Preview: Turnaj ATP 250 v New Havenu

24. 8. 2009, 11:42
Previews 10
Tenisty čeká tento týden poslední tradiční generálka na US Open v New Havenu. Na turnaji ve Spojených státech bude letos největším favoritem šampion z roku 2006 Nikolaj Davyděnko. Mezi hvězdy turnaje bezesporu patří i desátý hráč světa Verdasco. Z českých tenistů se představí jen tři deblisté: Martin Damm, František Čermák a David Škoch.

Na rychlých kurtech v New Havenu se v roli turnajové jedničky představí Nikolaj Davyděnko. Ruský tenista ze tří startů na Pilot Pen Tennis 'vyválčil' jeden ze svých šestnácti titulů. Finalista loňského Turnaje mistrů letos tři měsíce kvůli zranění paty nehrál a v žebříčku se po několika sezonách poroučel z první světové desítky. Především díky čtvrtfinále na Roland Garros a titulům z antuky v Hamburku a Umagu se ale už do Top 10 vrátil.

Fakta:
New Haven (USA - Connecticut)
Pilot Pen Tennis 2009
ATP World Tour 250
23. - 29. 08. 2009
povrch: tv. povrch
dotace: 750.000 dolarů
draw: 48 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazení tenisté:
Davyděnko (1-Rus.), Verdasco (2-Šp.), Robredo (3-Šp.), Fish (5-USA), Querrey (6-USA), Andrejev (7-Rus.), Hanescu (8-Rum.), Almagro (9-Šp.).


V přípravě na US Open se mu ale příliš nedařilo, když nestačil na silnější soupeře. V Montrealu vypadl ve třetím kole s Murraym a v Cincinnati po třísetové bitvě se Simonem. V New Havenu ho však tak těžký los nečeká. Na nasazeného soupeře může narazit nejdříve ve třetím kole, a to na Francouze Fabrice Santora. O semifinále by hrál zřejmě s Almagrem, nebo Querreym.

Největším konkurentem v boji o titul by měl být Fernando Verdasco. Druhý nasazený Španěl hrál v New Havenu již čtyřikrát a vždy si zahrál minimálně 3. kolo. Semifinalista letošního Australian Open v létě tak trochu ztratil jiskru, když naposledy zklamal před týdnem v Cincinnati. V Ohiu totiž nestačil na krajana Garciu-Lopeze. Na toho může narazit i v New Havenu, nejprve však Verdasco musí zvládnout úvodní zápas s Capdevillem a jeho krajan dokonce dva zápasy: s Yen-Hsun Luem a Seppim.

Poslední vítězové:
2008 ... Marin Čilič (Chorv.)
2007 ... James Blake (USA)
2006 ... Nikolaj Davyděnko (Rus.)
2005 ... James Blake (USA)
Long Island:
2004 ... Lleyton Hewitt (Austr.)
2003 ... Paradorn Srichaphan (Thaj.)
2002 ... Paradorn Srichaphan (Thaj.)
2001 ... Tommy Haas (Něm.)
2000 ... Magnus Norman (Švéd.)
1999 ... Magnus Norman (Švéd.)

Z první světové dvacítky se ve státě Connecticut měli objevit tři Španělé, David Ferrer se však na poslední chvíli odhlásil. Třetím nasazeným je Tommy Robredo, který z posledních šesti zápasů dokázal porazit jen Alexe Bogomolova. Pomoct mu dostat se z nepohody má turnaj v New Havenu, kde ho v prvním zápase čeká lepší z dvojice Argentinců Jose Acasuso a Maximo Gonzalez.

Pokud Španěl vyhraje oba své úvodní zápasy, může ve čtvrtfinále narazit na finalistu posledních dvou ročníků Mardyho Fishe. Američan ale už ve svém úvodním vystoupení může potkat vítěze nedávného klání v Newportu Rajeeva Rama, pak případně turnajovou desítku Chardyho.

ATP New Haven (World Tour 250):
vítěz ... 250 b. (94.000 dolarů)
finále ... 150 b. (51.500 dolarů)
semifinále ... 90 b. (28.750 dolarů)
čtvrtfinále ... 45 b. (17.000 dolarů)
3. kolo ... 20 b. (10.100 dolarů)
2. kolo ... 5 b. (6.000 dolarů)
1. kolo ... 0 b. (3.550 dolarů)

Již třikrát si ve čtvrtfinále zahrál Igor Andrejev. Letos sedmý nasazený Rus má po omluvence Davida Ferrera relativně uvolněnou cestu do semifinále. Z nasazených by mohl hrát 'jen' s Němci Petzschnerem a Beckem.

Z českých tenistů se v New Havenu objeví pouzedeblisté. František Čermák po boku Slováka Mertiňáka, Martin Damm v již tradičním složení se Švédem Lindstedtem a David Škoch nastoupí společně s Olivierem Marachem z Rakouska.

V kvalifikaci startoval Jan Hernych, jenže už v prvním kole podlehl neznámému Tigranu Martirosyanovi z Arménie. Šestadvacetiletému tenistovi z až páté světové stovky.

Sítem kvalifikace neprošel ani Richard Gasquet, jenž nestačil na Srba Vemiče. Bývalá světová sedmička se na kurty vrací po trestu za nalezený kokain v těle. Na okruhu ATP se Francouz neobjevil čtyři měsíce.

V New Havenu hrají i ženy
Souběžně s turnajem ATP se v New Havenu koná i podnik žen WTA Premier dotovaný částkou 600.000 dolarů. Poslední generálky se z českých hráček zúčastní pouze Iveta Benešová, jež se na úvod střetne s domácí Lepchenkovou.

Nejvýše nasazenými jsou vítězky z posledních dvou let Ruska Světlana Kuzněcovová a Caroline Wozniacká z Dánska. Obě si pokusí zlepšit náladu po týden starém brzkém vyřazení z Toronta, stejně jako turnajová trojka Pennettaová. Italka by mohla být ve druhém kole soupeřkou Benešové.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat
smazaný uživatel
Dufam ze aspon tohto sa dockam inac tento turnaj nebude za vela stat.
Reagovat
smazaný uživatel
semifinále ... 900 b. (28.750 dolarů)
Asi tam ma byt 90 b...
Reagovat
smazaný uživatel
Není to nějak excelentní turnaj, ale na Fernanda se podívám, snad nebude hrát s ženskou kšiltovkou :D
Reagovat
smazaný uživatel
nj, už by mohol niečo vyhrať.. ale ta šiltovečka prekvapila aj mňa, taký bol... rozkošný :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já jak začal ten přenos tak z dálky vypadal jak nějaký šikmooký, oni nosí takové ty kšilty, mně se to u chlapa nelíbí :D
Reagovat
smazaný uživatel
Šikmooký? :) Tak to teda neviem, ale ani mne sa to nepáči, asi si ju dal aby mal sviežu hlavu :D
Reagovat
smazaný uživatel
semifinále ... 900 b. (28.750 dolarů)

Tak to by tam měli jet i hráči ze světové elity a nechat se v semifinále porazit, páč za 900 bodů to určitě stojí .)))
Reagovat
smazaný uživatel
no a tady se taky psalo o richardovi gasquetovi, ze by se tady mel na tomto turnaji vrati....a nikde nic, nejaky novinky o nem?? kdy se teda vrati????
Reagovat
LubosZabloudil
Již jsem to doplnil, Gasquet totiž neprošel kvalifikací. Děkuji za upozornění na důležitou informaci :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist