Preview: Ferrer - Ančič

27. 6. 2008, 07:00
Previews 1
Reprízu čtvrtfinále z nizozemského Hertogenbosche dnes shlédnou diváci ve třetím kole londýnského grandslamu. Přesně před osmi dny David Ferrer na stejném povrchu Maria Ančiče porazil 6:4 7:6. Je to ale Ančič, komu hra na trávě obecně svědčí více.
Profily hráčů
Ferrer David

Před tímto týden starým utkáním se hráči už dvakrát střetli a vždy se hrálo na tvrdém povrchu. Nejrpve v roce 2004 na challengeru v americkém Boca Ratonu, kde se z hladkého vítězství, dvakrát 6:1, radoval Ančič. V podstatně důležitějším utkání na Australian Open 2006 ale slavil výhru 6:3 6:3 6:3 Ferrer.

Aktuální světová pětka Španěl David Ferrer je stabilním hráčem TOP 10. K jeho silným stránkám patří vynikající pohyb, obrana a velká bojovnost. Ferrer je zároveň jedním z nejlépe returnujících hráčů na okruhu ATP. Takto vysoké postavení v žebříčku si ale nevybojoval výkony na trávě. Ferrer je rozený antukář a své největší úspěchy dosáhl právě na tomto povrchu, přičemž výborně dokáže hrát i na hardech.

Ferrer začal tuto sezonu velmi dobře, na Australian Open ho zastavil ve čtvrtfinále až pozdější vítěz Novak Djokovič. Jeho největší letošní úspěch přišel se startem evropské antukové sezony, když triumfoval ve Valencii. Na následujících turnajích ho pak zastavil jen antukový genius Rafael Nadal - v Monte Carlu ve čtvrtfinále a v Barceloně až ve finále. Tam ale Ferrer Nadalovi dokázal vzít jeden set, což se v letošní antukové sezoně téměř nikomu nepovedlo. Následující turnaje Serie Masters v Římě a Hamburgu se Ferrerovi překvapivě vůbec nevydařily a opět o sobě dal vědět až na nedávném French Open, kde ho porazil domácí Gael Monfils ve čtvrtfinále.

Španělský tenista v těchto týdnech zažívá své nejúspěšnější působení na trávě v dosavadní kariéře. Doposud totiž na tomto povrchu nasbíral minimum startů i výher. Jeho největším úspěchem bylo wimbledonské osmifinále z roku 2006. Minulý týden ale poprvé v životě startoval na trávě v nizozemském Hertogenboschi a překvapivě dokázal celý turnaj vyhrát. Je pravdou, že jeho soupeři nebyli z nejkvalitnějších, ale ve čtvrtfinále ve dvou setech zdolal i svého dnešního soupeře Maria Ančiče. Tato výhra je pro Ferrera o to cennější, že Ančič hru na trávě vyhledává i ovládá a nizozemský turnaj v minulosti 2x vyhrál. Ferrer pokračuje ve vítězném tažení i ve Wimbledonu - v prvním kole mu ve 3. setu skrečoval Ukrajinec Stakhovsky, naposledy zdolal Rusa Andreeva 3:6 6:3 6:4 6:2.

Aktuálně 43. hráč žebříčku ATP Chorvat Mario Ančič byl v červenci 2006 dokonce 7. hráčem světa. Na jeho propadu nesou vinu zdravotní komplikace - Ančič vynechal velkou část minulé sezony kvůli onemocnění mononukleózou. Letošní sezonu záhájil až v únoru, ale hladový po delší pauze do ní doslova vlétl. Na halovém turnaji v Marseille podlehl až ve finále Andy Murraymu. Hned na to vybojoval semifinále na domácím turnaji v Záhřebu. Od té doby letos žádný výraznější úspěch nezaznamenal, ale v drtivé většině případů prohrál jen se špičkovými protivníky. V průběhu antukové sezony ho dokázali porazit jen Nadal, Almagro, Davyděnko a Federer.

Ančič na rozdíl od Ferrera travnaté turnaje vyhledává a s bilancí 44 výher/16 proher je na tomto povrchu velmi úspěšný. Tráva jeho stylu hry vyhovuje. Největší úspěchy na ní dosáhl v Hertogenboschi, kde v roce 2004 vybojoval semifinále a v letech 2005 a 2006 triumfoval. Navíc je semifinalistou Wimbledonu z roku 2004 a čtvrtfinalistou tohoto turnaje z roku 2006. Ančič je například posledním tenistou, který na trávě porazil Rogera Federera.

Chorvatský hráč letos před Wimbledonem odehrál na trávě 2 turnaje. V osmifinále londýnského Queen's clubu ho zastavil Francouz Gasquet, následně ve zmiňovaném čtvrtfinále v Hertogenboschi podlehl svému dnešnímu soupeři Davidu Ferrerovi. V prvním kole Wimbledonu mu ve 3. setu vzdal Francouz Llodra, než vyhrál pětisetovou bitvu nad Němcem Petzschnerem poté, co první dvě sady zápasu vyhrál(6:1 6:4 6:7 4:6 6:3).

Po aktuální Ferrerově výhře ve vzájemném souboji věří bookmakeři bwin právě jemu a na jeho výhru nabízejí kurz 1,6. Na Ančiče je u bwinsázkařům k dispozici kurz 2,05.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
vyhraje 3-2 na sety
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist