Propadák Češek v pekelném Sydney: po debaklu končí i Šafářová a Plíšková

7. 1. 2013, 04:37
Aktuality 50
WTA SYDNEY - Elitním českým tenistkám se po triumfu ve Fed Cupu v nové sezoně nedaří. Po nezdaru v Brisbane dopadly ještě hůře v generálce na Australian Open v rozpáleném Sydney, kde po Kvitové skončila v 1. kole po debaklu se sedmnáctiletou Keysovou i Lucie Šafářová. Nejvíce gamů tak uhrála Karolína Plíšková - čtyři proti Erraniové.
Lucie Šafářová

Konec loňské sezony zakončily obhájením fedcupové trofeje, na začátku nového roku ale z nabytého sebevědomí těžit nedokážou. Dvě nejlepší Češky Petra Kvitová a Lucie Šafářová na dvou úvodních turnajích vyhrály z pěti zápasů pouze jeden.

Se Sydney, které je generálkou na Australian Open, se navíc rozloučily drtivými porážkami. Kvitová už včera nevěřícně kroutila hlavou nad debaklem s Cibulkovou a Šafářová ji dnes napodobila ostudnou porážkou 2-6 1-6 s teprve sedmnáctiletou Američankou Madison Keysovou.

Pětadvacetiletá Šafářová ve finále Fed Cupu proti Srbkám získala dva body včetně toho rozhodujícího vítězného, když po skvělých výkonech porazila bývalé světové jedničky Anu Ivanovičovou a Jelenu Jankovičovou. Jenže nastřádané sebevědomí někde během zimní přípravy ztratila. 

Minulý týden v Brisbane světová sedmnáctka prohrála ve dvou setech s Němkou Lisickou a dnes v Sydney uhrála za 53 minut pouhé tři hry proti 137. tenistce světa Keysové. S talentovanou Američankou, jež byla rozehraná z kvalifikace, přitom měla problémy už na předloňském US Open. 

Nejvíce gamů tak z tria českých tenistek v Sydney uhrála nejmladší z nich Karolína Plíšková. Dvacetiletá rodačka z Loun, jež se do hlavní soutěže dostala po bezchybné kvalifikaci, prohrála za 52 minut 1-6 3-6 se světovou šestkou Sarou Erraniovou z Itálie.

Hru tenistkám v Sydney komplikují vysoké teploty, které se pohybují kolem 40 stupňů Celsia a během týdne se dokonce mají přiblížit až k padesátce. Nejvíce problémů s počasím mají zatím české tenistky.

Českým fanouškům tak nezbývá než věřit, že v Melbourne - kde navíc kvůli zranění nebudou hrát Iveta Benešová, Petra Cetkovská a zřejmě z osobních důvodů Záhlavová-Strýcová - se vše k lepšímu obrátí. Nebo že alespoň zaboduje Klára Zakopalová, jež si minulý týden zahrála finále v Shenzhenu a tento týden ji čeká ještě turnaj v Hobartu.

Čest zachránilo alespoň duo H+H
Malou náplatí je v Sydney pro české tenistky alespoň dílčí úspěch deblistek Andrey Hlaváčkové a Lucie Hradecké, která mimochodem ve dvouhře vypadly ve 2. kole kvalifikace. Druhý nejlepší pár světa dnes ve svém prvním letošním deblovém zápase zdolal 7-6 7-5 americkou dvojici Racquel Kopsová-Jonesová a Abigail Spearsová.

České duo mělo na 1. kolo velmi těžký los, neboť nebezpečné Američanky loni až do posledního zápasu bojovaly o start na Turnaji mistryň. První set jejich druhého vzájemného zápasu rozhodl až tie-break, ve druhém pak duo H+H smazalo mankodvou brejků a z 1-4 otočilo na 7-5.

"Po dni odpočinku jsme hrály s Luckou spolu po dlouhé době a byl to pořádně těžký zápas. V prvním setu jsme po většinu času vedly, ale nevyužily pár setbolů a pak musely vybojovat vítězství v tie-breaku," komentovala Hlaváčková. "Druhý set jsme začaly špatně, ovšem nakonec jsme ještě zabojovaly a set dokázaly otočit. Jsme rády, že jsme to kvalitně rozehrály,“ dodala. V dalším kole čeká dvojici H+H rusko-kazašský pár Alexandra Panova a Galina Voskobojeva (KAZ).

Na Li vyhrála pošesté v řadě
Po triumfu v Shenzhenu začala vítězně i v Sydney Číňanka Na Li. Šestou výhru v řadě třicetiletá tenistka přidala proti Američance Christině McHaleové, kterou po 2 hodinách a 6 minutách zdolala 7-6 7-5. Na Li sice zápas dva dny po triumfu v Číně a přesunu do Austrálie začala ztrátou dvou servisů, ještě vývoj prvního setu ale zachránila a postoupila do 2. kola.

"Bylo to hodně náročné. Před týdnem jsem hrála v Číně, kde bylo pět, šest stupňů a tady je najednou přes třicet. Když se k tomu přidá časový posun, tak jsem měla pocit, že moje nohy vážily nejméně 200 kilogramů," řekla turnajová čtyřka Na Li.

"Chtěla jsem tady hrát, abych se právě na zápasy ve vedru připravila. Nemohla jsem riskovat a jet rovnou na Australian Open," dodala Li Na, jež se o postup do čtvrtfinále utká s Ayumi Moritaovou. Japonka dnes vyřadila Slovenku Danielu Hantuchovou.

První výhru od loňského osmifinále na Roland Garros zaznamenala Světlana Kuzněcovová. Sedmadvacetiletá Ruska, jež od léta laborovala se zraněním zad, kolena a kotníku, si účast na druhém letošním turnaji sezony v Sydney zajistila v kvalifikaci a dnes v prvním kole zdolala 3-6 6-3 6-3 Němku Julii Görgesovou. O postup do čtvrtfinále se utká s Dánkou Caroline Wozniackou.

Stejně jako Šafářová čeká na první letošní výhru i světová devítka Samantha Stosurová, které se v Austrálii tradičně nedaří. Osmadvacetiletá Australanka byla od roku 2005 na domácích turnajích jen jednou ve čtvrtfinále a na Australian Open je jejím maximem 4. kolo. A že se jí před domácími fanoušky nedaří, potvrdila i dnes, když ve večerním utkání s Číňankou Jie Zheng prohrála 3-6 7-6 4-6.

- WTA PREMIER SYDNEY -
(Austrálie, tv. povrch, 690.000 dolarů)
pondělní výsledky (07. 01. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Keysová (USA) - Šafářová (ČR) 6-2 6-1
Erraniová (3-It.) - Kar. Plíšková (ČR) 6-1 6-3
Na Li (4-Čína) - McHaleová (USA) 7-6(2) 7-5
Vinciová (It.) - Petrovová (8-Rus.) 7-5 7-5
Kuzněcovová (Rus.) - Görgesová (Něm.) 3-6 6-3 6-3
Moritaová (Jap.) - Hantuchová (SR) 1-6 6-3 6-3
Voskobojevová (Kaz.) - Wickmayerová (Belg.) 3-6 7-6(5) 6-2
Jankovičová (Srb.) - Paszeková (Rak.) 6-2 7-6(5)
Dateová-Krummová (Jap.) Dellacquaová (Austr.) 6-4 6-1
Jie Zheng (Čína) - Stosurová (6-Austr.) 6-3 6-7(7) 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Hlaváčková/Hradecká (2-ČR) - Kopsová-Jonesová/Spearsová (USA) 7-6(4) 7-5
Huberová/Mirzaová (4-USA/Ind.) - Cibulková/Šafářová (SR/ČR) 1-6 6-0 11-9

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
vendulkabendulka
Jeste takovy poznatek na okraj:
Petra neni na Twitteru nejak extremne aktivni, obcas neco postne, nejspis ji to doporucil nejaky PR poradce. Zajimave je, ze pred turnaji obcas napise par tweetu, nejake fotky, pitominky atp. Po prohranych zapasech uz ale netweetuje vubec nikdy. Vypada to ze ty lapsy z poslednich mesicu nese tezce.
Reagovat
tommr
jak Klára Zakopalová tak Radek Štěpánek dneska vyhráli velice přesvědčivě a udělali našim těžce zkoušenejm fanouškům aspon trochu radosti ... :)
Reagovat
dadaft
tak Makiri dostala od Sáry 2x 6:1 !
Reagovat
smazaný uživatel
Chcel som si pozrieť Cibuľu, ale asi sa na to vykašlem. Ponocovania bude ešte dosť. Makarova je však dobrá hráčka, môže to byť fajn zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
sportovní sázení, velmi kvalitní info zde:

http://hockey.iprostor.cz/
Reagovat
dadaft
dramatický zápas plný zvratů, kdy až do konce nebylo jasné, kdo vyhraje. k vidění byla spousta povedených vítězných úderů, hlavně hraných křížem, a JEDEN Samanthin (obíhaný) forhend po čáře - nejlepší forhend, jaký jsem na ženském okruhu kdy viděl. nechytatelný. dokonalý....................
.............ááááááách.......................
............................ jinak Sam ještě forhend občas hapruje. ale už to bylo lepší než v rodném Brisbane, kde by asi prohrála i se mnou )), a myslím, že na AO přece jen pár kol uhraje...
Reagovat
smazaný uživatel
Stosur je skvela hracka videl som ju vela krat hrat ale niekedy fakt nechapem jak moze prehravat s takymi tenistkami ako dnes !!!
Reagovat
dadaft
podle mě -
psychika, bekhend, 2.servis, "big points" - nedosahují v dlouhodobém průměru na elitu.
přechod k síti, forhend - absolute extra classe.
(ani nevadí, že ji forhend občas uletí úplně mimo. její topspinový forhend je technicky náročný úder a navíc, aby měl patřičný dopad, musíš mít sílu v ruce. jako Nadal, i když Sam to hraje ještě trochu jinak. ve formě je forhendem schopna vyprodukovat takové množství winnerů (včetně přípravných úderů pro přechod na síť), že nějaký ten suvenýr pro diváky nebolí. ))))
jsou situace, kdy se jí všechno sejde - na US Open 2011 byla Serena jasná favoritka. procházela turnajem bez zaváhání a všichni ji viděli jako vítězku. jenže ve finále ji ujel začátek zápasu.........
............ a pak už ji Sam nedala šanci. roznesla ji na kopytech. a to se Sereně opravdu nestává často.
no a někdy to trošku skřípe.
ale nejslabší u Sam je jednoznačně psychika.

mimochodem - dala by se někde uzavřít sázka, že Sam, než ukončí kariéru, dokáže vyhrát Roland Garros?
jak nesázím, tak tohle bych nějakým přiměřeným obnosem zkusil...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dneska jsem vstával v 02:30 natěšený na zápas Karolíny, ale hráli ještě chlapi, tak jsem kouknul zatím na Petrova vs. Vinci.. Vinci hrála tu svojí chytrou hru a Petrova ještě k tomu, první zápás sezony.. Když už začala Karolína se Sarou hrát, tak v 1. setu byla Karolína asi hodně nervozní, protože hned první či druhý míček chtěla narvat a rozhodčí se museli bát, aby je netrefila :D .. Ve 2. setu, ale jako by to byl někdo uplně jinej.. Karolína začala hrát trpělivěji a celkem jí to vycházelo, podání si vyhrávala celkem snadno a naopak to byla ona, kdo mohl získat break.. Při Sářině servisu vedla 30:15 a pak i 30:0, ale nic z toho nevytěžila.. Do stavu 3:3 hrála jako hráčka TOP 60! Pak už Sara ovšem ukázala zkušenosti a nakonec celkem v klidu vyhrála.. :-) Ale Karolína ukázala, že na tu TOP 100 určitě má :-)
Reagovat
tommr
díky postupu z kvalifikace v Sydney si Karolína zase o něco polepšila i bodově. Oběma sestrám by ted měl k posunu do první stovky žebříčku stačit postup z prvního kola AO ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
to nemusí být lehké...
Reagovat
smazaný uživatel
Ako dnes tipujete nocne zapasy
Harrison
Anderson
Cibulkova
Kerber
Wozniacki
poprosim tipy?
Reagovat
smazaný uživatel
Jenom podle pocitu. Důležité jsou kurzy. Pokud by to bylo vyrovnané, tak samozřejmě napíšu přesně ty hráče, co ty.

Anderson, 1.3 nemá smysl leda v nějakém hendikepu
Harrison, 1.3 zase leda hendikep
Makarova, 2.4
Voskoboeva, 4.0
Wozniacki, 1.3 nemá smysl, možná dát na více gamů
Reagovat
smazaný uživatel
ale ti 5 by mali vyhrat ne? a co by si dal este
Reagovat
smazaný uživatel
"Expertní" odhad za 5 min. Zdůrazňuju, že bez znalosti kurzů bych to v podstatě dával opačně :)
Beckera s Monfilsem, ale až od kurzu 3, teď je 2.5
Garcia-Lopez se Štěpánkem za 2.5
Chardy s Lopezem za 2.2
Phau s Nieminen za 2.7
Fognini s Dimitrovem za 4.5
Babos se Zakopalovou za 3.2
Halep se Stephens za 2.6
Kirilenko s Errani za 2.2
Morita s LiNa za 6.3
Reagovat
smazaný uživatel
tak polovicka by ti aj mohla vyjst
na zaciatku roka byvaju velke prekvapenia
Reagovat
smazaný uživatel
Na tu polovičku se to taky chystám ořezat :)))
Reagovat
smazaný uživatel
casto chcu tymi kurzami zmiast ludi
ale ten co to sleduje tak vie
ze casto ide o vyrovnanych hracov a kurzy su az prilis nizke
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to občas bylo. Teď už se kurzy jenom opisujou a hlavně se hlídá zisk. Aby při výhře jakékoliv strany byl zisk.
Reagovat
smazaný uživatel
a podavas vela?
vyhravas?
Reagovat
smazaný uživatel
Podávám 1% z banku. Nárust banku za loňský rok je, no je dost veliký. Ale hlavně díky závěru: Moskva, Paříž. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
sorry ale nic som nepochopil co si napisal teraz:))))))))))))))))))))))))))))
Reagovat
dappe
Prohra Šafářový není zase takový překvapení, spíš ten jasný výsledek no. Keys je hodně talentovaná a v některých zápasech už může porazit i lepší hráčky než Šafářová podle mě.
Reagovat
tommr
a po senzačních vítězstvích ve FC a v DC přichází těžká kocovina. Snad to nebude mít dlouhý trvání a naši se z toho zase vzpamatujou ...
Je zajímavý, že jediná naše hráčka, který se momentálně aspon trochu daří je Klára Zakopalová, která se na vítězství ve FC přímo nepodílela ...
Reagovat
freeteepek
Začátek roku se našim vůbec nepovedl. Kromě Zakopalový holky hrajou velmi slabě. Právě ten Fed Cup měl konkrétně Šafářovou nakopnout k ještě lepším výsledkům v tomto roce. Získala obrovskou porci sebevědomí, ale pak jí zapomněla na dovolený. Mezi Češkama se šíří nějaká záhadná nemoc - klepavka tenisová. Nejenže samotný hráčce se třese ruka s raketou, ale i diváci, kteří ji vidí hrát, si musí klepat na čelo:-)
Reagovat
tito
výsledek, který je v WTA spíše pravidlem než vyjímkou ( o nevyzpytatelnosti WTA se tady píše více než dost a rozhodně se netýká pouze Češek), mne více zaujalo to, s kým Lucka prohrála. Že by po Sloane Stephens byla na obzoru další nástupkyně Sereny a Venus? Zatím jen výsledky na poli ITF ale skalpy z první stovky byly již před Šafářovou....Na 17 let více než slušné. Co skotte?
Reagovat
skott
jak si prosím tě přišel na spojitost mezi mnou a Keys?:-)
Reagovat
tito
Spojitost žádná. Ani jsem nezaregistroval, že by jsi o ní psal. Nicméně vždy jsi tady předkládal fundované informace o mladých talentech.
Tak jsem pochopitelně chtěl znát tvůj názor, nic víc. :-)
Reagovat
skott
aha, tak to mně těší, bohužel ale nemám až takový záběr, abych mohl detailně sledovat všechny mladé hráčky, promiň:) Keys pro mě samozřejmě není neznámé jméno, ale abych o ní mohl povídat jako o jiných, které jsem třeba v minulosti zmiňoval, si netroufam. Nicméně v Americe jsou jiné holky, které by měly jít ve stopách Sereny a Venus, bude to ovšem ještě pěkných pár let trvat.
Reagovat
tito
Podíval jsem se na její výsledky z minulého roku, nějaké záznamy na YT ale tam je toho prozatím málo. To víš, ten výsledek byl velkým překvapením. Každopádně díky za odpověď. :-)
Reagovat
nouma
Neklesejte na mysli a dívejte máme ve hře pro tento týden Kláru a H+H osobně mi to stačí protože ufandit ještě Petru, Lucii a případně solovky Andrea a Hradecká tak bych nedělal nic jiného. Takhle máme jeden double ve hře a solově Klárku a budeme fandit jako správní češi. Nebuďme nenažraní prosím Vás. Lepší Klárka a H+H když postoupí co nejvýš než aby všichni vypadli v 1 kole :D :D Dívejte se pozitivně i na negativní věci a události.
Reagovat
tommr
od Kláry tenhle týden taky moc nečekám. Určitě bude ještě utahaná po finále v Shenzhenu a v Hobartu je navíc velice těžká konkurence ...
Snad se bude dařit aspon H+H, kterejm v nový sezóně odpadly největší konkurentky, protože páry Kirilenová/Petrovová a Huberová/Raymondová se rozešly. Vstup do turnaje v Sydney jim vyšel na jedničku ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
no nevim jestli je v Hobartu konkurence zas tak velká
Reagovat
tommr
pro Kláru určitě - pokud se dostane do druhýho kola tak jí čeká Pironková, ve čtvrtfinále nejspíš Pavlyuchenková, v semifinále nejspíš Schiavone - to jsou pro Kláru všechno dost těžký soupeřky ...
Reagovat
smazaný uživatel
Schiavone je už venku a Pavljučenkovou tam nevidim a Pironková není zas nejsilnější na betonu
Reagovat
tommr
máš pravdu - od tý doby co jsem se naposledy díval na pavouka se to tam trochu pročistilo. Pavlyuchenková zřejmě z Hobartu odstoupila protože v Brisbane došla až do finále a je tudíž unavená. Jsem zvědavej jak se s podobnou zátěží vyrovná Klára ... :)
Reagovat
dadaft
co to zase vyvádíš???
Reagovat
darek.vrana
Šafářová asi nikdy nepřekročí svůj stín...
Reagovat
smazaný uživatel
NO CO, TAK SE HOLKÁM NEDAŘÍ, ZASE UŽ TO NEMŮŽE BÝT HORŠÍ, ALE JEN LEPŠÍ. HOLKY JSOU ASI TROCHU BEZ ENERGIE, PO MINULÉM ROCE A FED CUPU, ALE TO DOŽENOU A BUDOU ZASE ZÁŘIT, MOC JIM VŠEM FANDÍM A DRŽÍM PALEČKY. NO A KOMU SE TO NELÍBÍ, AŤ SE KOUKÁ NA BIATLON, PŘEKRÁSNEJ SPORT A NAŠIM SE DAŘÍ SUPEEEEEEER!!!!!
Reagovat
fazil
u safarove jsou vykyvy normalni, pliskova mela tezky los. nejvetsi trapas je kvitova. mela by si dat tak rok pauzu a popremyslet, jestli ten tenis vubec chce hrat. nebo skoncit jako vaidisova
Reagovat
Faddova
taky z jejích výsledků nejsem nadšená, ale asi sehrálo svou roli to horko, které je sice pro obě hráčky stejné, ale někdo to holt hůř snáší, navíc když má astma...
Reagovat
smazaný uživatel
takový ostudy, no hrozný :)) Paradoxně jsem se u článku spíš zasmál, to je tak tragický, až je to vtipný.. ještě ten Lucčin zkyslý obličej :)) Řekl bych, že by si holky měly vyrazit z kopýtka, pohovořit o problémech a pořádně se ožrat. To je (jenom) někdy nejlepší lék, hehe.
Reagovat
gerd
"česká škola"!ještě tam měla hrát Vaidišová
Reagovat
smazaný uživatel
tak tady je hned jeden. Asi nase holky potrebuji ten adrenalin Fedcupu a povzbuzovani domacich divaku? Lucka hrala tak uzasne a po pause, kdyby mela byt plna nove energie ji k takove jerdnoznacne prohre staci rozehrata z kvalifikace 135 hracka. No nevim, ceho se jeste dockame?
Reagovat
hranol
Njn...nechat se tak vyskolit od 17lete juniorky je preci trochu blbe,nebo ne???
Reagovat
smazaný uživatel
Tak čekám smršť komentářů.Kdepak asi dnes jsou?
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba stačí tvoje ;-)
Reagovat
gerd
stačí tvoje aby se mohli ostatní zasmát!co bys chtěl?pochvalu?telátko hloupé
Reagovat
rib
no, u články o Petře jste uvedla, že se "úspěch neodpouští" a že se tu někteří lidé ozvou, jen když se nedaří... A i když vaše příspěvky nejsou kritické, není z té první věty taky něco pravda o vás? A pokud tu kritické příspěvky nebudou, tak to je přece to, po čem jste tak trochu volala, takže ani s tím nejste spokojená? Tak jak?
Reagovat
smazaný uživatel
Vážená paní,omlouvám se,teď jsem tu dva dny nebyla.Nerozumím vaší narážce.Jako,že já snad závidím Petře?Nebo jak to mám chápat?Nepsala jsem o lidech,kteří se vyslovují kriticky,ale slušně.Ale o těch,kteří jsou vulgární a člověka úplně dehonestují a zadupají do země.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist