Preview: Turnaj ATP 500 v Memphisu

16. 2. 2009, 11:30
Previews 0
Nejsledovanějším podnikem ATP bude tento týden klání v Memphisu. Halový turnaj získal na prestiži a vítěz si do žebříčku připíše 500 bodů. Přesto to největší tenisová esa do Tennessee nepřilákalo. Fanoučci se mohou těšit na domácího Roddicka, dalšího hráče Top 10 Del Potra, čerstvého vítěze ze San Jose Štěpánka nebo trojnásobného šampiona Haase.

Do Memphisu se přesunuli takřka všichni tenisté, kteří minulý týden hráli v San Jose. V Kalifornii triumfoval český tenista Radek Štěpánek a získal letos už svůj druhý titul. Potvrdil tak skvělou formu v úvodu sezony, když vyhrál dvanáct ze 14 zápasů. Podlehl jen na Australian Open Verdaskovi a v Sydney kvůli nemoci vzdal duel 1. kola. K titulům v Brisbane a v San Jose si pomohl především skvělými obraty, když v této sezoně už osm zápasů po prvním prohraném setu otočil ve svůj prospěch. Premiérový start v Memphisu loni proměnil v semifinále a letos má cestu minimálně mezi nejlepších osm otevřenou. Třicetiletého rodáka z Karviné v 1. kole vyzve domácí kvalifikant Kevin Kim, v případném druhém kole vítěz duelu Garcia-Lopez - Koubek.

Fakta:
Memphis (USA - Tennessee)
Regions Morgan Keegan Championships
ATP World Tour 500
16. - 22.02.2009
povrch: tvrdý povrch - hala
dotace: 1.226.500 dolarů
draw: 32 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Až ve čtvrtfinále může narazit na druhého nasazeného Juana Martina Del Potra. Dvacetiletý Argentinec letos vyhrál turnaj v Aucklandu, ale v San Jose překvapivě podlehl Fishovi, kterého Štěpánek ve finále porazil. Del Potra čeká v úvodním kole zkušený krajan Guillermo Caňas.

Největším favoritem na zisk trofeje však na Regions Morgan Keegan Championships bude domácí vítěz z roku 2002 Andy Roddick. Šestadvacetiletý Američan na první letošní triumf zatím čeká, přestože hrál finále v Dauhá a těsně před branami boje o titul skončil v Melbourne a v San Jose. V Mephisu se hned v prvním kole střetne s obhájcem titulu Stevem Darcisem. Aktuálně 53. hráč světa má ovšem letos na kontě jenom prohry a před týdnem nehrál kvůli zranění nohy.

Poslední vítězové:
2008 ... Darcis (Belg.) - Söderling (Švéd.) 6-3 7-6
2007 ... Haas (Něm.) - Roddick (USA) 6-3 6-2
2006 ... Haas (Něm. ) - Söderling (Švéd.) 6-3 6-2
2005 ... Carlsen (Dán.) - Mirnyj (Běl.) 7-5 7-5
2004 ... J. Johansson (Švéd.) - Kiefer 7-6 6-3

Kvůli zranění visí velký otazník nad startem turnajové trojky Jamese Blaka. Ten minulý týden bojoval s bolestí zad a ve čtvrtfinále si zvrtnul kotník. Následné utkání pak doslova odchodil a ze zápasu neodstoupil jen proto, že chtěl nechat Fishe rozehrát před finálovým soubojem. Pokud nečekaně nastoupí, utká se už v prvním kole s s bývalou světovou jedničkou Lleytonem Hewittem. V opačném případě si s Australanem zahraje jeden z domácích neúspěšných kvalifikantů - Isner, Levine, Kendrick nebo Delič.

ATP World Tour 500 v Memphisu:
vítěz ... 500 b. (300.000 dolarů)
finále ... 300 b. (126.000 dolarů)
semifinále ... 180 b. (55.500 dolarů)
čtvrtfinále ... 90 b. (25.750 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (12.25 dolarů)
1. kolo ... 0 b. (6.400 dolarů)

Nejúspěšnějším hráčem v pavouku je Němec Tommy Haas. Ten v Memphisu už třikrát vyhrál a letos ve špatné formě nevypadá. Na Australian Open prohrál s Nadalem, v San Jose s Roddickem. Letos k němu však los turnaje ve státě Tennessee příliš přívětivý nebyl: v 1. kole souboj s nasazeným Querreym, po případném postupu by hrál s Baghdatisem nebo Nišikorim.

Roli turnajové čtyřky bude plnit dvojnásobný finalista Robin Söderling. Úvodní kola by měl zvládnout, soupeři jako Florent Serra, Bobby Reynolds nebo Dudi Sela by neměli být nad jeho síly. Otázkou je, v jakém stavu jsou jeho záda, kvůli nimž před týdnem nehrál v Rotterdamu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist