Preview: Finále Davis Cupu Belgie-Velká Británie

27. 11. 2015, 11:30
Previews 29
V roce 2012 ukončil desítky let dlouhé čekání Velké Británie na mužského grandslamového šampiona, v další sezoně díky němu konečně zůstal "doma" wimbledonský titul. Tento víkend leží před Andym Murraym další historický úkol: pokud jeho tým uspěje v Belgii, stane se Británie vítězem Davis Cupu poprvé od roku 1936.
Britský tým se svou největší hvězdou (© daviscup.com)

Ať už o víkendu uspějí v Gentu domácí, nebo hosté, jisté je, že letošní Davis Cup bude mít nečekaného vítěze. Velká Británie je ve finále týmové soutěže poprvé od roku 1978, kdy v boji o titul prohrála se Spojenými státy, a Belgičané čekali na finále dokonce 111 let; v roce 1904 podlehli v Londýně reprezentantům Britských ostrovů.

Ostrovní tenisté jsou favority i nyní, přestože nehrají na své půdě. Ve svém týmu totiž mají druhého hráče světa Andyho Murrayho, na kterého se britští fanoušci spoléhají především - a letos je ještě nezklamal. V úvodním kole zařídil oba body ve dvouhrách, ve čtvrtfinále a semifinále pak triumfoval i v deblech, a nyní má rodák z Glasgow šanci stát se teprve třetím hráčem Davis Cupu od vzniku Světové skupiny v roce 1981, který v kalendářním roce vyhraje osm dvouher. To se dosud podařilo jen Johnu McEnroeovi a Matsi Wilanderovi.

Finále DC Belgie-Velká Británie (Gent, antuka):
Pátek (13:30):
Goffin - Edmund
Bemelmans - A. Murray
Sobota (15:00):
Coppejans/Darcis - A. Murray/J. Murray
Neděle (13:00):
Goffin - A. Murray
Bemelmans - Edmund

"Vyhrát Davis Cup je pro mě obrovská motivace. Letos jsem tomu hodně obětoval, stejně jako celý tým za uplynulých pět šest let, a je to pro nás velká příležitost," řekl dvojnásobný grandslamový vítěz. "V žádném případě to ale nebude snadné, právě naopak, poslední krok bude extrémně těžký."

Rozhodne znovu čtyřhra?
Zastavit britský tým se Belgičané pokusí za pomoci antuky a třinácti tisíc fanoušků. "Je za námi celý národ a výkon týmu je pro Belgii velice důležitý. Budeme vystupovat svorně a bojovat srdcem," řekl kapitán Johan Van Herck.

Důležitý bude výkon Davida Goffina, který finále odstartuje soubojem s Kylem Edmundem. Šestnáctý hráč žebříčku ATP musí zvládnout dnešní dvouhru a v případě prohry domácích deblistů se v neděli pokusit zaskočit Murrayho, proti kterému před necelým měsícem na turnaji Masters v pařížské hale Bercy uhrál jedinou hru.

"Tam jsem měl špatný den. Na to musím zapomenout a soustředit se jen na nový zápas. Bude to jiné prostředí, jiný duel a šanci mám," věří Goffin.

Belgičané doufají, že přes slabšího druhého hráče Britů udělají své dva body - britská týmová dvojka ostatně letos uhrála jediný bod - a rozhodující tak bude čtyřhra. I proto před finále angažovali trojnásobného grandslamového deblového vítěze Michaela Llodru z Francie. "Pro každý tým bych to neudělal, ale se Stevem (Darcisem) a Davidem (Goffinem) jsme kamarádi. Snad budu trochu užitečný," řekl Llodra, který začátkem listopadu ukončil kariéru.

"Favority jsou Britové, protože mají v týmu Andyho," řekl před finále Roger Federer. "Na druhou stranu Belgie hraje doma. Goffinova hra se mi líbí, je to skvělý tenista. Myslím, že patří mezi hráče, kteří takový tlak dokážou ustát."

V Gentu budou duel od pátku do neděle provázet přísná bezpečnostní opatření kvůli nedávným teroristickým útokům v Paříži, které měly spojitost i s Belgií. Hala Flanders Expo je vyprodaná a diváky čekají u vchodů podrobné prohlídky. Zakázán bude vstup s batohy, velkými taškami, vlastními potravinami i nápoji.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
Davor1
Neuveriteľné, ako sa zmenil obraz hry. V polovici druhého setu som to vypol a odbehol, vrátil som sa na konci štvrtého a nestačil som sa čudovať :D

David vystupňoval úroveň svojej hry o 100%, konečne začal hrať svoj tenis a ten piaty set je už z jeho strany takmer exhibícia, chvalabohu, že sa po tom debakli v prvých dvoch setoch nezosypal, ale práve naopak. Od neho by som takýto mentálny zvrat nečakal, predsalen, je to dosť flegmatik a keď prehrával, tak ani nevyzeral, že má nejakú obrovskú snahu ten vývoj zvrátiť. Reč tela je teraz u neho úplne iná, raduje sa po každom bode, behá tam ako motorová myš, výborne sa stavia k úderom, zlepšil proste úplne všetko. Edmund samozrejme trochu odpadol, ale to sa dalo čakať, s top hráčmi neodohral takmer nič a takéto vypäté päťsetové zápasy, navyše za reprezentáciu vôbec nepozná... je mi ho trochu ľúto, mal to na rakete a teraz tam vyzerá ako nejaký žiačik, ktorého si vodí jeho učiteľ a robí si s ním doslova čo chce. Ten kanár v piatom je trochu smutný, ale úplne presne odráža kvalitu hry od tretieho setu. Myslím, že ak by sa náhodou hral rozhodujúci piaty zápas, tak pôjde Ward.
Reagovat
smazaný uživatel
Na 5. zápas už by to bylo jedno. Stejně Andy musí dát 3 body ze 3 zápasů. Blackadder mu to mohl nečekaně ulehčit, ale nedotáhl to.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak myslel, kdyby to bylo 2:2 no, což je klidně možné.
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, ale myslel jsem to tak, že je jedno, koho na 5. zápas dají. Edmund je na antuce lepší, ale dnes moc silnou psychiku neukázal. Po téhle stránce bude asi Ward lepší, ale zase má na antuce tragické výsledky. Výhra kteréhokoli z nich v ostrém 5. zápase by byla překvapení.
Reagovat
smazaný uživatel
Ward je typický trávar, určite na zápas o všetko nepôjde.
Reagovat
Mayo
Ahojte priatelia, ja som úplne zabudol na finále DC. Teraz som pozrel livescore a kukám, že Goffin potreboval až 5 setov. Škoda pre Edmunda, predsa viedol 2-0 ale aj tak klobúk dole a len ukazuje, že je to veľký tenista.
Reagovat
Mayo
avšak skóre jednotlivých setov jak ženy kks :D
Reagovat
smazaný uživatel
já nezabudla, ale měla jsem čas se podívat až teď, Frodo asi zabloudil cestou k salátové míse a ztratil při tom hned na úvod dva sety, jak tak koukám, ale nakonec došel do zdárného konce :D
Reagovat
Davor1
Ty vole, Goffin je úplne, ale totálne mimo, vyzerá to tak, že bude rozhodnuté po prvej dvojhre.
Reagovat
tommr
jj Goffin je úplně marnej a vypadá to, že v neděli už nebude o co hrát ... :(
Reagovat
lars
vzdyt ted Goffin vede 4:1 a bude podavat
Reagovat
Kozoroh
Goffin se "probudil" až v 3. setu, což může, ale taky nemusí být pozdě.
Reagovat
tommr
snad to ještě otočí. Byla by škoda kdyby to Britové dostali zadarmo ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to vypadá, že skore se pomalu otáčí. Dost podobný zápas se hrál v březnu Borna-Viktor.
Reagovat
smazaný uživatel
Neskutečný Edmund, co to je za bekhend tvl. Fakt dynamit. A teprv dvacet roků. Divný, že ho nikdo nepočítá mezi ty velké talenty, přitom už je stý na žebříčku a hru má evidentně kvalitní.
Reagovat
spaniel
To bude tím jménem, Edmund...to byl vždy smolař.
Reagovat
turista
V roce 1979 jsme dostali v semifinále v Římě nakládačku 4:1 od Itálie, protože Lendl ještě neměl potřebné zkušenosti. V roce 1980 jsme ve finále měli Italům co oplácet. Italové ve finále v Praze neměli nejmenší nárok protože Šmíd byl zkušený a výborný a Lendl už patřil do absolutní světové špičky. Italové ale porážku v Praze nemohli unést, chovali se nesportovně a po vyloučení jednoho neukázněného italského diváka Panatta přestal hrát, nehrající kapitán Crotta jeho bojkot zcela nepochopitelně podpořil a k uklidnění situace musel tehdy zasáhnout sám premiér Lubomír Štrougal, který ve spolupráci s Veřejnou Bezpečností záležitost vyřešil. Pak už naši Italy položili na lopatky také 4:1 a zaslouženě získali slavnou mísu.
Reagovat
FulnekUltras
Vébáčci tehdy opravdu dokázali bleskově najít i kdejakého zlitého Itala v potemnělých Holešovicích... ;) Na Foru Italicu nám to ale projel hlavně patřičně "orný" cihlový povrch - jak to už ostatně v Itálii bývá zvykem a o čemž by mnohem čerstvěji mohly jistě vypravovat i naše holky...a samozřejmě i mimořádně bouřlivé prostředí, ve kterém každý huronsky oslavovaný italský bod zarážel sebevědomí československých hráčů na sáh hluboko do antuky.
Reagovat
George_Renel
Finále vysílá Digisport 2
Reagovat
tommr
díky za tip ... :)
Reagovat
Fandina
A na satelitu SuperTennis, ostatní jsem nehledala.
Reagovat
smazaný uživatel
Davis Cup
O víkendu budu tlačit Belgičany.
1) Pro všechny hráče Belgie by to byl největší úspěch kariéry, kterému se ani nepřiblíží.
2) Belgie takový velký úspěch v této těžké době potřebuje
3) Velká Británie je jenom díky Andymu Murraymu. Moc se mi nelíbí, když TÝMOVOU soutěž rozhodne prakticky jediný hráč.
4) Samozřejmě v tom hrají roli sympatie. Zatímco Goffina mám rád, Murray mi moc sympatický není.

a ještě jeden odkaz na konec: http://www.tennis-arena.cz/john-lloyd-murray-nedava-tenisu-dost-andy-ostuda-10082cz/ Odvážná slova na adresu Andyho
Reagovat
turista
Úspěch Británie je samozřejmě možný. Pamatuji finále z roku 1975. Ve finále v roce 1975 kdy se hrálo ve Stockholmu náš tým bohužel porazil jediný hráč a to tehdy devatenáctiletý Björn Borg. Bengtsson tam pouze sekundoval. Borgovi se to podařilo jedině proto,že Kodeš a Hřebec v té době měli mezi sebou napjaté vztahy, protože paní Kodešová tehdy zahnula naší jedničce právě s Jiřím Hřebcem a náš tým byl tak mentálně rozhozený. Navíc nehrající kapitán Antonín Bolardt tam prokoučoval debl nominací tehdy nerozehraného Zedníka. Pála byl navíc z formy. Jinak by Borg sám na vyrovnaný tým Československa v plné síle v žádném případě nestačil.
Reagovat
FulnekUltras
Lenka... ;) Na tvrdém povrchu ovšem Tonda čekal, že Zedníkův servis bude platit víc... Myslím, že ani při optimální konstelaci jsme tam na Švédy neměli. Navíc při tenkrát velmi omezených zkušenostech našich se špičkovým tenisem v hale. Vzpomínám, že zejména Honza měl obrovské problémy v neděli na příjmu Borgova podání ("Já to chvílema vůbec nevidím !!!")
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Llloyd, to je fakt trapas, Adny je velký dříč a tenisu obětoval hodně.

Co se týče těch tvých bodů, tak všecko krom dvojky chápu, ta dvojka je snad vtip a radši jsem to ani neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, taky myslím. Ještě celkem dost podpás před finále Davis Cupu... K té dvojce. Když by vyhráli poprvé v historii Davis Cup, určitě by lidi aspoň na chvíli přišli na jiné myšlenky. Představ si, že by třeba Praha byla úplně paralyzována, lidi by ani nechodili do prací a do škol kvůli tomu, a tak by brali každé rozptýlení. Podivej se, jak jsou lidi u nás pos... z islámu, i když se nás to zatím vůbec netýká. A teď si představ, že by byl ochromen každodenní život. A teď by někdo vyhrál poprvé v historii Davis Cup. Už tak se první zisk DC u nás po letech (v roce 2012), jaká by to byla bomba, kdyby vyhráli poprvé v historii.. Určitě by se média na chvíli zaměřili na něco jiného, a už to by pomohlo.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, ale přát jim zrovna kvůli tomu? To fakt ne.
Reagovat
smazaný uživatel
No bomba by to byla, ale nemyslím si, že to je ten nejlepší výraz teď v téhle době:):/
Reagovat
George_Renel
Na druhou stranu si Belgičané za mnoho problémů mohou sami. Desítky let se dohadují mezi sebou Valoni a Vlámové až si mezi sebou nechají vyrůst muslimský Belgistán. Pod evropským svícnem v Bruselu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist