Preview: Ančič - Gulbis

29. 9. 2008, 13:40
Previews 0
Minulý týden se v Bangkoku rozběhla sezona halových turnajů. Od dneška se muži představí v Métách, kde k souboji prvního kola nastoupí osmý nasazený Chorvat Mario Ančič s dvacetiletým lotyšským talentem Ernestsem Gulbisem. První vzájemné měření sil vyhrál v roce 2006 Ančič, rovněž v hale.
Profily hráčů
Mario Ančič - Ernests Gulbis

Čtyřiadvacetiletý Chorvat Mario Ančič zahájil sezony 2007 jako hráč první světové desítky. Bohužel větší část sezony strávil vinou mononukleózy na marodce. Po roce se tak rázem objevil až ve druhé světové stovce. A ani letošní sezona se bez komplikací neobešla.

Úvod sezony zmeškal kvli svalovým potížím. Svůj první turnaj odehrál až v únoru v hale v Marseille a hned se dostal až do finále. Dobré výkony podával i na dalších turnajích, i když na antuce prohrával se specialisty na pomalý povrch. Ve Wimbledonu se dostal mezi nejlepších osm, ale v postupu do semifinále mu zabránil Federer.

Od té doby odehrál už jen jediné utkání, jelikož lékařské vyšetření odhalilo opět náznaky mononukleózy. Ančič tak přišel o olympiádu i US Open. Až o minulém víkendu pomohl své zemi v Davisově poháru k postupu do Světové skupiny, když porazil Brazilce Bellucciho 6-3 7-6 7-6.

První turnaj absolvuje až v Métách a hned v prvním kole narazí na o čtyři roky mladšího Ernestse Gulbise, čtvrtfinalistu letošního French Open. Talentovaný Lotyš přesně před rokem získal svůj poslední titul, když počtvrté triumfoval na challengeru. Všech trofejí dosáhl v hale. O měsíc dříve už na sebe upozornil postupem do osmifinále US Open.

Letošními výsledky však zatím neoslnil. Tedy až na French Open, kde ve čtvrtfinále potrápil Novaka Djokoviče. Mezi nejlepších osm se dostal ještě na rychlém povrchu v Cincinnati a Las Vegas. Přes druhé kolo přešel už jen na antuce v Barceloně a na trávě v Londýně.

Tenisoví odborníci Gulbisovi předpovídají slibnou budoucnost. I když se lotyšský tenista na posledních třech turnajích vyhrál jen jeden zápas, tak dvě prohry si připsal proti hráčům první světové desítky. Současně je padesátým hráčem světa, do konce sezony by si měl ale polepšit.

Resumé: Jediný vzájemný zápas před dvěma lety na koberci v Petrohradě vyhrál hladce Ančič. I dnes je s kursem 1.53 favoritem, nicméně Gulbis za poslední dvě sezony nasbíral cenné zkušenosti a herně vyzrál. Ani on není bez reálné šance na postup. Věříte Gulbisovi, že naváže na rok starý triumf z challengeru? Vsaďte na Lotyše s kursem 2.31.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist