První titul pro 18letého Svrčinu! Ve Stromovce ho nezastavil ani nasazený Popko

15. 8. 2021, 12:51
Aktuality 13
CHALLENGER PRAHA - Dalibor Svrčina si na domácí antuce v pražské Stromovce dokráčel pro premiérový triumf na challengeru. Ve finále 18letý Čech přehrál 6-0 7-5 druhého nasazeného Kazacha Dmitrije Popka a posunem na 334. místo vylepší o 90 pozic své osobní maximum ve světovém žebříčku.
Profily hráčů
© Český tenisový svaz / Pavel Lebeda

Dalibor Svrčina na konci května získal první titul mezi muži, když vyhrál turnaj ITF v Mostu. Od půlky června už hraje pravidelně na challengerech a úspěšnost má velmi dobrou. 

V Prostějově zaznamenal svou vůbec první výhru v hlavní soutěži a stejně jako v následujícím týdnu ve španělské Segovie došel do čtvrtfinále. V Liberci pak prohrál ve druhém kole s pozdějším šampionem Alexem Molčanem a tento týden v pražské Stromovce už nenašel přemožitele. 

18letý Svrčina si na antuce TK Sparta Praha zahrál poprvé v semifinále a v dnešním debutu ve finále vybojoval premiérový titul. Nezastavil ho ani 181. hráč světa Dmitrij Popko z Kazachstánu, kterého porazil 6-0 7-5.

V úvodním setu český mladík předvedl velkou dominanci. Soupeři povolil pouze šest míčků, po svém servisu neztratil ani jeden fiftýn a bleskově se ujal vedení.

Druhá sada už byla o poznání vyrovnanější. Svrčina neudržel vedení 4-2 a po brejku na 5-4 nedokázal zápas doservírovat. V následném nejdelším gamu utkání ale zaznamenal klíčový brejk a na druhý pokus už poté duel uzavřel.


Díky životnímu úspěchu se Svrčina výrazně posune ve světovém žebříčku, v němž vyletí ze svého současného maxima o 90 pozic na 334. místo.

Svrčina je letos už třetím Čechem, který získal první challengerový titul. Před třemi týdny ve finském Tampere triumfoval 19letý Jiří Lehečka, o týden dříve v rumunském Iasi slavil 24letý Zdeněk Kolář.

Žebříčkový posun v posledních měsících zaznamenávají také Jonáš Forejtek či Vít Kopřiva, který v červenci dokonce překvapil skalpem světové desítky Denise Shapovalova a postupem do semifinále turnaje ATP ve Gstaadu.

České vítěze měla ve Stromovce i čtyřhra. Už v sobotu triumfovali Forejtek s Michaelem Vrbenským.

• CHALLENGER PRAHA (STROMOVKA) •
Česko, antuka, 31.440 eur
nedělní výsledky (15. 08. 2021)
• Dvouhra - finále •
Svrčina (ČR) - Popko (2-Kaz.) 6-0 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Fransoas
Záměr pořadatelů dát našemu nadějnému hráči WC se vyplatil.Velká gratulace pro D. Svrčinu.
Reagovat
ondra25
Gratulace a hlavně ať neusne na vavřínech a není z něj nový Jiří Veselý. Navíc tohle dosáhnout v 18 je skvělý u mužů, kde je konkurence větší. Pořád makat, dávat do tréninků sto procent a třeba z něj bude novej Tomáš Berdych. To, ale už nám ukáže jen čas. smilesmilesmile*
Reagovat
double10
Já nevím, co mají pořád všichni proti Veselkovi, spousta lidi si tu absolutně neuvědomuje, jak těžký je bejt stabilně byť jen v nejlepší světový stovce a to je podle mě úspěch. Jirka má aktuálně 2 tituly, dlouhodobě je top 100 a předvádí celkem slušný výkony, letos porazil Ruuda, Johnsona nebo Hanfmanna. Loni to bylo ještě asi o něco lepší s tm titulem v Pune. Takže Dali bude rád, když bude tenista jako Veselý, úspěchy jako Berdych by byly samozřejmě ještě o parník lepší, ale to je hodně vysoká laťka a chtělo by to asi být vyšší kvůli servisu, na hardu to bude mít na ATP turnajích dost těžký.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Daliborovi!smile Tím, že zmáknul Popka ve dvou, mě dost překvapil, a milesmile
Jen tak dál, ať se daří!smile
Btw nedá se někde kouknout na záznam?
Reagovat
EllNino
https://www.atptour.com/en/atp-challenger-tour/challenger-tv/challenger-tv-search-results/2021-7077-ms001-prague-ii-dalibor-svrcina-vs-dmitry-popko/2021/7077/all

Challelnger tour má vymakané záznamy, kam se hrabe ATP a WTA, tady je to free no, můžeš se podívat na jakýkoli zápas zpětně, když si ho najdeš ... nebo napiš jméno hráče a nejde ti to všechny jeho zápasy poslední doby
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Super! Díkysmilesmile
Reagovat
Mony
Už se těším na střídání stráží Djoko, Nadal, Federer vs Machac, Lehecka, Svrcina
Reagovat
EllNino
Já myslím, že bohatě zatím bude stačit, jestli se podívají do stovky, padesátky atd :)
Reagovat
ondra25
pěkný snění, ale podle toho,co naše mladíky vidím tak se mi herně líbí lehečka a občas macháč, kteří jsou schopný hrát moderní tenis.
Reagovat
Mony
Uvidíme, jak Dalibor zpracuje na servisu. Když to zvládla Maky pod Mertlem za pár měsíců, tak proč ne.. smile
Reagovat
Pe3k
Snad někdo vystřídá alespoň toho Veselého.
Reagovat
EllNino
Dalibor má oba údery vyrovnané, možná lepší bekhend :) Výborný pohyb a dobrý kraťas a čtení hry na 18 let tedy hodně dobré ...

Škoda že není trochu vyšší a ten servis nemá aspoň na úrovni Tomáše Macháče nebo Jonáše Forejtka - nemusí mít dělovku Jirky Lehečky, ale alespoň průměrný servis by to chtělo, aby se o něj mohl trochu opřít a nespoléhat jen na výměny, hrozně to pak unavuje ...

Je fajn řešit konečně i ATP žebříček, kluci se vzájemně motivují a táhnou nahoru, což je super :) Sice je do té stovky vzhledem k zabetonovanému žebříčku ještě poměrně daleko, ale race vypadá velmi dobře.

117. Lehečka
124. Macháč
128. Veselý
132. Kolář
135. Kopřiva
213. Svrčina
251. Rosol
290. Forejtek
297. Vrbenský

Doufám, že se teď odrazí nahoru i Jonáš, tento týden se snad odrazil ode dna :) A ostatním hodně štěstí na US kvaldě a třeba vyjde nějaký postup do MD
Reagovat
Ondřej.Jirásek
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist