Preview: Berdych - T.Johansson

9. 7. 2008, 07:00
Previews 0
Tomáš Berdych dnes odehraje první zápas po nepříliš povedeném účinkování ve Wimbledonu. Na antukovém turnaji ve švédském Bastadu se proti němu postaví domácí velmi zkušený Thomas Johansson. Český tenista svého dnešního soupeře před měsícem porazil a vyrovnal tím stav vzájemných zápasů na 1-1.

Berdych neměl s Johanssonem problémy při měsíc staré výhře 6:3 7:5 v prvním kole travnatého turnaje v německém Halle. První vzájemné utkání těchto hráčů patřilo naopak Švédovi - před třemi lety, taktéž na trávě v anglickém Nottinghamu, porazil Berdycha dvakrát 7:6.

Zdá se, že jedinou výhodou, která by měla hrát do karet Johanssonovi, je domácí prostředí. Historie ale ukázala, že výhoda by to pro něho neměla být velká. Švédský tenista totiž v předchozích osmi startech na tomto turnaji dokázal jen jednou vybojovat semifinále - v roce 1998, vedle tohoto výsledku převládají prohry v prvních kolech. Johansson nicméně 1. kolo letos překonal, na divokou kartu startujícího domácího Filipa Prpiče včera porazil 7:6, 6:3.

Hra na antuce Johanssonovi obecně nevyhovuje. I když je jeho kariéra o dost delší než Berdychova, na antuce odehrál méně zápasů než Čech, hlavně ale s podstatně horší a negativní bilancí. Tomáš Berdych na antuce vyrůstal a byť se svým stylem hry slaví úspěch i na jiných površích a letos na červené drti příliš zápasů neodehrál, na antuce se s ním počítat musí. Berdych navíc v Bastadu v roce 2005 podlehl Rafaelu Nadalovi až ve finále.

Mezi oběma hráči je i viditelný věkový rozdíl a v současnosti je dělí zhruba 40 pozic v žebříčku ATP. Zatímco Berdychova kariéra je v plném rozpuku, třiatřicetiletý Švéd svou kariéru pomalu uzavírá. Berdychovi aktuálně patří 23. místo ve světovém žebříčku, ale ještě na začátku dubna byl na svém maximu - 9. příčce.

Pro Tomáše Berdycha je letošní sezona pravděpodobně zklamáním. Sice v jejím průběhu po dubnovém semifinále na turnaji Serie Masters v Miami dosáhl na své nejlepší dosavadní umístění v žebříčku ATP, ale mimo tento výsledek to letos nebyla žádná sláva. Nějaké to zranění, jen pár osmifinálových účastí a naposledy výprask od Fernanda Verdaska ve 3. kole Wimbledonu znamená, že Berdycha na pozici nejlepšího českého tenisty vystřídal Štěpánek a z umístění v top 10 už není ani top 20. Berdycha přitom někteří odborníci označují jako aspiranta první světové pětky.

Thomas Johansson rozhodně má své místo v historii světového tenisu. V současnosti 59. hráči světa patřila v roce 2002 dokonce 7. příčka. Čas se ale zastavit nedá a negativní zlom přišel v roce 2006, kdy Švéd odehrál i vinou zranění velmi špatnou sezonu. Ta letošní není o moc lepší - doposud získal jen 2 čtvrtfinálové účasti.

Bookmakeři sázkové kanceláře bwin pochopitelně favorizují Berdycha, na jehož výhru nabízejí kurz 1,24. Výhra zkušeného domácího borce je pak k mání v kurzu 3,27.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist