Preview: Finále Davis Cupu

20. 11. 2008, 15:37
Previews 11
Tenisová Argentina má před sebou nejdůležitější moment ve svých dějinách. Zítra odpoledne zahájí její reprezentanti boj se Španělskem o své historicky první vítězství v Davis Cupu. Už dvakrát byli Jihoameričané jediný krok od zisku salátové mísy a dvakrát zaváhali. Nyní poprvé o ni budou bojovat doma. "Když vyhrajeme Davis Cup, bude se čas rozlišovat na předtím a potom," popisuje důležitost souboje David Nalbandian.
David Nalbandian

Když před dvěma lety Argentina podlehla ve finále Davis Cupu Rusku, bylo to podruhé, co měli její hráči výhru v týmové soutěži na dosah. Poprvé nezvládli finále v roce 1981, tehdy s Guillermem Vilasem a Josém Luisem Clercem v týmu.

"Věřím, že Argentina zvítězí," věří po 27 letech Clerc. "Co se stalo letos, je přesně to, co jsme předtím potřebovali: dobré rozlosování. To nám pokaždé chybělo. Až doteď."

Doma je doma
Opravdu - jestli se někdy štěstí obracelo k tenisové Argentině zády, letos jí to štědře vynahrazuje. V prvním kole nastoupili její reprezentanti doma proti Velké Británii. Ta přicestovala bez Andyho Murrayho a s Jamiem Bakerem a Alexem Bogdanovicem byla na antuce v podstatě předem odsouzena k porážce. V Argentině, která doma prohrála daviscupový souboj naposledy v roce 1998 se Slovenskem, dopadli úplně stejně i Švédové ve čtvrtfinále. Robin Soderling a tím méně stárnoucí Thomas Johansson nemají antuku mezi oblíbenými povrchy a z Buenos Aires odlétali s jediným vítězstvím.

Fakta:

Místo konání: Mar del Plata
Kapacita: 11.132 diváků
Povrch: tvrdý (hala)

Argentinští a španělští tenisté se v Davis Cupu utkají potřetí, předchozí zápasy v letech 1926 a 2003 vyhráli Španělé.

Argentinci na domácí půdě prohráli naposledy před deseti lety, když nestačili na Slovensko. Od té doby své soupeře třináctkrát za sebou přehráli.

Páteční úvodní dvouhry začnou v 16:00 SEČ, sobotní čtyřhra je na programu od 17:00, nedělní dvouhry odstartují v 15:00.

Všechny zápasy vysílá přímým přenosem program ČT4.

Semifinále už Argentinci tak jednoduché neměli. Potřetí hráli doma, tentokrát do Jižní Ameriky ale přicestoval nebezpečný výběr Ruska, vedený Nikolajem Davyděnkem a antukovým specialistou Andrejevem. Právě ten se stal slabým článkem hostů: prohrál jak první, tak rozhodující zápas a Argentina už se mohla začít těšit na finále.

Španělsko takové štěstí na domácí prostředí nemělo - jenže ho ani nepotřebovalo. Už v prvním kole prokázalo svou sílu na půdě Peru. Evropané přicestovali bez Rafaela Nadala, a přesto pro ně domácí tenisté nebyli žádnými soupeři: nejen, že Španělé neprohráli jediný zápas, oni dokonce ani neztratili set. Čtvrtfinále hráli znovu venku, tentokrát na tvrdém povrchu v hale v Brémách. Němci si nemohli přát víc, hrálo se u nich a oni si mohli vybrat povrch, přesto bylo rozhodnuto po sobotní čtyřhře. Svým divákům se Nadal a spol. představili až v semifinále, v němž přivítali tým Spojených států. Ten mohl na antuce spoléhat jen na bratry Bryany a slabší formu Davida Ferrera, to ale nestačilo a po nedělní výhře Rafaela Nadala nad Roddickem bylo jasné, že Španělsko bude bojovat o třetí trofej v historii Davis Cupu.

'I bez Nadala jsou nebezpeční!'
Clercův optimismus se ale nezakládá jen na tom, že Argentina doteď měla dobrý los. Když štěstí, tak vrchovatě.

Poslední říjnový den nedohrál nejlepší hráč světa Rafael Nadal v Paříži zápas s Nikolajem Davyděnkem. Kvůli  bolavému pravému koleni se pak odhlásil i z Turnaje mistrů, aby byl fit na finále Davis Cupu - jenže to se mu nepovedlo. Lékaři mu zjistili zánět šlach a přestože byl španělský tahoun nepřetržitě v péči doktorů, dát se za tři týdny dohromady nedokázal.

Kapitán domácího týmu Alberto Mancini před podceněním oslabeného Španělska varuje. "Vždycky jsme říkali, že i bez Nadala je Španělsko nebezpečným týmem. Nemůžeme se úplně uklidnit," řekl. V podobném duchu hovořil i zkušený Nalbandian, jenž v Davis Cupu hraje od roku 2002. "Je přirozené, že to ovlivní vaše rozpoložení, ale nezmění to vaše soustředění. Nakonec bude jedno, kdo proti vám stojí."

Přesto je jasné, že Nadalova absence je pro hosty ohromná ztráta. Nejen proto, že Nadal - kvůli jehož antukovým schopnostem Argentina změnila místo konání finále na Mar del Plata, kde se bude hrát na rychlém povrchu v hale - ztratil za svou kariéru v Davis Cupu jediný zápas (s Jiřím Novákem, mimochodem). Také proto, že

Argentina:
Sestava:
Juan Martin Del Potro (8. v žebříčku ATP)
David Nalbandian (11.)
Jose Acasuso (48.)
Agustin Calleri (60.)
Kapitán: Alberto Mancini
Nejlepší výsledky: finále 1981, 2006
Celková bilance v DC: 71-55

Letošní výsledky:
1. kolo: Argentina - Velká Británie 4-1
čtvrtfinále: Argentina - Švédsko 4-1
semifinále: Argentina - Rusko 3-2
Španělsko:
Sestava:
David Ferrer (12.)
Fernando Verdasco (16.)
Feliciano Lopez (31.)
Marcel Granollers (56.)
Kapitán: Emilio Sanchez
Nejlepší výsledky: vítězství 2000, 2004
Celková bilance: 109-69

Letošní výsledky:
1. kolo: Peru - Španělsko 0-5
čtvrtfinále: Německo - Španělsko 1-4
semifinále: Španělsko - USA 4-1
Španělsko za něj momentálně nemá náhradu s vynikající formou. David Ferrer se od výhry na turnaji v Hertogenboschi hledá, těsná daviscupová výhra nad Andym Roddickem byla na podzim jeho jedinou světlou chvilkou. Nehrající kapitán Emilio Sánchez nasadil do dvouher jako týmovou dvojku leváka Feliciana Lopeze. Ten nakonec dostal přednost před jiným tenistou hrajícím levou rukou Fernandem Verdaskem.

Del Potro: Rychle si zvykám
Není divu, že argentinský kapitán hýřil pár desítek hodin před začátkem souboje optimismem. "Dnes bych řekl, že můžeme získat všech pět bodů. Chlapci hrají v tréninku velmi dobře," prohlásil Mancini.

Ten má na rozdíl od svého protějšku nominaci vyřešenou. Asi nikdo nepochyboval o tom, že za Argentinu znovu nastoupí 11. hráč světa David Nalbandian, který má v Davis Cupu vynikající bilanci 16-4. Nalbandian je argentinským esem v rukávu už dlouhá léta, právě díky němu Jihoameričanům před dvěma lety chyběl k zisku Davis Cupu jediný zápas. Nalbandian ve finále v Rusku vyhrál oba své zápasy, zároveň ale mohl jen smutně sledovat, jak své zápasy prohrávají Juan Ignacio Chela i Jose Acasuso.

Letos má Argentina nejen štěstí na los, ale konečně také k Batmanovi získala i Robina - Juana Martina del Potra. Tenista, který v září oslavil teprve dvacáté narozeniny, letos patřil k největším objevům a už v semifinále proti Rusku dokázal, že i přes svůj poměrně nízký věk zvládá i důležité zápasy - to když Davyděnkovi s Andrejevem nedaroval jediný set.

Právě Del Potro, který už na rozdíl od letních měsíců není k neporažení, měl před finále Davis Cupu nejnabitější program. Mladý Argentinec se vrátil domů z Turnaje mistrů, kde skončil v základní skupině. Problémy s aklimatizací by prý ale mít neměl, přestože se tento týden k týmu připojil jako poslední po sedmadvacetihodinovém letu ze Šanghaje. "Pomalu se začínám cítit lépe. Pořád mi ještě zbývají tři dny a rychle si zvykám na kurt," řekl v úterý Del Potro.

Komentáře

11
Přidat komentář
carolyn
Vamos Espaňa!!!!!! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Někdo křičí Vamos, někdo má vlajku :-P
Reagovat
carolyn
a někdo španěláky ! :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Dáme si pak spolu panáka kdyby náhodou vyhráli? :-D
Reagovat
carolyn
Já budu pít už při zápasech :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Máš zásoby, kdyby byly pětiseťáky? :-D
Reagovat
carolyn
Jasně :-) ale abych se pak dočkala toho konce, že? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
:-)) nesmíš přepálit začátek.. ale kdyžtak ti to pak převyprávim :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Abys pak nemusela na odvykačku:)))
Reagovat
carolyn
Tak jste přeški z druhý strany sem? Na odvykačku né, to je jen víkend to zvládnu :-))
Hani, taky si sbírala cěčka? :-D
Reagovat
smazaný uživatel
No jasně, jednou jsme se s tátou vsadila o tisíc céček, vyhrála a dodneška je NEMÁM...A ta sbírka, kterou jsem vlastnila se záhadně ztratila..Asi mladší ségra..:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist