Prvních osm finále prohrál. Teď Auger-Aliassime vyhrál tři turnaje během tří týdnů

30. 10. 2022, 22:51
Aktuality 39
ATP BASILEJ - Félix Auger-Aliassime ve finále halového klání ATP 500 v Basileji porazil 6-3 7-5 Dána Holgera Runeho, svou neporazitelnost protáhl na 13 utkání a získal 3. titul během tří týdnů. 22letého Kanaďana dělí už jen dvě výhry od jistoty premiérového postupu na Turnaj mistrů.
Félix Auger-Aliassime (© AFP)

Do letošní sezony vstupoval Félix Auger-Aliassime s bilancí finálových zápasů 0-8. V roce 2022 však prokletí zlomil a vyhrál už čtyři z pěti finále.

Všechny čtyři trofeje vybojoval na halových akcích v Evropě. Poprvé slavil v únoru v Rotterdamu (ATP 500), další tři triumfy přidal během uplynulých tří týdnů, když postupně ovládl Florencii (ATP 250), Antverpy (ATP 250) a dnes dobyl také Basilej (ATP 500).


22letý Kanaďan vyhrál už 13 zápasů v řadě a prohrál v nich jen tři sety. Ve Švýcarsku dokonce vyhrál všech 51 gamů po svém servisu. 

Po včerejší semifinálové výhře nad světovou jedničkou Carlosem Alcarazem si dnes poradil i s devět zápasů neporaženým Holgerem Runem. O tři roky mladšího Dána, který minulý týden triumfoval ve Stockholmu a finále hrál rovněž na třetí akci po sobě, porazil 6-3 7-5.

Auger-Aliassime se ve světovém žebříčku posune o jednu příčku na osmé místo, čímž vyrovná svoje maximum. Díky formě z posledních dnů se navíc vyhoupl na 7. místo v boji o Turnaj mistrů, s náskokem 725 bodů má premiérovou účast téměř jistou.

19letý Rune dnes prohrál teprve druhé z posledních 15 utkání. Finále hrál potřetí během jednoho měsíce a počtvrté v kariéře. Bilanci v nich má 2-2, kromě triumfu ve Stockholmu slavil také letos v dubnu na antuce v Mnichově. V novém vydání žebříčku poskočí z 25. na 18. místo.

• ATP 500 BASILEJ •
Švýcarsko, tv. povrch / hala, 2.276.105 eur
nedělní výsledky (30. 10. 2022)
• Dvouhra - finále •
Auger-Aliassime (3-Kan.) - Rune (Dán.) 6-3 7-5
• Čtyřhra - finále •
Dodig/Krajicek (Chorv./USA) - Mahut/Roger-Vasselin (Fr.) 6-4 7-6(5)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
Patik
Sinner smile
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Hook2424
Auger-Aliassime hrál výborně a vítěžství si plně zaslouźil.
Reagovat
Tennisfan77
Když pomineme NextGen Finals hraný se speciálními pravidly, tak Alcaraz v hale hraje celkem tužku a srovnatelné soupeře prakticky nemá.

Loni ve Vídni dostal jasně od Zvereva, pak ho vyřadil Gaston v Paříži, v Astaně letos dostal 2:0 od Goffina, pak ho skoro vyřadil Draper a s Felixem uhrál pět gamů.

Nishioka nemá servis, ve výměnách jej asi Alcaraz přetlačí, ale takový Dimitrov v OF může klidně vyhrát, Rublev/Hurkacz je konečná na 90%.
Reagovat
Ereinion
Za mě je na tyhle soudy příliš brzo, minulej rok bych nepočítal, to byl ještě moc mladej...s tím jeho servisem má samozřejmě v hale větší problém, ale zrovna zápas Rublev/Hurkacz nevidím na 90%, ale spíš tak na 50%, oba nehrajou taky nic moc...až SF je tady asi strop, to samý bych řekl u Nadala.
Reagovat
Tennisfan77
Nadal má poměrně těžký los do haly, nejdříve Bautista/Paul, pak pravděpodobně Shapovalov, Tsitsipas, Djokovič. Každá výhra před TM se určitě cení, ale Rafovi dávám tak 2-3 kola max.
Reagovat
Patik
Nadal má easy los..RBA a PCB sú španieli tí mu v prvých kolách ešte poďakujú že s ním prehrali.
Reagovat
Martan1
Vůbec se Rafovi divím že ještě v hale něco hraje, že se na to nevýhodné když mu to tam nejde a nikdy nešlo. Asi kvůli pár bodům, možná počítá že proleze přes dvě kola, nevím...
Reagovat
Martan1
Nevýhodné má být nevybodne
Reagovat
Ondrej2280
Inak, v tomto suhlasim, ist hrat do haly je v tomto pripade nezmysel.
Reagovat
Tennisfan77
Chce vyhrát ten bezvýznamný turnaj mistrů. Je blby aspirovat na goata, když nevyhraje turnaj pro osm nejlepších tenistu roku, který vyhrály prakticky všechny tenisové legendy - kromě Nadala. Určitě to pro nej není tak bezvýznamný turnaj jako pro jeho fans. smile
Reagovat
Ondrej2280
Myslim ,ze turnaj majstrov v kriteriach na GOAT je dost bezvyznamna udalost.V tomto davam prednost kombinacii popularity medzi ludmi( lebo to si hocikto neziska) a poctu vyhratych GS,kto to skombinuje najlepsie je GOAT:)
Reagovat
Marduch
Lol když to bylo mezi Fedalem, mlel jsi úplně jinak.
Reagovat
Krisboy
Ondrej1234 poslední dobou fakt plácá páté přes deváté a nějak mu tečou nervy smile
Reagovat
Ondrej2280
Nepoznas cislice?:)..asi fakt nie..
Reagovat
Ondrej2280
Co?:))
Reagovat
Patik
pokazil by si renomé keby vynechával haly..a bola by to trošku hanba keby tam nejazdil aj keď..hanba je to aj keď tam jazdí smile
Reagovat
Ondrej2280
Hanba je to ,ze sa take tupelo ako ty,moze vobec niekde verejne vyjadrovat...zakomplexovany blbeček
Reagovat
Pe3k
Zakomplexovaný blbeček na tebe přesně sedí smilesmile
Reagovat
Ondrej2280
No ved vy ste tu dvaja taki podobni s Patikom,tak ma neprekvapuje,ze reagujes..dvaja blbeckovia..
Reagovat
Ondrej2280
Esteze si tu nevymenoval ako prehral dva roky dozadu jednoznacne s nadalom ked mal 17 rokov:) Boha ,citate sa vobec ???..kritizujete tu 19 rocneho chalana kvoli tomu ,ze sa mu zatial nedari v hale vyhravat turnaje.To uz je normalne chore,a este ku tomu v hale,to znamena skoro v uplne nepodstatnej a nezaujimavej casti sezony,kedy by uz najradsej vsetci mali utrum a niekde vegetili.
Totalne tendencny koment..kritizoval by si federera alebo djokovica? Co hrali oni v 19stich, holy..vies co mam namysli:)a ked nevies,tak si domyslis..
Reagovat
Tennisfan77
Je to spíše analýza a ne kritika. Zatím funguje podobně jako Nadal, čili haly a rychlejší hardy jsou pro něj obtížnější než antuka a pomalé hardy.

Čili lze si tipnout, že rychlý tenis mu nevoní, nemá čas na přípravu úderů a nemá servis.

Což samozřejmě může zlepšit, proč ne.

Téma haly s tebou probírat nebudu, máš na to strašně stupidní názor a to hlavně z důvodu, že Nadal tam nikdy nic nevyhrál = nepodstatná část sezóny. smile
Reagovat
Ereinion
u Nadala je zajímavý, že největší titul z haly má už z roku 2005 (to mu bylo 19), kdy vyhrál tehdejší Masters v Madridu...od tý doby už myslím nevyhrál nic
Reagovat
Ondrej2280
Stupidny nazor mas skor ty ohladom haly,aka cast sezony sa hra v halach? Je to jednoznacne najmenej podstatna cast sezony,takze neobhajuj hovadiny.
Reagovat
Tennisfan77
Hálová sezóna není nejméně podstatná, ale je nejkratší. Pořad se tam hraji dvě pětistovky, které jsou prakticky vždy nejlepe obsazené turnaje této kategorie v sezóně, jeden Masters a turnaj mistrů, což je po GS největší turnaj ATP.

Hala je tedy dost podstatná, Škoda, že tak krátká.
Reagovat
Ondrej2280
Halovy tenis ma vyslovene nebavi,takze nastastie je ta etapa kratka:)Plus absencia GS na tomto povrchu,mi dava celkovy vysledok-malo vyznamna cast sezony:)
Aj ked usporiadat GS v hale, hmm...to by bol majstrovsky kusok organizatora:))
Reagovat
Tennisfan77
Halový servis je specifický (stejně jako tráva) a není pro každého.

Hráči musí umět hrát "bazén", čili servis a hned ten první úder po něm, který by měl být "finisher" což není jednoduché.

Já třeba hraju celý život na antuce, ale v TV mě to nebaví, je to jako si pouštět pořád totéž dokola, není tam nic navíc, 90% od BL, někdy někdo něco zkrátí, sem tam lob, jinak to je baseline tenis, totéž pomalé hardy.

V hale a na trávě je to více o rychlosti reakcí, šikovnosti, reflexech, což je alespoň trošku zajímavé, jinak je ten tenis jako F1, jezdí se dokola a semtam se někdo vyseká, nebo to posere v boxech, jinak nuda.
Reagovat
Ereinion
nejméně podstatná část sezóny je spíš únor-březen, kdy jsou převážně hardové turnaje, které neústí v žádný GS
Reagovat
Ondrej2280
Ale halove hardove turnaje..
Reagovat
aligo
Konečně letos průlom ve finálových zápasech smilesmilesmile
Reagovat
smooke1
Servis a forhend ;)
Reagovat
Patik
Gratulujem..ked to nejde na veľkých turnajoch tak aspoň na malých.. Aspoň bude mať Rublev konkurenciu.
Reagovat
Pe3k
Turnaj to rozhodně nebyl velký, že ale když se podíváš na jména vítězů minulých ročníků jsou to především Federer, Del Potro, Djokovic, čili Felix se zařadil mezi velká jména a v současné chvíli je na historicky 8 místě co se týče úspěšnosti tiabreaků.

Historicky první je Federer s 65,3%
Druhý Djokovic s 65,01 %
pátý je Sampras
osmý je FAA
Nadal je překvapivě vysoko na 11 místě s 61%
Reagovat
Patik
To áno..moze byt.. Len oni dosahovali výsledky aj inde..
Reagovat
Tennisfan77
To Nadal taky, vyhrává tradičně třeba i v Acapulcu, letos přidal silně obsazený turnaj v Melbourne, kde vyhrál TB proti Cressymu. smile
Reagovat
Pe3k
smile smile smile
Reagovat
Patik
Strýko Poni je určite spokojný.. Behom troch týždňov urobil jeho žiak väčší úspech v hale než synovec legenda za 15 ročnú kariéru.
Reagovat
Tennisfan77
smile
Reagovat
paddy
Složení TM je téměř jasné a pro titul si půjde Ruud. A víte proč? Bude mít motivaci, protože ho nikdy nevyhrál smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist