavil ve čtvrtfinále až pozdější vítěz Novak Djokovič. Jeho největší úspěch tohoto roku přišel se startem evropské antukové sezony, když vyhrál domácí turnaj ve španělské Valencii. Na následujících turnajích ho pak zastavil jen antukový genius Rafael Nadal - v Monte Carlu ve čtvrtfinále a v Barceloně až ve finále. Tam ale Ferrer Nadalovi dokázal vzít jeden set, což se v letošní antukové sezoně téměř nikomu nepovedlo. Následující turnaje Serie Masters v Římě a Hamburgu se Ferrerovi překvapivě vůbec nepovedly a opět o sobě dal vědět až na nedávno minulém French Open, kde ho porazil domácí Gael Monfils ve čtvrtfinále.

Současná světová třiačtyřicítka Mario Ančič je na nizozemském turnaji nasazeným hráčem č. 6. Talentovaný chorvatský borec byl v červenci roku 2006 dokonce 7. hráčem světa. Na jeho propadu nesou vinu zdravotní komplikace - Ančič vynechalou velkou část minulé sezony kvůli mononukleóze. Letošní sezonu záhájil až v únoru, ale hladový po delší pauze do ní doslova vlétl. Na halovém turnaji v Marseille podlehl až ve finále Andy Murraymu. Hned na to vybojoval semifinále na domácím turnaji v Záhřebu. Od té doby letos žádný výraznější úspěch nezaznamenal, ale v drtivé většině případů prohrál jen se špičkovými protivníky. V průběhu antukové sezony ho dokázali porazit jen Nadal, Almagro, Davyděnko a Federer.

Ančič už si na rozdíl od Ferrera letos na trávě zahrál. Minulý týden prohrál ve třetím kole v londýnském Queen's Clubu s Richardem Gasquetem 6-7 4-6. V Hertogenboschi ale zatím po výhrách nad Minářem a Darcisem plní roli specialisty místního turnaje, byť z pozice šestého nasazeného hráče. Ančič tu minulý rok nehrál, ale v roce 2004 vybojoval semifinále a v letech 2005 a 2006 v Hertogenboschi triumfoval.

Na rozdíl od Ferrera Ančič travnaté turnaje velmi vyhledává a s bilancí 43 výher/15 proher je na tomto povrchu velmi úspěšný. Tráva jeho stylu hry vyhovuje a vedle zmíněných úspěchů z Nizozemska je například posledním tenistou, který na trávě porazil Rogera Federera. Ančič je navíc semifinalistou Wimbledonu z roku 2004 a čtvrtfinalistou tohoto turnaje z roku 2006.

Bookmakeři sázkové kanceláře bwin věří v Ančičovy schopnosti na trávě a jeho kouzlo na tomto turnaji. Na jeho výhru můžete vsadit v kurzu 1,39. Naopak, přestože je Ferrer světovou pětkou a turnajovou jedničkou, je na jeho výhru vypsán kurz 2,55.

Mario Ančič (43# Chorvatsko) - David Ferrer (5# Španělsko):

Detail zápasu

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist