Preview: Santoro - Rochus

25. 2. 2008, 13:36
Previews 0
Na turnaji v chorvatském Záhřebu jsou dnes na programu čtyři utkání úvodního kola. Poslední z nich by měl začít krátce po 18. hodině. Ke čtvrtému vzájemnému duelu nastoupí Francouz Fabrice Santoro proti Olivieru Rochusovi z Belgie. Předchozí zápasy vyhrál o osm let mladší Rochus.
Profily hráčů
Fabrice Santoro (Francie) - Olivier Rochus (Belgie)

Pětatřicetiletý Fabrice Santoro na úvod sezony odehrál kvalitní zápasy a stále dokazuje, že nepatří do starého železa. Nestačil jen na žebříčkově lépe postavené tenisty; Dayvděnka, Tursunova a Federera. Sám Santoro je aktuálně na 40. místě žebříčku ATP ranking.

Nejlepšího letošního výsledku dosáhl v Sydney, když porazil i Jamese Blaka a zahrál si semifinále. Na Australian Open po hladké výhře nad Isnerem prohrál ještě jednodušeji se světovou jedničkou Rogerem Federerem. Přesto Santora nenapadlo, že je čas s tenisem praštit. "Roger je skvělý hráč a rád bych si s ním ještě někdy zahrál," řekl francouzský tenista po zápase, ve kterém uhrál jen tři gamy. "Stále mě tenis baví a o konci kariéry neuvažuji," doplnil Santoro.

Po grandslamu se vítěz 5 singlových a 24 deblových titulů vrátil do Evropy. Před turnajem v Záhřebu si zahrál challenger v Bergamu a minulý týden v Besanconu. V Itálii vypadl až v semifinále s domácím Seppim, na domácím turnaji nestačil už v 2. kole na Slováka Karola Becka, jenž se zlepšuje každým turnajem. Santoro v Záhřebu obhajuje loňské druhé kolo.

Olivier Rochus už patřil mezi třicítku nejlepších tenistů, ale v minulém roce se mu nedařilo a vypadl už i z první padesátky. Pouze jedinkrát se probojoval přes čtvrtfinále - v indické Bombaji prohrál až ve finále s Gasquetem. 14 dní před tím vyhrál alespoň halový challenger ve francozském Orleansu.

A letos sedmadvacetiletý belgický tenista ve špatných výkonech pokračuje. Odehrál 5 zápasů a dokázal porazit 2-1 na sety jen Němce Berrera. Zcela hladce však prohrál se čtveřicí tenistů; A. Murray, Monaco, Querrey a Karlovič. A jen jednou v těchto zápasech uhrál za jeden set více, jak tři hry. Minulý týden odešel ze zápasu proti Karlovičovi jak "zpráskaný pes". Na returnu uhrál pouhých 11 míčku a prohrál 1-6 2-6.

Rochusovi se nevedlo ani v Davis Cupu. V Ostravě proti české republice nebyl nominován ani do singlových zápasů - údajně kvůli zranění. Do deblu však nastoupil, a předvedl asi nejlepší letošní výkon. Společně s Kristofem Vliegenem trochu zdramatizovali jinak jednoznačný průběh daviscupového utkání a s dvojicí Berdych/Štěpánek prohráli až po pětisetové bitvě. Rochusovi se vedlo na servisu. Ač pouze 167 centimetrů "vysoký" tenista, dokáže posílat na druhou stranu kurtu nepříjemná podání ven z kurtu. To však nedokáže zopakovat v každém zápase. Letos hrál ještě čtyřhru na Australian Open, vedle krajana Darcise ale vypadl už v 1. kole proti českému páru Čermák/Dlouhý.

Co se týče formy, je pro dnešní zápas favoritem Francouz Santoro, ač je mu už 35 let. Pro Oliviera Rochuse však hovoří alespoň vzájemná bilance: Ze třech dosavadních zápasů ztratil pouze jediný set - v roce 2003 v Indian Wells. I další zápasy odehráli na rychlém povrchu a Belgičan vyhrál 2-0 na sety jak v Cincinnati 2005 tak Dubaji 2006.

Fabrice Santoro (Francie) - Olivier Rochus (Belgie):

>>> Detail zápasu <<<

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist