Radwaňská ukončila kariéru

14. 11. 2018, 18:25
Aktuality 64
Agnieszka Radwaňská se kvůli zdravotním potížím rozhodla ukončit kariéru profesionální tenistky. Devětadvacetiletá Polka na okruhu WTA získala 20 titulů, vyhrála Turnaj mistryň, na grandslamech byla nejdále ve finále Wimbledonu a v žebříčku WTA to dotáhla nejvýše na post světové dvojky.
Profily hráčů
Agnieszka Radwaňská

Devětadvacetiletou Polku sužují v posledních několika letech zdravotní problémy, kvůli nimž vypadla ze špičky. Vítězka 20 turnajů na okruhu WTA naposledy slavila titul v roce 2016, kdy ovládla turnaje v Shenzhenu, New Havenu a Pekingu.

"Ráda bych vám sdělila jednu důležitou zprávu," napsala Polka na sociální sítě. "Jde o jedno z nejnáročnějších rozhodnutí, které jsem v životě musela udělat. Po třinácti letech jsem se rozhodla ukončit svou profesionální kariéru. Nebylo to snadné rozhodnutí a říká se mi to těžko. Mám za sebou spoustu skvělých momentů, na okruhu WTA jsem vyhrála 20 turnajů, uspěla jsem na Turnaji mistryň, hrála jsem finále Wimbledonu a ve výčtu bych mohla dál pokračovat."

"Bohužel už ale nejsem schopna trénovat a hrát tak, jak jsem byla zvyklá. Mé tělo už nedokáže naplnit mé požadavky. Už ho nemůžu hnát až na limit," uvedla dnes na facebooku Radwaňská, které aktuálně patří v žebříčku WTA až 75. místo.

Radwaňská se stala první polskou tenistkou, která se v Open éře dostala do finále grandslamu a která ovládla prestižní Turnaj mistryň. Rodačka z Krakova končí kariéru jako vítězka 20 turnajů WTA ve dvouhře a dvou ve čtyřhře. Jejím největším triumfem byla výhra právě na Turnaji mistrů v Singapuru v roce 2015, kde ve finále porazila Petru Kvitovou. O tři roky dříve si ve Wimbledonu zahrála své jediné grandslamové finále, v němž podlehla ve třech setech Američance Sereně Williamsové.

"Říkám sbohem profesionálnímu sportu, ale neopouštím tenis úplně. Vždy měl v mém životě mimořádné místo. Teď je ale čas na nové výzvy, jež budou doufám stejně vzrušující jako ty na kurtu," uvedla polská tenistka.

"Tenis pro mě hodně znamenal a vždy tomu tak bude. Milovala jsem soutěžní zápasy a snažila jsem se dát do každého z nich to nejlepší, protože jen tak může člověk dobře reprezentovat svou zemi. Jsem šťastná za všechny ty krásné momenty, které mi tenis přinesl. Bez vás, svých fanoušků, bych to ale nikdy nezvládla."

"Děkuji vám za vaši podporu, za milá slova v období, kdy se mi dařilo, a zejména pak za podporu v čase, kdy všechno neklapalo tak, jak bych si přála. Děkuji vám za každou bezesnou noc, kdy jste čekali na mé zápasy, abyste mi mohli držet palce. Jsem vám za všechno moc vděčná."

"Díky vám jsem obdržela mnoho fanouškovských cen, které pro mě opravdu hodně znamenají," dodala Polka, jež byla mimo jiné známá pestrou hrou. I díky tomu ovládla od roku 2013 všechny dosavadní ročníky ankety o nejlepší úder roku na WTA Tour.

Komentáře

64
Přidat komentář
Frick
Myslíte si, že jednoduše k nějakýmu "full recovery" u ní nikdy po tom svinstvu nedošlo a pokud měla poté nějaký zranění/nemoce, tak je tam třeba hledat příčinnou sovislost...?
Reagovat
jirkaS
Reagovat
Holahej
ARadwanska has won every #WTA Shot of the Year!

https://twitter.com/WTA/status/1062740625206980609
Reagovat
Holahej
Petra Kvitova
I wish nothing but the best to one of the nicest people on the tour. Thank you Aga, for being such a great opponent and friend.. it was a pleasure to share the locker room and court with you.

I will always remember our laughs ????

All the best, my friend @ARadwanska
Reagovat
skott
Agnieszku jsem měl hodně rád v jejích prvních letech na okruhu, dokonce se dá říct, že patřila i s Ulkou mezi mé velké oblíbenkyně, bohužel časem se mi svým chováním naprosto zprotivila. Přesto je to pro mě smutná zpráva, že se rozhodla zkončit. Její tenis byl opravdu jedinečný, ač defenzivní tak rozhodně ne nudný a vždycky dokázala zápas nečím okořenit a stálo za to si klidně i na ten jeden záblesk geniality počkat. Její kombinaci dropshot-lob považuju hned po Martině za nejlepší v historii. Stejně tak to její bleskové zakleknutí když jí soupeřka poslala dělový return zpátky pod nohy, bude chybět (přestože to již dělá více hráček).
Jinak Wimbledon 2012 asi bude navždy vzpomínán jako promarněná příležitost, ale její největší šance na post světové jedničky i GS přišli později. V Montrealu a rok poté semifinále W proti Lisicki, kdy vedla 3-0 v rozhodujícím setu. To jí může mrzet asi nejvíce.
Osobně jsem ji také rád sledoval ve čtyřhře, hlavně po boku Kiri nebo Danky.
Reagovat
Frick
Kdyby se nabourával ten předpoklad, že prim budou hrát zkušené třicátnice namísto mladých holek. Ale tak uvidíme. Jiný se si třeba zase tu kariéru o dost protáhnou.

Ale smutné to prostě je. I když normální.
Reagovat
Frick
Nemůže se stát, že se "skutečně vrcholná" kariéra hráček bude zkracovat, protože ten čas, kdy budou jak dostatečně zkušené, tak ještě fyzicky "nezhuntované" bude třeba v nějakém perimetru od 24 do 29 roků?
Reagovat
A.R.R.
Včera jsem měl od rána takový divný den a odpoledne přišla tato zpráva. Sice už jsem to delší dobu čekal, ale stejně mě to mrzí. Bohužel zdraví máme všichni jen jedno a když neslouží nedá se svítit. Ago, byl jsem tvým fanouškem od roku 2007, prožil jsem s tebou velká vítězství, velké prohry, radost, štěstí, ale i smutek, vztek, frustraci, prostě vše co ke sportu patří. Jsem za to rád, pro mě jsi výjimečná hráčka. Bylo mi ctí být fanouškem tenistky s kouzelnou rukou, s parádním tenisovým myšlením, skvělým pohybem, budeš mi na okruhu moc chybět. Měj se v tom ?důchodu? krásně, užívej života, ať se ti daří!!!!
Reagovat
dunphy
Děkujeme za pěknou rozlučkovou řeč, předsedo! :)
Reagovat
A.R.R.
Jsem se na tu velkou řeč musel vyspat :-D

Máme po hehe místopředsedo, náš fanklub odchází na odpočinek, ale máme na o vzpomínat, to zase jo a že to stálo za to :-)
Reagovat
jirkaS
škoda :_-(
její sestřihy si pouštím na YT
ninja, magician, trickshot master ap.
mám i svůj výraz "radwaňák" pro úder,
který soupeř nemá šanci vybrat a sice
dropshot blízko za síť nebo cross u
sítě na druhou stranu. jasně že to hrají i jiní, ale ona to umí skvěle
Reagovat
FerrariF50
To mě mrzí, byla to moje obílbenkyně. A ač defenzivní tenis nemusim, tak v jejím podání to byla paráda, hezky se na to dívalo a byla to taková magie :) Hlavně byla originál, takovou hru žádná jiná nemá.
Reagovat
Frick
Že když v roce 2004 začínala po domácích ITFkách, tak že by ty dvě o 8, resp. 9 let starší sestry tmavé pleti končily až po ní.
Reagovat
Nola
nepatrila som medzi jej fanusikov, ale moj byvaly ju miloval, jej chytry tenis dokazal divy, okrem Sereny dokazala porazit hociktoru hracku, casom zistujem, ze mi bude chybat, dnes sa preferuje hra - winner, out, out, out, winner, hra na velke riziko bez nejakeho planu, tzv. ranarky su zaujimavejsie, ako hracky, ktore dokazu na kurte aj mysliet.... tenisom si zarobila urcite na pohodlny zivot, tak vela zdaru prajem
Reagovat
LukasH
No, to není tak úplně pravda, že se dnes preferuje hra na riziko. Naopak, většina hráček špičky jsou spíše defenzivní typy...Halep, Kerber, Wozniacki. Ani Karolína nehraje bum bum tenis. I Petra se snaží nehrát na takový riziko jako dřív.
Reagovat
VlS
třicítka na krku, tělo dostalo vrcholovým sportem zabrat, biologický hodiny tikají, nejlepší sportovní časy v minulosti , ...... tak ať se ti daří Aguš a pěkný zdravý děcka přeju.
Reagovat
aligo
Taky ....
Reagovat
FulnekUltras
čas nezastavíš
Reagovat
com
no jo, uz na ni umi i Karolina, tak to radsi zabalila :D
Reagovat
Fransoas
Možná že ano.Je v tom ale bohužel pro ni zdravotní indispozice.Takže těžko bych s tímto mohl souhlasit.Kdyby tomu bylo jinak,tak by zatápěla i Karolíně.Už to platit nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
Bude mi chybět.
Věřil jsem, že by ještě žabka mohla udělat A.R.R. radost.
Reagovat
Nenela
Nemela jsem ji rada, protoze porazela nase tenistky jak na bezicim pasu. Ale musela jsem jeji hru vzdycky obdivovat a kdyz se vracela po zraneni, tak jsem ji fandila. Nez zacla zase porazet ty nase ????
Je to velka skoda, tohle byla hracka s velkym citem pro mic a opravdovym talentem.
Ago, vse nej, at uz budes delat cokoliv!
Reagovat
a.magerova
Wszystko OK.... :-)))

https://i.imgur.com/gltZffi.jpg
Reagovat
dunphy
Ago, budeš mi na okruhu tak strašně moc chybět :(((
Reagovat
Pavlis
Stále si pamatuji rok 2012, měla stále zafačované rameno. Měla pěkně ladný servis, jako baletka. Soupeřkám dávala na potkání kraťase. Její bitvy s velikánkami jsem párkrát viděl. Na úkor Petry vybojovala svou nejcennější trofej, kámošila s ní, ačkoli obě hrály každá úplně jinak. Bylo mi ctí je vidět letos v zápase z Dauhá, škoda červnové skreče. Jinak mi přišla vždy moc hubená. Jako mladší byla ale oplácanější. Život jde dál, skončilo jich už mnoho.
Reagovat
Frick
Z ročníku 89 a mladších jich zas tolik nebylo.
Reagovat
Ravik
to jí to trvalo
Reagovat
Mayo
Skoda, sympatacka.
Reagovat
Frick
A to jsem včera psal, že si myslím, že k nastoupí k zápasu i po 1/1/2021 :-(

#PolibekSmrti
Reagovat
Frick
Má tenist(k)a slevit z nároků nebo skončit?

Je třeba hraní kolem toho 70. místa tak málo? Pořád je šance vyhrát aspoň INT nebo třeba se může zadařit odehrát někde na grandlasmu VELKÝ ZÁPAS, třeba i s vítěznou tečkou...
Reagovat
EllNino
Neřeš to furt, bude ti líp ...
Reagovat
Frick
A proč bych neřešil? I ze širšího hlediska je to zajímavý. I třeba Plekanec. Dobře, v Kometě by třeba měl 250k měs. Ale je to fakt tolik, aby se honil potom ledě, když ví, že oproti NHL to prostě je úpadek?
Reagovat
EllNino
Mně to je jedno, ať si každý dělá, co chce, tebe taky nikdo nekontroluje ...
Reagovat
smazaný uživatel
Frick je hater Šafářový, nic víc...
Reagovat
ivecka
Má třeba jiné preference než prachy. Snad více lidí časem pochopí, že prachy nejsou všechno.
Reagovat
dunphy
O to tu vůbec nejde, o nějaký neodůvodněný pokles výkonnosti. V poslední době bojovala s tolika zraněními, že nemohla skoro ani normálně chodit, natož trénovat. To se pak i ty INTy špatně vyhrávají, nemyslíš?
Reagovat
Frick
Přiznám se, nemám podrobný informace. Z toho vyjádření jsem usuzoval to, že by nemohla hrát na těch místech, kde byla zvyklá a hrát třeba kolem toho 70. místa byjí nebavilo. Ale je to určitě mrzuté, že tělo nedovolí prodat ty nasbírané zkušenosti.
Reagovat
EllNino
nemůže trénovat, aby byla konkurenceschopná
Reagovat
Frick
Ta je neurčitej pojem.
Reagovat
EllNino
Prostě už svoje tělo nemůže hnát nad limit, protože to nezvládne ... nevím, co je na tom neurčitého
Reagovat
Frick
Myslel jsem pozici v rankingu. Zřejmě by s redukovanym programem tu TOP 100, možná TOP 70 držet dokázala.
Reagovat
Frick
...prostě si myslim, že všechny hráčky v její situaci by to nezabalily.
Reagovat
Frick
Co taková stejně stará Lisická, třeba...
Reagovat
Frick
nebo třeba Marion. Ano, nevyšlo jí to, ale že ve 34 letech po těch neskutečných problémech měla vůbec myšlenku návratu na tůru. I to o něčem svědčí.
Reagovat
EllNino
Každý je jiný, priority jsou jinde, tělo neposlocuhá tak, jako kdysi, podobný případ jako Lucka ... po svatbě Aga už neměla moc tenis na prvním místě ... a je to přirozené, tak nějak jí docházelo, že na ty nejlepší prostě už její tenis není a nebude
Reagovat
LukasH
Jj. Přitom ji měla Petra letos v Doha plný brejle. :-)
Bude mi chybět. Začal jsem tenis naplno sledovat, když byly ve špičce Víka, Maria a Aga. Každá jiná, ale velký osobnosti. Teď je ta doba pryč. Vlastně se plně drží ještě Caro a Petra...tak si to musíme vychutnat.:-)
Reagovat
LukasH
Neurčitej pojem pro teoretika od obrazovky...
Reagovat
Frick
Tak definovat "konkurenceschopnost" žebříčkem nejak lze, ne?
Reagovat
LukasH
Tak asi ji nestačí být v top 100, když byla v úplný špičce. Pochybuju, že by to stačilo Petře.
Jde o to, že asi nemůže naplno trénovat, jak by chtěla. Přijde mi to úplně jasný a logický. Nevím, co je na tom k nepochopení.
Reagovat
EllNino
Fricek potřeuje další téma na rozbory ... to je celý ...
Reagovat
LukasH
Já vím.:-)
Reagovat
Frick
Jasně, ale jsou hráčky, kterym to víceméně stačí, i když dříve byly o dost výše.
Reagovat
Frick
Nebo dokonce comebacky typu Very a Patty.

Tak to není hodno obdivu za oddanost hře?
Reagovat
EllNino
ale to jsou výjimky, to nemůžeš brát jako pravidlo, spíše takové to, že neví, kdy se odchází .... co taková Magdalena Neuner nebo jiné, které skončily hodně brzy ...příkladů z jiných sportů najdeš dost
Reagovat
Frick
Já to neberu pravidlo. Ale ty, mám pocit, to nechceš brát jako legitimní příklady hráček, který jsou do toho tenisu ještě více zažraný než jiný.

Osobně si myslim, že "tenisový závislačky" by zřejmě v pozici Agy nebo Lucky ještě nekončily.
Reagovat
EllNino
No, ale tak to už jsi přece řekl ... že Lucka už prostě tenis nemiluje tolik jako dřív ... a to jí nikdo nemůže mít za zlé, ani její závisláci
Reagovat
Frick
To je zajímavá otázka, zdy by to Petře stačilo. Chce minimálně vydržet do r. 2020, pak asi uvidíme.
Reagovat
EllNino
myslím, že doklepe 2020 a skončí ... možná už po Olympiádě
Reagovat
Fransoas
Těžko se s tímto názorem dá souhlasit.
Reagovat
Frick
Pro polské fanoušky. Soucítím s nimi.
Reagovat
EllNino
to je škoda :).... pěkný potenisový život, už jen čekám, kdy oficiální konec ohlásí i Jeca Jankovic :/
Reagovat
Frick
Tak tam to je asi jen formalita.
Reagovat
bIbec
Velká tenistka. Jedna z nej bez GS titulu. Tahle Kvitová / Radwanská /Wozniacki éra už pomalu končí.. To to letí..
Reagovat
turista
Škoda.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist