Preview: Simon - Moya

14. 9. 2008, 08:49
Previews 0
Skvělou tenisovou bitvu dnes uvidí antukový turnaj v Bukurešti ve svém finále. Vítěz dvou letošních titulů a nedávný přemožitel Rogera Federera Francouz Gilles Simon vyzve někdejšího vládce antuky, vítěze Roland Garros a bývalou světovou jedničku, Carlose Moyu ze Španělska. Ten před třemi lety vyhrál jediný vzájemný zápas.
Profily hráčů
Simon Gilles

Před pár lety by byl jistě favoritem tohoto zápasu Moya. Dvaatřicetiletý talentovaný Španěl svého času antukovým turnajům jednoznačně vládl, v roce 1998 dokázal vyhrát French Open a o nějaký čas později se stal světovou jedničkou.

Tento týden se rodák z Mallorky probojoval do 28. finále antukového turnaje v kariéře a celkově stane v boji o titul po čtyčiačtyřicáté. V Bukurešti startuje počtvrté, před 12 lety tu skončil jako poražený finalista.

Aktuálně 61. hráč světa v Rumunsku postupně přešel přes trio krajanů Alberto Martin, Pablo Andujar, Guillermo Garcia-Lopez a naposledy vyřadil překvapivě hladce turnajovou jedničku Richarda Gasqueta z Francie. Je patrné, že šestý nasazený Moya chce využít jedné z posledních možností získat alespoň jeden letošní triumf, což se mu povedlo v posledních osmi sezonách.

Dvacetinásobný vítěz ATP už letos jednu šanci měl - nevyužil ji ve finále únorového antukového turnaje v brazilském Costa Do Sauipe, kde ve velmi vyrovnaném zápase podlehl Almagrovi. Mezi další Španělovy letošní úspěchy se dá zařadit semifinále v indickém Čennaí a čtvrtfinálové účasti z turnajů Série Masters v Hamburku a Cincinnati.

Je jasné, že Gilles Simon dnes nastoupí proti živoucí legendě světového tenisu. Třiadvacetiletý francouzský tenista se ale nejspíš bát nebude. Nerozklepal se ani koncem července na turnaji Série Masters v Torontu, v jehož 2. kole neměl slitování se samotným Rogerem Federerem.

Vítězstvím nad fenomenálním Švýcarem ale výčet letošních úspěchů 17. hráče světa nekončí. Simon si v únoru zahrál semifinále v Rotterdamu, triumfoval na antukovém turnaji v marocké Casablance, ale jeho 12 dnů slávy mělo teprve přijít.

V období od 14. do 25. července vyhrál mladý Francouz 'hardový' podnik v Indianpolisu a na následném turnaji Série Masters v Torontu mu chyběl kousíček štěstí k postupu do finále. Tato devítizápasová vítězná šňůra Simona katapultovala na 13. místo žebříčku ATP, což je jeho životní maximum.

Majitel čtyř titulů, jenž v Bukurešti hájí pozici druhého nasazeného tenisty, dnes bude v Rumunsku obhajovat loňský triumf. Prvními třemi koly prolétl, proti Koroljevovi z Ruska, Španělu Montanesovi, a krajanovi Serrovi, bez ztráty setu. Hodně zabrat mu ale dal včerejší semifinálový zápas s Argentincem Acasusovem, jemuž k postupu stačil vyhrát tie-break druhé sady.

Simon ale opět potvrdil velkou bvojovnost a silnou vůli, což jsou vedle výborného pohybu a obrany hlavní zbraně, s nimiž dnes půjde do boje o svůj třetí letošní titul.

Jediný vzájemný zápas vyhrál 7:6, 7:5 před více než třemi lety na tvrdém povrchu v Cincinnati Moya.

Bookmakeři bwin nevidí v tomto duelu jednoznačného favorita, ale o něco vyšší šance připisují Simonovi, jehož letošní úspěchy jsou skutečně působivé a na jeho výhru nabízejí kurs 1,72. Na vítězství Carlose Moyi pak vypsali kurs 1,99.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist