Preview: Turnaj ATP v Dauhá

5. 1. 2009, 11:37
Previews 0
Nejvíce pozornosti tenisové veřejnosti bude tento týden poutat turnaj ATP World Tour 250 v katarském Dauhá. Na podnik s dotací více než milion dolarů dorazili Nadal, Federer, Murray nebo Roddick. Z Čechů se představí Hernych, z kvalifikace může postoupit ještě Jaroslav Pospíšil.
V Dauhá se představí Nadal, Federer nebo Murray

Sezonu, v níž bude hájit pozici světové jedničky, zahájí Rafael Nadal v katarském Dauhá, kde hrál pouze v roce 2005 a skončil ve čtvrtfinále na raketě Ljubičiče. Letos ho v prvním kole čeká francouzský veterán Fabrice Santoro, s nímž se utká vůbec poprvé. Dvaadvacetiletý Španěl se v minulých dnech představil už na exhibici v Abú Zabí, kde sice nezaváhal s Davyděnkem, ale ve finále podlehl Murraymu. Na něj může ve finále v Dauhá narazit znovu.

Andy Murray měl v druhé polovině loňské sezony podle mnohých nejlepší formu. Na US Open si poprvé zahrál grandslamové finále a vyhrál dva turnaje Masters. Na Turnaji mistrů ho o postup do finále připravila zřejmě únava z předchozího zápasu, v němž po tříhodinové bitvě porazil Federera. Světovou dvojku porazil i před pár dny v Abú Zabí a dokázal to tak už potřetí v řadě. Na exhibici ve Spojených arabských emirátech si připsal i hladkou výhru nad Blakem a skalp Nadala. V Dauhá odstartuje cestu za obhajobou loňského titulu se Španělem Albertem Montaňesem a díky příznivému losu by neměl mít problém se dostat minimálně do semifinále.

Fakta:
Dauhá (Katar)
Qatar ExxonMobil Open
ATP World Tour 250
05. - 10.01.2009
povrch: tvrdý povrch - Plexicushion
dotace: 1.110.250 dolarů
draw: 32 hráčů
centr kurt: 6.800 sedících diváků
oficiální webová stránka
single draw

V něm by ho mohl čekat vítěz Qatar ExxonMobil Open z let 2005 a 2006 Roger Federer. Sedmadvacetiletý švýcarský tenista věří, že se v nové sezoně dokáže vrátit zpět na vrchol. Nic jiného ho prý nezajímá. Už v Abú zabí však Murray naznačil, že se Federer nemá soustředit jen na sesazení Nadala, ale že mu na záda dýchají také další, minimálně dva konkurenti. Vítěz třinácti grandslamů se v prvním kole utká s Italeme Potitem Staracem, kterého porazil ve všech třech vzájemných duelech na antuce.

Poslední vítězové:
2008 ... Andy Murray (Brit.)
2007 ... Ivan Ljubičič (Chor.)
2006 ... Roger Federer (Švýc.)
2005 ... Roger Federer (Švýc.)
2004 ... Nicolas Escude (Fr.)

Čtvrtým favoritem na postup do semifinále je Američan Andy Roddick. Jeho loňskou sezonu ukončilo zranění kolene, kvůli němuž odstoupil z Turnaje mistrů. Stihl se už dát do pořádku, ale nový rok mu znepříjemnil Nikolaj Davyděnko, se kterým prohrál dvakrát 4-6 na exhibici v Abú Zabí. V Dauhá ho ovšem v prvních kolech čekají snadnější soupeři: Ivan Navarro nebo vítěz duelu Clement - Junqueira. Loni rodák z Nebrasky přípravu na Australian Open podcenil a v Melbourne vypadl už ve třetím kole. Letos si naordinoval více zátěže a ve Spojených arabských emirátech by měl mezi nejlepší čtyři proklouznout.

ATP Dauhá (World Tour 250):
vítěz ... 250 b. (183.000 dolarů)
finále ... 150 b. (96.250 dolarů)
semifinále ... 90 b. (50.900 dolarů)
čtvrtfinále ... 45 b. (27.650 dolarů)
2. kolo ... 20 b. (16.400 dolarů)
1. kolo ... 0 b. (9.750 dolarů)

Z českých tenistů si hlavní soutěž zahraje Jan Hernych. V zahajovacím duelu turnaje ho čeká 14. hráč světa Gael Monfils, který v roce 2006 v Dauhá postoupil až do finále. V Lyonu však Hernych Francouze dokázal potrápit. Zda devětadvacetiletý pražský rodák naváže na slušné výkony z konce loňské sezony, kdy vyhrál challenger v Bratislavě a na dalších podlehl až Santorovi a Kunicynovi, asi ukáží až další týdny.

Podruhé v kariéře by si hlavní soutěž turnaje ATP mohl zahrát také sedmadvacetiletý Jaroslav Pospíšil. V kvalifikaci už porazil Magdase a Mertiňáka, poslední překážkou bude Švýcar Chiudinelli.

Finále se hraje už v sobotu a vítěz turnaje získá 250 bodů do žebříčku a odměnu 183.000 dolarů. Vybrané utkání vysílá televizní stanice Eurosport.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist