Preview: ATP Casablanca

19. 5. 2008, 13:06
Previews 0
Nejen v Pörtschachu mají tenisté možnost generálky na nadcházející French Open. Také v marocké Casablance se tento týden hraje turnaj ATP dotovaný částkou 370.000 eur. Obhájce loňského titulu Paul-Henri Mathieu vinou zranění chybí, ale i tak pavouka turnaje okupují především tenisté z Francie - hned 5 z osmi nasazených pochází právě ze země galského kohouta.
ilustrační foto

V minulé sezoně se podnik Grand Prix Hassan II hrál už koncem dubna. Do finále se probojoval Francouz Paul-Henri Mathieu s Albertem Montaňesem ze Španělska. Boj o titul se stal jasnou záležitostí osmého nasazeného Francouze, který vyhrál dvakrát 6-1 a získal svůj třetí titul (čtvrtého dosáhl o pár týdnů později ve Gstaadu).

Letos však obhájce titulu v Maroku kvůli zranění chybí, ale i tak si hráči z Francie udělali z podniku v Casablance téměř domácí mistrovství - v pavouku je hned 9 Francouzů, z toho je 5 nasazených. Budou se tenisté v Casablance šestřit na blížící se French Open nebo naopak touží po úspěchu?

Roli turnajové jedničky bude plnit finalista letošního Australian Open Jo-Wilfried Tsonga. S jeho setrváním v soutěži se však dlouho nepočítá. Třiadvacetiletý tenista za poslední dvě sezony odehrál na antuce tři utkání, v nichž porazil pouze krajana Nicolase Mahuta, jenž ovšem také nepatří mezi antukáře. Tsongu navíc hned v úvodním kole čeká loňský finalista Albert Montaňes ze Španělska, s nímž se utká poprvé. Sedmadvacetiletý Montaňes, finalista celkem čtyř turnajů ATP (všech na antuce), se v posledních týdnech dostal do dobré formy. Triumfoval na challengeru v Monze, na turnaji ATP v Barceloně postoupil do čtvrtfinále, stejně jako minulý týden na podniku série Masters v Hamburku.

Druhý nasazený Gael Monfils má šance na úspěch rozhodně reálnější. Po únorovém návratu na kurty se sice do formy dostává pomalu, ale minulý týden na antukovém challengeru v Marrakechi nenašel přemožitele. Dravý Monfils nejlepších výsledků dosahuje právě na antuce. V Casablance to na vlastní kůži může pocítit Španěl Guillermo Garcia-Lopez ze Španělska, kterému se letos na cihlovém povrchu nedaří. Pokud by Monfils uspěl, i v dalším kole narazí na přijatelného soupeře - vítěze duelu Dančevič - Hernandez.

Vůbec porpvé se v Casablance představí už jednatřicetiletý Agustin Calleri z Argentiny. Ten za poslední rok v žebříčku ztratil 30 pozicaa aktuálně se nachází až na 57. místě. Na svůj třetí titul bude útočit jako turnajová trojka. V úvodním kole ho čeká Thierry Ascione z Francie.

Mezi další adepty na titul v Maroku patří loňský semifinalista Marc Gicquel, který na úvod narazí na kvalifikanta Rubena Ramireze-Hidalga, jenž před rokem rovněž postoupil až do boje o finále.

Zbylými nasazenými hráči jsou Julien Benneteau, Chris Guccione, Florent Serra a Victor Hanescu.

Z českých tenistů se na kurtech v Casablance nikdo neobjeví. Poprvé od březnového návratu na kurty se po zdravotní pauze radoval z vítězství v hlavní soutěži turnaje ATP Slovák Dominik Hrbatý. Dlouhodobě nejlepšímu slovenskému hráči už včera usnadnil postup do druhého kola Australan Peter Luczak, jenž za stavu 1-2 odstoupil kvůli zranění stehenního svalu. Třicetiletý Hrbatý se snaží vrátit mezi elitu po operacích ruky a lokte ze závěru minulého roku. Zatím se mu to však příliš nedaří a ve světovém žebříčku mu patří 292. místo.

Zajímavé odkazy:

oficiální stránka turnaje
pavouk turnaje
SCOREBOARD

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist