Proč mi sedí Češi? Pracují tvrdě a mají suchý humor, říká Paes

18. 9. 2015, 17:39
Aktuality 4
Radek Štěpánek a Martin Damm o něm říkají, že by měl mít napůl české občanství. Indický tenista Leander Paes už během kariéry ve čtyřhře a smíšené čtyřhře vystřídal 126 spoluhráčů, ale ve spojení s českými či česky mluvícími získal deset ze svých 17 grandslamových titulů. V mé kariéře hrají Češi fenomenální roli, řekl deblový veterán den před důležitou čtyřhrou daviscupové baráže.
Radek Štěpánek a Leander Paes (© daviscup.com)

Kvůli jeho vztahu k českému tenisu je pro dvaačtyřicetiletého Paese baráž Davis Cupu v Dillí mimořádná. V sobotu se ve čtyřhře postaví za stavu 1:1 proti Štěpánkovi, jejichž přátelství je jako bratrství. "Bude to hodně vyhecované. Těžký a nelítostný duel," řekl Paes před střetem s tenistou, s nímž vyhráli Australian Open 2012 a US Open 2013. "Ale ať se stane cokoliv, ať vyhraje kdokoliv, náš vztah zůstane velmi silný, to se nezmění," řekl Paes.

Jeho současným trenérem je od léta Martin Damm, s nímž ovládl US Open 2006. Další dva vavříny vybojoval na French Open a US Open v roce 2009 s Lukášem Dlouhým. Ve čtyřhře mužů získal s Čechy pět z osmi grandslamových titulů. A další má z mixů - s Martinou Navrátilovou z Australian Open a ve Wimbledonu 2003 a letos přidal v této disciplíně hned tři s česky mluvící Švýcarkou Martinou Hingisovou.

"Čeští hráči hrají v mé kariéře fenomenální roli. Na světě je milion sportovců, kteří chtějí vyhrát aspoň jeden grandslam či mistrovství světa. Ale vyhrát tolik grandslamů s Čechy je pro mě úžasné," vyznal se Paes, který ještě hrával s Tomášem Cibulcem, Davidem Riklem a také s Ivetou Benešovou. Není proto divu, že umí hodně českých - i neslušných - slovíček. "Jo, mluvím dost a hodně taky rozumím," přikývl.

S Navrátilovou ho pojí "posvátné" přátelství
Na tenisové scéně je Paes přes čtvrt století, proto už vystřídal tolik partnerů. Tvrdí, že vybrat si toho pravého není jednoduché. "Vždycky si to předtím hodně nastuduju," řekl a zamyslel se na tím, proč mu Češi sedí. "Pracují tvrdě, jsou skromní a mají suchý humor. Tvrdě pracují, stejně jako já," řekl Paes, jehož otec Vece hrál pozemní hokej, matka Jennifer basketbal a oba se dostali na olympiádu v Mnichově 1972. "Má rodina vždy tvrdě pracovala. A proto se s Čechy ztotožňuju," řekl Paes.

Velké pouto ho váže k Navrátilové. "Je to skvělá šampionka a moje drahá přítelkyně. Je to moje důvěrnice, jako Radek, Martin, či Martina Hingisová. Je to velmi posvátné a výjimečné přátelství," mluvil s láskou o bývalé světové jedničce.

Jeho cílem v blízké budoucnosti jsou olympijské hry v Riu de Janeiro. Za rok by měl hrát na své sedmé olympiádě v řadě, poprvé byl už v Barceloně 1992. "Přál bych si, aby bylo Rio už za měsíc," těšil se a doufal v zisk medaile, na kterou může útočit s Rohanem Bopannou ve čtyřhře nebo se Saniou Mirzaovou v mixu.

Jeden olympijský kov už doma ale má. V roce 1996 získal v Atlantě bronz ve dvouhře. "To bylo důležité pro Indii. Ukázal jsem, že dokážeme vyprodukovat i medailistu v individuálních sportech," řekl Paes, který nechtěl předbíhat, jestli po Riu ukončí kariéru. Tenis chce hrát, dokud ho bude bavit, ale jisté je, že už nyní má i jiné zájmy. Má za sebou hereckou zkušenost, i když s nevalnými kritikami. "Rád hraju akční scény sám, nechci mít za sebe dubléra. Jsem sportovec a fyzicky zdatný a je úchvatné skákat z domů a řídit motorky v přeplněných ulicích Bombaje," mluvil Paes nadšeně o natáčení.

Jím ztvárnění hrdinové jsou úplně jiní než je on sám. "Leander je velmi pokorný, klidný a nenápadný, ale na plátně je všechno větší než v životě," řekl. "Moje tenisová kariéra je úspěšná a je zajímavé se najednou vcítit do jiné postavy."

pva, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
Pedronegro
velkej sympaťák, dneska jsem od nich původně čekal nářez, ale naši hráli asi fakt dobře :)
Reagovat
JOHNNY
Jeden z nejsympatičtějších tenistů na okruhu. Radek by s ním měl obnovit spolupráci a přál bych jim ještě nějaký ten grandslam :-)
Reagovat
Jan
Na to už je Radek asi starý. Ne tak Leandr :)
Reagovat
smazaný uživatel
Možná kdyby se věnoval jen deblu a na singl úplně rezignoval, tak by mohl hrát tak dlouho jako Paes.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist