Prostějov: Štěpánek porazil Rosola, Hájek titul neobhájí

1. 6. 2011, 14:25
Aktuality 0
CHALLENGER PROSTĚJOV - Radek Štěpánek si na challengeru v Prostějově zahraje ve čtvrtfinále. Největší domácí naděje na titul si poradila s krajanem Rosolem a čeká ji Ital Seppi. Naopak druhé kolo byl konečným pro dvojnásobného obhájce titulu Jana Hájka i Jaroslava Pospíšila.
Radek Štěpánek

Tihle dva se dobře znají, až dosud na sebe ale na okruhu ATP či na challengerech nenarazili. Až dnes v Prostějově, kde oba často trénují, Radek Štěpánek a Lukáš Rosol svedli první ostrý vzájemný souboj.

Oba se do Prostějova přesunuli z Paříže, kde si veli rozdílně. Zatímco Štěpánek v závěru zápasu 1. kola s Gasquetem prohrál devět gamů v řadě a neuhrál ani set, Lukáš Rosol byl jediným českým tenistou, jenž se z úvodního kola dostal. Po skalpu Rogera-Vasellina si připsal první výhru na grandslamovém turnaji a následně zdolal i světovou osmičku Melzera. Až v boji o osmifinále padl v pětisetovém zápase Chelovi.

Skvělou formu, jež pětadvacetiletému Rosolovi zajistí premiérový posun do Top 100, ale dnes proti zkušenějšímu - o sedm let staršímu - Radku Štěpánkovi neprodal. Unaven po náročném programu posledních dnů postrádal dostatek sil, přesnost úderů a za necelou hodinu a půl zápas na kurtu číslo 1 prohrál 5-7 2-6.

"Od začátku jsem na tom byl lépe. Ale ani v jednom setu jsem nepotvrdil brejk, což považuji za své zaváhání. Změnou rytmu jsem Rosola nutil k chybám, úplně jsem mu rytmus zbořil," řekl Štěpánek. 

Věděl, že Rosolova hra je postavena na tvrdých úderech ze základní čáry a výborném prvním servisu. "Dnes jsem dobře returnoval. Dostával jsem hodně míčů do hry, a tím nutil soupeře riskovat. Když byly nejdůležitější momenty na konci prvního setu a ve zlomu druhého, tak jsem vyhrával i delší výměny. Lukáš se už neměl na co spolehnout," doplnil šestý nasazený Štěpánek.

Rosol litoval nevydařeného závěru prvního setu. "Kdybych ho zvládl, tak mohl být výsledek jiný. Štěpánek je zkušený, dokázal plně využít, že jsme nehráli na centrálním dvorci," podotkl Rosol. 

Rosolovo pojetí hry ocenil i kapitán českého daviscupového celku a současně manažer prostějovského turnaje Jaroslav Navrátil, který s oběma soupeři počítá do týmové soutěže. "Dnes ale na jeho výkonu bylo vidět, že chce hodně uspět," řekl Navrátil. "Štěpánkova hra, kdy mění rytmus hry z rychlého tenisu na pomalý, Rosolovi nesedí. Navíc se oba znají a Štěpánek si na něj věří," dodal Navrátil.

Šestého nasazeného Štěpánka ve čtvrtfinále čeká turnajová trojka Andreas Seppi z Itálie, jehož v jediném vzájemném utkání - před třemi lety na hardu v Sydney - porazil ve třech setech.

Štěpánek turnaj v Prostějově v letech 2003 a 2004 vyhrál, pak čtyři roky na domácím turnaji nestartoval. Předloni nedohrál kvůli zranění zápas prvního kola proti Cuevasovi a loni vinou nevolností vzdal finále s Hájkem.

Hájek padl s Južným a tituly neobhájí
Právě Jan Hájek vyhrál poslední dva ročníky Unicredit Czech Open a s celkovými třemi tituly byl nejúspěšnějším hráčem v historii turnaje. Letos ale už ve druhém kole narazil na světovou třináctku a druhého nasazeného Michajla Južného, kterému navzdory bojovnému výkonu podlehl dvakrát 3-6.

Hájek, který měl v prvním kole problémy se stehenním svalem, do zápasu vstoupil výborně a hned v první hře Rusovi sebral podání. Jak se ale později ukázalo, bylo to také naposledy, co se mu povedl brejk. Od stavu 3-1 český tenista prohrál pět her v řadě a udělal první krůček k očekávanému postupu. 

Pětadvacetiletý rodák z Olomouce se nevzdával, ovšem doplácel na nevyužívání brejkbolů. Byť s ruským favoritem držel krok a předváděl kvalitní tenis, v důležitých momentech měl přesnější ruku Južnyj, který také po zásluze zvítězil.

"Na zápase bylo vidět, jaký je výkonnostní rozdíl mezi mnou a třináctým hráčem světa. Začátek mi sice vyšel, ale potom už bylo těžké se proti tak kvalitnímu tenistovi prosadit," poznamenal Hájek.

"Mrzí mě ztracený první set, ve kterém jsem vedl 3-1. Udělal jsem laciné chyby, kterými jsem Michajla vrátil do hry," litoval domácí hráč. "Hrozně špatně jsem hrál bigpointy a za to jsem byl logicky potrestanej," dodal tenista, jenž se v pondělním žebříčku propadne ze 136. místa o přibližně čtyřicet pozic. 

"Ten propad určitě vnímám. Ale pořád na sobě makám a dělám vše pro to, abych se v žebříčku zase vrátil zpět do stovky," uvedl Hájek.

Osmadvacetiletý Južnyj, jemuž se letošní sezona na antuce příliš nepovedla, mohl být s dnešním výkonem spokojený. V prvním kole se totiž trápil se Slovákem Semjanem, s nímž dokonce čelil mečbolu. "Určitě jsem spokojenější než po prvním kole. Už jsem se s místními rychlými kurty jakž takž srovnal."

O semifinále se utká s Jurijem Ščukinem, který přehrál Itala Filippa Volandriho jasně 6-4 6-1. Kazach po zápase mluvil o svých ambicích. "Cíl je vždy jeden – zvítězit, ale je třeba to brát realisticky, první zápas mi s Kravčukem moc nevyšel, i když jsem vyhrál, ten druhý byl lepší, i do dalšího půjdu naplno a uvidíme, jak to vyjde," řekl jednatřicetiletý Ščukin.

Južnyj se prý se Ščukinem dobře zná.  "Známe se velmi dobře už z dob juniorů a několikrát jsem s ním prohrál. Dokonce i loni na turnaji ATP ve Gstaadu, takže to bude vyrovnaný zápas."

Pospíšil semifinále neobhájí
Ve spodní polovině pavouka po prvním kole a odhlášení dvojky Robreda nezůstal jediný nasazený tenista, čehož toužil využít Jaroslav Pospíšil. Ten by se v případě, že by postoupil do finále, dostal poprvé v kariéře do Top 100. Místo toho však v dnešním duelu s Danielem Muňozem-De La Navou prohrál nečekaně hladce 2-6 3-6 a neobhájí ani loňské semifinále.

V novém vydání žebříčku tak ze svého současného maxima, kterým je 103. místo, o zhruba 15 pozic klesne. 

Třicetiletý Pospíšil, jenž ještě na jaře útočil na přímou účast na French Open, navázal na špatné výkony z posledních týdnů. Náznak obratu dnes předvedl ve druhé sadě, jenže jediný svůj brejk na 3-1 nepotvrdil a po šňůře pěti prohraných gamů v řadě se se soutěží rozloučil.

"Nechápu, že jsem nepředvedl alespoň takový výkon jako v prvním kole. Hrál jsem nervózně, dělal dost chyb. Asi jsem byl přemotivován. Z toho vznikla křeč," posteskl si Pospíšil.

"Je to pro mě velké zklamání, přišlo dost lidí a mrzí mě to i kvůli nim," pokračoval v hodnocení zápasu. "Nejsem teď v dobré herní pohodě, dělal jsem spoustu chyb. Naopak on hrál to, co potřeboval. A když jsem se ve druhém setu na chvíli dostal do laufu, přišel špatný výrok rozhodčího a já šel zase dolu," dodala současná česká trojka.

Nyní prý Pospíšil čeká, zda se dostane do hlavní soutěže turnaje na trávě v Queensu a také ve Wimbledonu. kde by si mohl zahrát poprvé v hlavní soutěži grandslamového turnaje. Zatím je 'čtvrtý pod čarou', musí tak doufat v časné odhlášení čtyř tenistů -  zdravotně fit z přihlášených hráčů zatím nejsou Fernando González, Juan Carlos Ferrero, Paul-Henri Mathieu či Richardas Berankis. Kvůli zranění ramene na právě probíhaném French Open nestartuje ani Andy Roddick.

- CHALLENGER PROSTĚJOV (Česko, antuka, 106.500 eur) -
středeční výsledky (01. 06. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (6-ČR) - Rosol (ČR) 7-5 6-2
Južnyj (1-Rus.) - Hájek (ČR) 6-3 6-3
Muňoz-De La Nava - Pospíšil (ČR) 6-2 6-3
Seppi (3-It.) - Navarro (Šp.) 6-1 2-6 6-4
Ščukin (Kaz.) - Volandri (8-It.) 6-4 6-1
Koroljov (Kaz.) - Ramos (Šp.) 6-3 6-3
Cipolla (It.) - Olaso (Šp.) 6-4 6-4
Estrella (Dom. rep.) - Souza (Braz.) 3-6 7-6(6) 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist