Preview: Turnaj ATP v Nottinghamu

16. 6. 2008, 00:05
Previews 0
Slavný grandslam ve Wimbledonu se blíží mílovými kroky. V rámci přípravy tento týden muži odehrají na trávě poslední dva turnaje. Jedním z nich je také podnik v Nottinghamu, kde bude titul obhajovat vysoký Chorvat Ivo Karlovič. Roli turnajové jedničky bude plnit český tenista Radek Štěpánek.
kurt v Nottinghamu

Český tenista Radek Štěpánek se letos poprvé objeví na turnaji v Nottinghamu a hned zde bude mít výhodu nejvýše nasazeného hráče. Dobré výsledky na antuce ho vyšvihly na 16. místo světového žebříčku, ovšem minulý týden přechod na trávu nezvládl - v německém Halle podlehl už v úvodním kole domácímu Haasovi. O kvalitnější přípravu na grandslam, na němž v roce 2006 hrál ve čtvrtfinále, se pokusí v Nottinghamu. V prvním duelu Štěpánka čeká Američan John Isner. Ten se na okruhu ATP pohybuje od loňské sezony, a tak s travnatými kurty příliš zkušeností nemá. Před týdnem v Londýně porazil Andersona, v 2. kole podlehl Mahutovi.

Vítězové z minulých let:
2007 Karlovic (Cho)
2006 Gasquet (Fra)
2005 Gasquet (Fra)
2004 Srichaphan (Tha)
2003 Rusedski (VB)
2002 Bjorkman (Švé)
2001 Johansson (Švé)
2000 Grosjean (Fra)
1999 Pioline (Fra)
1998 Bjorkman (Švé)
1997 Rusedski (VB)
1996 Simerink (Niz)
1995 Frana (Arg)

Druhým nasazeným je Francouz Paul-Henri Mathieu. Ten se bude snažit minimálně zopakovat loňské čtvrtfinále. A na úvod má soupeře oblíbeného - Chorvata Marina Ciliče letos už třikrát porazil. Naposledy před týdnem v Londýně, kde však ve následně prohrál s Hewittem.

Ústřední postavou turnaje by měl být také vysoký Chorvat Ivo Karlovič, který bude obhajovat loňský triumf. Už minulý týden v Queen`s Clubu dokázal, že se s ním musí opět počítat. Poradil si se Siriannim i Chilanem Gonzalezem. Ve čtvrtfinále sice podlehl pozdějšímu vítězi Nadalovi, ovšem 35 nasázených es v jednom utkání ho drželo až do tie-breaku třetího setu. Cestu za obhajobou zahájí proti Jonasi Björkmanovi ze Švédska, který zde triumfoval dokonce dvakrát. Šestatřicetiletý Švéd už ale takovou sílu jako dříve nemá. Spolu se střetnou potřetí.

Bodové a finanční ohodnocení:
vítěz ... 175 b. ... €59,100
finále ... 120 b. ... €31,000
semifinále ... 75 b. ... €17,450
čtvrtfinále ... 40 b. ... €9,200
2. kolo ... 15 b. ... €5,850
1. kolo ... 0 b. ... €3,470

V pozici turnajové trojky se v Nottinghamu objeví Španěl Fernando Verdasco. V prvním zápase by neměl mít potíže s brazilským antukářem Marcosem Danielem. Ovšem už v 2. kole se může střetnout s Francouzem Nicolasem Mahutem, který je na trávě hodně nebezpečný: před rokem na ní hrál dvakrát ve finále, když si připsal skalp Ljubičiče nebo i Nadala. Mahut v Nottinghamu zahájí duelem s Američanem Bobbym Reynoldsem.

Zajímavé odkazy:

oficiální stránka turnaje
pavouk turnaje

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist