Preview: Horna - Vassallo Arguello

28. 11. 2008, 09:00
Previews 0
Antukový challenger v peruánské Limě má dnes na programu semifinálové zápasy. Velmi dobrou kvalitu by měl jistě nabídnout duel domácího dvojnásobného vítěze ATP a bývalého 33. hráče světa Luise Horny s Argentincem Martinem Vassallem Arguellem, který na tomto povrchu v říjnu ovládl dva challengery. Všechny tři vzájemné zápasy vyhrál na antuce Horna.
Vassallo-Arguello Martin

Horna je sice v současnosti na nelichotivém 113. místě žebříčku ATP, ale kdyby byli hráči hodnoceni podle kvality, stál by určitě mnohem výše. Především na antuce je 28letý Peruánec schopen soutěžit i na nejvyšší úrovni. Jeho challengerová aktivita není příliš častá a turnaje v Limě se zúčastnil možná i proto, že hlavní město Peru je jeho rodištěm.

Před čtyřmi lety byl Horna 33. hráčem světa a vzhledem k jeho kvalitám by nebyly mylné myšlenky na ještě lepší umístění, ale tyto ambice jsou v případě nejlepšího peruánského tenisty limitovány příliš velkou fixací na antuku. Jeho starty na tvrdém povrchu nejsou moc časté, navíc bývají neúspěšné a na jiných površích se prakticky nevyskytuje.

Z antuky pocházejí oba jeho tituly, ze kterých se radoval na jihoamerických turnajích v letech 2006 a 2007, i všechny letošní úspěchy. V únoru hrál Horna semifinále v Akapulku, v květnu osmifinále turnaje série Masters v Římě a v červenci triumfoval na kvalitně obsazeném challengeru v Luganu, kde včetně kvalifikace v sedmi zápasech neztratil ani jeden set.

Je ale dost možné, že za největší úspěch této sezony Peruánec považuje deblový titul z Roland Garros. Horna je totiž vynikající i ve čtyřhře a v květnu se společně s Pablem Cuevase z Uruguaye v Paříži radoval z šestého a nejcennějšího deblového titulu v kariéře.

V Limě startuje čtvrtý nasazený domácí borec poněkolikáté a postupem do semifinále, na které dosáhl i loni, vyrovnal své turnajové maximum. Tento týden si postupně poradil s Chilanem Saavedrou, Brazilcem Silvou a včera postoupil bez boje přes Argentince Puertu.

Velmi dobře odpočatý by tak Horna měl být před dnešním bojem o finále s dalším Argentincem Martinem Vassallem Arguellem, který se naopak musel po tři sety dřít s krajanem Arangurenem. Na straně Peruánce je navíc bilance 3:0 ve vzájemných zápasech, když naposledy se radoval z výhry 7:5, 6:4 loni ve Vina del Mar.

Pokud by to ale pro Hornu proti Vassallovi mělo být někdy těžší, pak možná právě tentokrát. I 28letý Vassallo je nic než antukář a v současnosti navíc ve skvělé formě. V Limě sice startuje po měsíční pauze, ale té předcházel vítězný říjen, během kterého triumfoval na challengerech v Asuncionu a v Buenos Aires.

82. hráč světa, který na nejvyšší úrovni nikdy nehrál ani finále, se soustředí především na challengery a úspěšný na nich letos byl i v květnu a červnu, kdy v Rabatu, resp. Prostějově, skončil jako poražený finalista. V několika startech na ATP se v tomto roce ale nebyl schopen prosadit.

V Limě si druhý nasazený Vassallo zatím poradil s Uruguaycem Felderem, domácím Peruáncem Mirandou a včera poprvé v průběhu turnaje ztratil set proti krajanovi Arangurenovi.

Resumé:
Pro Vassalla mluví velká říjnová forma a byť poslední měsíc nehrál, na nedávné úspěchy nesjpíš nezapomněl a sebevědomí neztratil. Na straně Horny je ale větší celková kvalita, výhoda domácího prostředí, bilance vzájemných zápasů a den odpočinku, což je podle mě víc a proto věřím, že favoritem zápasu je on.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist