Preview: Češky bojují o French Open

21. 5. 2008, 09:24
Previews 0
Den po mužích zahájí kvalifikaci na letošní Roland Garros také ženy. Česká republika v ní má bohaté zastoupení: o účast v hlavní soutěži usiluje osm tenistek.
Tenis (ilustrační foto)

Právě česká hráčka je v boji o pavouka hlavního turnaje papírově největší favoritkou. Iveta Benešová už zapomněla na loňskou mizérii a po vítězstvích na dvou turnajích nižší úrovně a měsíc starém finále v Estorilu je v kvalifikaci nasazenou jedničkou. Její soupeřkou bude v prvním kole devatenáctiletá Ukrajinka Viktoria Kutuzovová, které se sice na přelomu zimy a jara nevedlo, ovšem před pár týdny zvítězila na turnaji ITF ve francouzském Cagnes-Sur-Mer.

Další nasazenou Češkou je Barbora Zahlavová-Strýcová. Ta už třetí sezonou objíždí hlavně nižší turnaje, na kterých se jí daří: letos už vyhrála tři, ten poslední minulý týden na antuce v polském Štětíně. Její první překážkou v cestě do hlavní soutěže je Běloruska Jekaterina Džehalevičová, která byla před pár týdny k vidění v Praze. Tehdy vypadla v prvním kole, stejně jako o týden později v Berlíně.

Na Štvanici jsme mohli vidět také bývalou hráčku světové desítky Aliciu Molikovou. Australanka si nevedla nijak přesvědčivě, po vydřené kvalifikaci prohrála v prvním kole s Karolínou Plíškovou. Antuka jí příliš nesedí, a toho by mohla využít Zuzana Ondrášková, která na ní v prvním kole narazí. Česká hráčka bohužel sama nemá formu - na turnajích WTA letos nikdy nepřešla přes první kolo kvalifikace a ani na nižších antukových turnajích se jí v posledních týdnech nedařilo.

To samé platí o Sandře Záhlavové. V Praze ani neprošla kvalifikací a v italské Florencii a Casertě pak nepřešla přes druhé kolo. V Paříži ji čeká Ukrajinka Tetiana Lužanská, která minulý týden v americkém Raleighu porazila domácí naději Madison Brengleovou, aby v semifinále odstoupila z turnaje.

Záhlavovou v pražské kvalifikaci smetla Chorvatka Jelena Pandžičová, která před lety zářila v univerzitní soutěži ve Spojených státech. V profesionálním tenisu se jí tak nedaří, v prvním kole následně uhrála proti Maďarce Czinkové jen dva gamy a o moc lépe se jí nevedlo ani minulý týden na turnaji ve francouzském Saing-Gaudens, kde ji v prvním kole zastavila ve dvou setech Ruska Ivanovová. Její slabší formu se pokusí využít Eva Hrdinová, která nehrála od nevyvedené kvalifikace na Štvanici.

Díru do světa v Praze před třemi týdny neudělala ani Lucie Hradecká, která jako 'lucky loser' prohrála v prvním kole s pozdější vítězkou Věrou Zvonarevovou. Náladu si ovšem spravila ve Florencii, kde ji až ve finále zastavila Jelena Dokičová, snažící se o comeback. V Paříži se jí postaví Číňanka Jie Zheng. Ta je známá především ze čtyřhry, ale ani ve dvouhře není bez úspěchů, letos například porazila Rusku Petrovovou nebo její krajanku Vesninovou, byť na tvrdém povrchu.

Třicetiletá Hana Šromová se v posledních sezonách trápí a ta letošní není výjimkou. Na žádném z turnajů WTA neprošla do hlavní soutěže a na podnicích ITF uhrála nejvýš druhé kolo. V Paříži narazí na Melindu Czinkovou, která svůj poslední zápas prohrála s jinou Češkou - v Záhřebu nestačila na Michaelu Paštikovou.

Poslední českou hráčkou, usilující o účast na grandslamovém turnaji, je Renata Voráčová. Loni ji v Paříži v posledním kole kvalifikace zastavila krajanka Květa Peschkeová. Aby se jí letos vedlo lépe, musí si nejdříve poradit s Japonkou Akiko Yonemuraovou. To by ovšem nemusel být problém, Asiatka má s antukou velmi málo zkušeností.

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist