Preview: Australian Open 2011. Obhájí Wozniacká post jedničky?

16. 1. 2011, 22:58
Previews 3
Před soutěží žen na Australian Open se mluví hlavně o Caroline Wozniacké. Především zda současná světová jednička dokáže získat první grandslamový titul, a zda vůbec po turnaji pozici v čele udrží. Na záda jí totiž dýchají jak Zvonarevová, tak Clijstersová. Z Češek by mohla jít daleko Petra Kvitová. Zopakuje loňský Wimbledon?

V pavouku žen chybí kvůli zranění obhájkyně titulu Serena Williamsová z USA a největší pozornost se upírá na světovou jedničku Caroline Wozniackou. Ta usiluje o první grandslamový titul, ale na začátku roku se jí s novou raketou příliš nedařilo. Debakl utrpěla na exhibici v Hong Kongu se Zvonarevovou a v Sydney nestačila na Cibulkovou.

Tlak už na Wozniackou vytvářela Martina Navrátilová. Vítězka osmnácti grandslamů dvacetileté Dánce vzkázala, že by letos měla jeden ze čtyř velkých turnajů vyhrát. Jinak si nezaslouží být jedničkou.

"Nemám pocit, že bych potřebovala někomu co dokazovat," ostře kontrovala Wozniacká. "Jedničkou se nestanete díky titulům z malých turnajů nebo s pomocí špatných výsledků. Jsem dobrá hráčka. Loni jsem udělala skvělé výsledky, vyhrála jsem šest titulů. Nemusím nic dokazovat," vzkázala.

Wozniacká byla blízko titulům na US Open. V roce 2009 však ve finále podlehla Clijstersové a loni navzdory životní formě nestačila v semifinále na Zvonarevovou.

A právě tyto dvě hráčky mohou mladou Dánku po Australian Open sesadit z trůnu. Wozniacká má vše ve svých rukách, musí však postoupit minimálně do semifinále. A dosud v Melbourne byla maximálně ve 4. kole. Pokud Wozniacká v Melbourne nevyhraje alespoň pět zápasů, dá šanci svým soupeřkám.

"Necítím se pod tlakem. Odehrála jsem tu nějaké tréninkové zápasy a cítím se dobře. Jsem v dobré kondici, takže všechno je dobré," věří rodačka z Odense, jež odstartuje proti Argentince Dulkové. "Bude to těžký zápas, Gisela je dobrá hráčka. Přesto věřím, že do turnaje vstoupím výhrou." Už ve 3. kole by mohla narazit na svou nedávnou přemožitelku Cibulkovou. Pokud se dostane do čtvrtfinále, je možné, že vyzve loňskou finalistku Heninovou.

Fakta:
Melbourne (Austrálie)
grandslam Australian Open 2010
17. 01. - 30. 01. 2010
povrch: tvrdý povrch - Plexicushion
draw: 128 hráček
oficiální webová stránka
single draw (pdf)

"Chci se udržet v pozici jedničky, a když vyhraju grandslamový turnaj, bude to bonus navíc," prohlásila Wozniacká v prosinci v Prostějově, kde krátce trénovala.

Případného zaváhání Dánky bude chtít využít aktuální světová dvojka Vera Zvonarevová, která si na posledních dvou grandslamech zahrála ve finále. Na první titul ale také stále čeká. V přípravě zanechala smíšené pocity. V Hong Kongu sice smetla Venus Williamsovou i Wozniackou, v Sydney pak ale nestačila na Pennettaovou.

 

Chce-li se stát poprvé v kariéře světovou jedničkou, nemusí být grandslamovou vítězkou. V Melbourne musí dojít do finále. A samozřejmě věřit v zaváhání Wozniacké. Ruská hráčka zahájí proti Rakušance Bammerové, ve čtvrtfinále by mohla narazit na svou poslední přemožitelku Pennettaovou, či domácí Stosurovou.

Kursy na vítěze (bwin.com):
Clijstersová (Belg.) ... 2,70
Heninová (Belg.) ... 5,30
Wozniacká (Dán.) ... 8,00
Zvonarevová (Rus.) ... 10.00
Azarenková (Běl.) ... 15.00
Stosurová (Austr.) ... 16.00
Šarapovová (Rus.) ... 18.50
Kvitová (ČR) ... 44.00

V semifinále může teoreticky dojít k souboji s Kim Clijstersovou, kterou již třikrát v řadě porazila. Mohl by to tak být téměř přímý o post světové jedničky, Belgičanka však v Australian musí triumfovat. Trojnásobná vítězka US Open se zdála být ve skvělé formě, než ve finále turnaje v Sydney ztratila vedení 5-0 nad Číňankou Na Li a nakonec o titul přišla.

"Nedělala bych z toho velkou vědu. Ztratila jsem koncentraci a zápas prohrála. Nic víc v tom nehledejte," prosí Clijstersová, jež se s loňským Australian Open rozloučila ve 4. kole debaklem od Petrovové. Letos by se historie mohla opakovat. Jenže už v prvním kole Clijstersová musí zvládnout souboj bývalých světových jedniček s Dinarou Safinovou.

"Nechci ztrácet mnoho energii tím, že se budu zabývat losem nebo řečmi kolem sebe. Snažím se soustředit jen sama na sebe. Energii chci dát jen a jen do své hry," říká sedmadvacetiletá Belgičanka.

Poslední vítězky:
2010 ... S. Williamsová - Heninová 6-4 3-6 6-2
2009 ... S. Williamsová - Safinová 6-0 6-3
2008 ... Šarapovová - Ivanovičová 7-5 6-3
2007 ... S. Williamsová - Šarapovová 6-1 6-2
2006 ... Mauresmová - Heninová 6-1 2-0 skr.
2005 ... S. Williamsová - Davenportová 2-6 6-3 6-0
2004 ... Heninová - Clijstersová 6-3 4-6 6-3
2003 ... S. Williamsová - V. Williamsová 7-6 3-6 6-4
2002 ... Capriatiová - Hingisová 4-6 7-6 6-2
2001 ... Capriatiová - Hingisová 6-4 6-3
2000 ... Davenportová - Hingisová 6-2 7-5

Do konečného pořadí může rozhodně promluvit také Justine Heninová. Tu loni zastavila až ve finále Serena Williamsová a v úvodu roku se zdá být belgická hráčka ve slušné formě. Na Hopman Cupu vyhrála své čtyři dvouhry bez ztráty setu a pochvalovala si dobrý rozjezd. "Dostala jsem se tu do dobrého herního rytmu. Teď si odpočinu, potrénuju a budu se těšit na grandslam." uvedla tenistka, jež kvůli zranění lokte nehrála od loňského Wimbledonu. Její formu v Melbourne Parku otestuje jako první Indka Mirzaová, jež je rozehraná z kvalifikace.

Počítat se musí ještě s Běloruskou Azarenkovou, domácí Stosurovou, Venus Williamsovou, či Marií Šarapovovou. Ruska však není ve zcela ideální psychické pohodě, neboť minulý týden prohrála s Maďarkou Arnovou a před turnajem v Melbourne se rozešla se svým koučem Joycem.

 

Jak se bude dařit Češkám?
Z českých hráček začala sezonu nejlépe Petra Kvitová, která vyhrála turnaj v Brisbane a je pětadvacátou nasazenou. "Je skvělé vyhrát turnaj před grandslamem, ale musím se soustředit dál, začít od začátku a hrát koncentrovaně," řekla Kvitová, jež je podle sázkové kanceláře bwin dvanáctou největší favoritkou turnaje.

Česká jednička byla v Melbourne byla maximálně ve 2. kole. Roli favoritky by na úvod měla potvrdit proti domácí divoké kartě Sally Peersové. A pokud by pak porazila i vítězku duelu Čakvetadzeová - Govorcovová, v boji o osmifinále by se zřejmě chystala vyzvat pátou nasazenou Australanku Stosurovou. Nicméně zatímco Kvitová je posilněna titulem z Brisbane, finalistka loňského French Open Stosurová v přípravě vypadla dvakrát ve druhém kole. A navíc dvacetiletá rodačka z Bílovce slavnější soupeřku před třemi lety smetla na Roland Garros.

Australian Open:
vítězka ... 2000 b. (2.200.000 dolarů)
finále ... 1400 b. (1.100.000 dolarů)
semifinále ... 900 b. (420.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 500 b. (210.000 dolarů)
osmifinále ... 280 b. (93.000 dolarů)
3. kolo ... 160 b. (54.500 dolarů)
2. kolo ... 100 b. (32.000 dolarů)
1. kolo ... 5 b. (20.000 dolarů)

"Los je to přijatelný, ale nesmí se podcenit," napsala ČTK Kvitová, která Peersovou hladce porazila předloni cestou za titulem v Hobartu. "Ale od té doby se určitě zlepšila, takže uvidíme, jak bude to půjde," dodala svěřenkyně kouče Davida Kotyzy.

To Lucie Šafářová si už na úvodním grandslamu roku zahrála před čtyřmi lety ve čtvrtfinále. I ona letos může vytěžit z pozice nasazené hráčky. Soutěž zahájí proti Číňance Shuai Zhang, pak už by se mohla utkat s krajankou Klárou Zakopalovou. Vítězka potencionálního českého souboje by si následně mohla zahrát o osmifinále s druhou nasazenou Zvonarevovou.

Zakopalová zahájí proti Američance Oudinové, kterou před pádny zdolala v Hobartu. "Na grandslamu není žádný los lehký, ale vím co od ní čekat a na co se připravit," uvedla pražská rodačka Zakopalová.

Minimálně jedna Češka s jistotou do 2. kola postoupí, neboť na sebe v úvodu narazí Renata Voráčová a Sandra Záhlavová. Obě dosud na grandslamech vyhrály jeden zápas, právě v Melbourne.

Španělku Medinaovou, se kterou má bilanci jedné výhry a tří porážek, vyzve Iveta Benešová. S Italkou Albertou Briantiovou se utká Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková narazí na čerstvě vdanou Rakušanku Mayrovou-Achleitnerovou. S domácí bývalou světovou čtyřkou Jelenou Dokicovou bude hrát Zuzana Ondrášková.

Jedinou nasazenou soupeřku los přisoudil Barboře Záhlavové-Strýcové - Francouzku Aravane Rezaiovou. Plzeňská rodačka se světovou devatenáctkou jednou vyhrála i prohrála.

Více než kdy jindy by se letos pořadatelé mohli obávat deště, neboť Austrálii už několik týdnů sužují povodně. Déšť ještě minulých dnech významně zasahoval do kvalifikace. Nyní už ale v Melbourne panuje slunečné počasí a teploty kolem 20 stupňů. Postupně se má oteplovat a o víkendu mají teploty vystoupat až k 35 stupňům. Přeháňky v nejbližších dnech podle meteorologů nehrozí.

Jak to tedy letos v Melbourne dopadne? Poznáme na konci ledna novou grandslamovou vítězku? Bude se měnit pořadí v čele žebříčku? Nebo se český tenis dočká příjemného překvapení?

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
No neviem. Odkedy vymenila raketu, tak jej to moc nejde. Rozhodne som zvedavy ako dopadne, ale drzim palce Zvonarevovej.
Reagovat
smazaný uživatel
Wozniacka aj keby mala dobru raketu tak na GS ju proste Clijsters ci Henin porazi o Williamska nehovorim, hoci iba Venus startuje. Navyse teraz Caroline s tou novou raketou dobre povedane moc jej to nejde plus do QF ma Henin tak s nou konci. Som zvedavy na Stosur snad uz konecne aj na AO to dotiahne daleko- SF by bolo dobre.
Reagovat
smazaný uživatel
Williams uz dlho nehrala. Neviem ako je na tom Venus ale Serena toho po navrate moc nezahrala. Je pravda ze Wozniacka nema sancu na Clijsters a Henin, ale v tenise je mozne vsetko(ked mohla Cibulkova porazit Wozniacku a Lacko dat kanara Nadalovi :) ). Na Stotsur som zvedavy, lebo v poslednych zapasoch nepodala nejake oslnive vykony, ale beriem ju ako divoku kartu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist