Prvními semifinalisty v Sao Paulu jsou González a Gabašvili

15. 11. 2013, 11:26
Aktuality 0
Finálový turnaj pro úspěšné 'challengerové' hráče má po dvou dnech dva jisté semifinalisty a dva hráče, kteří jsou bez šance na postup. Dvě výhry ze dvou zápasů poslali do závěrečných bojů Rusa Teimuraze Gabašviliho a Alejandra Gonzáleze, který jako šestý Kolumbijec v historii posune do Top 100.
Alejandro González

Alejandro González začínal sezonu 2013 jako hráč třetí světové stovky bez jediné finálové zkušenosti z challengerového turnaje. Letos však čtyřiadvacetiletý Kolumbijec do finále postoupil hned pětkrát, získal tři tituly a zajistil si účast na třetím ročníku ATP Challenger Tour Final. V Sao Paulu, kde se po dvou halových kláních na tvrdém povrchu hraje tento rok na antuce pod širým nebem, se schází osm hráčů, kteří v uplynulé sezoně nasbírali nejvíce bodů z challengerových turnajů.

A Gonzálezovi se v Brazílii daří. Poté, co ve středu porazil ve dvou setech Itala Volandriho, si ve čtrvtek poradil 6-3 2-6 6-4 s Nizozemce Jessem Huta Galungem a jako první si zajistil postup do semifinále.

"Věděl jsem, že to bude těžký zápas. Jesse (Huta Galung) dobře podává a já se musel soustředit hlavně na svou hru, šanci jsem měl v delších výměnách," komentoval González. "Na konci jsem byl už unavený, ale myslím, že jsem po výhře toužil víc, než on," dodal.

Rodák z Medellinu si vítězstvím zajistil také premiérový posun do Top 100 žebříčku ATP, kam se dostane jako teprve šestý Kolumbijec v historii. Letošní rok v elitní stovce zakončí i Alejandro Falla a Santiago Giraldo.

"I když už mám jisté semifinále, potřebuju se v každém zápase zlepšovat. A půjde mi také o body a prize money," řekl González o své motivaci před svým závěrečným duelem ve skupině proti Andreji Martinovi, který už je naopak bez šance na postup

Slovenský tenista Martin totiž po porážce s Huta Galungem neuhrál set ani s Filippem Volandrim. S Italem ztratil úvodních 11 gamů, než alespoň v závěru zmírnil debakl a prohrál 0-6 4-6. Volandri se tak vrátil do hry o semifinále, o které se utká v přímém souboji s Huta Galungem.

"Zápas to bude těžký, protože kdo vyhraje postoupí do semifinále, a kdo prohraje, končí. Cítím se být připraven, ale vím, že to nebude lehké. Doufám, že se do semifinále dostanu," řekl bývalý 25. hráč světa Volandri.

Velmi podobně se vyvíjí i skupina A. Z té už má jistý postup Teimuraz Gabašvili, jenž po vítězství nad Ungurem otočil zápas s Ukrajincem Aleksandrem Nedovjesovem a získal druhý bod.

"I když už jsem v semifinále, tak každý zápas je tu důležitý. V žebříčku jsem byl nejvýš na 59. místě a já vím, že když tu vyhraju, přiblížím se k Top 70. Ale cesta k titulu je ještě dlouhá," řekl osmadvacetiletý Rus, který si v předchozím zápase poranil kotník.

"Nebyl jsem si jistý, zda se budu moct dobře pohybovat. Ze začátku jsem měl strach, protože včera to dost bolelo. Po prvním setu jsem ale na svou nohu zapomněl a bojoval jsem. Snažím se hrát s nadšením a to se každému publiku líbí," dodal Gabašvili.

Nedovjesov se v přímém duelu o postup do semifinále utká s loňským finalistou Adrianem Ungurem. Rumunský tenista se do postupové matematiky vrátil díky výhře 6-3 7-5 nad domácím Guilhermem Clezarem, který je tak už bez šance na postup.

První ročník vyhrál Němec Cedrik-Marcel Steve, loni triumfoval Argentinec Guido Pella.

- ATP CHALLENGER TOUR FINAL 2013 -
(Sao Paulo / Brazílie, antuka)
čtvrteční výsledky (14. 11. 2013)
Skupina A:
Ungur (Rum.) - Clezar (Braz.) 6-3 7-5
Gabašvili (Rus.) - Nedovjesov (Ukr.) 4-6 6-3 6-1
.
Tabulka:
1. Gabašvili 2 2 0 4:1 2
2. Nedovjesov 2 1 1 3:3 1
3. Ungur 2 1 1 2:2 1
4. Clezar 2 0 2 1:4 0
.
Skupina B:
Volandri (It.) - A. Martin (SR) 6-0 6-4
A. González (Kol.) - Huta Galung (Niz.) 6-3 2-6 6-4
.
Tabulka:
1. González 2 2 0 4:1 2
2. Huta Galung 2 1 1 3:2 1
3. Volandri 2 1 1 2:2 1
4. Martin 2 0 2 0:4 0

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist