Preview: Štěpánek - Guccione

29. 2. 2008, 11:56
Previews 1
Před letošní sezonou se Radek Štěpánek s Australanem Chrisem Guccionem ještě neutkal, ale dnes už je čeká druhý vzájemný souboj - začátkem roku uspěl v Sydney v boji o finále po překvapivých výkonech domácí tenista. Podaří se v dobré formě hrajícímu Štěpánkovi odveta ve čtvrtfinále v Memphisu?
Radek Štěpánek (Česko) - Chris Guccione (Austrálie)

Radek Štěpánek, který v roce 2006 nakoukl i mezi elitní desítku žebříčku ATP Ranking, vinou nepříjemného zranění zad a krční pátěře vynechal více jak půlku sezony 2006 a návrat na kurty pro něj před rokem příliš úspěšný nebyl. Zvažoval i konec kariéry, ale po vypadnutí v prvním kole Wimbledonu v něm zavřela buldočí povaha. Chtěl hrát a vyhrávat.

Zlom přišel na antuce ve Gstaadu, kde zahájil návrat do světové stovky. Požádal pořadatele, že by rád hrál kvalifikaci, aniž by musel. V té se rozehrál k slušných výkonům a dostal se až do semifinále, aby se stihl přesunout na další turnaj do Los Angeles. Zde získal svůj druhý titul na okruhu ATP a za tři týdny uspěl i v Montrealu, kde prohrál až v semifinále s Federerem.

Letošní sezonu zahájil prohrou v Adelaide, když proti domácímu Siriannimu vzdal kvůli zranění paty. O týden později už ale porazil tři hráče patřící do světové padesátky a v Sydney se dostal až do semifinále. V něm však narazil na Australana Guccioneho (svého dnešního soupeře), který si před tím poradil i s Hewittem nebo Berdychem. A domácí tenista porazil i Štěpánka 2-1 na sety.

Štěpánek zklamal na Australian Open, kde byl hodně blízko postupu do druhého kola, ale mečbol se Spadeou nevyužil a vypadl. V Davis Cupu pomohl českému týmu k postupu do čtvrtfinále přes Belgii, když porazil Darcise. Následoval přesun do Ameriky a Radkovi se v místních halách daří. Před týdnem v San Jose prohrál až ve finále s Roddickem a i v Memphisu zatím v roli turnajové čtyřky nezklamal. Američana Levina porazil hladce 6-1 6-4 a s Francouzem Serrou musel o postupu do dnešního čtvrtfinále rozhodnout až ve třetím setu. Štěpánek by už teď měl po tomto turnaji poskočit mezi třicítku nejlepších tenistů.

Chris Guccione, ryšavý Australan, si letošními výsledky vydobyl své dosavadní žebříčkové maximum - 86. místo. Svými výkony na sebe upozornil už v minulých letech, ale nedokázal jen zopakovat na několika podnicích v řadě.

Dvaadvacetiletý Australan si dosud zahrál dvě finále. Minulý rok v Adelaide a letos v Sydney - pokaždé tedy na domácí půdě. K letošním výkonům Guccioneho možná trochu vyhecoval John Newcombe, bývalá australská světová jednička a vítěz 5 grandslamových titulů. Koncem roku 2007 svému o 41 let mladšímu krajanovi vyčetl, že "má spoustu talentu, ale nepracuje na sobě. Guccione si slova vzal k srdci a v Sydney porazil Hewitta, Berdycha a Štěpánka.

Ale výkon opět nedokázal zopakovat na dalším turnaji. na Australian Open prohrál už v 1. kole s Korejcem Hyungem-Taikem Leem 0-3 na sety. Na challengeru v čínském Guangzhou si zahrál semifinále, v němž nestačil na Udomchokeho. Minulý týden se stejně jako Štěpánek přesunul do USA, ale tak úspěšný nebyl. V 3. kole kvalifikace prohrál s Benediktem Dorschem, ale do hlavní soutěže se dostal jako "Lucky Looser". Jenže v 1. kole už narazil na pozdějšího vítěze, nejvýše nasazeného Andyho Roddicka. Australan svho soupeře potrápil až do tiebreaku třetí sady, ale postoupit nedokázal.

V Memphisu už tak těžký los neměl a v prvním kole si ve dvou zkrácených hrách poradil s Američanem Kendrickem a včera porazil i šestého nasazeného Švéda Thomase Johanssona 6-3 6-4. Na tomto turnaji tak už překonal 1. kolo z loňské sezony. Štěpánek zde hraje poprvé.

V dnešním zápase by Štěpánek se současnou formou měl Guccionemu oplatit porážku ze Sydney. Australan nebude mít výhodu domácího prostředí, a jak už bylo napsáno, své dobré výkony nedokáže zopakovat. Český tenista se jistě ponaučil z prvního vzájemného souboje a dnes potvrdí roli mírného favorita postupem do semifinále.

Radek Štěpánek (Česko) - Chris Guccione (Austrálie):

Detail zápasu

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Guccione vyhraje 7-6, 6-4.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist